Scorul acestui articol
[Total: 63 voturi. Media: 4.9]

 

Copiii bosumflați, care bat din picior să vie trenul și toarnă dulceață în galoșii musafirilor, intră în inventarul de bune și rele al celor care i-au crescut așa. Aceia, în definitiv, responsabilii, n-au decât să se spele pe cap cu așa plozi, dacă alții, mai breji, n-au fost în stare să producă.

Când, însă, unul dintre sturlubatici, ajunge, prin lecțiile perfide ale istoriei, președinte de țară, lucrurile se complică și riscurile se multiplică. Capriciile sale, nestopate la timp, pot genera mult rău și multă suferință.

Avertismente că domnul Klaus Iohannis ar putea fi un astfel de personaj, răsfățat și ranchiunos, am tot primit de-o vreme încoace. Să ne amintim scena paltonului ori neinvitarea unor „urâți” la Ziua Națională a României. „Stângăcii de debutant”, au zis pozitivii, mereu gata să întoarcă privirea de la ce nu le place și să uite repede ce, totuși, au apucat să vadă.

Din păcate, netras de mânecă la timp, președintele Iohannis se comportă tot mai faraonic, de parcă ar fi descins dintr-o spiță divină și totul trebuie să i se subordoneze, peste Constituție și legi.

Iată câteva dintre erorile sale cele mai recente:

 • participarea la o ședință a guvernului Grindeanu la care nu fusese invitat și care, prin tematică, nu se încadra în prevederile legale pentru astfel de participări extraordinare ale președintelui;
 • determinarea CSM de a încălca legea prin cererea expresă pe care domnul Iohannis a adresat-o acestui organism, de a ataca la CCR Ordonanța 13;
 • participarea la mitingul neautorizat împotriva Guvernul României;
 • declarația de la Bruxelles cum că „românii mei sunt în stradă”;
 • întârzierea voit șicanatorie a aprobării bugetului pe 2017, după ce își epuizase căile constituționale de intervenție,
 • sfidarea interesului public prin refuzul de a răspunde unoir întrebări legate de pierderea definitivă și irevocabilă a casei de la Sibiu,
 • lipsa oricărei reacții față de decizia CCR privind practicile neconstituționale ale DNA de a deschide dosare penale unor miniștri pe motive legate de oportunitatea deciziilor acestora;
 • susținerea fără rezerve a Laurei Codruța Kovesi, în pofida plagiatului acesteia, dovedit oficial, și în ciuda numărului tot mai mare de dezvăluiri documentate privind abuzurile incalificabile ale procurorilor DNA asupra unor politicieni și oameni de afaceri;
 • lipsa de interes și implicare în a solicita instituțiilor abilitate ale statului investigarea și clarificarea de urgență a acuzațiilor extrem de grave lansate în spațiul public, la adresa SRI și DNA, de Traian Băsescu și de Sebastian Ghiță;
 • luarea de poziție arogantă și cu elemente de neconstituționalitate transmisă opiniei publice ca răspuns la declarația politică adoptată săptămâna aceasta de Parlamentul României, cu elemente critice la adresa sa;
 • neconsultarea Parlamentului României și a principalelor partide politice asupra poziției pe care ar trebui să o adopte România la Consiliul Europei, în legătură cu viitorul UE.

Or mai fi fost și alte erori ale președintelui pe care, din viteză, le-am omis. Important însă nu este să vă prezint eu, aici, lista exhaustivă a acestora ci să constatăm cu toții că sunt inadmisibil de multe pentru doar două luni de zile. În ritmul acesta, sau eșafodajul statal se va prăbuși foarte curând sau democrația în România va fi compromisă pentru multă vreme de-acum înainte.

Repet ceva ce-am mai scris recent: unele dintre greșelile președintelui semnalate mai sus, se vor întoarce curând, și devastator, chiar împotriva sa. Cum de acesta nu-și dă seama cât de imprudent acționează, nu doar pentru țară dar și pentru propria sa carieră politică? Și ce fac, în jurul său, atâția consilieri, dacă nici măcar unul  nu e în stare să-i spună: domnule Președinte, dacă veți continua tot așa, va fi sinucidere curată!

Să cauționezi în alb pe LCK în condițiile atâtor dezvăluiri negative despre ea și despre instituția pe care o conduce, înseamnă să-ți legi un bolovan de gleznă, să te duci la fund odată cu dânsa atunci când aruncarea ei peste bord nu va mai putea fi evitată.

Să negociezi la Bruxelles viitorul României fără a avea în spate o decizie a Parlamentului, e de două ori nefast. O dată pentru că forța ta de negociere va fi înjumătățită (lipsindu-te singur și iresponsabil de un atu esențial) și, apoi, pentru că dacă, în final, va ieși rău pentru România (ceea ce este foarte probabil), tu vei fi făcut singurul vinovat de eșec.

La cât de complicată este situația geopolitică în zona noastră, nu știu dacă, și cât, viitorul României în UE mai depinde de România. E foarte posibil, după cum ne învață istoria, să ajungem din nou la mâna altora, la „degetul lui Churchill” versiunea actualizată. Tocmai de aceea, rațiuni elementare de negociere dar și de auto-conservare ar trebui să îi oblige pe mai marii țării la căutarea consensului intern.

Este Klaus Iohannis capabil de un astfel de efort de compatibilizare? Poate domnia sa să treacă peste faraonismul său și să accepte a încerca unele concesii spre binele național?

Tare mi-e teamă că nu! Domnia sa își închipuie că are viziune, dar noi ne-am lămurit deja, după un an de guvernare Cioloș, cam încotro duce această viziune.

Dacă președintele Iohannis va continua să comită greșeli, precum în ultimele luni, bazându-se pe oculți, divizând țara și contrapunând unei majorități tăcute o stradă minoritară dar gălăgioasă și manipulabilă, atunci pentru România va veni o a doua lungă noapte după cea de 45 de ani de comunism.

Iar pentru domnia sa vor veni plăți grele, față de care pierderea unui al doilea mandat și restituirea chiriilor de la casa pierdută din Sibiu vor fi floare la ureche.

Contele de Saint GermainEditorialeConsiliul Europei,decizia CCR,degetul lui Churchill,faraon,floare la urecheConstitutia Romaniei,guvernarea Ciolos,guvernul Grindeanu,Ordonanta 13,plagiatul lui Kovesi,Sebastian Ghita,semnal de alarma,viitorul UE  Copiii bosumflați, care bat din picior să vie trenul și toarnă dulceață în galoșii musafirilor, intră în inventarul de bune și rele al celor care i-au crescut așa. Aceia, în definitiv, responsabilii, n-au decât să se spele pe cap cu așa plozi, dacă alții, mai breji, n-au fost în...Blog politic si polemic