Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4]

Vreau să vorbesc puţin despre valoarea socială a oamenilor cu şcoală. Ei, de regulă, sunt definiţi ca fiind opusul ignoranţilor, a celor lipsiţi de cultură. A nu se confunda “şcoliţi versus ignoranţi” cu “inteligenţi versus proşti”. Inteligenţa, ca şi prostia, sunt native. Cultura se dobândeşte.

Încadrarea unei persoane în funcţie de aceste categorii nu este suficientă pentru a decide dacă acea persoană este bună sau rea pentru societate. Pentru un astfel de verdict e musai să se mai ia in considerare şi un alt element esenţial : dacă persoana are sau nu are caracter.

Este plină istoria de şcoliţi toxici pentru societate (pentru că au fost lipsiţi de caracter), precum şi de oameni fără o educaţie temeinică dar providenţiali pentru societate (pentru că au avut caracter).

Alegerile pentru Primăria Generală a Bucureştiului mă obligă să reflectez o dată în plus la acest subiect.

Nicuşor Dan este un om educat. A absolvit o universitate prestigioasă, are un doctorat în Franţa, vorbeşte relativ corect limba română şi o mai rupe şi pe frangleză când e prins la cotitură pentru explicaţii “internaţionale”. Nu e puţin lucru, la penuria de doxă de pe la noi.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan ne-a demonstrat că tot ce-a făcut în 4 ani de mandat a fost să transforme acea parte a Bucureştiului care depindea de el într-un maidan plin de gunoaie şi colcăind de şobolani, într-un şantier blocat, cu proiecte încremenite în mucegai şi pânze de păianjeni.

A beneficiat în vreun fel bucureşteanul de ce a acumulat Nicuşor Dan la şcolile înalte pe care le-a frecventat? Pentru mine răspunsul este clar: NU!

Nu mă încălzeşte deloc că locuieşte cu chirie în Militari sau că nu figurează cu maşină în declaraţia de avere. E alegerea lui cum îi place să-şi trăiască propria viaţă. Poate omul e pe stil hippie, poate detestă proprietatea şi societatea materialistă de tip occidental. Poate îi place să poarte plete, poate ascultă rock psihedelic, şi se împacă de minune cu comoditatea promiscuităţii. Am tot repetat “poate” deşi ştiu sigur că pletos a fost şi că promiscuitatea nu îl deranjează (dacă e să judecăm şi după indiferenţa cu care priveşte în fiecare zi din biroul său de la primărie mizeria Cişmigiului).

Faptul că lui îi place minimalismul, trotineta în loc de maşină şi spălatul pe păr o dată pe lună îl priveşte. Dar să nu îmi impună şi mie preferinţele sale, mătreaţa sa, dispreţul său faţă de curăţenia şi traficul Bucureştiului, de minimele standarde ale civilizaţiei urbane europene.

Dar dacă NU Nicuşor Dan atunci poate DA Piedone?

Piedone e la polul opus.

Dacă înaltele şcoli metropolitane nu sunt o garanţie de calitate, atunci să ne orientăm revanşard spre cultura mahalalei? Spre cultura burţii pline ca singur criteriu de valoare şi reuşită în viaţă?

“Mi-e foame! Hai să mâncăm! Adu nişte parizer, ceapă, oţet şi hai să mâncăm!”

Oricât respect am avea pentru flămânzii planetei şi oricâtă toleranţă pentru privirea fără orizont, e prea animalic îndemnul ăsta ca să ne poată onora specia.

Ce aştept eu de la un primar al Bucureştiului nu este să-mi asigure pâinea cea de toate zilele şi nici să mă momească cu asta. De la un primar de mare capitală europeană eu aştept în primul rând civilizaţie urbană. Iar pentru asta e nevoie de viziune, de inteligenţă practică, de cultură managerială. Nu-l văd deloc pe Piedone dotat cu astfel de virtuţi.

Piedone este un produs al pieţei. Dar nu al pieţei concurenţiale care cerne oferte şi scoate valori ci al pieţei agroalimentare bazată pe tocmeli, vorbe de clacă şi mica întelegere.

Deci, în concluzie, pe cine? Au mai rămas doi care pot conta în competiţie: Firea şi Burduja.

Eu, într-un elan idealist, parcă l-aş vota pe Burduja. Are şcoală solidă, e tânăr şi ne poate oferi o speranţă de suflu nou. Pe deasupra nici nu s-a compromis într-un mandat anterior.

Ştiu că Burduja are şansele cele mai mici în acest moment. Şi că se vorbeşte foarte mult de teoria votului util când e vorba de alegeri într-un singur tur. Dar nu prea am de ales!

Mai e, totuşi, timp de gândire şi de răzgândire. Evoluţiile sunt spectaculoase şi oferă surprize de la o zi a alta.

Nu sunt sigur pe cine voi vota, dar am, totuşi o certitudine: NU pe Nicuşor Dan!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/04/Nicusor.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/04/Nicusor-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri locale,Burduja,Firea,Nicusor Dan,Piedone,Primaria BucurestiVreau să vorbesc puţin despre valoarea socială a oamenilor cu şcoală. Ei, de regulă, sunt definiţi ca fiind opusul ignoranţilor, a celor lipsiţi de cultură. A nu se confunda “şcoliţi versus ignoranţi” cu “inteligenţi versus proşti”. Inteligenţa, ca şi prostia, sunt native. Cultura se dobândeşte. Încadrarea unei persoane în funcţie...Blog politic si polemic