Triunghiul conjugal se incinge

(Acest comentariu nu a putut fi postat la forumul articolului lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat "Anti-melancolii", deoarece forumul nu a functionat. Articolul poate fi citit accesand linkul  #commentsPage-1)   După ce in editorialul trecut a galopat jenant, în stil de marţoagă, ceea ce in limbaj hipic inseamna descalificare, astazi, stimulat de ştacheta inălţată la cote bestselleriene (şi nu salieriene) de Andrei Pleşu, Dinu Patriciu ne arată că ştie să ridice genunchiul şi să polemizeze ca un trăpaş pur sange. Aşa, da! Ne regăsim, după o scurtă rătăcire prin buruienile luatului gurii pe dinainte, in plin gen literar. La cat mai multe episoade! (more…)
continuare...

Statistică subminată de haos

(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al doamnei Alina Mungiu Pippidi, intitulat "Ultima carte a lui Traian Basescu", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) Doamna Pippidi a uitat  să ne explice în articolul dânsei exact titlul pe care l-a dat acestuia. La ce se referă când spune “Ultima carte a lui Traian Băsescu”? Cumva la cartea lui CărtărǍscu pe care preşedintele a început să o citească în 2004 şi incă nu o terminase în 2009? (more…)
continuare...

Deci se poate!

(Am incercat sa postez acest comentariu la articolul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat "Melancolii", dar modificarea formatului forumului de la Adevarul nu mi-a permis acest lucru. Articolul mentionat poate fi citit accesand linkul #commentsPage-1) Iată că rezervistul Andrei Pleşu şi-a scos de la naftalină uniforma de infanterist, a răscolit prin podul tinereţilor sale boeme după un pistol de vopsit urmăriţii de pe garduri şi a pornit la o luptă cu subiect şi predicat, cu dată calendaristică şi nume proprii, să-şi apere prietenul şi ideea de competenţă. Deci se poate! (more…)
continuare...

Alergia la normalitate

Când un editorialist, de la înălţimea recunoaşterii  semnăturii sale de către o redacţie, se apleacă spre a răspunde unui  forumist anonimizat printr-un “alias nick name” ,  gestul său nu mi se pare excentric ci, mai degrabă, normal şi profesional. E adevărat, normalitatea la care mă refer este una atipică în cazul editorialiştilor români care, în marea lor majoritate, preferă  tăcerea superioară  unei degradante comunicări cu “postacii”. (more…)
continuare...

Mesajul USL către UDMR: “acum ori niciodată”!

(Comentariu postat la editorialul lui Calin Hera din EVZ intitulat " UDMR nu isi vinde tara", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) Recunosc că nu ştiu mare lucru despre Călin Hera. L-am văzut o dată la televizor şi mi s-a părut ezitant, mulabil după interlocutori, cu ochii mai mult eschivându-se de la întâlniri decât scrutând. Dacă astăzi mă opresc la editorialul său este pentru că acest editorial se plasează, contrar aparenţelor autorului, în zona certitudinilor. Şi nu a certitudinilor deductive, pe argumente infailibile, ci a celor inductive, cu un rol modelator prestabilit. (more…)
continuare...

Dan Turturică – autor de science fiction

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al lui Dan Turturica intitulat "De ce nu se va opri Basescu",  si poate fi citit accesand linkul ) Domnul Dan Turturică, de la România Liberă, ne surprinde azi cu un editorial fluviu. Mizanscenă, întrebări retorice, plonjeuri fastidioase în trecut, răspunsuri voit incomplete, pentru suspans, accente, surprinzătoare la domnia sa, de judecată obiectivă a dezastrului ţării şi a artizanilor acestui dezastru, evident pentru captatio benevolentie etc. (more…)
continuare...

Dacă vreau să aberez, aberez!

(Comentariu la articolul lui M. Mihaies din EVZ intitulat "Un slagar de altadat': coruptie fara corupti", articol ce poate fi citit accesand linkul ) În curând nici n-o să ne mai putem supăra pe domnul Mihăieş. Dânsul este ca un căţel ce se pripăşeşte săptămânal pe la poarta noastră. Dacă îi permitem să ne intre în curte ca să-i dăm puţin lăptic (altfel spus să-i citim articolul), trebuie să-i acceptăm să ne facă şi un mic pipi pe covoraşul de la intrare. Altfel nu se poate. Este forma lui de a-şi manifesta emoţia şi recunoştinţa. (more…)
continuare...