În dialog cu diaspora
Excelsior este un compatriot stabilit în Canada. Este o persoană instruită, inginer activ, care scrie încă foarte corect în limba sa maternă. De la nişte întrebări pe care mi le-a postat pe blog şi cărora eu le-am răspuns, am ajuns la o discuţie mai amplă despre cum se vede de la distanţă România lui Băsescu.
Am provocat întrucâtva acest dialog, intrigat şi contrariat de procentele în care diaspora l-a votat pe Traian Băsescu la prezidenţiale, schimbându-ne practic destinul de la distanţă.
Cei interesaţi de o astfel de temă vor putea descoperi, citind “filele dialogului”, cât din percepţia şi sentimentele lui Excelsior îşi are originea în realitate şi cât într-o propagandă manipulatorie mai puternică şi insidioasă decât filtrele sale de autoprotecţie.
Pentru a facilita orientarea cititorilor printre aceste documente, mi-am permis să dau fiecărei scrisori un titlu şi să o prezint ca pe o pagină separată pe blog.
Ordinea in care vor trebui fi citite aceste scrisori este următoarea:
- Diaspora şi politica din România
- Judeţul diasporei româneşti
- Prezidenţialele în cifre, văzute din Canada
- De la statistică la consecinţe
- Ce mi-e baba Rada ce mi-e Rada baba
- De ce îl persiflezi pe Antonescu?
- Urăsc trădarea şi-i urăsc pe trădători
- Distorsiuni ale portretului “prin satelit” al lui Crin Antonescu
Comentarii prin Facebook:
http://cipslim.romascani.ro/?p=170
cu permisiunea dvs atasez opiniile mele la cald
Domnule draga, diferenta e foaaahaharte simpla intre cele 2 mentalitati. Romanul din tara are o gandire pe termen scurt, romanul de afara are o gandire pe termen mediu-lung.
Romanului din afara poti sa-i dai de 100 de ori clipuri cu “basescu bate un copil”, el o sa te intrebe ce planuri are Basescu, si ce planuri are Geoana. Scurt si nemilos. La romanul de afara nu-i vii cu mesaje populiste, el nu crede in asa ceva. Nu-i spui ca ii cresti pensia, pentru ca te intreaba de unde iei banii, nu-i spui ca faci castel cu o lopata, balegar si paie, si astepti sa te creada. Nu-i spui ca “numai in Romania se intampla asa ceva” pentru ca el stie clar ca asta e praf in ochi.
De ce Basescu?
1. E pragmatic, nu viseaza, nu da vina pe altii
2. Nu promitea marea cu sarea
3. A venit cu “ce am de gand sa fac” nu cu “ce prosti sunt ceilalti”
4. Dezbaterea finala a fost decisiva, acolo s-a vazut diferenta de tot: inteligenta, bun simt, integritate, onoare, logica.
5. Cand spui omului ca dreapta se aliaza cu stanga rezultatul este cert un dezastru.
6. Refuzul opozitiei la dialog si campania murdara dusa de media aservita politic
7. Nesimtirea de la 1 decembrie de la Timisoara (atunci mi-am pierdut eu increderea total in televiziunile din Romania) cand ei raportau una iar in strada era alta.
Draga cipslim,
Pari foarte sigur pe tine ceea ce nu este cea mai buna premisa pentru un dialog constructiv. Mai ales cand, sunt sigur, intrand pe blogul meu mi-ai vazut punctele de vedere.
Confruntat cu atatea certitudini (ale tale) tot ce voi incerca sa fac, cu toata ospitalitatea ceruta de postura mea de gazda, este sa incerc sa-ti arat, pe un exemplu, maxim doua, ca multe din “certitudinile” tale sunt construite din si pe nisip.
1. E pragmatic, nu viseaza, nu da vina pe altii.
Pragmatic?
El care o tine tot intr-o cearta, care cum vede ca ceva merge bine (evolutia spre Schengen cu Blaga la Interne) distruge, doar pentru satisfacerea orgoliului sau?
