Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Pentru reorganizarea administrativa a Romaniei”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pentru-reorganizarea-administrativa-a-romaniei-934242.html )

 

Spre deosebire de Andrei Pleșu,  care se ascunde de realitățile fierbinți ale țării ca de ultravioletele de la miezul zilei, Mircea Cărtărescu e mai temerar: riscă și se pronunță asupra unora dintre acestea. Votează, altfel spus, pentru cauza partidului, cu sufletul, ca Voinescu la parlament zmucindu-și cu disproporționat elan mâna în sus, cu riscul unei luxații la umăr. Riscă să voteze PENTRU! Riscă și pierde.

MC se declară azi PENTRU reorganizarea administrativă a României. De ce? Păi, în principiu,  deoarece așa a spus to”™arășu”™Â  că e bine; și ce spune to”™arășu”™ nu comentăm, slăvim.

Într-o perfectă limbă de lemn („convingerea mea este că”, „nu pot decât să salut”, „e o dovadă de maturitate politică”, „consens politic al dreptei și stângii” etc.), truverul nostru își plătește disciplinat polița săptămânală, care îi asigură o viață atât de dulce într-o Românie atât de amară.

Ca de obicei, domnul Cărtărescu încearcă să-și justifice subiectivismul puseurilor sale afective prin argumente raționale. Și, tot ca de obicei, castraveții pe care încearcă să ni-i vândă se dovedesc niște vrejuri de agățat fraieri.

Iată proza poetului:  „La rândul ei, opoziția și-a prezentat și ea proiectul, care cuprinde un număr intermediar de regiuni între cel de azi și cele opt scontate pentru viitor. Proiectul acesta mi se pare doar o ricanare în fața celui prezidențial. Evident, opoziția nu crede în el, după cum nimeni n-ar putea crede, dar nici ralierea de la-nceput la opiniile adversarilor nu li s-a părut potrivită celor din USL”.

Ce să mai spui? Pur SF! Timpurile se amestecă, se dizolvă, se inversează. Ce mai contează că proiectul opoziției a fost primul, că proiectul puterii nu există nici măcar acum, azi, ca proiect, în sensul așternerii sale pe hârtie ?  A, că a ținut președintele o conferință de presă despre ce visase cu o noapte înainte, inspirat fiind de proiectul USL, asta da, poate fi un început. Dar, și așa, ricanarea vine dinspre președinte și nu invers.

Apoi înlocuirea demonstrației cu concluzia (cât o fi avut liceanul Cărtărescu la mate?): „Evident, opoziția nu crede în el (în proiect n.a.), după cum nimeni n-ar putea crede…”. De ce ar trebui să luăm de bună o astfel de aserțiune? Doar pentru că ni se trântește în fața ei un ștrengăresc „evident”? Păi, după regula asta, aș putea și eu parafraza: „Evident, cititorii români inteligenți nu cred în el (în Mircea Cărtărescu), după cum nimeni n-ar putea crede…”. Așa s-o scrie istoria literaturii?

Cea mai clară dovadă, însă, că MC viețuiește în altă realitate și în alt timp decât AICI și ACUM este următorul fragment de cronică:

„Însuși faptul că, venind la Cotroceni, liberalii și social-democrații au participat la dezbatere în loc s-o boicoteze, și au și acceptat de principiu necesitatea reîmpărțirii României pe regiuni de dezvoltare arată un consens politic al dreptei și stângii…”

Nici măcar pe seama deselor schimbări de fus orar nu putem pune plasarea de către autor la timpul trecut a unor evenimente ce urmează a se desfășura peste 4 zile !!!

Dar dacă nu o fi scris MC acest articol ci s-a lăsat pe mâna cuiva care avea  să-i plătească o poliță și i-a plătit-o dublu? Pentru că marea minciună, care încoronează acest text, demn de Biroul de Presă al CC al PCR raportând recolta anuală de grâu, minciună care ni-l prezintă pe MC în plină irealitate, a fost plasată de două ori, probabil ca să nu lase loc de întors mai târziu. Iat-o, în ambele formulări:

„Din discuțiile reflectate de presă în ultima vreme, … reies atât o voință politică pentru îndeplinirea acestui act de normalitate, cât și dorința populației în același sens” și

„Nu am citit decât sondaje făcute de ziare, … ele toate arată că și omul de pe stradă este în favoarea renunțării la fărâmițarea județelor”.

Hello, Mr. Cărtărescu, wake up! Populația, omul de pe stradă, nici nu vrea să audă de nebunia asta cu desființarea județelor acum când tot ce era stabil în viața sa se destramă. Păi altfel nu ne-ar mai trânti, degrabă, domnu”™ președinte un referendum? Dac-ar ști că iese cum vrea dânsul? Doar îl cunoaștem cât de determinat este să se întoarcă la popor?

Contele de Saint GermainPolemiceandrei plesu,Basescu,Mircea Cartarescu,reorganizarea administrativa a Romaniei,Senatul EVZ,UDMR(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Pentru reorganizarea administrativa a Romaniei', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pentru-reorganizarea-administrativa-a-romaniei-934242.html )   Spre deosebire de Andrei Pleșu,  care se ascunde de realitățile fierbinți ale țării ca de ultravioletele de la miezul zilei, Mircea...Blog politic si polemic