Discursul presedintelui: o disperată demonstrație de forță
E o acalmie stranie în presa aservită puterii. Â Dominanta o constituie omagierile lui Vasile Paraschiv. Unele elogii sunt penibile (Tismăneanu și Ghibuțiu), altele analitice și onest evocatoare (Alina Mungiu Pippidi și Cotidianul) . În rest, lipsă de atacuri fulminante la opoziție, comentarii destul de monocorde la arestările de vameși, interpretări superficiale ale ultimului discurs televizat al presedintelui.
Președintele s-a cerut la TVR cu un motiv precis. Dacă acest motiv ar fi fost votul din Parlament în cazul Păsat, i-ar fi ajuns o simplă declarație de presă. Dacă dorea să se refere la corupția din vămi ar mai fi așteptat câteva zile să se „împlinească” subiectul. Dacă intenționa să muștruluiască PDL-ul și să sugereze strategii pentru apropiatul Congres, putea să o facă într-o discuție privată cu greii acestuia, cum a mai procedat și cu alte ocazii.
Motivul președintelui de a vorbi întregii tări a fost însă unul mai complex, care să le subordoneze pe toate cele presupuse anterior și să adauge încă altele, aparent colaterale: a dorit să facă o demonstrație de forță.
Traian Băsescu, maestru al jocului la intimidare dar și la cacialma, s-a simțit încolțit și a trebuit să reacționeze.
Constituirea Alianței USL, înfruntarea lui Blaga, ignorarea de către PDL a solicitării sale privind votul în cazul Păsat, lansarea pe piață a unei amenințări cu suspendarea președintelui în cursul lunii martie, pragmatismul și tendințele centrifugale ale UDMR, poate și alte pericole doar de domnia sa știute, ar fi riscat să genereze, în lipsa unei replici ferme, coagularea unei componente de forță a adversarilor, redutabilă, care să inducă un defetism rapid și catastrofal în rândurile combatanților din tabăra sa.
Apariția lui Traian Băsescu la TVR1 s-a dorit un scurmat din copite al taurului împins în arenă, față în față cu matadorii săi.
Cum bine observa un psiholog, nelipsitul râs tabagic al președintelui a fost și de data asta scos la bătaie; momentele în care el a fost utilizat l-au trădat însă ca pe o armă defensivă, mai mult pentru a brava decât pentru a echilibra lupta.
Multe dintre declarațiile lui Traian Băsescu în această emisiune au fost spuse la alibi, la impresie artistică, și nu din convingeri intime profunde.
Nu cred că a dorit cu tot dinadinsul ca Păsat (și ca Ridzi) să ajungă după gratii. Dar dă bine să se creadă asta.
Nu cred că urmărește eradicarea corupției în sistemul vamal și nici măcar o curățenie adevărată pe ici pe colo (în niciun caz la Constanța). Dar dă bine să se creadă asta.
Nu cred că este chiar atât de supărat pe PDL și că e chiar atât de hotărât să-și ia mâna de pe el. Dar dă bine să se creadă asta.
Nu cred că îl amuză cu adevărat cuplul Antonescu „“ Ponta și, mai ales, ce îi pregătește acest cuplu. Dar dă bine să se creadă asta.
Ceea ce cred însă din declarația contorsionată a președintelui  este că „a luat notă” de comportamentul unora dintre membrii marcanți, cu vechime, ai PDL și că, arestările cu sutele de lucrători vamali din ultimele zile, ajungându-se până la capul vameșilor, reprezintă modul său de a dovedi că „a luat notă”.
Când vine vorba de răzbunare, de pedepsit vechi parteneri cu ifose de independență, Traian Băsescu e necruțător: închide ochii și dă până distruge.