El care pune in functii cheie doar obedienti lipsiti de valoare (Oprea, Ialomicianu etc etc)?
El care, prin fisa postului, ar trebui sa se ocupe prioritar de politica externa si care, infatuat si impulsiv, rateaza Schengenul si ne pune pe picior de conflict cu Franta si Germania? Pana si Romania Libera, atat de apropiata de el, are azi un editorial ultra critic pe tema asta.
Sa mai continui?
Nu viseaza? Dar axa Washington, Londra, Bucuresti, dar unirea cu Moldova ce sunt? Nu visuri paguboase? Dar miile de kilometri de autostrada pe care-i anunta in campania electorala ce sunt? Nu visuri mincinoase?
Nu da vina pe altii? Hai ca asta-i cea mai tare! Cine-i de vina, dupa el, pentru acutizarea crizei la dezastrul de azi? Guvernul Boc, cumva? El personal? Nuu!, de vina este Tariceanu! Si toata clasa politica. Si toti romanii… Cine-i de vina de dezbinarea din tara? El, cumva, care asmute profesori contra doctori, bugetari contra privati, pensionari contra activi, romani din tara contra romani din diaspora? Nuu!, mogulii si televiziunile lor. Cine-i de vina pentru neintrarea in Schengen? El, Baconski si politica externa dezastruoasa pe care o duc? Nici vorba. De vina sunt Franta si Germania care ne discrimineaza!!!
2. Nu promitea marea cu sarea.
Pai stii tu de ce s-a ales el, la mustata, la ultimele alegeri (facandu-ne ca nu observam nenumaratele fraude dovedite)? Pentru ca le-a promis profesorilor ca, a doua zi dupa ce va fi reales, le va acorda majorarea de 50%. Ce-a facut de fapt? Le-a redus salariile cu 25%.
Iti mai amintesti ce politician avea sloganul “Sa traiti bine”? Cum traim in regimul lui?
Iti mai amintesti cine a promis “tepe in piata Victoriei”? Ai vazut vreuna?
Ai mare dreptate! Astea nu-s promisiuni de marea cu sarea. Asta-i pragmatism.
Draga cipslim, din pacate pe mana unora care judeca la fel ca tine am ajuns unde suntem azi.
Din fericire am primit destule mesaje din diaspora (le poti citi la comentarii) care arata ca nu toti iti seamana: incrancenati, inflexibili si cu atatea erori (doar eu ti-am demonstrat o multime) in setarea de baza.
Daca in mesajele tale vei continua cu acelasi partizanat lipsit de obiectivitate, de orice logica si simt al realitatii ma voi simti nevoit sa nu te mai accept pe blogul meu. Nu refuz parerile pro si contra, dupa cum bine poti vedea citind comentariile, dar refuz mesajele demagogice, propagandiste, tendentioase.
Tocmai pentru că v-am citit de la primele apariţii,cu admiraţie şi oarecum cu un complex al diletantului (care pricepe măcar atât încât să înţeleagă că are în faţă unele dintre cele mai pătrunzătoare,aplicate şi necruţătoare radiografii ale maladiei băsismului),îndrăznesc să vă scriu pentru a vă ruga să nu irosiţi timp şi resurse intelectuale într-un schimb epistolar inutil, pe care-l doriţi un soi de dispută academică sau ,,polemică cordială”.
Poate sunteţi dezamăgit de participarea sub aşteptări la dezbaterea politică(în sensul profund al acestui termen)de idei pe care ar merita să o stârnească textele dvs.,altfel nu îmi explic creditul nemeritat pe care îl acordaţi unui interlocutor,după părerea mea,de o rea credinţă şi ipocrizie tipică propagandiştilor sau politrucilor de ultimă generaţie.
