Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Un scurt fragment din acest comentariu a fost postat pe forumul  din Adevarul al editorialului lui Dinu Patriciu intitulat “Povestea neromantata a Codului Muncii”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Povestea_neromantata_a_Codului_Muncii_7_437426257.html)

MOTTO

Peste un anumit nivel, prosperitatea are un mare neajuns: inhibă hormonii fericirii.

De când a câştigat procesul privind interceptările SRI, domnul Patriciu a început să se manifeste altfel. Cel puţin la nivelul percepţiei publice. Mai vivace, mai polemic, mai aspiraţional.

 

Întâi a avut spectaculoasa iniţiativă de a da în judecată companiile de telefonie mobilă. O idee de tip arte marţiale, bazată pe deturnarea în interes propriu a forţei adversarului. A te lupta cu orgolioase branduri multinaţionale, surprinse cu mustăţile-n smântână, şi a dispune de toate atuurile spre a le dovedi complicitatea la infracţiuni de poliţie politică, în profitul şi aclamaţiile unei întregi naţiuni, ăsta da proiect de number one, Forbes, Romania.

 

Apoi a lansat polemica pe teme morale cu Gabriel Liiceanu. Ţine de concluzia motto-ului şi de clasica trufie Casanoviană această nevoie a lui Dinu Patriciu de a adăuga brevetului de maestru al cantităţii, deja dobândit, şi un codicil semnalând egala sa înclinaţie spre calitate.  Din păcate această polemică nu a putut depăşi stadiul de rudiment, domnul Liiceanu neprezentându-se în ring. A picat, se pare, proba cântarului. Ca orice eşec, şi acesta al domnului Liiceanu, cauzat de supraponderabilitate, conţine o învăţătură: cine se complace în dulcea lenevie a conivenţei cu puterea sfârşeşte prin a deveni celulitic moral şi prin a pierde nu doar instinctul de luptător dar şi sentimentul propriei demnităţi.

În fine, în editorialul de azi ne înfăţişează nevoia de Dinu Patriciu a puterii. Tot ce doreşte să ne comunice autorul este o informaţie cu subtext:  ministrul muncii, domnul Botiş, l-a căutat să-l consulte. Fiecare cititor este liber să aleagă ce semn doreşte pentru a încheia această ştire. Domnul Patriciu ne recomandă însă semnul exclamării. De ce? Pentru că subtextul este următorul: Proiectul Codului Muncii era deja aprobat de Guvern când domniei sale i s-a cerut părerea. Prin urmare semnificaţia gestului ministrului muncii  nu ar fi cea la care ne-am gândi imediat, intenţia unei consultări, ci alta mai subtilă şi neaşteptată: o formă de curtoazie. Dar dacă un membru al actualului Guvern găseşte oportun să fie curtenitor cu unul dintre duşmanii emblematici ai puterii, nu se poate interpreta asta ca un semn că se apropie o schimbare de polaritate? În care câmpul magnetic al domnului Patriciu va avea un rol determinant pentru noua configurare?

Sigur, la limită s-ar putea interpreta şi aşa. Dar mai bine decât atât s-ar putea interpreta ca o tentativă a puterii, iată, reuşită, de a-l folosi pe unul dintre vectorii de forţă ai opoziţiei  pe post de agent de influenţă pentru susţinerea Codului Muncii în mass media.

 

Am prezentat cele de mai sus ca simptome ale unei redeşteptări a combativităţii.

După o lungă hibernare defensivă, Dinu Patriciu iese la atac. Cele trei acţiuni la care m-am referit sunt mesaje de forţă. Este din nou în cărţi, este frecventabil, a preluat iniţiativa. Are un   proiect ambiţios, ce i-a dezinhibat hormonii fericirii. Minunat pentru domnia sa. Şi poate şi pentru români, dacă nu cumva Traian Băsescu  şi-o fi negociat vreo coparticipare în acest proiect.

Vom vedea. Deocamdată rămân în parametrii unui scepticism moderat.  Şi asta deoarece încă nu m-am lămurit dacă reflexul de culturist al domnului Patriciu, de a se făli cu muşchii săi uleiaţi chiar cu preţul renunţării la armură, a fost vindecat de la ultimele prezidenţiale până acum sau mai persistă.

Contele de Saint GermainEditorialeAdevaru,Dinu Patriciu,editorial,Legea Muncii,mesaje de forta,povestea neromantata a Codului Muncii(Un scurt fragment din acest comentariu a fost postat pe forumul  din Adevarul al editorialului lui Dinu Patriciu intitulat 'Povestea neromantata a Codului Muncii', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Povestea_neromantata_a_Codului_Muncii_7_437426257.html) MOTTO Peste un anumit nivel, prosperitatea are un mare neajuns: inhibă hormonii fericirii. De când a câştigat procesul privind interceptările...Blog politic si polemic