Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost propus spre postare pe forumul Romaniei Libere la articolul Sabinei Fati intitulat „De ce vor ungurii sa-si apere cu arma in mana Tinutul Secuiesc?”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-vor-ungurii-sa-si-apere-cu-arma-in-mana-tinutul-secuiesc-228480.html)

 

Când, în urmă cu vreo lună, România Liberă mi-a cenzurat  un comentariu intitulat „Editorialist sau propagandist”, care viza un penibil articol al doamnei Fati încropit din colaje ale discursului propagandei portocalii, am înțeles că în redacția RL doamna Fati nu este un fitecine ci o persoană cu protecție superioară. Ideile textelor sale nu-i aparțin și, tocmai de aceea devin interesante. Putem, citindu-le, afla direcțiile ideologice impuse de la Cotroceni și Victoria.

Când a apărut scandalul cu „Reprezentanța Å¢inutului Secuiesc” de la Bruxelles, această doamnă blondă, portavocea portocaliilor, a folosit toată mierea și tot macul din dotare pentru a îndulci și soporifica evenimentul. Iată ce scria în urmă cu două săptămâni:

Biroul Å¢inutului Secuiesc de la Bruxelles, pus pe tapet cu eforturile pastorului László Tökés, nu este „žo provocare gratuită și inutilă pentru UE”, cum crede fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, nici „žun atac fără precedent la adresa suveranității și integrității teritoriale a României”, cum declară – panicată – eurodeputata liberală Ramona Mănescu, copiind stilul lui Vadim Tudor, ci mai degrabă o soluție cu dublu rol: practic și sentimental.

Sensibilitatea liderilor români față de ideile secuilor, care vor să aducă mai mulți bani în Harghita și Covasna, județe neglijate ani de zile de administrația de la București, scoate la iveală faptul că elita politică de la București rămâne prizoniera unor stereotipuri și prejudecăți depășite din punct de vedere istoric„.

În zadar înlănțuirea unor acțiuni ale UDMR din actualul mandat Traian Băsescu indica un apetit de revanșă istorică revizionistă al maghiarilor fără precedent în ultimii 20 de ani, în zadar tot mai multe voci, moderate îndeobște, nici pe departe suspectabile de șovinism, ieșeau din tăcere pentru a face auzită o reală îngrijorare națională; doamna Fati era de neabătut de la textul primit spre difuzare: eforturile pastorului Tokes nu au nimic politic. Sunt doar blânde și inofensive acțiuni, cu rol practic și mai ales sentimental.

Azi, doamna Fati, prin prisma noii idei trăznite a lui Traian Băsescu, cu desființarea județelor istorice, este obligată să facă un pas înapoi și să accepte un mic șoricel în corsaj:

Ideea redesenării hărții administrative a României cu un an înaintea alegerilor  este periculoasă fiindcă aruncă în spațiul public nu doar frustrările politicienilor, ci și orgoliile și tentațiile revanșelor istorice„.

Aha! Deci a trebui ca pianul să o ia bine pe scări pentru ca ideologii puterii să ridice puțin piciorul de pe pedala de surdină.

Ce mă îngrijorează este însă finalul articolului:

Un compromis rezonabil ar putea însemna o harta a României sub forma „8+1″, păstrând tot ceea ce vor politicienii români:opt mari regiuni și adăugând dorința ungurilor:o regiune majoritar maghiară„.

Cum, repet, Sabina Fati nu scrie de capul ei, sunt îndreptățit să presupun că puterea de la București este cea căreia i s-ar părea „rezonabil” compromisul menționat. Mie unul mi s-ar părea catastrofal. Și cu județele istorice desființate, și cu „Regiunea Autonomă Maghiară” renăscută din cenușa fostei împărțiri administrative comunisto „“ sovietice a României.

În tot acest context, doamna Fati strecoară pe șest și un accent personal, o perlă de stridie blondă, care ne arată limpede de ce dânsa a fost aleasă să reproducă și nu să producă idei:

Toate lamentările liderilor politici români sunt ridicole„.

Bravo! Good point! Față de tot ce se întâmplă cu exacerbarea fără precedent a obrăzniciei revizioniste maghiare, în pofida faptului că „Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna nu s-a mai putut controla și a declarat că ungurii ardeleni sunt nemulțumiți și  se pregătesc să iasă „în primă fază în stradă fără arme”, dar că „apoi” vor mai vedea”, gândul de pe urmă, persiflant, al doamnei Fati se îndreaptă spre politicienii români care iau atitudine și nicidecum spre aceia care bagă capul în nisip ori spre drăguții UDMR-iști sentimentali.

Este și acesta un fel de a-ți proteja poporul: cedând țara fără luptă.

Contele de Saint GermainPolemiceLaszlo Tokes,Romania Libera,Sabina Fati,Tinutul secuiesc,Traian Basescu,UDMR(Acest comentariu a fost propus spre postare pe forumul Romaniei Libere la articolul Sabinei Fati intitulat 'De ce vor ungurii sa-si apere cu arma in mana Tinutul Secuiesc?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-vor-ungurii-sa-si-apere-cu-arma-in-mana-tinutul-secuiesc-228480.html)   Când, în urmă cu vreo lună, România Liberă mi-a cenzurat  un comentariu intitulat 'Editorialist...Blog politic si polemic