Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la articolul din EVZ publicat de Mircea Cartarescu  pe 19 nov. 2010 si intitulat “De partea intunecata a fortei”, articol ce poate fi citit accesand linkul

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-de-partea-intunecata-a-fortei-912899.html )

De când s-a împătimit de Băsescu, cel mai ilustru dintre cititorii săi, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a transformat în pistolar cu cuvintele. Dar nu dintre aceia selectivi, acrobaţi şi epici din westernurile americane, chitind musca de pe borul lat al pălăriei rivalului şi apoi castrând-o cu o lovitură măiestrit învârtită de la şold. Nu. Domnul Cărtărescu a devenit şi este astăzi un servil pistolar năimit, identificabil doar prin numărul său de inventar, figurant cu vocaţie în plutoane de execuţie în masă. El nu face altceva decât să pastişeze modelul reducţionisto –  binar folosit de seducătorul său, adică: sau mi-eşti prieten şi atunci eşti bun (“da, Oprea, cu tine vorbesc, te-am reevaluat”), sau mi-eşti duşman şi te-am ciuruit (“da, popor român, ce te miri aşa”).

Dacă un artist, cu penelul într-o mână şi paharul de absint în cealaltă,  privind un aluniş spelb pictează o pădure de sequoia fosforescentă, se numeşte transfigurare. Dacă însă un războinic dement, cu o mitralieră în mână, trage rafale în plin asupra unei comunităţi pentru că acolo se ascunde un duşman al său, se numeşte crimă abominabilă.

Cum poate, un om care se presupune că are proprietatea cuvintelor şi senzori antipenibil încă activi, să transfigureze un jenant dar de înţeles până la un punct complex de epigon într-o generalizare atât de imorală şi descalificant neadevărată ca aceasta:

“Nimeni din generaţia mea nu l-a considerat pe Păunescu poet, ci doar un odios propagandist”.

Poate MC nu ştie că negarea logică a lui “nimeni nu spune adevărul” nu este “toţi spun adevărul” ci  “cel puţin unul spune adevărul”.

Eu pot desfiinţa prin negare logică valoarea de adevăr a aberaţiei cărtăresciene printr-un singur contraexemplu: al meu. Sunt din generaţia Cărtărescu, l-am considerat şi îl consider pe Păunescu poet. Punct. Chiar dacă sunt de acord că a fost şi un toxic propagandist oportunist. Asta nu-i anulează însă calitatea de poet şi nici nu-l spală pe MC de jegul  abjecţiei de a încerca îndepărtarea prin sperjur, din cartea de română, a unui scriitor cu o operă incomparabil superioară operei sale.

Cu făţarnică obiectivitate şi asigurându-ne că nu scrie “excesiv sentimental”, răutăciosul adolescent îmbătrânit în clişee-alibi de acoperire a colaboraţionismului său cu regimul comunist prin tăcerea laşă la care se referea şi Herta Muller, mai trânteşte o rafală la grămadă, afirmând sentenţios şi nediscriminatoriu:

“Admiratorii lui (Păunescu n.a.) sunt cei ce încă mai cred în autoritarismul şi naţionalismul din vechiul regim. Sunt nostalgicii dictaturii comuniste”.

Dacă ar avea măcar curiozitatea, nu spun bunul simţ elementar, să frunzărească luările de poziţie pe marginea acestei morţi trăite în direct şi să afle cine sunt autorii unora dintre ele, MC ar putea avea şansa să afle pentru ce este aşteptat de urgenţă la confesional. Să-i acuzi de nostalgia dictaturii comuniste, tocmai tu, o râmă de bălegar în acele vremuri, pe oameni ce au înfruntat continuu şi cu riscuri uneori concretizate, prigoana totalitarismului, doar pentru că au avut creştineasca generozitate de a ierta greşelile omului Păunescu şi de a-l admira pe poet, este nu numai josnicie salieriană ci şi fariseism băsescian.

Încununarea autocaracterizării caricaturale pe care MC şi-o face fără a fi urmărit asta, vine atunci când, privindu-se în oglindă, i se împlineşte fantasma de a-l vedea dincolo un scriitor adevărat, pe Adrian Păunescu:

“A depins de el (Păunescu n.a.) să fie de partea ei (a puterii n.a.) luminoasă sau de cea întunecată. A ales nu cu mintea şi nici cu inima, ci cu viscerele sale mustind de pofta pantagruelică de a trăi”.

Dumneata cu ce ai ales, trufas epigon, să fii de partea întunecată a puterii şi împotriva acestui popor isteric, cum tu singur îl numeşti?  Cumva cu patima de face prin cuvinte măcar execuţii in masă dacă seducţie în masă nu ai fost capabil?

Contele de Saint GermainPolemiceBasescu,cartarescu,epigon,paunescu,pistolar(Comentariu postat la articolul din EVZ publicat de Mircea Cartarescu  pe 19 nov. 2010 si intitulat 'De partea intunecata a fortei', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-de-partea-intunecata-a-fortei-912899.html ) De când s-a împătimit de Băsescu, cel mai ilustru dintre cititorii săi, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a transformat în pistolar cu cuvintele....Blog politic si polemic