Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

REVISTA PRESEI DE SAMBATA

Mă voi referi la două inițiative de ripostă civică mult popularizate prin presă în ultima vreme:

-                          Mișcarea de Rezistență (MR) inițiată de Marius Tucă și promovată prin intermediu Jurnalului Național;

-                          Alianța pentru o Românie Curată (ARC) gândită printe alții de Alina Mungiu „“ Pippidi, care i-a dedicat și editorialul din România Liberă din 18 noiembrie 2010 intitulat „Stimate domnule prim „“ ministru”.

Deși sunt preocupat în cel mai înalt grad de întrebarea „ce-aș putea face, cât nu e prea târziu, să ajut și la a doua eliberare a țării mele de sub dictatură”, mărturisesc că ideea de a mă afilia vreuneia dintre aceste forme de reacție enumerate anterior nu mă atrage deloc. De ce? Pentru că mi se par lente, moralizatoare fără a fi mobilizatoare, neimperative, adecvate poate normalității și reflecției de tip workshop dar nu și haosului din vreme de război.

MR promitea, prin inițiatorul ei Marius Tucă și prin Manifestul „“ Petiție lansat de acesta

( http://www.petitieonline.ro/petitie/sa_sustinem_miscarea_de_rezistenta-p14834050.html ), următoarele:

„Este nevoie de mai mult. E nevoie să fim mai mulți. Și în loc de evadare, de retragere în clopotul de sticlă sau turnul de fildeș, să lansăm contraatacul. În loc de dispreț, lupta. În loc de un manifest cultural, o mișcare de rezistență. O mișcare definită prin patriotism mândru, dar nu naționalism îngust. O contraofensivă a victoriilor muncite și a valorii confirmate de timp. A calității împotriva cantității. A excelenței impotriva mediocrității.  O mișcare cu dimensiuni culturale, dar și sociale, într-o anume măsură politice, dar și comerciale. Prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție: ziar, TV, internet, radio, până la acțiuni de gherilă și manifeste. Cu toate forțele: de la lideri de opinie până la susținători, sponsori și parteneri, persoane fizice sau juridice”.

Frumos spus. Dar ce s-a ales? A trecut mai mult de un an de la lansare și? În afară de o listă lungă de semnatari, unii ce și-au vrut  reîmprospătată notorietatea, alții gata a se împăca, prin acest gest, cu ideea că nu puteau rămâne impasibili la scufundarea mută a poporului lor, nimic. Unde e contraatacul? Unde sunt manifestele și acțiunile de gherilă? A văzut cineva așa ceva?

Eu îl prețuiesc pe Marius Tucă și, prin simpla lui exasperare care a dus la nașterea acestei MR, îl simt aliatul meu moral. Nu știu însă dacă natura lui profundă este una de martir. Pentru că numai o astfel de configurație genetică, foarte rară și autojertfitoare, ar putea împinge angajamentele din petiție spre împlinire și Mișcarea de Rezistență spre victorie.

Tare mi-e teamă însă că, dacă s-ar face un apel către toți semnatarii petiției să vină pe 21 decembrie 2010 în Piața Universității pentru ca, sub conducerea lui Marius Tucă, să redeschidă balconul și lupta de eliberare de sub actuala dictatură a abuzului, a bunului plac, a hoției și minciunii, vom întâlni acolo mai multă poliție și infiltrați decât ostași onești ai MR.

ARC este născută mai recent, în cursul acestei luni, noiembrie 2010. Profilul, obiectivele și mijloacele ei de luptă sunt descrise pe situl http://www.romaniacurata.ro/despre-noi.php iar editorialul Alinei Mungiu „“ Pippidi invocat la început poate fi citit accesând linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/stimate-domnule-prim-ministru-206343.html . La acest editorial am făcut un scurt comentariu intitulat „Farsa cu Boc prim „“ ministru”, pe care il voi posta tot astazi pe blog.

Nu fac alte comentarii asupra strategiei ARC decât că mi se pare o încercare de curățire cu mopul și aspiratorul a unui teatru de război unde, din dosul ruinelor și de sub munții de gunoaie, pândesc șobolanii – lunetiști pentru care actuala stare a țării este raiul pe pământ.

Pentru a vă forma o părere, vă invit să vedeți Colegiul Editorial al acestei alianțe. Dacă după asta veți mai avea vreo tragere de inimă să vă lansați în iluzia curățirii României alături de astfel de oameni, înseamnă că s-ar putea ca eu să greșesc și izbăvirea țării să fie mai aproape decât sunt capabil să sper.

Părerile mele despre Mircea Marian și Sabina Fati le-ați putut citi pe acest blog sau, dacă nu încă, le puteți citi acum. Rămân solidar cu ele. Despre Andreea Pora și Ioana Lupea n-am scris dar, sunt sigur, voi toți le cunoașteți din EVZ. Vă inspiră încredere?

Mai sunt acolo nume pe care nu le cunosc, deci nu mă pronunț asupra lor. Dar sunt și două persoane pe care le apreciez: Alina Mungiu Pippidi și Cătălin Tolontan, cărora le doresc succes și nervi tari atunci când vor trebui, inevitabil, să lovească cu dezvăluirile lor favoriți ai EVZ și RL.

Până la urmă trebuie răspuns la întrebarea „ce sau pe cine vor să curețe acești oameni?”.

O Românie curată poate fi o Românie fără mafioți, demagogi, oportuniști lipsiți de scrupule, politicieni fără Vuitoane, vile „“ mausoleu și fiice plantate la Bruxelles.

Dar, o Românie curată poate fi, în accepția unora,  și o Românie ce a scăpat de povara poporului său pauper, luat în cătare de actualii guvernanți, spre exterminare. În acest caz ar trebui să se numească mai degrabă „România curățată”.

Contele de Saint GermainRevista presei de sambataAlianța pentru o Românie Curată,Alina Mungiu Pippidi,Marius Tuca,MiÅŸcarea de Rezistență,Mircea Marian,Pora,TolontanREVISTA PRESEI DE SAMBATA Mă voi referi la două inițiative de ripostă civică mult popularizate prin presă în ultima vreme: -                          Mișcarea de Rezistență (MR) inițiată de Marius Tucă și promovată prin intermediu Jurnalului Național; -                          Alianța pentru o Românie Curată (ARC) gândită printe alții de Alina Mungiu '“ Pippidi, care i-a...Blog politic si polemic