Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost propus spre postare pe forumul Romaniei Libere la articolul Sabinei Fati intitulat “De ce vor ungurii sa-si apere cu arma in mana Tinutul Secuiesc?”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-vor-ungurii-sa-si-apere-cu-arma-in-mana-tinutul-secuiesc-228480.html)

 

Când, în urmă cu vreo lună, România Liberă mi-a cenzurat  un comentariu intitulat “Editorialist sau propagandist”, care viza un penibil articol al doamnei Fati încropit din colaje ale discursului propagandei portocalii, am înţeles că în redacţia RL doamna Fati nu este un fitecine ci o persoană cu protecţie superioară. Ideile textelor sale nu-i aparţin şi, tocmai de aceea devin interesante. Putem, citindu-le, afla direcţiile ideologice impuse de la Cotroceni şi Victoria.

Când a apărut scandalul cu “Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc” de la Bruxelles, această doamnă blondă, portavocea portocaliilor, a folosit toată mierea şi tot macul din dotare pentru a îndulci şi soporifica evenimentul. Iată ce scria în urmă cu două săptămâni:

Biroul Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles, pus pe tapet cu eforturile pastorului László Tökés, nu este „o provocare gratuită şi inutilă pentru UE”, cum crede fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, nici „un atac fără precedent la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României”, cum declară – panicată – eurodeputata liberală Ramona Mănescu, copiind stilul lui Vadim Tudor, ci mai degrabă o soluţie cu dublu rol: practic şi sentimental.

Sensibilitatea liderilor români faţă de ideile secuilor, care vor să aducă mai mulţi bani în Harghita şi Covasna, judeţe neglijate ani de zile de administraţia de la Bucureşti, scoate la iveală faptul că elita politică de la Bucureşti rămâne prizoniera unor stereotipuri şi prejudecăţi depăşite din punct de vedere istoric”.

În zadar înlănţuirea unor acţiuni ale UDMR din actualul mandat Traian Băsescu indica un apetit de revanşă istorică revizionistă al maghiarilor fără precedent în ultimii 20 de ani, în zadar tot mai multe voci, moderate îndeobşte, nici pe departe suspectabile de şovinism, ieşeau din tăcere pentru a face auzită o reală îngrijorare naţională; doamna Fati era de neabătut de la textul primit spre difuzare: eforturile pastorului Tokes nu au nimic politic. Sunt doar blânde şi inofensive acţiuni, cu rol practic şi mai ales sentimental.

Azi, doamna Fati, prin prisma noii idei trăznite a lui Traian Băsescu, cu desfiinţarea judeţelor istorice, este obligată să facă un pas înapoi şi să accepte un mic şoricel în corsaj:

Ideea redesenării hărţii administrative a României cu un an înaintea alegerilor  este periculoasă fiindcă aruncă în spaţiul public nu doar frustrările politicienilor, ci şi orgoliile şi tentaţiile revanşelor istorice”.

Aha! Deci a trebui ca pianul să o ia bine pe scări pentru ca ideologii puterii să ridice puţin piciorul de pe pedala de surdină.

Ce mă îngrijorează este însă finalul articolului:

Un compromis rezonabil ar putea însemna o harta a României sub forma “8+1”, păstrând tot ceea ce vor politicienii români:opt mari regiuni şi adăugând dorinţa ungurilor:o regiune majoritar maghiară”.

Cum, repet, Sabina Fati nu scrie de capul ei, sunt îndreptăţit să presupun că puterea de la Bucureşti este cea căreia i s-ar părea “rezonabil” compromisul menţionat. Mie unul mi s-ar părea catastrofal. Şi cu judeţele istorice desfiinţate, şi cu “Regiunea Autonomă Maghiară” renăscută din cenuşa fostei împărţiri administrative comunisto – sovietice a României.

În tot acest context, doamna Fati strecoară pe şest şi un accent personal, o perlă de stridie blondă, care ne arată limpede de ce dânsa a fost aleasă să reproducă şi nu să producă idei:

Toate lamentările liderilor politici români sunt ridicole”.

Bravo! Good point! Faţă de tot ce se întâmplă cu exacerbarea fără precedent a obrăzniciei revizioniste maghiare, în pofida faptului că “Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna nu s-a mai putut controla şi a declarat că ungurii ardeleni sunt nemulţumiţi şi  se pregătesc să iasă “în primă fază în stradă fără arme”, dar că “apoi” vor mai vedea”, gândul de pe urmă, persiflant, al doamnei Fati se îndreaptă spre politicienii români care iau atitudine şi nicidecum spre aceia care bagă capul în nisip ori spre drăguţii UDMR-işti sentimentali.

Este şi acesta un fel de a-ţi proteja poporul: cedând ţara fără luptă.

Contele de Saint GermainPolemiceLaszlo Tokes,Romania Libera,Sabina Fati,Tinutul secuiesc,Traian Basescu,UDMR(Acest comentariu a fost propus spre postare pe forumul Romaniei Libere la articolul Sabinei Fati intitulat 'De ce vor ungurii sa-si apere cu arma in mana Tinutul Secuiesc?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-vor-ungurii-sa-si-apere-cu-arma-in-mana-tinutul-secuiesc-228480.html)   Când, în urmă cu vreo lună, România Liberă mi-a cenzurat  un comentariu intitulat “Editorialist...Blog politic si polemic