Să mă explic: dacă atunci când analizează statistic structura votului,judecăţile dumnealui (chiar dacă sofistice în fond) păstrează o aparenţă de raţionalitate şi minimă nepărtinire,atunci când îşi ,,justifică” disconfortul provocat de personajul politic Crin Antonescu nu mai reuşeşte să-şi disimuleze metodele şi amprenta tipice propagandiştilor khmerilor portocalii:
1.Relativizarea-prin calomnie,colportare de falsuri ,zvonistică şi insinuări abjecte,exagerări groteşti şi tendenţioase ale păcatelor şi compromisurilor reale- oricăror merite sau virtuţi ale adversarului politic.
2.,,Silenţium lugubru”(vorba nemuritorului Caragiale) cu privire la meritele sau virtuţile idolului.
Mi se par atât de transparente metoda şi trucurile din însăilarile cu pretenţie de discurs politic coerent ale interlocutorului dvs.,încât mi-e greu să înţeleg cum prezumţia de bună credinţă -pe care,de buna seamă(ca om civilizat şi tolerant ce sunteţi),i-o datoraţi oricărui ,,preopinent”-se transformă într-un soi de candoare vinovată sau (iertaţi-mă)ipocrită.
Şi ,credeţi-mă,Antonescu nu e,d.p.d.v ideologic măcar,vreo mare speranţă pentru mine.Sînt un om f.f.de stânga(care,apropo,nu votează PSD sau idioţi ceauşişti),dar nu am ezitat o clipă să îl aleg pe liberalul Crin Antonescu,pentru simplul motiv că în 2009 alternativa era:dezaxare sau normalitate,oricât de compromisă sau compromiţătoare ar fi aceasta din urmă.
@mikadoo73
…este foarte interesanta reactia generala, care se declanseaza, imediat dupa un articol in care este vorba despre cineva, oricine, de origine romana, dar care este rezident/cetatean al altei tari… o gramada de comentarii si pareri, unele pertinente, facute de oameni trecuti prin experiente de viata, altele pe dinafara (bazate pe lucruri auzite, de la vecini, prieteni, TV) si altele, total pe dinafara, care nu au nici o baza, emise de oameni, care nu au plecat la mai mult de 100 km de casa (este un eufemism bineinteles), fondate doar pe ce cred ei…
…romanii din Romania, acriti de varza politica din Romania, de mogulisme, de lipsuri, de greve, de SOV, de partide si sindicate, practic de orice, sunt gata sa sara la orice gat… nu conteaza ce se sustine, ce se discuta, hai la paruiala si injuraturi…
…romanii de pe alte melaguri, mai ales cei din prima generatie de emigranti, nu se lasa nici ei mai prejos… ia uite lume la mine, am plecat de unde am plecat si uite unde am ajuns…
…ei si odata declansata batalia verbala, sa vezi argumente, care mai de care mai hazlii, sau mai ciudate, sau mai infantile, toate spuse cu o indarjire demna de-o cauza mai nobila… si da-i si lupta si scrasneste din dinti, pana cad toti lesinati, din lipsa de argumente…
…in alta ordine de idei, draga mikado (apropos sunt convins ca stii ca mikado se scrie doar cu un o si regula se aplica chiar si imparatului Japoniei) crezi ca linguseala unsuroasa si periajul iti vor aduce comentarii favorabile din partea gazdei?… e jenant dragul meu, modul de exprimare… iar daca poti sa aduci doar un singur potential motiv pentru care eu de aici de la vreo 13000 km as fi impotriva faptului ca voi sa fiti condusi de liberalul Crin Antonescu, o sa incerc sa fac o introspectie sa gasesc in mine ipocrizia tipica propagandistului de ultima generatie… acum intelegeti de ce diaspora raspunde uneori cum raspunde?… voi chiar credeti ca noi nu avem alta treaba decat sa tesem intrigi, ca sa fiti voi condusi de Basescu, sau de orice alt ticalos?… voi chiar credeti ca pentru noi Basescu reprezinta ceva mai mult decat reprezinta Iliescu sau Antonescu, sau Voiculescu?… daca raspunsul este da, atunci va compatimesc…
Stimate domn,să o luăm pe puncte,ca să mă exprim mai muncitoreşte,ce să fac de acolo provin:
-Aveţi dubii în ce priveşte liberalismul lui Crin Antonescu(pe care,repet,nu îl împărtăşesc) şi nimeni nu vă neagă acest drept d.p.d.v moral sau intelectual.O singură ,dar neliniştitoare nedumerire permiteţi-mi şi mie în legătură cu frămîntările dvs.:în privinţa marelui cârmaci,pe-acolo prin diasporă v-aţi lămurit ce filosofie sau ideologie reprezintă?Sau reprezintă mai multe şi în funcţie de conjunctură:nomenclaturism pecerist,fesenism,social-democraţie şi,peste noapte,creştin-democraţie sau anticomunism recitativ?Astea,în cazul cvasi-improbabil în care nu ştiaţi,sînt extrase din cartea de muncă ale Zeus-ului sau ipostaze politice publice ale Supremului.
