Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat “Felix şi cârlanii – sau planul opoziţiei de a pierde şi alegerile viitoare”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-felix-si-carlanii-sau-planul-opozitiei-de-a-pierde-si-alegerile-viitoare-917847.html)

Sunt surprins de intrarea domnului Ioniţă în morişca propagandistică atât de previzibilă, croită pentru “bobor” şi fundamentalişti, pusă în mişcare de şuvoiul în cădere liberă al puterii actuale. Surprins, pentru că-l consideram (şi încă îl consider) o minte lucidă, înzestrată cu un liber arbitru capabil a păstra distanţă faţă de grupările manevrate ideologic.

Pornind de la unele argumente larg împărtăşite la nivelul votantului reprezentativ statistic din România, domnul Ioniţă se limitează, sfidând orice maieutică, la acestea. Comentându-le într-o logică simplificată, de mase.

Aş fi avut pretenţia de la un analist de talia dl. Ioniţă să observe şi comenteze faptul că politica aşteptării la cotitură, pe care o recomandă, cea a « statului liniştit, cu punga de popcorn în braţe », pare a avea cel puţin două vulnerabilităţi majore:

1. A. tot fost aplicată de opoziţie, de un an de zile încoace, chiar şi în condiţii de maxim şoc popular, fără vreun rezultat notabil ;

2. Conţine în ea ceva cinic, lăsarea timpului să lucreze pentru tine, în condiţiile în care viteza cu care se moare în ţară « graţie » măsurilor guvernului BB, face ca fiecare lună, fiecare săptămână, să genereze adevărate hecatombe.

Prin urmare, trebuia făcut ceva altfel decât până acum dacă se dorea, întradevăr, o limitare a dezastrului.

Dacă soluţia adoptată, alianţa PNL – PC, e un gest politic corect? Eu cred că da!

Şi aduc mai jos câteva argumente în sprijinul acestei păreri, pe care mi-ar fi plăcut ca dl. Ioniţă însuşi să le pună în balanţa evaluării sale.

  1. Cu doi ani in urmă, când opoziţia a adunat o majoritate ce i-a permis dărâmarea guvernului Boc prin moţiune de cenzură, propunerea ei de Prim Ministru Johannis a fost respinsă de şiretul Băsescu invocându-se faptul că alianţa care l-a propus pe Johannis nu era înregistrată juridic. Presupunând că opoziţia va mai reuşi, în viitorul apropiat, să treacă o nouă moţiune de cenzură, nu-i va răspunde preşedintele cu acelaşi tertip? Şi nu vor primi românii din nou un guvern Boc, reşapat pentru a nu ştiu câta oară? Prin gestul pe care îl comentăm, opoziţia îl lipseşte pe preşedinte de o ieşire de urgenţă pentru care acesta avea deja un precedent creat. E un prim avantaj. Preşedintele va trebui să inventeze altceva. Va mai fi în stare? Şi, dacă da,  cu ce riscuri?
  2. O astfel de construcţie este mult mai atrăgătoare pentru potenţialii dezertori din barca puterii actuale. Le dă mai multe garanţii că, alăturându-se acestei alianţe, îşi vor continua cariera politică la putere. De ce? Pentru că, în perspectiva unei noi moţiuni de cenzură dar şi a viitoarelor alegeri, apele par mult mai net despărţite acum. Opţiunile de jonglerii post – moţiune sau electorale ale marelui jucător la cacialma Băsescu vor fi substanţial reduse iar şansele ca iarăşi, printr-o minune, PDL-ul să cadă în picioare, tind exponential spre zero.
  3. UDMR-ul. După această mişcare a opoziţiei, UDMR – ul va trebui să reflecteze mult mai serios la alternativa: fidelitate faţă de PDL sau oportunism? Cu sacii legii educaţiei în căruţă, cu alegeri interne la orizont, cu săgeţile sondajelor de opinie îndreptate dramatic spre pământ şi, mai ales, cu preşedinţia europeană a Ungariei în cârcă, ghiciţi ce vor alege alde Gyorgy Frunda? Mai ales că, în zarea lui 2014, Cotroceniul va avea un nou locatar iar opoziţia aliată, cu un minim estimat de 60%, nu va mai sta la mâna lor.

Ar mai fi şi alte argumente PRO acest compromis PNL – PC dar să reflectăm deocamdată la cele trei de mai sus şi să vedem dacă ele ar mai fi tot atât de puternice şi în ipoteza aşteptării.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiPolemiceAlianta PNL - PC,Basescu,Senatul EVZ,Sorin Ionita(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat 'Felix şi cârlanii - sau planul opoziţiei de a pierde şi alegerile viitoare', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-felix-si-carlanii-sau-planul-opozitiei-de-a-pierde-si-alegerile-viitoare-917847.html) Sunt surprins de intrarea domnului Ioniţă în morişca propagandistică atât de previzibilă, croită pentru “bobor” şi fundamentalişti, pusă...Blog politic si polemic