Dan Puric – un candidat capcană
Ar putea fi supranumit “Predicatorul”. Deşi conferinţele lui sunt spectacole, nu predici. Este interesant, impetuos, imprevizibil, magnetic. Bun orator, cu respect pentru limba română şi pentru istoria românilor, captivează şi provoacă auditoriul printr-un discurs exaltat. Ascultându-l, ceaţa blazării se risipeşte. Lenea de a gândi este înlocuită de coparticipare şi mulţi din auditoriu se trezesc surprinşi ei înşişi de vitalitatea gândurilor şi sentimentelor care-i podidesc şi pe care le credeau ucise demult de otrăvurile realităţii.
În 2015 Andrei Pleşu se referea ironic la Dan Puric într-o miniconferinţă de la care se păstrează şi un clip savuros. În 2016 acelaşi Andrei Pleşu publica un articol critic despre Dan Puric care a făcut multă vâlvă la vremea respectivă. La momentul acela ambii se aflau într-un vârf de popularitate şi se prefigura o polemică suculentă. După câte ştiu, Dan Puric nu i-a dat replica lui Andrei Pleşu.
În esenţă, Pleşu îi reproşa lui Puric că, în loc să rămână în “câmpul lui de competenţă”, adică la actorie, unde a performat lăudabil, se lansează pe teritorii intelectuale nestăpânite îndeajuns, dovedindu-se un semidoct şi devenind astfel un impostor.
Sentenţionează Pleşu, cu referire la Puric: “Ca să fiu pedant, aş spune că avem de a face cu o problemă de logică a autorităţii. Există un câmp de competenţă pentru fiecare, şi cine iese din acest câmp îşi pierde şi competenţa şi autoritatea. Problema domnului Puric e că recurge la citate ca la o ornamentică neasimilată. N-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate”.
Nu îmi propun acum să analizez umorile domnului Pleşu iscate de cei care cutează să-l concureze pe “câmpurile sale de competenţă”: spirit, religie, filozofie. Dar, în contextul acestei analize, trebuie să observ că afirmaţia din finalul citatului (“N-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate”) ţine mai degrabă de umori decât de o judecată de valoare obiectivă. Asistăm, aici, la o surprinzătoare formă de aroganţă cu reflexe de bădărănie din partea unei persoane îndrăgită tocmai pentru rafinamentul şi delicateţea exprimărilor sale.
Am evocat aceste poziţionări mai vechi ale lui Andrei Pleşu faţă de Dan Puric pentru că ele ne ajută să înţelegem mai bine popularitatea atinsă acum de Dan Puric. O popularitate suficient de mare încât acesta, prin anunţata candidatură la preşedinţie, să dea frisoane celorlalţi candidaţi.
Ce înseamnă să ai “cultură suficientă”? Care este pragul între suficient şi insuficient? Citatele pe care le dă Dan Puric sunt, în general, esenţe de gândire. E adevărat, de gândire a altora nu a lui. Dar asta nu scade nici valoarea citatelor şi nici a discursului, dacă sunt folosite unde trebuie şi cum trebuie. Domnul Pleşu crede că Dan Puric nu le foloseşte cum trebuie. Eu cred, dimpotrivă, că le foloseşte foarte bine din moment ce are atâta succes cu ele.
În lumea de azi, foarte grăbită şi fără răbdarea lecturii şi informării temeinice, citatele respective devin pastile. Suplimente intelectuale. O formă concentrată de culturalizare. La care să aibă acces nu numai intelectualii subţiri care constituie partea principală a publicului lui Andrei Pleşu ci şi intelectualii în devenire (sau aspiranţii la aşa ceva) care îl preferă pe Dan Puric tocmai pentru citatele şi pildele la care apelează pentru a-şi ilustra pledoariile şi care sunt mult mai intuitive şi mai pe înţelesul lor.