-Sânteţi oripilat,înţeleg,de alianţa PNL-PC,un compromis deloc onorabil ce-i drept.Poate faceţi un efort şi înţelegeţi că e o măsură disperată de a te face frate cu dracul în speranţa de a scăpa de Tătucul dracilor.Staţi liniştit însă,Antonescu reuşeşte performanţa la mai bine de patru ani după Zeus care s-a aliat în 2006 cu ,,domn’ profesor Voiculescu”(e vorba de maleficul mogul în viziunea Zeus-ului,din 2006).
De fapt n-are nici un rost să continuu pe tema asta,ar fi prea multe de spus.
Marea problemă a dvs.,stimate domn,ca şi a unei bune părţi din diasporă pe care văd că v’o asumaţi,e una cît se poate de simplă:problema României nu e comunismul,anticomunismul,liberalismul etc. cum continuă să peroreze inept şi pretins superior conaţionalii noştri emancipaţi din diaspora ci faptul că legitimaţi(fie şi punându-l pe acelaşi plan cu Antonescu ,ba chiar şi cu un ticălos ca Iliescu) un impostor dement care,în numele acestor -isme,a transformat această ţară în jucăria sa stricată pe care o repară(,,reformează”)cu mijloacele-i debile şi rudimentare iar atunci când o va lăsa din mână din ea nu va mai rămâne decât un obiect inutil şi dizgraţios,pe care nu-l va mai dori nimeni.
Şi apropo(s) de inepţia cu proporţii de cataclism cosmic cu mogulii,pe acolo prin Canada conduce clasa muncitoare,Partidul Comunist Canadian?Sau poate marii bancheri şi oameni de afaceri canadieni sunt toţi nişte filantropi sau asceţi?
Iar dacă vă e atît de indiferent cine conduce România(asta să i-o spuneţi dvs. lui Mr.Bean,cînd vă mai vedeţi),nu mai filosofaţi(era să zic numai tinichigiţi,vorba Tătucului)postmodernist ,veniţi în Land of choice.Nu de alta dar noi nu ne permitem ,din păcate,luxul dvs.
P.S. Al doilea ,,o” e o licenţă,astfel ca pronunţia să participe la o anagramă a numelui meu.Mikadoo.
Şi nu mă onoraţi cu compasiunea dvs.Comuniştii reacţionari nu merită nici măcar asta.
@mikadoo73
Stimate mikadoo73 daca dupa acest raspuns putem s-o luam de la zero si sa incepem un dialog, echilibrat si rational, bazat pe respect, fara scrasnit de masele si incruntari de frunti in cautarea unei fraze cat mai acide ca sa-l nauceasca pe preopinent, este bine si voi raspunde in aceeasi nota. Daca nu (si pot sa respect si aceasta alegere) putem foarte bine sa uitam unul de celalalt si sa ne vedem fiecare de ale noastre.
Desi ii vom rapi ceva spatiu contelui (si-mi cer scuze pentru acest lucru) ca sa lamurim odata pentru totdeauna niste aspecte am sa simulez un dialog, reluand si comentariile tale.
