Scorul acestui articol
[Total: 88 voturi. Media: 4.9]

Doamna Alina Mungiu Pippidi şi-a creat un statut de intelectual – rabin. Articolele şi interviurile sale ne sunt oferite de sus, de la altitudinea piedestalului pe care scrie Harvard, Stanford, Princeton și Oxford. Ele au o frazare luxuriantă,  cu semnele de punctuaţie bâjbâind într-o permanentă beţie, şi se remarcă prin  abundenţa de contradicţii pilduitoare. Distinsa doamnă întâi critică pe cine vrea să laude (ori viceversa) şi apoi, cu impresia de obiectivitate câştigată, plasează gratificări ori acuze groase şi grele (practic sentinţe)  care lasă auditoriul cu gura căscată.

Doamnei Pippidi îi place să funcţioneze sub două drapele pe care aproape niciodată nu ratează ocazia de a ni le aminti: cel de profesor de politologie al unei universităţi din Germania şi cel de părinte al proiectului România Curată.

Zilele trecute, într-un context naţional de confuzie şi speculaţii generat de reapariţia în Bucureşti a Laurei Kovesi, doamna Pippidi a participat la podcastul România lui Cristache pentru a ne plasa, conform reţetei descrise mai sus, dar şi cu modestia ipocrită a repetatului până la saturaţie “după părerea mea”, următoarea evaluare: “După părerea mea (Laura Codruţa Kovesi) nu-şi dorește să fie președinte. Tot, după părerea mea, ar avea șanse extraordinar de mari. […] Speranța mea este să se întîmple peste 8-10 ani, după ce-și termină mandatele. […] Probabil că dacă doamna Kovesi ar candida şi ar fi aleasă preşedinte, am fi primiţi în Schengen fără probleme pentru că, într-adevăr, ar însemna că toată lumea vrea anticorupţie”. Oricine înţelege, din fragmentul de mai sus, că doamna Pippidi o preţuieşte şi o susţine plenar pe doamna Kovesi, de care îşi leagă mari speranţe: şi cu preşedinţia, şi cu primirea în Schengen şi cu anticorupţia.

Dar copilul de suflet al doamnei Pippidi, proiectul România Curată, pivotează în jurul noţiunii de integritate a candidaţilor la funcţii publice. Scopul deratizant al acestui proiect îi vizează pe cei cu probleme de onestitate, de corectitudine, pe cei dovediţi, printre altele, că au făcut rabat la deontologia profesională, la etică etc.

Ori, ce ne spune doamna Pippidi în continuarea discuţiei cu Ionuţ Cristache? Că DNA-ul condus de integra doamnă Kovesi a făcut de-a lungul mandatului acesteia nişte abuzuri extrem de grave. Mai jos doar două exemple: dosarul Horia Georgescu şi dosarul Ponta – Blair. Preiau întocmai cuvintele doamnei Pippidi:

Horia Georgescu, preşedintele ANI, după ce l-a anchetat pe Iohannis a fost arestat, trimis în judecată, ţinut în arest preventiv. […] La sfârşit ICCJ îi clasează dosarul spunând că nu există fapta. Ce spuneţi de anticorupţia noastră? Faptul că o agenţie anticorupţie, DNA, îl arestează pe şeful celeilalte agenţii anticorupţie, ANI? Dacă iei per total chestiunea asta, suntem ca Rusia, adică suntem un stat în care se poate întâmpla orice, oricui…”. Altfel spus, conform doamnei Pippidi, Laura Kovesi a cam făcut poliţie politică precum în Rusia. Adică la greu! Ohohooo!!!

Un minut mai târziu, în continuarea discuţiei despre abuzurile statului de drept din România, Ionuţ Cristache o provoacă pe invitata sa: “Uitaţi, cazul Ponta – Tony Blair, casare, săptămâna trecută. Fapta nu există… Ne place sau nu Ponta, premier în funcţie, nu poţi să deschizi dosare aşa, la mişto, pentru că vrei tu…

Răspunsul doamnei Pippidi, ca şi cel de la primul exemplu, este contrariant: “Deci eu am scris, când a fost cazul, că e o absurditate. A fost o bătălie pentru putere între servicii. Cazul în sine era ridicol, dar faptul că în final ei au fost achitaţi arată că sistemul funcţionează. Şi că deşi se fac abuzuri şi intervenţii politice, care evident se fac la nivelul procuraturii, sistemul funcţionează…”. Ohohooo şi iar ohohooo!!!

De ce sunt contrariante aceste răspunsuri? Pentru că ele demonstrează că doamna Pippidi este pe deplin conştientă că în ambele cazuri date ca exemplu mai sus Laura Kovesi a acţionat ca un lacheu al serviciilor secrete, dedânu-se la mizerabile execuţii politice care nu aveau nicio legătură cu actul de justiţie, şi, în ciuda acestor gravissime probleme de integritate ale şefei DNA, mama României Curate închide ochii şi speră să o vadă preşedintele României. Crede că doamna Kovesi se califică pentru această înaltă demnitate.

