“Morganatica” mediocritate a “ziaristului” Turturică

Elementul distinctiv al lui Dan Cristian Turturică, idiotiarist la România Liberă, este că produce articole foarte lungi, cu bătaie foarte scurtă. Instruit să stea cu puşca la picior şi cu urechea la perete,  ordinele actuale îl împing la improvizaţii. Sa pară analitic şi credibil, adică misiune imposibilă. (more…)
continuare...

Premii şi premii. Hai să ne lăudăm!

Vestea ce a fost pusă în titluri a fost următoarea: “Mircea Cărtărescu, premiat în Germania. Scriitorul va primi de euro”.  Detaliul ce nu rezultă din titlu este următorul: “Premiul internaţional pentru literatură este decernat anual începând cu 2009, recompensând cea mai bună traducere în limba germană a unei opere beletristice internaţionale contemporane, distincţia revenindu-le atât autorului, cât şi traducătorului cărţii”. (more…)
continuare...

Fantoma deghizată a trecutului

(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Marian, intitulat "Doar bufonul Badea îl mai apără pe Felix", articol ce poate fi citit accesand linkul  )   Fenomenul colaboraţionismului cu securitatea comunistă a fost, pentru România, de o nocivitate comparabilă cu forţa unei arme de distrugere în masă. Din cauza aparatului represiv al securităţii, potenţat de labilitatea de caracter a turnătorilor voluntari, societatea românească a fost malformată prin fisiunea cetăţenilor săi “deficitari în iod”  în fracţiunile lor uşoare, animalice, dezumanizate.  Preţul? 50 de ani de retard şi alienare. (more…)
continuare...

Străin printre oameni

(Acest comentariu a fost postat la editorialul lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat "Turma si iertarea", editorial ce poate fi citit accesand linkul ) Atacul lui Dinu Patriciu la Gabriel Liiceanu nu m-a bucurat. Mai mult, mă invită la o replică. Nu sunt nici pe departe un fan al lui Gabriel Liiceanu cel de azi, cel înregimentat de partea comodă a relaţiei cu puterea;  există multe comentarii pe blogul meu care confirmă  asta. (more…)
continuare...

Un podium al prostiei la politicieni

La acest sfârşit de săptămână s-au înmulţit declaraţiile stupide ale politicienilor arondaţi puterii. În siajul emoţiilor generate de constituirea USL şi pe fondul unui hiatus de coordonare propagandistică, s-au găsit închipuiţi maeştrii ai improvizaţiei care să creadă că ar putea umple tăcerea apăsătoare cu inteligente poziţionări proprii. Scăpaţi pentru o clipă de minima cenzură a unor minţi mai limpezi, au ieşit la rampă de capul lor, deconspirându-şi precarul IQ şi uriaşul potenţial de umor involuntar. (more…)
continuare...

Despre criticii mei

Am două categorii de critici. În prima categorie, cea mai numeroasă, intră criticii de tip “ultras de stadion”. Aceştia, incapabili de a-şi face un scop din propria viaţă, se agaţă pentru a-şi dovedi că există, că au un rost pe lume, de un purtător de scop din afara lor, de un, să-i zicem, idol: o echipă de fotbal, un politician, un partid. (more…)
continuare...

Mahalagism la cel mai înalt nivel

Mahalagismul românesc şi-a câştigat identitatea şi s-a împlinit până la burlescul de azi graţie corcirii a două gene intrate deja în mitologia frivolului: gena ancestrală şi cea balcanică. Rezultatul? Un mutant social, superficial şi fără demnitate, pus pe băşcălie şi ţepe, excelent întruchipat de exponentul său la vârf, Traian Băsescu. (more…)
continuare...

Statuarul Andrei Pleşu

(Comentariu propus spre postare la articolul lui Andrei Plesu din Dilema Veche intitulat "Scrisoare deschisa catre Ion Vianu", articol ce poate fi citit accesand linkul ) În ultima vreme Andrei Pleşu, cel din carne şi sânge, pare din ce în ce mai strivit de greutatea marmurei statuii care a devenit. Dar, cel mai trist pentru un spirit cu aspiraţii umaniste, editorialele sale indică şi o preluare galopantă de rece şi mineral de la această marmură rigidizantă. (more…)
continuare...
12