Scorul acestui articol
[Total: 90 voturi. Media: 5]

Alegerile – primul tur – m-au prins peste hotare. In capitala Europei dacă pot spune aşa. Nu m-am agitat să votez pentru că ştiam dinainte finaliştii şi am considerat că doar turul doi va avea nevoie de mine.
De la distanţă, România se vede altfel. De fapt, nu se vede. În hotelul în care am stat se prindeau peste 100 de posturi TV. Niciunul românesc. Intâmplător aveam treabă pe strada Washington. Acolo e şi Ambasada României. Singurul lucru care mi-a semnalat că în acest weekend e un eveniment electoral important acasă a fost un poster cu Elena Udrea afişat în vitrina unei spălătorii de rufe aflată vizavi de ambasadă. Fusese o contribuţie a ambasadorului sau patroana spălătoriei avea pasiuni de nereprimat?
Acum, după afişarea rezultatelor şi abundenţa de comentarii (aproape exclusiv în media românească), tot ce pot spune este că am ajuns din nou la mâna UDMR. Electoratul maghiar va putea decide preşedintele României cu disciplina lui binecunoscută, pe care a probat-o de fiecare data.
Chiar nu ştiu în acest moment cu cine să votez în turul doi. Îmi displace profund frăţia lui Johannis cu băsişti odioşi dar baronii lui Ponta îmi inspiră şi ei teamă. O teamă existenţială, născută din proiecţii asupra viitorului inspirate de trecut.
Gândindu-mă cam cu ce preţ şi-au vândut de fiecare data UDMR-iştii sprijinul, mai că înclin să votez cu acela ce nu va primi sprijinul lor.
Rezultatul din primul tur mi se pare mai degrabă încurajator pentru Johannis decât pentru Ponta.
Cred că dacă, printr-un miracol, Băsescu nu ar mai exista după aceste alegeri, câştigător cert ar fi Johannis. Cum însă miracolul este doar o ipoteză fantezistă în cazul de faţă, şansele lui Ponta mi se par mult mai mari. Lumea se teme de revenirea pe scenă a lui Băsescu, prin trucuri în care s-a arătat de neegalat. De aceea, lumea va da prioritate exorcizării acestuia în faţa jurămintelor de nerecădere în păcat a pedeliştilor.
Cum am procedat în ultimele săptămâni, nu am de gând să devin propagandistul unuia sau altuia dintre cei doi finalişti acum, pe ultima sută de metri. Şi asta nu de din alte motive decât acela că eu însumi nu sunt clarificat şi că binele şi răul oricăreia dintre opţiuni mi se par sensibil egale.

Contele de Saint GermainEditorialealegeri primul tur,Ambasada Romaniei,Elena Udrea,Johannis,Ponta,UDMRAlegerile – primul tur – m-au prins peste hotare. In capitala Europei dacă pot spune aşa. Nu m-am agitat să votez pentru că ştiam dinainte finaliştii şi am considerat că doar turul doi va avea nevoie de mine. De la distanţă, România se vede altfel. De fapt, nu se vede....Blog politic si polemic