Fac o mentiune pentru tot restul postarii (desi poate o sa ma mai repet). Tot ce spun si ce afirm, sunt pareri strict personale, nu reprezint pe nimeni si nu vorbesc in numele nimanui, inafara de mine.
Deci:
“Stimate domn,să o luăm pe puncte,ca să mă exprim mai muncitoreşte,ce să fac de acolo provin:”
De acord, s-o luam pe puncte.
“-Aveţi dubii în ce priveşte liberalismul lui Crin Antonescu(pe care,repet,nu îl împărtăşesc) şi nimeni nu vă neagă acest drept d.p.d.v moral sau intelectual.O singură ,dar neliniştitoare nedumerire permiteţi-mi şi mie în legătură cu frămîntările dvs.:în privinţa marelui cârmaci,pe-acolo prin diasporă v-aţi lămurit ce filosofie sau ideologie reprezintă?Sau reprezintă mai multe şi în funcţie de conjunctură:nomenclaturism pecerist,fesenism,social-democraţie şi,peste noapte,creştin-democraţie sau anticomunism recitativ?Astea,în cazul cvasi-improbabil în care nu ştiaţi,sînt extrase din cartea de muncă ale Zeus-ului sau ipostaze politice publice ale Supremului.”
Am convenit sa fac abstractie de exprimarea voit malitioasa (fac precizarea pentru tot restul postarii) deci am sa comentez doar ideea. Am mentionat intr-o alta postare a mea de azi ca pozitia care ma defineste poate fi regasita in articolul „Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba”… a fost o postare adresata contelui… Deci sa ne intelegem. Nu sunt pro Basescu si dupa cum am mentionat in diferite postari (aici sau pe forumul de la EvZ) l-am introdus in aceeasi galeata plina cu ticalosi (si pe el si pe Boc si pe Udrea samd., ca sa nu trebuiasca sa-mi nuantez pozitia pentru fiecare in parte). Desi exista evident diferentieri intre persoanele politice din Romania, parerea mea personala (repet personala) este ca sunt capete ale aceleiasi dihanii… capete mai mari sau mai mici…
“-Sânteţi oripilat,înţeleg,de alianţa PNL-PC,un compromis deloc onorabil ce-i drept.Poate faceţi un efort şi înţelegeţi că e o măsură disperată de a te face frate cu dracul în speranţa de a scăpa de Tătucul dracilor.Staţi liniştit însă,Antonescu reuşeşte performanţa la mai bine de patru ani după Zeus care s-a aliat în 2006 cu ,,domn’ profesor Voiculescu”(e vorba de maleficul mogul în viziunea Zeus-ului,din 2006). De fapt n-are nici un rost să continuu pe tema asta,ar fi prea multe de spus.”
Am exprimat aceeasi idee generala in articolul susmentionat, ca atare nu sunt nici oripilat si nici surprins de nici o ticalosie politica. Acelasi scenariu, deja vu, cu alti actori.
“Marea problemă a dvs.,stimate domn,ca şi a unei bune părţi din diasporă pe care văd că v’o asumaţi,e una cît se poate de simplă:problema României nu e comunismul,anticomunismul,liberalismul etc. cum continuă să peroreze inept şi pretins superior conaţionalii noştri emancipaţi din diaspora ci faptul că legitimaţi(fie şi punându-l pe acelaşi plan cu Antonescu ,ba chiar şi cu un ticălos ca Iliescu) un impostor dement care,în numele acestor -isme,a transformat această ţară în jucăria sa stricată pe care o repară(,,reformează”)cu mijloacele-i debile şi rudimentare iar atunci când o va lăsa din mână din ea nu va mai rămâne decât un obiect inutil şi dizgraţios,pe care nu-l va mai dori nimeni.”
