Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la articolul din EVZ publicat de Mircea Cartarescu  pe 19 nov. 2010 si intitulat „De partea intunecata a fortei”, articol ce poate fi citit accesand linkul

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-de-partea-intunecata-a-fortei-912899.html )

De când s-a împătimit de Băsescu, cel mai ilustru dintre cititorii săi, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a transformat în pistolar cu cuvintele. Dar nu dintre aceia selectivi, acrobați și epici din westernurile americane, chitind musca de pe borul lat al pălăriei rivalului și apoi castrând-o cu o lovitură măiestrit învârtită de la șold. Nu. Domnul Cărtărescu a devenit și este astăzi un servil pistolar năimit, identificabil doar prin numărul său de inventar, figurant cu vocație în plutoane de execuție în masă. El nu face altceva decât să pastișeze modelul reducționisto -  binar folosit de seducătorul său, adică: sau mi-ești prieten și atunci ești bun („da, Oprea, cu tine vorbesc, te-am reevaluat”), sau mi-ești dușman și te-am ciuruit („da, popor român, ce te miri așa”).

Dacă un artist, cu penelul într-o mână și paharul de absint în cealaltă,  privind un aluniș spelb pictează o pădure de sequoia fosforescentă, se numește transfigurare. Dacă însă un războinic dement, cu o mitralieră în mână, trage rafale în plin asupra unei comunități pentru că acolo se ascunde un dușman al său, se numește crimă abominabilă.

Cum poate, un om care se presupune că are proprietatea cuvintelor și senzori antipenibil încă activi, să transfigureze un jenant dar de înțeles până la un punct complex de epigon într-o generalizare atât de imorală și descalificant neadevărată ca aceasta:

„Nimeni din generația mea nu l-a considerat pe Păunescu poet, ci doar un odios propagandist”.

Poate MC nu știe că negarea logică a lui „nimeni nu spune adevărul” nu este „toți spun adevărul” ci  „cel puțin unul spune adevărul”.

Eu pot desființa prin negare logică valoarea de adevăr a aberației cărtăresciene printr-un singur contraexemplu: al meu. Sunt din generația Cărtărescu, l-am considerat și îl consider pe Păunescu poet. Punct. Chiar dacă sunt de acord că a fost și un toxic propagandist oportunist. Asta nu-i anulează însă calitatea de poet și nici nu-l spală pe MC de jegul  abjecției de a încerca îndepărtarea prin sperjur, din cartea de română, a unui scriitor cu o operă incomparabil superioară operei sale.

Cu fățarnică obiectivitate și asigurându-ne că nu scrie „excesiv sentimental”, răutăciosul adolescent îmbătrânit în clișee-alibi de acoperire a colaboraționismului său cu regimul comunist prin tăcerea lașă la care se referea și Herta Muller, mai trântește o rafală la grămadă, afirmând sentențios și nediscriminatoriu:

„Admiratorii lui (Păunescu n.a.) sunt cei ce încă mai cred în autoritarismul și naționalismul din vechiul regim. Sunt nostalgicii dictaturii comuniste”.

Dacă ar avea măcar curiozitatea, nu spun bunul simț elementar, să frunzărească luările de poziție pe marginea acestei morți trăite în direct și să afle cine sunt autorii unora dintre ele, MC ar putea avea șansa să afle pentru ce este așteptat de urgență la confesional. Să-i acuzi de nostalgia dictaturii comuniste, tocmai tu, o râmă de bălegar în acele vremuri, pe oameni ce au înfruntat continuu și cu riscuri uneori concretizate, prigoana totalitarismului, doar pentru că au avut creștineasca generozitate de a ierta greșelile omului Păunescu și de a-l admira pe poet, este nu numai josnicie salieriană ci și fariseism băsescian.

Încununarea autocaracterizării caricaturale pe care MC și-o face fără a fi urmărit asta, vine atunci când, privindu-se în oglindă, i se împlinește fantasma de a-l vedea dincolo un scriitor adevărat, pe Adrian Păunescu:

„A depins de el (Păunescu n.a.) să fie de partea ei (a puterii n.a.) luminoasă sau de cea întunecată. A ales nu cu mintea și nici cu inima, ci cu viscerele sale mustind de pofta pantagruelică de a trăi”.

Dumneata cu ce ai ales, trufas epigon, să fii de partea întunecată a puterii și împotriva acestui popor isteric, cum tu singur îl numești?  Cumva cu patima de face prin cuvinte măcar execuții in masă dacă seducție în masă nu ai fost capabil?

Contele de Saint GermainPolemiceBasescu,cartarescu,epigon,paunescu,pistolar(Comentariu postat la articolul din EVZ publicat de Mircea Cartarescu  pe 19 nov. 2010 si intitulat 'De partea intunecata a fortei', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-de-partea-intunecata-a-fortei-912899.html ) De când s-a împătimit de Băsescu, cel mai ilustru dintre cititorii săi, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a transformat în pistolar cu cuvintele....Blog politic si polemic