Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


E o acalmie stranie în presa aservită puterii.  Dominanta o constituie omagierile lui Vasile Paraschiv. Unele elogii sunt penibile (Tismăneanu și Ghibuțiu), altele analitice și onest evocatoare (Alina Mungiu Pippidi și Cotidianul) . În rest, lipsă de atacuri fulminante la opoziție, comentarii destul de monocorde la arestările de vameși, interpretări superficiale ale ultimului discurs televizat al presedintelui.

Președintele s-a cerut la TVR cu un motiv precis. Dacă acest motiv ar fi fost votul din Parlament în cazul Păsat, i-ar fi ajuns o simplă declarație de presă. Dacă dorea să se refere la corupția din vămi ar mai fi așteptat câteva zile să se „împlinească” subiectul. Dacă intenționa să muștruluiască PDL-ul și să sugereze strategii pentru apropiatul Congres, putea să o facă într-o discuție privată cu greii acestuia, cum a mai procedat și cu alte ocazii.

Motivul președintelui de a vorbi întregii tări a fost însă unul mai complex, care să le subordoneze pe toate cele presupuse anterior și să adauge încă altele, aparent colaterale: a dorit să facă o demonstrație de forță.

Traian Băsescu, maestru al jocului la intimidare dar și la cacialma, s-a simțit încolțit și a trebuit să reacționeze.

Constituirea Alianței USL, înfruntarea lui Blaga, ignorarea de către PDL a solicitării sale privind votul în cazul Păsat, lansarea pe piață a unei amenințări cu suspendarea președintelui în cursul lunii martie, pragmatismul și tendințele centrifugale ale UDMR, poate și alte pericole doar de domnia sa știute, ar fi riscat să genereze, în lipsa unei replici ferme, coagularea unei componente de forță a adversarilor, redutabilă, care să inducă un defetism rapid și catastrofal în rândurile combatanților din tabăra sa.

Apariția lui Traian Băsescu la TVR1 s-a dorit un scurmat din copite al taurului împins în arenă, față în față cu matadorii săi.

Cum bine observa un psiholog, nelipsitul râs tabagic al președintelui a fost și de data asta scos la bătaie; momentele în care el a fost utilizat l-au trădat însă ca pe o armă defensivă, mai mult pentru a brava decât pentru a echilibra lupta.

Multe dintre declarațiile lui Traian Băsescu în această emisiune au fost spuse la alibi, la impresie artistică, și nu din convingeri intime profunde.

Nu cred că a dorit cu tot dinadinsul ca Păsat (și ca Ridzi) să ajungă după gratii. Dar dă bine să se creadă asta.

Nu cred că urmărește eradicarea corupției în sistemul vamal și nici măcar o curățenie adevărată pe ici pe colo (în niciun caz la Constanța). Dar dă bine să se creadă asta.

Nu cred că este chiar atât de supărat pe PDL și că e chiar atât de hotărât să-și ia mâna de pe el. Dar dă bine să se creadă asta.

Nu cred că îl amuză cu adevărat cuplul Antonescu „“ Ponta și, mai ales, ce  îi pregătește acest cuplu. Dar dă bine să se creadă asta.

Ceea ce cred însă din declarația contorsionată a președintelui  este că „a luat notă” de comportamentul unora dintre membrii marcanți, cu vechime, ai PDL și că, arestările cu sutele de lucrători vamali din ultimele zile, ajungându-se până la capul vameșilor, reprezintă modul său de a dovedi că „a luat notă”.

Când vine vorba de răzbunare, de pedepsit vechi parteneri cu ifose de independență, Traian Băsescu e necruțător: închide ochii și dă până distruge.

Asta încearcă Traian Băsescu să transmită dușmanilor săi: nu vă așteptați să cedez fără luptă. Dacă o fi să mor, mor pe mâna mea! Mor cu voi de gât! Cine se încumetă? Hahaha!!!

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Blaga,demonstratie de forta,TVR1,USLE o acalmie stranie în presa aservită puterii.  Dominanta o constituie omagierile lui Vasile Paraschiv. Unele elogii sunt penibile (Tismăneanu și Ghibuțiu), altele analitice și onest evocatoare (Alina Mungiu Pippidi și Cotidianul) . În rest, lipsă de atacuri fulminante la opoziție, comentarii destul de monocorde la arestările de vameși,...Blog politic si polemic