Mircea Cărtărescu riscă. Riscă şi pierde!
(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Pentru reorganizarea administrativa a Romaniei”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pentru-reorganizarea-administrativa-a-romaniei-934242.html )
Spre deosebire de Andrei Pleşu, care se ascunde de realităţile fierbinţi ale ţării ca de ultravioletele de la miezul zilei, Mircea Cărtărescu e mai temerar: riscă şi se pronunţă asupra unora dintre acestea. Votează, altfel spus, pentru cauza partidului, cu sufletul, ca Voinescu la parlament zmucindu-şi cu disproporţionat elan mâna în sus, cu riscul unei luxaţii la umăr. Riscă să voteze PENTRU! Riscă şi pierde.
MC se declară azi PENTRU reorganizarea administrativă a României. De ce? Păi, în principiu, deoarece aşa a spus to’arăşu’ că e bine; şi ce spune to’arăşu’ nu comentăm, slăvim.
Într-o perfectă limbă de lemn (“convingerea mea este că”, “nu pot decât să salut”, “e o dovadă de maturitate politică”, “consens politic al dreptei şi stângii” etc.), truverul nostru îşi plăteşte disciplinat poliţa săptămânală, care îi asigură o viaţă atât de dulce într-o Românie atât de amară.
Ca de obicei, domnul Cărtărescu încearcă să-şi justifice subiectivismul puseurilor sale afective prin argumente raţionale. Şi, tot ca de obicei, castraveţii pe care încearcă să ni-i vândă se dovedesc nişte vrejuri de agăţat fraieri.
Iată proza poetului: “La rândul ei, opoziţia şi-a prezentat şi ea proiectul, care cuprinde un număr intermediar de regiuni între cel de azi şi cele opt scontate pentru viitor. Proiectul acesta mi se pare doar o ricanare în faţa celui prezidenţial. Evident, opoziţia nu crede în el, după cum nimeni n-ar putea crede, dar nici ralierea de la-nceput la opiniile adversarilor nu li s-a părut potrivită celor din USL”.
Ce să mai spui? Pur SF! Timpurile se amestecă, se dizolvă, se inversează. Ce mai contează că proiectul opoziţiei a fost primul, că proiectul puterii nu există nici măcar acum, azi, ca proiect, în sensul aşternerii sale pe hârtie ? A, că a ţinut preşedintele o conferinţă de presă despre ce visase cu o noapte înainte, inspirat fiind de proiectul USL, asta da, poate fi un început. Dar, şi aşa, ricanarea vine dinspre preşedinte şi nu invers.
Apoi înlocuirea demonstraţiei cu concluzia (cât o fi avut liceanul Cărtărescu la mate?): “Evident, opoziţia nu crede în el (în proiect n.a.), după cum nimeni n-ar putea crede…”. De ce ar trebui să luăm de bună o astfel de aserţiune? Doar pentru că ni se trânteşte în faţa ei un ştrengăresc “evident”? Păi, după regula asta, aş putea şi eu parafraza: “Evident, cititorii români inteligenţi nu cred în el (în Mircea Cărtărescu), după cum nimeni n-ar putea crede…”. Aşa s-o scrie istoria literaturii?
Cea mai clară dovadă, însă, că MC vieţuieşte în altă realitate şi în alt timp decât AICI şi ACUM este următorul fragment de cronică:
“Însuşi faptul că, venind la Cotroceni, liberalii şi social-democraţii au participat la dezbatere în loc s-o boicoteze, şi au şi acceptat de principiu necesitatea reîmpărţirii României pe regiuni de dezvoltare arată un consens politic al dreptei şi stângii…”
Nici măcar pe seama deselor schimbări de fus orar nu putem pune plasarea de către autor la timpul trecut a unor evenimente ce urmează a se desfăşura peste 4 zile !!!
Dar dacă nu o fi scris MC acest articol ci s-a lăsat pe mâna cuiva care avea să-i plătească o poliţă şi i-a plătit-o dublu? Pentru că marea minciună, care încoronează acest text, demn de Biroul de Presă al CC al PCR raportând recolta anuală de grâu, minciună care ni-l prezintă pe MC în plină irealitate, a fost plasată de două ori, probabil ca să nu lase loc de întors mai târziu. Iat-o, în ambele formulări:
“Din discuţiile reflectate de presă în ultima vreme, … reies atât o voinţă politică pentru îndeplinirea acestui act de normalitate, cât şi dorinţa populaţiei în acelaşi sens” şi
“Nu am citit decât sondaje făcute de ziare, … ele toate arată că şi omul de pe stradă este în favoarea renunţării la fărâmiţarea judeţelor”.
