Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al doamnei Alina Mungiu Pippidi, intitulat “Ultima carte a lui Traian Basescu”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ultima-carte-a-lui-traian-basescu-217653.html )

Doamna Pippidi a uitat  să ne explice în articolul dânsei exact titlul pe care l-a dat acestuia. La ce se referă când spune “Ultima carte a lui Traian Băsescu”? Cumva la cartea lui CărtărǍscu pe care preşedintele a început să o citească în 2004 şi incă nu o terminase în 2009?

Oricum, un astfel de titlu nu mi se pare inspirat în legătură cu Traian Băsescu, om politic care s-a remarcat mai ales prin jocul său la cacealma.  Jucătorii la cacealma evită întotdeauna să ajungă să-şi joace ultima carte. Când ajung acolo sunt, în general, pierduţi. Tocmai pe asta se bazează strategia lor, pe intimidarea adversarului şi determinarea acestuia să abandoneze prematur lupta.

Doamna Pippidi ne informează în două paragrafe consecutive că echipa dânsei a lucrat “din greu” pentru construirea unei baze de date privind eficienţa politicilor anticorupţie la nivel global, adică “pentru toate ţările din lume”.  Cu părere de rău trebuie să-i spun că aş fi putut anticipa concluziile pe care dânsa le desprinde pentru România în urma acestei vaste analize şi fără suportul statistic al respectivei baze de date.

Şi asta nu pentru că aş poseda cine ştie ce capacităţi paranormale ci pentru că România are nişte particularităţi atât de … robuste (ca să mă menţin în terminologia de fizica masei atât de dragă doamnei Pippidi) în materie de corupţie, încât se plasează la borurile şi nicidecum la calota clopotului Gauss.

Voi fi în continuare sceptic faţă de politicile graduale şi voluntariste de redresare pe care doamna Pippidi le propune şi în SAR şi în “România curată”. Mi se par idealiste şi inadecvate dinamicilor de tip brownian ce motorizează actualmente la noi atât economia cât şi corupţia. Când haosul este înstăpânit şi se doreşte instaurarea ordinii, trebuie mai întâi un şoc, care să fisureze acest haos, să producă o discontinuitate, să-l dezechilibreze într-atât de grav  încât din instabilitatea rezultată să irumpă însăşi forţa de cristalizare a noii ordini.

Enunţuri de tipul “ să acordăm leadershipul elitelor tinere” sau “să ajutăm populaţia să conştientizeze nevoia de moralitate în politică” sunt juste ca vectori de progres pe termen lung dar sunt nerealiste ca măsuri de redresare pe termen scurt. Ele ar trebui puse la lucru sub forma unei investiţii de viitor dar, pentru scoaterea ţării din marasmul present, ar trebui găsite soluţii ce pot fi asimilate prin metabolismul pervertit al societăţii de astăzi.

Astfel de soluţii există, au mai fost aplicate în cazuri limită precum cel al României şi au dat rezultate. Prezint un singur exemplu : încredinţarea vămilor unor firme specializate din străinătate, dublată cu încredinţarea controlului acestor firme unor alte firme specializate şi prestigioase, tot din străinătate.

Chiar doamna Pippidi recunoaşte că prima condiţie din “pachetul de succes” rezultat statistic în urma studiului făcut de echipa dânsei, independenţa justiţiei, nu este îndeplinită într-o ţară, ca România, cu corupţie generalizată. E clar că trebuie mai întâi demantelată această generalizare a corupţiei, prin asalturi punctuale devastatoare asupra “centrilor nervoşi” (unul dintre aceştia fiind corupţia în vămi) şi abia apoi, când structura de rezistenţă a cedat, trebuie comutat pe măsurile statistic viabile.

Nu neg nicidecum utilitatea demersurilor centralizatoare şi generalizante în care este angajată doamna Pippidi, cu echipa dânsei. Rezultatele lor se vor putea dovedi utile în perioada “ordine post haos”. Tot ce încerc să spun este că prezentul cere imperios o analiză facută cu profesionalism şi bună credinţă privind identificarea celor mai eficiente măsuri de spargere a haosului şi naştere a premiselor unei noi normalităţi.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiPolemiceAlina Mungiu Pippidi,haos,Romania Curata,Romania Libera,SAR,societatea civila,statistica,Ultima carte a lui Traian Basescu(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al doamnei Alina Mungiu Pippidi, intitulat 'Ultima carte a lui Traian Basescu', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ultima-carte-a-lui-traian-basescu-217653.html ) Doamna Pippidi a uitat  să ne explice în articolul dânsei exact titlul pe care l-a dat acestuia. La ce se referă...Blog politic si polemic