Scorul acestui articol
[Total: 70 voturi. Media: 4.8]

 

Pe data de 17 ianuarie 2017 s-a întâmplat un eveniment peste care presa a trecut cu nepermisă superficialitate: declarația lui Traian Băsescu în dosarul deschis la Parchetul General în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță.

Înregistrat pe ascuns (?) de un partener de discuție, fostul preÈ™edinte fusese auzit de o țară întreagă cum povestea despre o discuție din biroul său în care capii binomului, Coldea È™i Kovesi, îi raportau planul (deloc legal) de condamnare a lui Dan Voiculescu prin arestarea abuzivă a judecătorului Mustață È™i desemnarea în locul său a Cameliei Bogdan. În aceeaÈ™i captură dată publicității, Traian Băsescu recunoÈ™tea că a înregistrat, clandestin,  multe convorbiri importante din biroul său, pe care le are bine puse la păstrare È™i pe care are de gând să le folosească dacă interesele sale personale i-o vor cere.

La ieÈ™irea de la audierea din 17 ianuarie 2017, audiere care a durat peste două ore È™i jumătate, Băsescu le-a declarat, sec, ziariÈ™tilor: „A fost o declarație de martor completă, pe toate întrebările procurorului, dar nu vă pot spune conținutul ei, pentru că nu am voie, după Codul Penal”.

Azi suntem în 13 martie 2017, la aproape 2 luni de la audierea lui Băsescu, È™i aÈ™teptăm cu mare interes verdictul pe fond al completului de 3 judecători de la ÎCCJ în dosarul „žGala Bute”.

De unde provine acest interes? Din impactul pe care sentința ÎCCJ îl va avea asupra societății româneÈ™ti dar, mai ales, asupra mafiilor din „žjustiția română”, indiferent cum va suna această sentință.

Căci după dezvăluirile din presă, mai vechi sau mai recente, e clar că în acest război nu se confruntă binele cu răul ci două forme de rău. Două mafii! Una condusă de È™efii binomului SRI „“ DNA, cealaltă aliniată în spatele „žvânatului” Traian Băsescu.

Întâmplarea face că, în acest moment, fiecare dintre aceste două mafii trece prin momente de maximă dificultate. Prima, băgată în corzi de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță È™i de hotărârile CCR, cea de a doua amenințată de ghilotina sentinței ÎCCJ. Cu aceste încărcături emoționale, combatanții au devenit, pur È™i simplu, turbați. Controlați de adrenalină, dispuÈ™i să joace pe totul sau nimic. Ceea ce, pentru spectatori, devine extrem de promițător.

În ultimele zile, pe măsură ce data pronunțării sentinței în „žGala Bute” se apropia, s-a observat ieÈ™irea în cascadă, la televizor, cu declarații din ce în ce mai agresive, a trei personaje direct interesate ca verdicul de azi al instanței să fie unul favorabil Elenei Udrea: doamna Udrea, domnul Băsescu, doamna Bica. Èšinta tuturor: Laura Kovesi È™i abuzurile de poliție politică ale DNA.

Apogeul acestei ofensive s-a înregistrat aseară, duminică 12 martie 2017, când cele trei personaje aproape că au pus stăpânire pe prime-time-ul celor mai importante televiziuni de È™tiri, fie prin prezența în studiourile acestora fie prin interviuri telefonice.

Fără să fiu vreun admirator sau susținător al Laurei Kovesi, trebuie să admit că, ieri, adversarii domniei sale din mafia opusă au întrecut orice măsură prin modul sufocant È™i unilateral în care au încercat să prezinte opiniei publice un proces mult mai complex È™i mai puțin dezechilibrat decât au lăsat dânÈ™ii să se înțeleagă.

Și acum revin la declarația din 17 ianuarie 2017 a lui Traian Băsescu: „žA fost o declarație de martor completă”. COMPLETÄ‚! Iată un cuvânt cheie. Altfel spus, Traian Băsescu s-a folosit de acea ocazie pentru a spune procurorului TOT ceea ce a considerat el necesar È™i util întru apărarea intereselor sale, TOT ceea ce credea el că ar fi bine să ajungă la urechile doamnei Kovesi È™i ale domnului Coldea pentru a le tempera, în ultimul moment, elanurile răzbunătoare.

Să fie o coincidență faptul că exact în aceeaÈ™i zi a declarației lui Băsescu, 17 ianuarie 2017, Florian Coldea, deÈ™i declarat nevinovat de Biroul Executiv al SRI, solicita eliberarea din funcție, iar, spre seară, preÈ™edintele Iohannis semna decretul de trecere în rezervă a acestuia?

Și încă o întrebare retorică: credeți că, dacă, profitând de ocazie, Traian Băsescu o fi înmânat procurorului de caz È™i un fragment din înregistrarea cu Coldea È™i Kovesi la care se referise în discuția dezvăluită de Sebastian Ghiță, acest fragment ar fi putut cântări decisiv în demisia lui Coldea? Și, cam peste două luni, cam în săptămâna asta, în care tocmai am intrat, ar putea cântări decisiv È™i pentru demisia lui Kovesi, în caz că…

În caz că Elena Udrea va fi condamnată?

Traian Băsescu este un È™antajist redutabil. De aceea, eu cred că fragmentul de inregistrare compromițător pentru Kovesi nu a fost predat cu ocazia acelei audieri ci doar invocată, ultimativ, existența sa. Și mai cred că încetarea bruscă a dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță este în strânsă legătură È™i cu declarația de martor, COMPLETÄ‚, a lui Traian Băsescu. Căci, exact după acea declarație a fostului preÈ™edinte, la Parchetul General, Ghiță a amuțit. Probabil i s-a comunicat că problema e ca È™i rezolvată È™i în cazul lui Kovesi, deci nu mai e nevoie de „ždat din casă” mai mult decât a făcut-o, deja.

Meciul de la ÎCCJ È™i sentința de azi din dosarul „žGala Bute”, reprezintă primul derbi autentic între cele două mari mafii din „žjustiția” română: mafia lui Băsescu versus mafia lui Kovesi. AÈ™a, ca spectator din tribună, vă mărturisesc că nu am o preferință.

AÈ™tept, totuÈ™i, cu interes, deznodământul. Pentru că, oricare va fi acesta, una din tabere va fi serios avariată. Ceea ce, până la urmă, poate fi încadrat la, măcar, o jumătate de dreptate.

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,Biroul Executiv al SRI,Coldea si Kovesi,condamnarea lui Dan Voiculescu,deciziile CCR,declaratia lui Basescu la Parchetul General,dosarul Gala Bute,judecatoarea Camelia Bogdan,judecatorul Mustata,mafiile din justitia romana,Sebastian Ghita  Pe data de 17 ianuarie 2017 s-a întâmplat un eveniment peste care presa a trecut cu nepermisă superficialitate: declarația lui Traian Băsescu în dosarul deschis la Parchetul General în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță. Înregistrat pe ascuns (?) de un partener de discuție, fostul preÈ™edinte fusese auzit de o țară...Blog politic si polemic