Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Arta de a tăcea este la fel de importantă în comunicare ca arta de a vorbi. Tăcerea este o formă de interacțiune cu timpul. Doar liniștea poate fi infinită, zgomotele nu. Energia înseamnă finit, infinitul este non energie. Între lumină și întuneric, non energia, adică întunericul, este infinitul.

Toate aceste sforțări  eseistice pentru a introduce ideea că agitația mediatică din aceste zile pe tema destrămării USL și a vinovatului de acest sacrilegiu mi se pare a nu avea nicio relevanță pentru ce va fi, peste 9 luni, la alegerile prezidențiale. Televiziunile sunt supercapacitate, reporterii în pragul apoplexiei, se fac sondaje care arată cât a pierdut Crin, cum îl preferă 80% dintre români pe Tăriceanu dar totul se va stinge, ca scandalul despre moșia de la Nana, ca emoția după accidentul aviatic din Apuseni, în maximum o lună. Vor veni alte evenimente care să ia prim „“ planul iar prezidențialele se vor juca, decisiv, în ultima lună. Păstrați-vă, deci, dragi prieteni, dragi cititori, dragi ahtiați după senzațional, energia și speranțele pentru atunci.

Vom vedea dacă opțiunea lui Crin pentru punerea în valoare a atuurilor identitare ale PNL a fost corectă sau nu, dacă Băsescu va supratura DNA-ul pentru a crea panică în adversari și a întârzia la limită dezertările oportuniste ale acoliților  săi, dacă Ponta va reuși să guverneze bine în condiții de furtună și dacă, la momentul noiembrie 2014, va mai fi atât de importantă ca azi, pentru români, ideea de pedepsire a tiranului.

Mie mi se pare că Băsescu, pe lângă alte virtuți securistice, a oare și pe aceea a de a ști să tacă în momentele critice. Să ne amintim cum a tăcut vreo lună când cu protestele din decembrie 2012, cum a tăcut, mai apoi, în perioada incipientă a referendumului din 2013, cum a tăcut când au început certurile în interiorul USL și cum tace acum când Ponta caută soluții pentru o nouă majoritate.

În contrast, reprezentanții PSD și susținătorii lor frenetici din media vorbesc de câteva zile în exces. Este o inflație obositoare de argumente, de demonstrații, de oratori convenabili, toți setați pe ideea de a decoda în alb și negru evenimentele. Ponta și USD „“ alb, Antonescu și liberalii săi obedienți „“ negru. Totul unui public îndrăgostit de o realitate în culori.

Eu cred că aceste exagerări se vor întoarce, cu timpul, împotriva celor ce le provoacă. Lumea știe că viața e mai nuanțată, că a încuraja trădarea și pe trădători, vezi susținerea caraghioasă a lui Tăriceanu  în demersul lui prostesc de a se umili fără vreo șansă în fața lui Ponta, e un gest păgubos pe termen lung. Dominația media a primelor două televiziuni de știri, A3 și RTV, creează rezultate spectaculoase pe moment dar, până în noiembrie 2014, lumea va afla, de la celelalte televiziuni mai mici, și opiniile celor puși azi la zid; și își va putea ajusta părerile după realități și nu după manipulări. Căci, pe lângă multe avantaje imediate, manipulările au și marele dezavantaj că, măi devreme sau mai târziu, sunt descoperite și sancționate.

Nimic nu e jucat încă și nici nu se joacă, decisiv, în aceste câteva zile. Suntem într-o situație post resetare. Se configurează noi structuri, se pun la cale strategii, alianțe, muniții admisibile. Sunt trei combatanți majori care, teoretic, se pot combina oricum. Băsescu poate avea în vedere, ce spuneam zilele trecute, posibilitatea de a-și asmuți procurorii împotriva lui Ponta, ca să intimideze și să umilească. Dar, vorba fiului meu cel mic, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a declanșa un astfel de atac, deoarece este foarte probabil să provoace un efect de tip „žBecali”, o victimizare care să-l propulseze pe Ponta foarte sus în sondaje. Antonescu poate să apese pedala justiției, în tandem cu Băsescu, tot ca să-i decredibilizeze pe pesediști. Dar și pentru el există riscul de a fi catalogat ipocrit și de a fi considerat că a trădat idealurile USL, unele anti Băsescu, aliindu-se chiar cu dușmanul declarat. În fine, Ponta ar putea să continue a-și consolida susținerea parlamentară racolând aleși de la alte partide, fără scrupule și fără a-și pune probleme etice. Armă cu două tăișuri. Reversul ar putea fi o sancțiune severă din partea electoratului la prezidențiale, pe motiv de vechi năravuri pesediste reactualizate și perfecționate.

Antonescu și PNL deocamdată, mai degrabă, tac. Poate și din cauza embargoului la care sunt supuși de televiziunile pontiste dar, poate, și dintr-o înțelepciune a a nealimentării focului atunci când vântul bate din față. Poate își fac planuri, poate este tăcerea dinaintea furtunii, poate așteaptă clarificări înainte de a se pronunța. Să vadă câți dezertează, cum va muta Băsescu, ce ținte  mai scoate din joc DNA, dacă UDMR intră la guvernare și cu ce condiții..

Timp e destul și tăcerea, în aceste zile de turbulență, se poate dovedi de aur.

Contele de Saint GermainEditorialeBecali,Crin Antonescu,DNA,mosia Nana,PNL,Tariceanu,UDMR,USD,USL,Victor PontaArta de a tăcea este la fel de importantă în comunicare ca arta de a vorbi. Tăcerea este o formă de interacțiune cu timpul. Doar liniștea poate fi infinită, zgomotele nu. Energia înseamnă finit, infinitul este non energie. Între lumină și întuneric, non energia, adică întunericul, este infinitul. Toate...Blog politic si polemic