Să revenim însă la afirmaţia din titlu. Ce capcană reprezintă Dan Puric? Şi pentru cine?
În primul rând reprezintă o capcană pentru cei care încearcă să şi-l revendice. Pentru suveranişti, pentru regalişti, pentru cei cu puternică orientare religioasă. Nici Simion, nici Şoşoacă, nici alţi lideri din aceste zone radicalizate nu sunt compatibili ca educaţie şi cultură cu Dan Puric. Capcană pentru că, dacă vor reuşi să-l atragă într-una dintre taberele lor, personalitatea lui îi va pulveriza. Nu cred că Dan Puric şi “te agresez sexual, scroafo!” pot vibra impreuna, pot comunica şi coopera, ca doi înţelepţi, într-un proiect atât de stresant şi al cărui succes depinde de atât de multe compromisuri şi armonizări.
Dar capcană este şi pentru partidele din coaliţie, PSD şi PNL. Mulţi susţinători ai acestora l-ar putea prefera pe independentul şi pe carismaticul Dan Puric celor din jumătatea cealaltă a coaliţiei. Pesediştii şi penelişti nu se plac între ei. Votând de nevoie coaliţia îi votezi automat şi pe ceilalţi, nu doar pe ai tăi. De aceea, Dan Puric li s-ar putea părea o soluţie mai onestă şi mai pe sufletul lor.
În fine, Dan Puric va fi o capcană şi pentru el însuşi. Fără un partid cu structuri în spate nu are nicio şansă la victorie. Nu e ca în cazul lui Mircea Diaconu care a câştigat ca independent un mandat de europarlamentar cu un scor de 4%. La prezidenţiale trebuie mult mai mult. Iar dacă va obţine sprijinul AUR, capcana constă în compromisul pe care va fi obligat să-l facă de a sta alături de nişte politicieni primitivi, puşi pe scandal, pe învrăjbire şi pe exploatarea prostiei.
La final trebuie să recunosc o mare slăbiciune a acestei analize. Pentru o clipă mi-am imagiat că în alegerile din acest an vom fi de capul nostru şi că rezultatele de la vot vor reflecta doar ce vor cu adevărat compatrioţii noştri, fără alte interferenţe din afară. Ştim însă cu toţii că, în realitate, lumina următorilor 5 ani ne va veni de la licurici.
Consideraţi, aşadar, acest articol doar ca un exerciţiu de imaginaţie. Şi bucuraţi-vă că Andrei Pleşu şi Dan Puric mai pot coexista, deşi… sunt inca în viaţă.
https://www.conteledesaintgermain.ro/dan-puric-un-candidat-capcana/17-02-2024https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/02/Plesu-Puric.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/02/Plesu-Puric-150x150.jpgEditorialeandrei plesu,AUR,Dan Puric,George Simion,prezidentialeAr putea fi supranumit “Predicatorul”. Deşi conferinţele lui sunt spectacole, nu predici. Este interesant, impetuos, imprevizibil, magnetic. Bun orator, cu respect pentru limba română şi pentru istoria românilor, captivează şi provoacă auditoriul printr-un discurs exaltat. Ascultându-l, ceaţa blazării se risipeşte. Lenea de a gândi este înlocuită de coparticipare şi...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Doar intreb … Cum ar putea fi „caracterizat” Andrei Plesu pentru perioada lui „de stat in genunchi in fata pui Petrov” cand aceste public afirma ca : „ha ha ha, domnule scoala romaneasca scoate numai tampiti”, el fiind ministru in guvernul de atunci ? Doar intreb !
Este fascinant să observăm cum personalitățile publice interacționează și influențează discursul cultural și politic.
