Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat „Oglinda goala”, editorial care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-oglinda-goala-920942.html)

Nu fac parte dintre cei care, atunci când își văd adversarii la pământ, le mai trag acestora un bombeu în gură pentru a-și proba instinctul de terminatori.

Trebuie să te recunoști o anexă a urii tale și să-ți negi orice compasiune și orice urmă de umanitarism creștin ca să spui sardonic jumătății disperate a poporului tău, „te-am ciuruit”, sau ca să hăhăi prostește unui pensionar cocârjat de ani și de griji „a, doar 80 de lei , credeam că 800″, sau ca să persiflezi boala gravă a lui Nicolescu  încadrând-o la specia trucuri.

Eu nu pot fi așa! Tristețea resemnată a lui Mircea Cărtărescu din editorialul de azi îmi impune o renunțare la asperități. Mai mult, îmi amintește de propriile mele descumpăniri din 2004 când, după ce am votat cu două mâini pe Traian Băsescu și alianța D.A. mi-am dat seama că, de fapt, votasem niște colportori fâlfâind bilețele roz, niște ariviști pentru care cuvântul de onoare nu este altceva decât un vagin de folosință conjuncturală.

Voi fi însă prudent. Domnul Cărtărescu a mai avut astfel de căderi în bunăcredință: când cu nenorocirea de la maternitatea Giulești, când cu atacul guvernului la drepturile de autor. Asta nu l-a împiedicat ca, ulterior, să uite de respectivele supărări și, revigorat, cu o energie chiar mai înfloritoare, să continue războaiele din trecut de pe aceleași baricade, împotriva acelorași inamici.

De aceea acum voi lua cu rezerve aparentul său abandon de a mai susține puterea actuală și voi comenta doar câteva afirmații, pretabile la nuanțări.

„Cu evenimentele săptămânii care-a trecut, partidul de guvernământ a egalat, FǍRǍ NICIO ÎNDOIALǍ, imaginea de partid corupt pe care PSD-ul o avusese pe vremea guvernării Năstase”. Acest „fără nicio îndoială” s-ar cuveni memorat ca o promisiune. Ar trebui să ne asigure că, pe viitor, orice recurs la trecut privind relele guvernării Năstase nu va mai fi făcut de MC pentru a estompa relele guvernării Boc ci, eventual, dimpotrivă.

„Sunt de acord cu președintele Băsescu că aici (la PDL n.a.) nu mai e nimic de făcut”. Domnul Cărtărescu nu ne lămurește dacă e de acord cu ce spune președintele Băsescu sau cu ce gândește, în realitate, acesta. Pentru că nenumărate exemple ne-au arătat că între ce spune și ce gândește președintele se cască, uneori, un abis. Declarația acestuia citată mai sus, este, evident, una de imagine și de impact afectiv. Că, în realitate, nu gândește deloc în termenii ei, ne-a demonstrat președintele doar o zi mai târziu când, într-un interviu la radio, a luat apărarea PDL-ului, încercând să-l exonereze de acuzația că ar patrona corupția din vămi.

„Azi buldogul mușcă mâna care l-a hrănit”. O afirmație stranie, scăpată cred eu de autor din țarcul subconștientului subversiv. Dacă buldogul este, cum am fost învățați, Vasile Blaga, și dacă acesta, cum știm, se opune în PDL grupului Udrea „“ Falcă (marii artizani ai imaginii PDL-ului ca partid superlativ corupt), atunci nu cumva ar fi fost mai corect și mai în spiritul axat pe valori etice al articolului să se formuleze : « azi buldogul mușcă mâna care fură » ? De reflectat.

Și în încheiere o intrebare, știu, tendențioasă : Sever Voinescu și Teodor Baconschi reprezintă pentru Mircea Cărtărescu repere morale cu care să se poată identifica ?

Nu cumva e o greșeală de tipar?

Contele de Saint GermainPolemicecoruptia din vami,Mircea Cartarescu,oglinda goala,PDL,Senatul EVZ,Traian Basescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Oglinda goala', editorial care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-oglinda-goala-920942.html) Nu fac parte dintre cei care, atunci când își văd adversarii la pământ, le mai trag acestora un bombeu în gură pentru a-și proba instinctul de terminatori. Trebuie să te recunoști...Blog politic si polemic