Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Prin ultimul său editorial, Andrei Pleșu a părut a dori lansarea unei dezbateri despre cum ar putea fi salvată Dilema Veche. Cititorii de pe forum au reacționat diferit: unii jelind și angajându-se, cu pieptul dezvelit, să se aboneze necondiționat, alții anunțând că au pus deja șampania la ghiață, alții, nu puțini, încercând să explice cauzele declinului și să sugereze soluții de resuscitare.

M-am înscris printre cei din ultima categorie deoarece, pe de o parte, nu vreau ca DV să moară iar, pe de altă parte, nu vreau nici să stipendiez partizanate politice drapate în catifele culturaliste.

Am scris așadar un comentariu, intitulat „O lecție neînțeleasă”, în care încercam să dezvolt  un soi de constructivism critic. Acest comentariu mi-a fost publicat pe forumul articolului din DV.

Urmărind dezbaterile de pe acest forum am fost însă neplăcut surprins să descopăr că, un fel de administrator al forumului, cu un nume total necunoscut mie, M.V. Chivu, (am aflat ulterior, informându-mă pe Internet, că este un tânăr de 35 de ani, colaborator al DV) a găsit de cuviință să iasă cu reteveiul printre forumiștii mai critici pentru a le demonstra cât de contondentă îi poate fi insolența.

Iată unul dintre răspunsurile domnului Chivu:

Nu credem ca „meritam comentarii virulente”. Iar asta nu tine nici de libertate, nici de democratie. Si tocmai pentru ca nu avem „temeri si inhibari” ne permitem sa raspundem raspicat celor care ne ureaza -  daca nu „cu intentii rele”, atunci prosteste – sa ne „odihnim in pace”. Clientii, ca sa fie regi, ar trebui sa se poarte ca atare, nu mitocaneste„.

Acest răspuns este exemplificarea perfectă a fuduliei obraznice, care se alimentează din propria inconsistență.  Niciunul dintre cei cărora le-a răspuns dl. Chivu nu a folosit sintagma prezentată de dânsul între ghilimele „odihnim în pace”. Și nici nu s-a purtat, drum de o frază sau o propoziție sau măcar un cuvânt, „mitocănește”.  Și @adrianrusu și @negrulalb au fost civilizați, bine intenționați și inteligenți în ceea ce au scris (se poate verifica fără dificultate).  Dar dacă domnul Chivu este victima propriilor viscere, n-ai ce-i face:  în lipsă de argumente, inventează.

Marți am transmis  Dilemei Vechi o replică  la această formă de comunicare practicată de M.V. Chivu, replică intitulată ” Cui nu-i place, să plece!”. Ce să vezi? Democraticul și europeanul domn Chivu, apărătorul Dilemei Vechi (poate de cei care-i vor binele), nu a catadicsit să o publice, arătându-ne (pentru o miză prea mică, totuși), că îmbătrânirea în rele nu ține de vârsta din buletin ci de predispoziții și anturaj.

Oți crede că poate o fi fost textul meu suburban, nepublicabil? Citiți-l de pe blog și decideți.

Domnul Pleșu, fără de care  domnul Chivu și-ar fi exersat acum talentele de bodigard cu pixul pe la vreo fițuică-tabloid, ar trebui să ne lămurească: lupta actuală a Dilemei Vechi este pentru cititori sau împotriva cititorilor?

Deși mi-e teamă că domnul Pleșu ne-a răspuns indirect la această nedumerire chiar în editorialul în subsolul căruia comentăm, în care nu apare nici măcar o dată cuvântul „cititor”.

Așa că să ne întoarcem la un alt răspuns  ieșit din rărunchii domnului Chivu, și să luăm aminte:

„Cu toate astea vă încăpățînați să vă învîrtiți pe aici, în jurul revistei ăsteia „terne si fară vlagă” pe care o mai și comentați”!

Aferim!

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Dilema Veche,MV ChivuPrin ultimul său editorial, Andrei Pleșu a părut a dori lansarea unei dezbateri despre cum ar putea fi salvată Dilema Veche. Cititorii de pe forum au reacționat diferit: unii jelind și angajându-se, cu pieptul dezvelit, să se aboneze necondiționat, alții anunțând că au pus deja șampania la ghiață, alții,...Blog politic si polemic