Domnule Dan Puric, sunt cu adevarat uimit si fascinat de carisma dumneavoastra ca predicator. Desi admir vorbitorii cu un inalt grad de spiritualitate si de competenta profesionala, ma bucur sa va compar cu alti predicatori si sa constat ca sunteti unic in felul dumneavoastra. Acest dar natural de a captiva si a provoca publicul face din dumneavoastra un adevarat magnet pentru sufletele celor care va asculta. Varful de popularitate pe care l-ati atins este o dovada a faptului ca ati reusit sa treziti din adormire atat de multi oameni si sa le redati vitalitatea gandurilor si sentimentelor lor, pe care le credeau pierdute pentru totdeauna in haosul si agitatia lumii moderne.
Succesiunea de postari ale Contelui ( Geoana-Puric) din perspectiva unor posibili candidati la Presedintie a fost urmat coincidental de aceleasi prezente in lungi interviuri la A3 luate de M.G. La primul am facut trimitere anterior, la ultimul- cu Geoana – incerc acum. Consider ca s-a prezentat la cel mai de sus nivel la care m-as fi putut astepta in Romania actuala: avand un discurs decent, impacand globalismul cu patriotismul, cu adresa spre cei multi si mai putin fericiti, cu aplomb dar fara infatuare, cu sageti la grobianismele venite de la fostii colegi din PSD- remarcandu-le lipsa de anvergura prezidentiala dar apreciindu-le calitatile de posibili P.M. cu care ar colabora benefic. Recunoscandu-si caderea de dupa esecul din urma cu 15 ani (trecut-au anii ca nori lungi pe sesuri…) de care cu greu s-a vindecat prin apel la spiritualitate, dar considerandu-se acum pregatit sa se implice in cursa prezidentiala si privind, in acelasi timp detasat, cu un optimism benefic, spre un viitor personal linistit, in caz ca nu va intruni vointa populara. Neuitand sa precizeze ca despre posibila sa implicare a discutat la nivelul de varf al NATO si nu numai. Mult peste alte prezente ( sa-l mai enumar pe Calinescu Fl.?). De asteptat provincia…
”Mult peste alte prezente”….zici!
La fel de mult sub asteptarile noastre, dacă va fi ales ….zic!
Sa credem in el azi mai mult decat ieri …si maine mai mult decat azi …pana cand?
Mai ales că, de foarte foarte multi ani poartă șapca ….stim noi care șapcă!
La dl. Geoană putem vota dicția… fară sa gresim .Dar caracterul….
PS De 1 Martie tuturor, chiar si ursuzilor, un zâmbet si-o floare!
O floare = mai mult decat 1000 de cuvinte!
PPS 1 Martie Adrian
Oare ai uitat ? Oricum ca prieten te salvez: un buchet (virtual)de frezii de la noi pt. doamna! :))
@Tagetes – martie 1st.
1.Mutumesc pentru frezii! Mi-ai atins- fara sa stii- un punct sensibil, legat de istoria parintilor mei. Si tie o primavara frumoasa, inconjurat de flori
( incepand cu cele mai apropiate!)
2.Eu am crezut in G. in timpul disputei cu dl. Petrov( nume de cod Basescu, uitat fie-i numele- zic si eu!). Ca atunci a gafat copilareste, asta da!Intre timp- in 15 ani- s-a mai slefuit si porecla.
3. Sincer, nu stiu ce sapca poarta; da daca e de-a lu’ Oncle Sam- (ca doar n-o fi de-aia proletara, de-a lu’ Lenin!) inseamna ca e dat cu apa sfintita de catre lumea buna: SUA si NATO; si daca tot am de unde alege, oferta fiind asa de generoasa,(?!) , o aleg pe Eva!
Am urmarit o parte din recentul interviu luat de A3 dlui. Puric. M-ai izbit asocierea nationalismului cu religia stramoseasca, prezentata ca solutie a renasterii noastre. De mai multe ori am afirmat ca nationalismul il consider a fi un simtamant benefic al oricarui cetatean al unei natiuni- identificat cu iubirea patriei in care iti ai radacinile- atata timp cat nu devine ura fata de ceilalti, in special vecini. La fel cu religia, indiferent de rit. Le-am considerat niste trairi pur omenesti, cu combustie in intimitatea ta si a celor apropiati. Necesar a fi transmise copiilor, prin educatie, la varstele scolii.
