Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Un scurt fragment din acest comentariu a fost postat pe forumul  din Adevarul al editorialului lui Dinu Patriciu intitulat „Povestea neromantata a Codului Muncii”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Povestea_neromantata_a_Codului_Muncii_7_437426257.html)

MOTTO

Peste un anumit nivel, prosperitatea are un mare neajuns: inhibă hormonii fericirii.

De când a câștigat procesul privind interceptările SRI, domnul Patriciu a început să se manifeste altfel. Cel puțin la nivelul percepției publice. Mai vivace, mai polemic, mai aspirațional.

 

Întâi a avut spectaculoasa inițiativă de a da în judecată companiile de telefonie mobilă. O idee de tip arte marțiale, bazată pe deturnarea în interes propriu a forței adversarului. A te lupta cu orgolioase branduri multinaționale, surprinse cu mustățile-n smântână, și a dispune de toate atuurile spre a le dovedi complicitatea la infracțiuni de poliție politică, în profitul și aclamațiile unei întregi națiuni, ăsta da proiect de number one, Forbes, Romania.

 

Apoi a lansat polemica pe teme morale cu Gabriel Liiceanu. Å¢ine de concluzia motto-ului și de clasica trufie Casanoviană această nevoie a lui Dinu Patriciu de a adăuga brevetului de maestru al cantității, deja dobândit, și un codicil semnalând egala sa înclinație spre calitate.  Din păcate această polemică nu a putut depăși stadiul de rudiment, domnul Liiceanu neprezentându-se în ring. A picat, se pare, proba cântarului. Ca orice eșec, și acesta al domnului Liiceanu, cauzat de supraponderabilitate, conține o învățătură: cine se complace în dulcea lenevie a conivenței cu puterea sfârșește prin a deveni celulitic moral și prin a pierde nu doar instinctul de luptător dar și sentimentul propriei demnități.

În fine, în editorialul de azi ne înfățișează nevoia de Dinu Patriciu a puterii. Tot ce dorește să ne comunice autorul este o informație cu subtext:  ministrul muncii, domnul Botiș, l-a căutat să-l consulte. Fiecare cititor este liber să aleagă ce semn dorește pentru a încheia această știre. Domnul Patriciu ne recomandă însă semnul exclamării. De ce? Pentru că subtextul este următorul: Proiectul Codului Muncii era deja aprobat de Guvern când domniei sale i s-a cerut părerea. Prin urmare semnificația gestului ministrului muncii  nu ar fi cea la care ne-am gândi imediat, intenția unei consultări, ci alta mai subtilă și neașteptată: o formă de curtoazie. Dar dacă un membru al actualului Guvern găsește oportun să fie curtenitor cu unul dintre dușmanii emblematici ai puterii, nu se poate interpreta asta ca un semn că se apropie o schimbare de polaritate? În care câmpul magnetic al domnului Patriciu va avea un rol determinant pentru noua configurare?

Sigur, la limită s-ar putea interpreta și așa. Dar mai bine decât atât s-ar putea interpreta ca o tentativă a puterii, iată, reușită, de a-l folosi pe unul dintre vectorii de forță ai opoziției  pe post de agent de influență pentru susținerea Codului Muncii în mass media.

 

Am prezentat cele de mai sus ca simptome ale unei redeșteptări a combativității.

După o lungă hibernare defensivă, Dinu Patriciu iese la atac. Cele trei acțiuni la care m-am referit sunt mesaje de forță. Este din nou în cărți, este frecventabil, a preluat inițiativa. Are un   proiect ambițios, ce i-a dezinhibat hormonii fericirii. Minunat pentru domnia sa. Și poate și pentru români, dacă nu cumva Traian Băsescu  și-o fi negociat vreo coparticipare în acest proiect.

Vom vedea. Deocamdată rămân în parametrii unui scepticism moderat.  Și asta deoarece încă nu m-am lămurit dacă reflexul de culturist al domnului Patriciu, de a se făli cu mușchii săi uleiați chiar cu prețul renunțării la armură, a fost vindecat de la ultimele prezidențiale până acum sau mai persistă.

Contele de Saint GermainEditorialeAdevaru,Dinu Patriciu,editorial,Legea Muncii,mesaje de forta,povestea neromantata a Codului Muncii(Un scurt fragment din acest comentariu a fost postat pe forumul  din Adevarul al editorialului lui Dinu Patriciu intitulat 'Povestea neromantata a Codului Muncii', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Povestea_neromantata_a_Codului_Muncii_7_437426257.html) MOTTO Peste un anumit nivel, prosperitatea are un mare neajuns: inhibă hormonii fericirii. De când a câștigat procesul privind interceptările...Blog politic si polemic