Problema mare nu este a mea si nici a bunei parti din diaspora. Problema din pacate este a celor din tara, care trag de pe urma tuturor ticalosilor si tot din pacate nu e nici simpla. Eu nu legitimez pe nimeni, nici pe Iliescu, nici pe Antonescu, nici pe Basescu. Nu am votat si nu voi vota inafara tarii. Toti impostorii dementi (ca sa reiau cuvintele tale) care s-au perindat pe la conducere, nu au facut altceva decat sa afunde tot ce era de afundat. Ca sa sutin afirmatia daca vei verifica cifrele vei vedea ca plecand de la momentul zero (cand un criminal, l-a omorat pe alt criminal – ma refer la Iliescu si Ceausescu evident) si cand tara ( e drept cu ce pret platit) era la datorie externa zero si bugetul tarii era relativ bine garnisit (deci pe plus si la valuta forte si la datorii de incasat de la parteneri externi) tot ce a urmat acelui moment zero, a fost o continua afundare. Iliesti, Constantinesti, Basesti cu cohorta lor de prim ministri si ministri cu tot hatisul de aliante si partide satelit, nu au facut altceva decat sa transforme tara intr-o jucarie stricata si pe care (cand fiecare o lasa din mana) se vad alte stricaciuni.
Nu, nu incerca sa sustii contrariul, nu e doar Basescu, sunt toti si pe toti voi i-ati lasat sa strice in incercarile voastre si in speranta desarta ca poate asta n-o fi la fel de hot ca ala dinainte. Voi i-ati lasat, fara sa vedeti ca mestecati aceeasi ciorba. Voi i-ati legitimat pe toti ticalosii, dar absolut pe toti, fara sa vedeti ca sunt toti crescuti la acelasi san. Si acuzati diaspora ca vi l-a dat pe Basescu? Nu diaspora vi l-a dat (cei din diaspora repet au votat in proportie de 5%) voi vi l-ati luat si voi i-ati dat legitimitate. 5 milioane dintre voi. Si daca ar fi fost Geoana ar fi fost aceeasi Marie cu alta palarie si vinovati ar fi fost celelalte 5 milioane. Si ma acuzi pe mine de ineptii emanate? Pe Zeus-ul asta (asa cum l-ai numit) voi l-ati urcat in Olimp si i-ati pus fulgerul in mana. Si te rog sa nu aduci aceeasi scuza „nu eu, altii, eu l-am votat pe X, dar ailalti l-au votat pe Y”.
“Şi apropo(s) de inepţia cu proporţii de cataclism cosmic cu mogulii,pe acolo prin Canada conduce clasa muncitoare,Partidul Comunist Canadian?Sau poate marii bancheri şi oameni de afaceri canadieni sunt toţi nişte filantropi sau asceţi?”
Paragraful asta ma fac ca nu l-am vazut si nici repetata acuza de ineptii.
“Iar dacă vă e atît de indiferent cine conduce România(asta să i-o spuneţi dvs. lui Mr.Bean,cînd vă mai vedeţi),nu mai filosofaţi(era să zic numai tinichigiţi,vorba Tătucului)postmodernist ,veniţi în Land of choice.Nu de alta dar noi nu ne permitem ,din păcate,luxul dvs.”
Facand din nou abstractie de ironia ieftina si neonoranta, vreau doar sa-ti spun ca eu am trait mai mult poate decat varsta ta sub Ceausescu si am trait inca vreo 7 ani, in simulacrul de democratie infiripata in Romania si motivul meu personal de-a pleca a fost dictat tocmai de neputinta majoritatii de-a se rupe de ceva ce urau. Deci am trait din plin in End of Choice, scuze Land of Choice. In alta ordine de idei, luxul de care pomenesti (si de care eu nu-mi amintesc sa-l fi fluturat prin fata cuiva) este de fapt traiul normal de aici si nu este luxos, este doar normal pentru patura medie, cea care in Romania lipseste cu desavarsire.
Cand am zis ca mi-e indiferent cine conduce in Romania, m-am referit strict la mine ca persoana (eu, individ singular) si este perfect adevarat. Daca totusi am alte motive ca in tara sa fie bine, este prin prisma celor pe care i-am lasat in urma si care beneficiaza din plin de „binefacerile” basesciene, dar pe care nici Antonescul tau nu-i va scoate din prapastie. Si in general nici unul din cei activi in momentul de fata in viata politica. Si am sa-i comunic si lui Mr. Bean punctul meu de vedere, cand o sa-l mai vad.
