Scorul acestui articol
[Total: 13 voturi. Media: 4.7]

 

Dacă îl scoatem pe “independentul” Mircea Geoană din ecuaţie, rămânem cu 4 partide în cărţi la prezidenţiale: USR, AUR, PNL, PSD.

PSD şi PNL vor avea, cu certitudine, candidaţi proprii. Nici nu iau în calcul un candidat al lor comun deoarece, s-a văzut la votul din 9 iunie, dragostea la ordin între aceste două partide nu funcţionează. Orgoliile şi antipatiile, în fiecare tabără, sunt mult mai mari decât interesul dat de calcule la rece.

În aceste condiţii, pentru primul tur, electoratul va fi practic obligat să se polarizeze pe familii politice cât de cât compatibile.

PNL şi USR (prima familie) sunt înfrăţite de iluzia că ar fi de dreapta şi de amintirea că au, totuşi, un istoric comun în guvernările recente (chiar dacă unul scurt şi ratat). Ei reprezintă înstăriţii, elita, ca pe vremuri “burghezo – moşierimea”.

PSD şi AUR (a doua familie) nu şi-au făcut până acum declaraţii de dragoste dar electoratul lor se intersectează masiv în zona aşa zisei stângi, a salariului minim pe economie, a pauperităţii şi a ajutorului social. Altfel spus ei reprezintă “clasa muncitoare” activă şi la pensie.

Aritmetica ne indică, după cum a reieşit din rezultatele alegerilor tocmai încheiate, că dacă reprezentanţii acestor două familii s-ar întâlni în finala prezidenţialelor, procentele “stângii”, le-ar depăşi confortabil pe cele ale “dreptei”.

Doar că, ştim pe pielea noastră, socoteala de-acasă nu se confirmă întotdeauna la târg. Aparenţele mai şi înşeală câteodată, ele fiind foarte sensibile la conjuncturi.

Dacă finalistul grupării PSD + AUR va fi George Simion, atunci cel puţin jumătate dintre votanţii PSD (doritori de stabilitate şi linişte) l-ar vota în turul doi pe finalistul grupării opuse (Ciucă sau Nicuşor), adică ar alege răul cel mai mic. În această conjunctură, la final, preşedintele României ar fi “de dreapta”.

Dacă însă finalistul grupării PSD + AUR va fi Marcel Ciolacu, este greu de presupus că într-o eventuală finală a acestuia cu Nicuşor Dan votanţii AUR l-ar prefera în turul doi pe Nicuşor. Poate că unii dintre ei nu s-ar mai prezenta la vot, dar să voteze cu progresiştii şi neomarxiştii (adică duşmanii lor declaraţi) mi se pare improbabil spre imposibil.

Finala cea mai plauzibilă este, totuşi, cea dintre Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. În acest caz cred că va funcţiona tradiţia şi nu majoritatea relativă indicată pe 9 iunie. Antipatia faţă de PSD va triumfa din nou. PSD ar trebui să înţeleagă asta şi să evite pe cât posibil o astfel de finală. Cum?

În primul rând renunţând la arătatul “pisicii” Mircea Geoană candidat din partea PSD. Este contraproductiva. Mircea Geoană nu are potenţialul de a aduce PSD voturile câştigătoare, mai ales acum, după ce apar tot mai multe legături ale sale cu gruparea Coldea.

În al doilea rând, şi decisiv…

Dar sfatul din titlu îl voi dezvolta cu altă ocazie. Mai avem timp până la toamnă!

Sau… până la iarnă?

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/06/geoana-2.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/06/geoana-2-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealiante politice,AUR si PSD,Mircea Geoana,prezidentiale,USR + PNL  Dacă îl scoatem pe “independentul” Mircea Geoană din ecuaţie, rămânem cu 4 partide în cărţi la prezidenţiale: USR, AUR, PNL, PSD. PSD şi PNL vor avea, cu certitudine, candidaţi proprii. Nici nu iau în calcul un candidat al lor comun deoarece, s-a văzut la votul din 9 iunie, dragostea la...Blog politic si polemic