Scorul acestui articol
[Total: 22 voturi. Media: 4.5]

În iunie 2016, înainte de alegerile europarlamentare, preşedintele de atunci al PNL Crin Antonescu a făcut un anunţ surprinzător, promitând că va demisiona dacă partidul său nu va obține măcar 20%.

Cum era de aşteptat, PNL a obţinut doar 15% şi Crin Antonescu a demisionat a doua zi susţinându-l ca succesor al său pe Klaus Iohannis. Care a şi câştigat preşedinţia partidului, această poziţie folosindu-i ca trambulină pentru a deveni, după nici 6 luni, preşedintele României.

În iunie 2024, în disputa cu PNL pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat hodoronc – tronc şi aparent din proprie iniţiativă, că dacă alegerile vor fi programate în luna noiembrie 2024, el nu va candida la preşedinţia României.

Cum, după toate semnele, prezidenţialele se vor desfăşura la termen, adică în noiembrie primul tur şi în decembrie turul al doilea, domnul Ciolacu, respectând angajamentul luat, nu ar trebui să candideze.

Adică o ieşire din scenă pe cât de stranie pe atât de asemănătoare cu cea a lui Crin Antonescu din 2014.

Mie mi se pare că şi Antonescu şi Ciolacu au fost împinşi pe scări de o mână din umbră pentru a lăsa loc cui trebuia / trebuie să fie întronat la Cotroceni. Li s-a sugerat, pentru o ieşire cu capul sus din cursă, acelaşi gen de pretext adică un “angajament de onoare”.

Deşi Crin Antonescu, multă vreme după ce a părăsit politica, a negat că în 2014 cineva i-ar fi întors mâna la spate şi l-ar fi folosit ca unealtă pentru propulsarea lui Klaus Iohannis în locul lui si apoi la Cotroceni, în interviurile recente a început să-şi mai nuanţeze “amintirile”, acceptând că şi asupra lui, în epocă, s-au exercitat presiuni. Cu retorica-i binecunoscută a ştiut să slalomeze prudent printre întrebările capcană, eschivându-se cu glumiţe sau cu zâmbete de puncte – puncte de la a arăta cu degetul, precis, spre cel sau cei care l-au împins spre abandon. Dar, cine trebuia să înţeleagă, a înţeles. Acelaşi sistem care l-a învins pe Emil Constantinescu a acţionat cu eficienţă si în cazul lui Crin Antonescu.

Situaţia lui Marcel Ciolacu pare trasă la indigo. Pentru că, într-o sforţare de bărbăţie politică nu îndeajuns de bine calculată, a apucat să promită că mort – copt va da hotărârea de guvern cu devansarea alegerilor prezidenţiale în septembrie, cum stabilise dimpreună cu Nicolae Ciucă înainte de locale, mâna din umbră a trebuit să-l bată pe umăr (deocamdată incă amical) şi să-i aducă aminte că nu-i chiar de capul lui.

“Se vrea altceva” – i s-a transmis prin încleştarea degetelor pe claviculă. “Alegeri la termen şi susţinerea ta pentru un alt candidat. Cel agreat de noi. Do you understand”?

În impas, domnul Ciolacu s-a inspirat la repezeală din Crin Antonescu. Şi a împuşcat doi iepuri dintr-un foc. A acceptat în sinea sa că alegerile se vor desfăşura în noiembrie şi şi-a luat angajamentul că nu va candida la prezidenţiale dacă acestea vor fi programate în noiembrie, ştiind acum sigur că vor fi programate în noiembrie. Asadar… condiţiile mâinii din umbră îndeplinite. Case closed!

Strict pentru aparenţe a organizat aşa zise “consultări” cu partidele parlamentare dar şi cu unele partide şi personaje eşuate ca să poată spune, la sfârşit, că a fost obligat să asculte vocea poporului.

Există şi o deosebire între cazul Antonescu şi cazul Ciolacu. Pentru că forţa represivă a mâinii din umbră nu mai este în prezent la fel de înfricoşătoare ca în 2014 (Coldea în plin şi complex scandal, Kovesi la alte butoane) lui Ciolacu nu i se cere, precum lui Antonescu, retragerea ci i se oferă ca recompensă pentru „intelegerea situatiei” posibilitatea ca, după alegeri, să continue în poziţia de prim ministru.

Alături de ce nou preşedinte al României?

Asta vă las pe dumneavoastră să deduceţi. Nu uitaţi: stabilitatea first!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/07/Antonescu-1-500x178.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/07/Antonescu-1-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialecine alege presedintele Romaniei,Crin Antonescu demisie,data alegeri prezidentiale,Marcel Ciolacu candidaturaÎn iunie 2016, înainte de alegerile europarlamentare, preşedintele de atunci al PNL Crin Antonescu a făcut un anunţ surprinzător, promitând că va demisiona dacă partidul său nu va obține măcar 20%. Cum era de aşteptat, PNL a obţinut doar 15% şi Crin Antonescu a demisionat a doua zi susţinându-l ca...Blog politic si polemic