Disperare egoistă – disperare altruistă

(Acest comentariu a fost postat la articolul lui Andre Plesu din Dilema Veche, intitulat "Despre disperare") Aş ieşi din generalizarea conceptului de disperare care, sub constrângerea prea multor ipoteze inductive, riscă să conducă la o bandă descurajant de îngustă a soluţiilor acceptabile pentru dezdisperare. Să încercăm două particularizări  ale disperării, aplicabile nouă, ca români, acum. (more…)
continuare...

Mircea Mihăieş – o fantomă începută şi neterminată

(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mihaies, intitulat " Iarna piromanilor ", articol ce poate fi citit accesand linkul ) În materie de estetic, tările sunt ca oamenii: primesc o frumuseţe de subzistenţă, natura lor,  şi-şi construiesc o frumuseţe de transcendenţă, cultura lor. Ambele frumuseţi au nevoie de ajutor calificat pentru întreţinere şi punere în valoare, altfel se ruinează sub invazia barbară a urâtului. (more…)
continuare...

Moment onirico – zgubilitic cu Mircea Marian

(Comentariu postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Marian intitulat "Transformarea lui Ponta in "micul Ceausescu"") Interesant ce copite-şi iau unii in cap de la propria neghiobie atunci când, neglijent, slăbesc căpăstrul şi-şi scapă zăbala. Devin brusc zglobii şi necenzuraţi, izvor de panseuri deconcertant de stupide. (more…)
continuare...

Panteonul fariseilor

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat " Mizerie in paradis ", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte, scărpinându-se la ceafă şi fluierând a detaşare. (more…)
continuare...