Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat “Oglinda goala”, editorial care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-oglinda-goala-920942.html)

Nu fac parte dintre cei care, atunci când îşi văd adversarii la pământ, le mai trag acestora un bombeu în gură pentru a-şi proba instinctul de terminatori.

Trebuie să te recunoşti o anexă a urii tale şi să-ţi negi orice compasiune şi orice urmă de umanitarism creştin ca să spui sardonic jumătăţii disperate a poporului tău, “te-am ciuruit”, sau ca să hăhăi prosteşte unui pensionar cocârjat de ani şi de griji “a, doar 80 de lei , credeam că 800”, sau ca să persiflezi boala gravă a lui Nicolescu  încadrând-o la specia trucuri.

Eu nu pot fi aşa! Tristeţea resemnată a lui Mircea Cărtărescu din editorialul de azi îmi impune o renunţare la asperităţi. Mai mult, îmi aminteşte de propriile mele descumpăniri din 2004 când, după ce am votat cu două mâini pe Traian Băsescu şi alianţa D.A. mi-am dat seama că, de fapt, votasem nişte colportori fâlfâind bileţele roz, nişte arivişti pentru care cuvântul de onoare nu este altceva decât un vagin de folosinţă conjuncturală.

Voi fi însă prudent. Domnul Cărtărescu a mai avut astfel de căderi în bunăcredinţă: când cu nenorocirea de la maternitatea Giuleşti, când cu atacul guvernului la drepturile de autor. Asta nu l-a împiedicat ca, ulterior, să uite de respectivele supărări şi, revigorat, cu o energie chiar mai înfloritoare, să continue războaiele din trecut de pe aceleaşi baricade, împotriva aceloraşi inamici.

De aceea acum voi lua cu rezerve aparentul său abandon de a mai susţine puterea actuală şi voi comenta doar câteva afirmaţii, pretabile la nuanţări.

“Cu evenimentele săptămânii care-a trecut, partidul de guvernământ a egalat, FǍRǍ NICIO ÎNDOIALǍ, imaginea de partid corupt pe care PSD-ul o avusese pe vremea guvernării Năstase”. Acest “fără nicio îndoială” s-ar cuveni memorat ca o promisiune. Ar trebui să ne asigure că, pe viitor, orice recurs la trecut privind relele guvernării Năstase nu va mai fi făcut de MC pentru a estompa relele guvernării Boc ci, eventual, dimpotrivă.

“Sunt de acord cu preşedintele Băsescu că aici (la PDL n.a.) nu mai e nimic de făcut”. Domnul Cărtărescu nu ne lămureşte dacă e de acord cu ce spune preşedintele Băsescu sau cu ce gândeşte, în realitate, acesta. Pentru că nenumărate exemple ne-au arătat că între ce spune şi ce gândeşte preşedintele se cască, uneori, un abis. Declaraţia acestuia citată mai sus, este, evident, una de imagine şi de impact afectiv. Că, în realitate, nu gândeşte deloc în termenii ei, ne-a demonstrat preşedintele doar o zi mai târziu când, într-un interviu la radio, a luat apărarea PDL-ului, încercând să-l exonereze de acuzaţia că ar patrona corupţia din vămi.

“Azi buldogul muşcă mâna care l-a hrănit”. O afirmaţie stranie, scăpată cred eu de autor din ţarcul subconştientului subversiv. Dacă buldogul este, cum am fost învăţaţi, Vasile Blaga, şi dacă acesta, cum ştim, se opune în PDL grupului Udrea – Falcă (marii artizani ai imaginii PDL-ului ca partid superlativ corupt), atunci nu cumva ar fi fost mai corect şi mai în spiritul axat pe valori etice al articolului să se formuleze : « azi buldogul muşcă mâna care fură » ? De reflectat.

Şi în încheiere o intrebare, ştiu, tendenţioasă : Sever Voinescu şi Teodor Baconschi reprezintă pentru Mircea Cărtărescu repere morale cu care să se poată identifica ?

Nu cumva e o greşeală de tipar?

Contele de Saint GermainPolemicecoruptia din vami,Mircea Cartarescu,oglinda goala,PDL,Senatul EVZ,Traian Basescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Oglinda goala', editorial care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-oglinda-goala-920942.html) Nu fac parte dintre cei care, atunci când îşi văd adversarii la pământ, le mai trag acestora un bombeu în gură pentru a-şi proba instinctul de terminatori. Trebuie să te recunoşti...Blog politic si polemic