Scorul acestui articol
[Total: 240 voturi. Media: 4.9]

Se ştie că sunt un telespectator fidel al A3. Nu am ascuns asta niciodată. Televizorul meu se deschide pe acest canal şi, în marea majoritate a cazurile, tot pe el se şi închide. Admir echipa, admir curajul, admir sacrificiile pe care cei de-acolo şi le-au asumat de-a lungul timpului şi preţul mare pe care l-au plătit, mai ales în regimul Băsescu, pentru a rămâne verticali. Mai mereu mă regăsesc în abordările lor, iar când lucrul acesta nu se întâmplă nu-i acuz de trădare sau de rea credinţă. Uneori, fără intenţie, poate greşesc eu, poate greşesc ei.

Scandalul Şoşoacă a inflamat societatea. Cum se întâmplă la noi atunci când un subiect de larg interes sparge audienţele, s-au format imediat două tabere: pro şi anti Şoşoacă.

Un post de ştiri premium ar trebui să dea microfon şi drept la opinie ambelor părţi. Chiar dacă realizatorii şi editorialiştii săi au optat deja pentru o anumită poziţie. E vorba şi de audienţă dar, mai ales, de credibilitate. Dacă tu, ca redacţie, ai stabilit deja un verdict al postului şi inviţi în studio doar comentatori care să te confirme, greşeşti. În primul rând pentru că astfel îi alungi pe potenţialii privitori nehotărâţi ori de altă opinie, apoi pentru că, în fond, nu slujeşti adevărul. Adevărul este slujit atunci când nehotărâţii trec de partea lui prin proprie convingere. După ce ascultă pledoariile ambelor părţi. Invitând doar adepţi ai poziţiei tale dai un mare semn de slăbiciune. Şi asta naşte neîncredere, dacă nu chiar ostilitate.

Mihai Gâdea s-a poziţionat încă de la începutul scandalului net de partea ziariştilor de la RAI1. Încă nu apăruseră toate filmuleţele, iar o mulţime de detalii ale incidentului pluteau în ceaţă.

Pot înţelege, până la un anumit punct, instinctul unui ziarist care a suportat atâtea abuzuri din partea puterii de a-şi apăra colegii de breaslă de personaje ca doamna Şoşoacă. Cum pot înţelege şi o aversiune ab initio a lui faţă de personajul în discuţie, după câte jigniri şi acuze a îndurat de la această doamnă senator de când ea a devenit parlamentar.

Ce nu pot înţelege este partizanatul orb, judecata pătimaşă şi intoleranţa agresivă la un realizator de talia şi pretenţiile lui Mihai Gâdea.

După ce, în chiar seara incidentului, Sinteza Zilei a fost o emisiune cu sens unic, punerea vinovăţiei exclusiv în sarcina Dianei Şoşoacă, m-am aşteptat ca a doua zi nevoia de echilibru să înlocuiască spiritul manifest şi să avem parte de mai multă obiectivitate. Mai ales că în orele scurse între emisiuni apăruseră în presă detalii noi, nuanţe care să intrige, analize în sens contrar făcute de reprezentanţi media importanţi precum Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, Sorin Roşca Stănescu, Marius Tucă, Răzvan Savaliuc, Victor Ciutacu şi chiar de un reputat jurist italian, profesorul universitar Augusto Sinagra.

Deşi pe unii dintre cei numiţi mai sus îi regăsim frecvent ca analişti la Sinteza Zilei, de data asta ei au fost săriţi din schemă. Probabil din cauza poziţiei lor cunoscute faţă de subiectul pus în discuţie. Singura concesie pe care a făcut-o Mihai Gâdea în războiul său cu familia Şoşoacă a fost invitarea, în emisiunea de aseară, a avocatului Dan Chitic. Acesta, pentru o zi, îl apărase în instanţă pe Silvestru Şoşoacă.

Modul în care Mihai Gâdea l-a obstrucţionat pe Dan Chitic ori de câte ori acesta încerca să formuleze un raţionament juridic în favoarea familiei Şoşoacă mi s-a părut complet neprofesional şi m-a enervat peste măsură. O idee nu l-a lăsat să şi-o ducă până la capăt!

Este motivul pentru scriu aceste rânduri.

Ştiţi care a fost efectul imediat al enervării mele? Am comutat pe România TV unde emisiunea lui Ciutacu era la fel de părtinitoare, dar, de data asta, pe invers. Acolo erau invitate doar voci pro-Şoşoacă, inclusiv protagonista de limba romana a scandalului. Prin acest balans am reuşit, în fine, să ascult ambele părţi.

Stimaţi realizatori TV, aştept de la voi informaţii obiective, nepartizane şi echilibrate. Cât priveşte concluziile, lăsaţi-mă pe mine să le trag singur, cu capul meu. Cu cât încercaţi mai mult să-mi băgaţi pe gât preferinţele voastre, cu atât mă îndepărtaţi de ele.

Aseara nu am mai inchis televizorul pe A3.

Dragă Mihai Gâdea, de data asta ai greşit!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/12/Gadea-Chitic.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/12/Gadea-Chitic-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeA3,Dan Chitic,Mihai Gadea,partizanat,scandal SosoacaSe ştie că sunt un telespectator fidel al A3. Nu am ascuns asta niciodată. Televizorul meu se deschide pe acest canal şi, în marea majoritate a cazurile, tot pe el se şi închide. Admir echipa, admir curajul, admir sacrificiile pe care cei de-acolo şi le-au asumat de-a lungul timpului...Blog politic si polemic