E clar că valorile doamnei Pippidi sunt relative şi conjuncturale. Domnia sa o iubeşte cu patimă partinică pe Laura Kovesi şi asta o face să-i ierte orice.

Ca pretext, lupta anticorupţie a fost şi rămâne o trambulină excepţională pentru activiştii societăţii civile întorşi cu cheiţa de la distanţă. Ca valoare intrinsecă, pentru doamna Pippidi ea nu valorează mai mult decât un instrument de plătit poliţe indezirabililor. Obiectivitate, integritate, echidistanţă, etică, deontologie profesională… vrăjeli de racolat naivi şi neinformaţi.

Ştiţi pe cine mai ridică în slăvi doamna Pippidi în interviul dat lui Ionuţ Cristache? Ne-am cruci dacă nu am cunoaşte patternul vorbitoarei şi dragostea ei pentru un anume tip de integritate văzută prin oglinzile curbe ale viscerelor sale. Pe două adevărate vipuri ale justiţiei “aşa–nu” din România: Camelia Bogdan şi Monica Macovei.

Iată ce afirmă despre sus-numitele: “Toate defectele din lume pe care le vreţi, dar totuşi, sunt oameni care au făcut ceva. […] Felul în care tratăm noi pe oameni care au luptat cu corupţia, cu toate bune şi rele ale lor, nimeni nu e perfect, e ca şi cum am spune SCUIPAŢI AICI”.

Luciditatea îndemnului final nu salvează vorbitorul de ridicol. Pentru că, în logica doamnei Pippidi, scopul scuză mijloacele şi, prin urmare, am fi datori cu o statuie şi lui Negulescu – Portocală şi lui Lucian Onea, şi tuturor celorlalţi combatanţi din unităţile de elită ale Laurei Kovesi care umpleau dosarele ţintelor lor cu probe inventate şi declaraţii de martori mincinoşi. Doar ca să îi înfunde pe corupţi! Ura!

Despre practicile gestapoviste ale procurorului Mircea Negulescu, unul dintre favoriţii Laurei Kovesi, doamna Pippidi nu suflă o vorbă. Şi nici despre sistemul care, zice dânsa, “funcţionează” şi care l-a achitat pe acesta (exact în timpul vizitei doamnei Kovesi la Bucureşti, ce coincidenta!) în ciuda a multe şi clare dovezi care il incriminau.

În schimb, într-un alt interviu, din 2018, doamna Pippidi s-a arătat dojenitoare la adresa superiorului lui Portocală: “Domnul Lucian Onea ar fi trebuit să se autosuspende sau să fie suspendat de azi, la nivelul CSM sau de Laura Codruța Kovesi, nu să aștepta în funcție”.

Curat – murdar, coane Fănică! Un haloimăs de bune şi rele, de adevăruri şi răstălmăciri, de critici pe linie şi laude deraiate, până la urmă de alibiuri pentru orice. Doamna Pippidi ştie să-şi regleze centru de greutate al discursului astfel încât să cadă mereu în picioare. Orice adevăr i-ai pune în faţă îţi răspunde ţanţoş, cu siguranţă academică: “exact asta am spus şi eu!”.

E descurajant pentru cei care au considerat-o un reper şi care acum înţeleg tertipul cum încearcă să îi “facă” din contradicţii doamna profesor! Ai zice “arta paradoxului” dacă n-ar mirosi de la o poştă a inginerie sorosistă.

Întrebarea de final ar fi ce mai rămâne din principiile României Curate dacă însăşi doamna Pippidi se transformă în agent de influenţă al unor “ne-curaţi”?

Pentru că, oricât am fi de binevoitori cu deformările academice şi cu sofismele de genul “nimeni nu e perfect”, tentativa de inducere în eroare sare în ochi şi răstoarnă aşteptările.

O Românie Curată având ca piloni personaje cu integritatea fisurată precum cele elogiate de doamna Pippidi în podcastul România lui Cristache nu poate inspira încredere! Dimpotrivă, ruinează încă din start orice elan de a pune umărul la construirea ei!

Oare, când Klaus Iohannis a afirmat că România este un stat eşuat, să fi avut în vedere cariatidele Laura Kovesi, Monica Macovei, Camelia Bogdan propuse de doamna Pippidi ca eşafodaj al României (Curate)?

N-ar fi exclus! Se ştie că marile spirite se întâlnesc!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/Pippidi.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/Pippidi-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeAlina Mungiu Pippidi,Camelia Bogdan,DNA,Laura Kovesi,Monica Macovei,podcast Romania lui Cristache,Romania CurataDoamna Alina Mungiu Pippidi şi-a creat un statut de intelectual – rabin. Articolele şi interviurile sale ne sunt oferite de sus, de la altitudinea piedestalului pe care scrie Harvard, Stanford, Princeton și Oxford. Ele au o frazare luxuriantă,  cu semnele de punctuaţie bâjbâind într-o permanentă beţie, şi se remarcă...Blog politic si polemic