Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Am primit un comentariu pe care îl consider remarcabil prin originalitatea și logica sa. Vi-l împărtășesc sub forma aceasta, mai vizibilă, și vă invit, în măsura în care vă simțiți incitați, să-l comentați.

Paralela Timoșenko – Năstase

Autor: @Intrigat

Din perspectiva mea, principala problemă a acestui scandal este una veche, dar căreia eu personal nu i-am sesizat toate implicațiile, până astăzi. E vorba de paralela Timoșenko-Năstase. Am căutat să aflu care ar fi motivul pentru care Iulia Timoșenko este, prin axiomă deja, considerată deținut politic iar Adrian Năstase, nu, cam tot prin axiomă. Niciun băsist, care, în mod tradițional, a respins furibund această paralelă făcută de Victor Ponta, n-a fost capabil să ofere cel mai mic argument în favoarea poziției sale. Nu mă întreb de ce, pentru că răspunsul corect, pe care nimeni n-a avut curajul să-l ofere, este că Timoșenko e deținut politic pentru că așa a zis Comisia Europeană, plus toate cancelariile vestice. N-are rost să mă întreb dacă băsiștii noștri au citit vreo pagină din dosarul instrumentat de justiția ucraineană Iuliei Timoșenko. Întrebarea mea e dacă vreun oficial european sau american a făcut asta, înainte să decreteze că Timoșenko e o biată martiră, victimă politică a pro-rusului Viktor Ianukovici. Și dacă da, care e documentul în baza căruia a ajuns la concluzia că fostul prim-ministru al unei țări cel puțin la fel de corupte ca a noastră e complet nevinovat de acuzațiile de trafic de influență și luare de mită care i s-au adus. Dacă nu, deja anvergura problemei începe să mă îngrozească, dacă socotim faptul că înainte de Vilnius, Ucrainei i s-a cerut, mai direct, mai indirect, s-o elibereze pe Iulia Timoșenko, condiție mai mult sau mai puțin obligatorie pentru semnarea Acordului de asociere. Dacă raționamentul făcut la nivel european e că Timoșenko e nevinovată pentru că Ianukovici e omul lui Putin, iar Năstase e vinovat pentru că Băsescu e omul lui Obama sau Merkel ori ceva în genul ăsta, eu personal voi considera că Tratatul Uniunii Europene a fost făcut pentru a fi utilizat la toaletă. Imixtiunea politicului în justiție și lipsa de independență a justiției capătă un nou sens: blamabilă în România, lăudabilă la Bruxelles și Washington. Dacă e așa, nu-mi rămâne decât să dau dreptate unui comentator care a spus pe un blog că în cazul ăsta, justiția nu e băsistă, ci e coloana a cincea a unei/unor puteri suzerane iar Traian Băsescu nu e decât unul din capetele hidrei, nu capul nemuritor. În cazul ăsta, ultima licărire de speranță că în România s-ar mai putea schimba ceva în viitorul cât de cât apropiat a murit definitiv în ce mă privește și lucrul care mă deranjează cel mai rău este că am crezut cu adevărat că termeni ca ˝rule of law˝, ˝attachment to the principles of liberty, democracy and respect for human rights and fundamental freedoms˝ au o consistență reală. Dacă oficialii UE și SUA sunt cei care decid cine e deținut politic și cine nu într-un stat suveran și fac asta în văzul tuturor, nu închiși într-un birou de la Bruxelles sau Washington, la ce altceva mă mai pot aștepta de la dânșii?

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,Angela Merkel,attachment to the principles of liberty,Comisia Europeana,democracy and respect for human rights and fundamental freedoms,Iulia Timosenko,Obama,rule of law,Victor Ponta,Vladimir PutinAm primit un comentariu pe care îl consider remarcabil prin originalitatea și logica sa. Vi-l împărtășesc sub forma aceasta, mai vizibilă, și vă invit, în măsura în care vă simțiți incitați, să-l comentați. Paralela Timoșenko - Năstase Autor: @Intrigat Din perspectiva mea, principala problemă a acestui scandal este una veche, dar căreia...Blog politic si polemic