Urmarind interviul, am realizat ca iesirea in strada cu aceste simtaminte imi da un sentiment de neadecvare la cauza prezentata; transformarea lor in lozinci -electorale sau nu- m-au dus cu gandul la interbelic, atunci cand varfurile intelectualitatii romane au aliniat in spatele „trairismului” ( dar si a unei critici fundamentate a politicului de-atunci) mase de oameni – patrioti si credinciosi reali- in scopuri, in final, dovedite a fi ignobile. Poate ca ar fi corect sa fim vindicativi- si demni- in legatura cu drepturile noastre de cetateni ai unei tari libere- oriunde ne-am afla- si nu revendicativi fata de o istorie trecuta.
Caracteristica generala a romanilor=invidia. Nu le trebuie presedinte un om cult, un patriot,un om cu bun simt. Le trebuie circari ci mincinosi. Cum sa-l compari pe Puric cu orice alt politician roman. Daca ai puneti pe toti la un loc nu fac cat dl.Puric. Ce sa facem , poporul isi merita soarta.
Domnu Plesu se leaga de Puric din motive destul de simple…
Maestru Puric poate fi privit ca un saltimbanc plin de citate si atitudini regizate… Adica nu e intelectual rasat ca noi Bre(Plesu & Co) e doar un parvenit urcat pe usa din dos in vagonul culturii… Totusi daca ne uitam cu aceleasi pretentii de performanta si la marele filosof e doar un gagiu mare cu carti mici si subtiri care nu lasa nici un fel de o opera posteritatii.
Acelasi gen de argumentatie Plesu si camaradului lui de arme Liiceanu l-au folosit si impotriva lu Paulo Coelho. Un tip care scrie carti subtiri pline de idei ale altora singurul merit real e cum le prezinta…
Dansii au tonul ala deep, incet si plin de morga… care da senzatia ca rostesc niste axiome la care au muncit multe nopti sa le construiasca.
Daca la Coehlo dansii vad totusi merite e ca le sa mearga vanzarile la editura…
Puric daca e asa cum pare… nu e persoana potrivita pentru presedentie. Desi mindsetul lui cultural e foarte sanatos, demonstreaza un nivel de empatie absolut remarcabil exista o mare problema… persoana care urca in functie trebuie sa aiba si calitatile unui lider foarte dur capabil sa taie in carne vie sa impuna acest gen de viziune.
Singura mare victorie e a celor de la AUR… care aduc un candidat de 24 de carate in fruntea lor.
Lumina va veni de la „rasarit” ca intotdeauna… Romanii oricum sunt f usor de manipulat… ei neavand nici macar curajul sa spuna: am ales gresit, am fost prostit pentru ca s-a putut sa fiu. Ei intotdeauna spun … ma simt tradat si dezamagit :))
Sunt oamenii care erau cu mue pesede in gura si care nu mai dormeau ca Dragnea creste datoria publica si distruge viitorul copiilor… cand fortele da dreapta fac 3 milioane de euro datorie pe ora nu mai plange nimeni…
Asta nu se vrea o partitura pro pesede nici pe departe… ci doar o reamintire a multora care regurgiteaza pe gura propaganda nemestecata avand pretentia ca gandesc.
In fata tavalugului tehno-globalist este evident ca nu avem coeziunea si inteligenta necesara sa rezistam…
Viitorul presedinte va avea sarcina sa trimita carne de tun pentru a tine frontul in lumina noului acord de securitate care il avem cu Ucraina…
Johannis ar fi fost ideal pentru asta… Ciuca si Ciolacu au trecut si ei testul dovedindu-se suficient de maleabili.