Hello, Mr. Cărtărescu, wake up! Populaţia, omul de pe stradă, nici nu vrea să audă de nebunia asta cu desfiinţarea judeţelor acum când tot ce era stabil în viaţa sa se destramă. Păi altfel nu ne-ar mai trânti, degrabă, domnu’ preşedinte un referendum? Dac-ar şti că iese cum vrea dânsul? Doar îl cunoaştem cât de determinat este să se întoarcă la popor?
https://www.conteledesaintgermain.ro/mircea-cartarescu-risca-risca-si-pierde/17-06-2011Polemiceandrei plesu,Basescu,Mircea Cartarescu,reorganizarea administrativa a Romaniei,Senatul EVZ,UDMR(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Pentru reorganizarea administrativa a Romaniei', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pentru-reorganizarea-administrativa-a-romaniei-934242.html ) Spre deosebire de Andrei Pleşu, care se ascunde de realităţile fierbinţi ale ţării ca de ultravioletele de la miezul zilei, Mircea...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Post in EvZ, cenzurat de redactie
a) Felicitari Evenimentul Zilei. Sunteti Antena 3 a PDL. In loc de Ciutacu, Badea si gadea, show-mani platiti din bani privati, aveti ‘telectuali de soi, Cartarascu, Tismaneanu, Mihaies dar care presteaza aceleas marlanii, dar pe bani publici;
b) regionalizarea e o porcarie. In primul rand, banii europeni dupa care saliveaza toata clasa politica romaneasca sunt deja dati Greciei. Politicienii sunt asa de tampiti incat s-au batut pe ce nici nu au. Chestia cu reducerea adminsitratiei prin introducerea inca unui nivel administrativ e o gogoasa pentru prosti – cum sa fie mai putini, cand sunt mai multe nivele? Si doar un oligofren ar crede ca partidul “ciocu’ mic ca acum suntem la putere” si cu PSD – ul poporului, cele doua mari “puteri politice” or sa reduca numarul de acoliti. Poate doar daca isi indeplinesc visul, sa termine complet PNL-ul, ceea ce este destul de probabil.
c) ungurii sunt reprezentantii valului de intelepciune popular-regionala (care include si pe majoritatea romanilor din Ardeal) care sustine ca banii “sunt furati la Bucuresti”. Detaliul simplu cum ca avem in prezent mai degraba ardeleni in guvern (Boc, Blaga, UDMR) si ca am avut si in trecut destui ardeleni in fruntea mesei (Stolojan, Ciorbea, Radu Vasile) nu le tulbura simetria revelatiei. Pe votantii marginiti si politicieni hoti si incapabili, oricum i-ai aseza, nu are ce sa iasa bine.
Intre timp, uitati de pensii, salarii, somaj si mizerie economica. E important sa ne luam la harta cu luzerii Ungariei, cu secuii. Care isi imagineaza ca un zid gros (plus eventual un tunel pana la Budapesta) ii va lecui de toate relele, inclusive de alea pe care le fac ei insasi.
In rest text de propagandist imbecil. Expert in TVA, in reforma administrativa, pe cand niste polimeri, domnu’ Cartarascu ?
Regionalizarea este simbolul esecului clasei politice in cvasiunanimiatea ei. Si Simbolul esecului Romaniei.
Problemele concrete (cele mai stringente fiind cele economice) nu sunt abordate. Este adusa in prim plan administratia e sursa de putere a politicienilor. Statistic vorbind, ce ne influenteaza cel mai mult viata este casa si serviciul. Cat efort au depus alesii pentru asta? Ridicol de putin. Importante sunt pozitiile in consilii, posturile si bugetele publice. Noile feude pe care se bat viitorii duci (nu mai sunt doar baroni). Nu electoratul sau economia, ci posturile. Avem politicieni autisti.
Incapabil sa gestioneze chestiunile importante pentru tara nasc un mega proiect care ne deviaza atentia. Si care este de fapt un joc de societate intre actorii politici. Pentru mine regionalizarea nu este decat un monopoly jucat de politcieni, care isi ocupa casuta in functie de zar. Un joc ordinar pe banii nostrii.
Importanta pentru cetatean? Aproape zero. Nici o vorba de raspuns mai rapid la problem, de imbunatatirea serviciilor statului, de optimizarea distributiei bugetului. Daca treci la lucruri concrete, observe imediat ca e nevoie de compenta si de buna credinta, se pot face enorm de multe si in organizarea actuala. De aceea apar element care frizeaza mitologia politica moderna.
Nu am incredre in absorbtia de fonduri: daca ar fie xistat competent si corectitudine, atunci am fi avut si acum fonduri europene. Iar fondurile europene sunt pe cale sa sece, uscate de soarele Greciei.