“P.S. Al doilea ,,o” e o licenţă,astfel ca pronunţia să participe la o anagramă a numelui meu.Mikadoo.”
Recunosc asta a fost malitiozitate din partea mea si-mi cer scuze pentru ea.
“Şi nu mă onoraţi cu compasiunea dvs.Comuniştii reacţionari nu merită nici măcar asta.”
Cum doresti.
Draga mikadoo73,
Multumesc pentru aprecieri. Cand am decis sa deschid acest blog mi-am asumat si neajunsul de a-i dedica o parte insemnata din timpul meu liber (pana atunci).
Fata de polemica “necrutatoare” (cum ai numit-o) pe care o practic pe forumuri, mi-am propus ca aici, acasa la mine, sa fiu mult mai reflexiv si conversational. Nu am premeditat miscarea de azi, cu articolul despre diaspora. A fost o inspiratie de moment si nu o regret.
Am primit un mesaj foarte asemanator cu al tau de la Niels Schmecher. Te rog sa citesti raspunsul meu la acel mesaj, care se potriveste si in acest caz. Si sa citesti si alte puncte de vedere exprimate de alti cititori din diaspora, pentru ca, vei vedea, parerile sunt impartite.
Nu pot si nici nu vreau sa ma interpun intr-o eventuala polemica dintre tine si Excelsior. Dimpotriva, chiar iti recomand sa-i transmiti observatiile tale direct. Vad ca el deja ti-a dat un raspuns, destul de dur, puteti intra intr-un dialog civilizat ori puteti sa va ignorati.
In ceea ce ma priveste, incerc sa fiu o gazda egal ospitaliera cu toti oaspetii sai.
Te mai astept si cu alte comentarii.
Multumesc mult pentru aprecieri, sunt reciproce. De cele mai multe ori comentariile Contelui de pe evz depasesc in stil si profunzime articolul de fond.
O placere sa te citesc 🙂
Numai bine
Te astept si cu alte ocazii!
bogdane,in principiu,ai dreptate.
dar nu trebuie sa ne limitam la faptul ca cei care au plecat in primul val,au ramas neschimbati si nu vad realitatea actuala.sa nu ne imaginam ca valul doi a ramas doar cu imaginea pietii universitatii,si nu mai inteleg ce se intampla acum.iar ultimii,cum spune toata lumea,capsunarii(care au cotizat cel mai mult la mentinerea euro!),stiu cel mai bine ce se intampla in romania.ei sunt care vin in fiecare an in tara si pastreaza mai intim relatia cu romania,fata de primele doua valuri.
in plus,exista televiziunea si internetul.fiecare e liber sa aleaga ce vrea sa vada,sau sa-si dea seama unde e ascunsa minciuna.
…desi nu mi-am dorit-o, iata-ma ajuns personaj de serial… sunt magulitoare cuvintele contelui la adresa mea, dar nu asta este important… important este ca toti cei care simtim romaneste, indiferent unde suntem, sa schimbam pareri, opinii, sugestii, sa argumentam, sa invatam, sa ascultam, sa polemizam, intr-un cuvant sa progresam… si in momentul in care o facem la modul civilizat si argumentat este bine sa polemizam cat mai mult… ca sa-l citez chiar pe conte “polemicile duse cu buna credinta au fost productive”… deci, in momentul in care considerati ca este cazul, chiar va rog sa interveniti in schimbul de pareri dintre conte si mine (uneori suntem de acord, de multe ori nu, dar schimbul de pareri este benefic)… un proverb intelept spune ca “daca tu ai un ban si eu am un ban si schimbam banii intre ei, fiecare va avea tot un ban, dar daca eu am o idee si tu ai o idee si facem schimb de idei, amandoi vom avea doua idei”… deci desi nu este blogul meu, va invit pe blogul contelui la discutii… sper ca impolitetea mea va fi scuzata…
Interesant dialogul, atat cat a putut avea el loc.