Dar sunt si altii la coada…
Hauleo! Pralea Plesu este baza acestui harticol? Pe ce te bazezi, bre? Pe ecspertiza matale de beutor de pipilica de-a marelui Zguru? Care fie vorba dintre noi când i se cere lineage-ul se oprește la el, dar așa suntem noi românii ,plini de rahat!
Deci, Pralea Plesu a avut aceasi părere si despre actorul ratat din Ucraina? Sau de marele geolog? Sau de căpitanul de corabie bețiv?
Cum adică câmp de competență? Adică cine te recomanda pentru post? Pai e simplu! Vocea si talentul meu, ar răspunde actorul Dan Delir Puric! Trăim într-o tara in care ipocrizia este ridicată la nivel de axioma. Trăim in paradigma adevărurilor absolute enunțate de niște atârnători, fripuristi, profitori care trăiesc din sărutatul fundurilor unora pentru a avea aces la fonduri! Știți vorba aia Funduri pentru fonduri? Sau fonduri pentru funduri? Ambele sunt adevărate dar nu asta este problema!
Revenind la câmpul de competență. Ce arie tb sa acopere acesta? Caracter? Niciunul dintre președinții nostrii nu au excelat la acest capitol? Carisma? Bețivul ciacâr a avut ceva? Sasul canci !Patriotismul?( de 3 ori am scris cuvântul asta pe care laptopul nu mi-l recunoaște:::::)))))!) Știți ca am vrut sa fac o gluma cu patriotismul la conducătorii nostrii vremelnici!
Sa ne înțelegem! Eu pe unul singur l-am votat cu draga inima! Tribunul VC Tudor care pe linie intelectuala coboară de la Eugen Barbu si de la ceilalți corifei ai pamfletului interbelic, si care avea coaie! Puric este un tribun mai cizelat si care are experiența eșecului tizului sau( pe lineage politic bineînțeles) care a înțeles ca vehementa nu tb sa fie viscerala( ce îmi lipsesc crizele lui cu mama Izvorancei si cu alte curve ce au populat ecranul ) ci trebuie sa fie învăluită într‐un mic delir mistic condimentat cu un delir patriotic gresat pe paranoia care este cultivată pe toate canalele media si mai ales social media!
Imi imaginez o disputa electorală intre generalul fără armata si Puric! L-ar face ca la apelul bocancilor pe mare câștigător la bătăliei de la………( acea bătălie care nu exista decât pentru noi românii)! Sau pe gestionarul de aprozar Ciolacu!
Prezenta lui Dan Puric se datorează faptului ca exista unii care simt pulsul națiunii si știu ca mămăliga( deși nu exista foc deschis si sper sa nu vina de la vecini) bolboreste! Știți ca arsura de mămăligă este una dintre cele mai nasoale? Si nu e mai bine sa canalizezi bolboreselile ca sa nu sara din ceaun stropi? Zic si eu!
Oricum daca actorul va câștiga alegerile nu este pentru ca merita, ci pentru ca unii au decis pe baza unor simulari si studii ca e mai bine sa controlezi focul sub ceaun decât sa lași meltenii sa pună sare pe foc, sau lemne pe foc( nici o aluzie la faptul ca defrișările din România sunt mai mari decât in alte timpuri deși vremea este de partea noastră) ca focul se întinde si focul nu are conștiință sau carnet de partid!
Doamne, ferește, Conte!
Poate că are o cultură generală suficientă domnul Puric, dar individul pare să nu aibă toate țiglele pe casă. Dar, dacă asta este tendința din ultima vreme, putem încerca și noi un presedinte dus cu pluta, după ceilalți nevolnici pe care i-am avut. Ajungem încă o data din lac în puț, și ce dacă, doar suntem, deja, experți în așa ceva.
„…nevolnici…”. Corect e: „navalnici”. Macar o „peroada”.