Am mai scris de economia bugetara a regionalizarii: performanta negative. Oricine are pretentia ca orice alternative nu va afecta buzunarul cetateanului, este miop sau de rea credinta.
Singurul element potential poztiv ar fi fost primenirea administratiei. Injectarea de noi oameni, cu pregatire si posibil cu alte naravuri. Ciolaniada consensuala dovedeste ca oportunitatea e déjà ratata. Politicienii romani dovedesc un amestec letal de slugarnicie, snobism si miopie. Singura imagine pe care o am este cea a unor porci care dau navala la troaca. Troaca umpluta cu laturi de actualul presedinte.
Nici un journalist, nici un formator de opinie, nimeni nu comenteaza ipocrizia si haosul cuprinse in aceasta masura. Doar o inflamare de orgolii regionale si nationale. Ne-am asasinat toti batranii cetatii, am ramas numai cu sclavi eliberati de diferite etnii.
Dincolo de frustrarea simita fata de separatistii secui, trebuie sa vedem ca nici noi nu suntem mai breji. Si noi vrem sa emigram si noi avem o parere mizerabila fata de statul roman. Pe vremea cand BUCURESTENII Adrian Nastase si Calin Tariceanu erau prim minsitrii, parca eram toti romani, ungurii erau rationali, si Romania recuperase masiv distant fata de Ungaria. Cand ARDELEANUL Boc este la butoane, suntem regionali, ungurii se radicalizeaza iar mizeria cuprinde tara. O alegere politica proasta distruge statul, iar distrugerea pleaca de la romani, nu de la unguri.
Pamapalaul asta de MC a citit un sondaj de pe ziare.ro si a zis, gata, asta-i Romania. Tipul e cunoscut ca autist, dar isi stie interesul. Prietenii lui pupinbasisti stiu de ce.
Nu pot sa cred ca un scriitor talentat ca el isi scrie ca o cizma textele de propaganda.
O opinie dimetral opusă celei a lui Cărtărescu (pe vox, la Goţiu: UDMR Plusează…)
Mi-a murit un unchi, cordaci bătrîn, de la care am aflat cum e cu tenacitatea: cînd nu te vrea o femeie, şi-ţi tot spune “Urîtule, urîtule”, tu n-ai decît s-aştepţi pînă cînd nu mai are încotro şi tace. Atunci pui laba pe ea.
Cam aşa ar putea face Băsescu cu Crinuţ, forţînd nota după cum îi e merchezu’.
Fără UDMR, nu există guvern – zice Hunor. Da, dar cu PNL există. De ce n-ar simţi liberalii suflul patriotic de a salva ţara de unguri şi n-ar vota – pe şest, că-s ‘oţi, se lasă greu – alături de Boc, o lege a regionalizării? Fie şi una “adevărată” fiindcă asta de-o lansă Băsescu e vrăjeală, de-aia şi spune Ion Olteanu că nu are amănunte despre, c-ar fi încuiată la Cotroceni. Încuiaţi am fi noi de-am lua-o în serios.
Sare-n ochi cacealmaua: Orideunde-ai privi-o, “harta” cu 8 regiuni e bazaconie, încropeală de repezeală să le dea fraierilor de mestecat vorbe. De fapt, varianta de lucru este una cu regiuni istorice avansate-n grad – “economice”, euroregiuni.
Adevăraţii prizonieri ai strategemei portocalii sînt “partenerii maghiari de la guvernare”: dacă ies de-acolo, dispar în ceaţă; dacă pun botu’ la regionalizarea portocalie, nu le rămîne decît să se repatrieze prin Bahamas.
Iar marea provocare este la adresa liberalilor: Ţineţi cu Ţara? No, hai!
PS: Victoraş nu s-ar supăra, ştie Baba Ilici de ce.
InimaRea
2011-06-15 07:50:39 |
Trebuie să recunosc că psihologia socială a domnului Cărtărescu(ca şi Pleşu,Liiceanu,HRP,etc) nu pot să o înţeleg.Adică,pentru propria nemurire artistică,pentru celebritate,etc trebuie,după gândirea acestor domni,să faci câteva lucruri profund amorale(sic!):
-să-ţi asiguri că o putere (politică,economică,etc) te va sprijini economic şi relaţional
-să-i sacrifici pe toţi ceilalţi pentru propriul interes,la limită să-ţi sacrifici sau chiar să-ţi trădezi propriul popor.
-să fii membru al unei găşti literare violente şi lacome care să te protejeze şi să te propulseze,inclusiv artistic.
Oare,toţi marii artişti ai lumii,geniile umanităţii,au procedat la fel?!Le dă dreptul harul artistic ca omeneşte să se comporte ca demonii?!Ciudat,cred că nu înţeleg.
N-ai de lucru si-i strici omului somnul … ratiunii ! 😀