As vrea sa adaug o parere venita tot din diaspora, din Canada:
Desi este adevarat ca in buna masura Basescu s’a bucurat la momentul 2009 de o opinie favorabila printre cunoscutii mei, modalitatea in care Excelsior vorbeste “in numele” diasporei mi se pare cel putin exagerata.
Totusi pentru a intelege mai bine radacinile acestei opinii in diaspora la momentul 2009, ar trebui sa ne aducem aminte care au fost marile valuri ale emigratiei: ante Revolutie, Piata Universitatii, capsunarii de dupa 2000.
Pentru majoritatea dintre ei, Romania este cea lasata la momentul in care au plecat.
Cei plecati dinainte de Revolutie raporteaza Romania la regimul comunist care i’a obligat sa’si paraseasca tara. Este suficient ca un candidat sa-si trambiteze anitcomunismul pentru a se bucura de simpatie. A condamna cu dictie comunismul devine argumentul suprem.
Cei plecati dupa Revolutie sau in perioada Pietei Universitatii pastreaza memoria incremenita a acelor timpuri, cu Iliescu din acea perioada. Daca a existat o evolutie a lui Iliescu in cele 2-3 mandate pe care le’a avut, pentru acestia ea este invizibila. E suficient ca un candidat in 2009 sa’l atace furibund pe Iliescu (desi acesta nu candida) pentru a le castiga simpatia.
Cei plecati dupa 2000, in mare parte pe motive economice, nu au avut ocazia sa constate evolutia Romaniei in perioada 2000-2007 sau au constatat’o insa comparativ cu bunastarea din Occident. Memoria pastreaza doar coruptia guvernarii Nastase, fara a avea vreun termen de comparatie ulterior(PDL,2008-2010).
Basescu a profitat de nemultumirile istorice ale emigratiei folosindu’se selectiv de acestea, mai ales pe fondul faptului ca mare parte din diaspora nu a avut ocazia de a reflecta activ asupra bunelor si relelor din cele doua regimuri, a bunelor si relelor pe care stanga si dreapta le’au propagat macar teoretic de’a lungul timpului. N’a avut ocazia din simplul motiv ca nu le’a trait pe ambele in acelasi spatiu pentru a observa continuitatea proceselor si cauzalitatea lor.
In concluzie parerea mea este ca diaspora este cu mult mai susceptibila la manipulari, mai usor sedusa de diversi lideri populisti despre care nu a avut ocazia sa le cunoasca istoricul(caci pana la urma istoria/evolutia unui om iti da imaginea caracterului respectivului individ si gradul sau de credibilitate).
Cu bine,
Bogdan
Bogdane, doar un singur comentariu, deocamdata… daca ceea ce am spus a dus la concluzia ca vorbesc in “numele diasporei” sincer imi cer scuze, dar a fost o neintelegere… nu am avut nici un moment intentia sa vorbesc in numele nimanui, deci probabil exprimarea mea a fost defectuoasa… inca odata declar public ca tot ce spun si ce afirm nu sunt decat pareri strict personale, reprezinta doar punctul meu de vedere, nu vorbesc in numele nici unui grup si nici nu sunt mandatat sa vorbesc in numele cuiva… respect punctul de vedere al fiecarui comentator, chiar daca am o parere diferita… sper ca mi-am definit destul de clar pozitia…
…o zi buna
Draga Bogdan,
Consider comentariul tau unul dintre cele mai valoroase pe care le-am gazduit pe acest forum, atat prin continut cat si prin talentul scriiturii. Ai reusit sa exprimi mult mai elocvent decat am fost eu in stare, niste idei pe care le simteam umblandu-mi necristalizate, difuz, prin ganduri.
M-as bucura sa-ti citeasca acest comentariu cat mai multi dintre cei interesati de subiect.
Iti multumesc si te invit, cordial, si cu alte ocazii, pe blogul meu.