S-a termenat si peroada:
Dl. Budanov- Sefu’ spionajului ucrainean- „S-ar putea să vă dezamăgesc, dar știm că a murit din cauza unui cheag de sânge. Este mai mult sau mai puțin confirmat.”
RIP marele aparat de propaganda occidental.
Observati si dumneavoastra dintr-o data o precipitare a evenimentelor ? Incepand cu interviul lui Tuca Claxon cu Putin, co-masare,recrutare, Puric El Presidente,Navalnii,caderea Avdiivka, nucleare in spatiu ,multe miliarde ??? pentru Ucraina si multe altele in foarte scurt timp.
Puric presedinte! Ciudată atitudinea contelui.La cum arataă si se comporta, inclusiv discursul,omul pare mai degrabă stafia lui Petrache Lupu de la Maglavid decat candidat la presidentie.Cu toate citatele lui n-o sa adune nici 10 la suta din milioanele lui ăla cu vedeniile !
Și da, omul nu are cultură , am observat si eu ca simplu diletant in ale culturii.
Un trust religios numit BO si o marionetă , asta ar fi concluzia.
PS Prietenul Adrian Cristescu , dau un exemplu, ar fi de o suta de ori mai calificat la o candidatura de presedinte. Experieta in functie de conducere , intelectual, experienta in munca cu oamenii nu in spectacol cu public, nu jigneste, bun si echilibrat analist. In 2 săptamani ar face un program de guvernare adaptat la nevoile si posibilitatile de azi ale Romaniei ca membru UE.
Ceva diplomatic si posibil pas cu pas.
Radicalul de Puric critică dar nu propune solutii realiste ci fantezii irealizabile.
PPS Dezamăgit de liberali contele a intrat se pare intr-o fundatura….acolo l-a descoperit pe Puric. Slabă descoperire!
@Tagetes – februarie 17
1.Multumesc de aprecieri; sunt deja presh in familie(in aceasta calitate am voturile tuturor de-ai casei) si-mi ajunge!
P.S.Votu-n jos la postarea ta e de la nevasta-mea( cu comentariu nereproductibil!)
In rest, intrutotul de acord cu ce scrii. Dan Puric este un bun orator, impetuos, leaga idei in viteza, captiveaza ascultatorii dornici de cultura „la firul ierbii”( cam ceea ce remarca si Contele)…si? Parole, parole…Un exaltat ne mai lipsea pe post, ca-n rest parca le cam avuram pe toate.
2. Citatul din A.Plesu: „Există un câmp de competenţă pentru fiecare, şi cine iese din acest câmp îşi pierde şi competenţa şi autoritatea.”, ma intoarce in istoria revlutionarilor ani’90. Imi amintesc alegerile din mai 1990, cand intelectualii din proaspat-infiintata GDS
( scriitori, filosofi de neam, ingineri, fizicieni, doctori, arhitecti, un fost procuror, etc.-toata floarea cea vestita a vestitului Est) s-au prezentat -pe trei liste separate – pentru a accede in Parlament. Si, ca ei, muuuulti altii. Cu ce competente? Cu cele obtinute – sigur- la lectiile de Invatamant Politic din scoala si facultate si, eventual, cu cele de la Academie( Stefan Gheorghiu- n.m.).N-a fost sa fie; marea majoritate au renuntat la valentele de oameni politici, altii s-au pus „arc peste timp”- pe diferite paliere- in slujba puterii „democrate”, mai ales a celei ce-a condamnat comunismu'( Petrov aka Basescu)?! Dl. Plesu- mai presus de ceilalti- s-a regasit folositor TUTUROR presedintilor Ro, mai putin actualului; cu competentele de rigoare. As remarca, pentru acei ani- la varful puterii- si pe Presedintele Constantinescu- sigur competent in studii geologice, dar si pe sus numitul Petrov, cel ce „tomnai” vanduse-cu competenta – flota Ro.
Pana la urma, despre ce competente vorbim in politica romaneasca? Cele date-azi-de SNSPA?