Asta încearcă Traian Băsescu să transmită dușmanilor săi: nu vă așteptați să cedez fără luptă. Dacă o fi să mor, mor pe mâna mea! Mor cu voi de gât! Cine se încumetă? Hahaha!!!
https://www.conteledesaintgermain.ro/discursul-presedintelui-o-disperata-demonstratie-de-forta/10-02-2011EditorialeBasescu,Blaga,demonstratie de forta,TVR1,USLE o acalmie stranie în presa aservită puterii. Â Dominanta o constituie omagierile lui Vasile Paraschiv. Unele elogii sunt penibile (Tismăneanu și Ghibuțiu), altele analitice și onest evocatoare (Alina Mungiu Pippidi și Cotidianul) . În rest, lipsă de atacuri fulminante la opoziție, comentarii destul de monocorde la arestările de vameși,...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Well, domnii, sa citim din alt registru: s-a cam terminat cu reformarea sistemului ticalosit si cu lupta cu criza. De acum incepe pelteaua electorala. Nu, sa nu va faceti griji: PD-L va intra in Parlament si toate optiunile sunt deschise. Oricum, Zeus nu are ce pierde, nu apare un succesor credibil (si in care sa aiba incredere) la el in partid pentru prezidentiale. Probabil ca succesorul la presedentie va fi PSD-ist (vezi serviciile secrete, e prea riscant sa lasi neinitiati acolo) si este in continuare foarte posibila o alianta PSD-PDL. In definitiv, au guvernat si guverneaza cu mase mari de PSD-isti. Problema e economia, ca e mai greu sa iei banii de la bizon si sa ii bagi in buzunar. Iar in vama, semana a rafuiala mafiota si nicidecum anticoruptie, care incepe cu un pachet de legi coerente si comunicate corespunzator populatiei, nu cu niste „coduri revazute” si asumate de guvern, nicidecum trecute rin parlament. In loc de dezbateri publice, mici santaje pe banii de la buget. Stil de a conduce specific regimurilor autocratice.
Sunt de acord cu tine ca in vama nu e anticoruptie ci antiadversarita. Nu sunt de acord ca Zeus nu are ce pierde. Isi poate pierde chiar libertatea, pentru o vreme, daca nu ramane in cartile puterii pentru o alta pozitie. Sunt confirmat in aceasta certitudine (pentru mine) de insasi vanzoleala lui fara precedent din ultimele zile. El, marele misculator, incearca sa faca, sa desfaca, sa jongleze cu atuurile pe care i le dau serviciile tocmai pentru a-si securiza viitorul.
Daca si „agentul stilat”,crucisatorul CTP,un diversionist mai profesional decat zeus,ala care a primit ordine de la serviciile speciale,sa-i „desfiinteze”pe Nastase si Geoana(dupa cum singur se lauda),a intors armeleimpotriva lui,tot la ordin,inseamna ca se cam apropie „scadenta” si vorba lui,daca ramanea la putere numai 4 ani,era tot asa bine vazut ca Ceausescu,cand ar fi ramas prim secretar,numai zece ani(acuma e drept ca „realesul” l-a intrecut pe conducatorul epocii de aur,in 2 ani facand mai mult rau decat ceausescu in 20 de ani).In alta ordine de idei,acum tot ce zice zeusul,se intoarce impotriva lui,ca la judecata.Despre stilatul CTP,de aia am spus ca-i stilat,ca ma miram cum de un „agent inginer”foloseste cuvinte ca”patibular”si miserupism de trebuie sa le caut in dictionar(iar primul cuvant chiar si dvs.l-ati ccopiat de la el,in ceva articol de-al dvs).
Alta cacialma?
De ce? Nu inteleg!
Conte,
Prestatia de azi la nivelul obisnuit – adica foarte buna! Cea mai fina dintre observatii, cu care ati punctat si care il pune la punct pe individ in singurul aspect cu care crede el ca poate deruta – „llupta impotriva coruptiei”, apare in fraza „Nu cred că urmărește eradicarea corupției în sistemul vamal și nici măcar o curățenie adevărată pe ici pe colo”. Pentru ca el chiar asta isi dorise sa se creada…
Daca imi este permis, am o mica observatie: din primul paragraf, s-ar putea intelege ca si Cotidianul este aservit puterii si nu cred ca ati vrut sa spuneti asta.
O zi buna, Florin
Am inteles intepatura la adresa doamnei Pippidi. In ceea ce ma priveste incerc sa fiu onest (pe cat ma lasa subiectivismul) si sa spun cand apreciez ceva la cineva. Pe doamna Pippidi am criticat-o fara menajamente saptamana trecuta; de data asta insa, articolul despre Vasile Paraschiv mi s-a parut OK.