Scorul acestui articol
[Total: 17 voturi. Media: 4.8]

Acum două zile ni s-a oferit în mod excepţional o secvenţă de alcov instituţional.

Televizarea în direct a şedinţei extraordinare a CNA consacrată lui Victor Ciutacu a fost precum ridicarea unui colţ al plapumei mustind de slin sub care funcţionari ai statului român îşi exersează virilitatea sau impotenţa cu hăulituri de gang şi suspine de filme pentru adulţi.

De obicei accesul presei (şi deci al populaţiei de rând) la “intimităţile” activităţilor instituţionale este extrem de restricţionat. 30 de secunde din deschiderea şedinţelor de guvern, comunicate în doi peri, super precaute şi opace, din partea instituţiilor de forţă, şi asta nu ca regulă ci ca excepţie atunci când ceva tulbură liniştea publică şi, prin ricoşeu, i-ar putea tulbura şi pe corifei.

Aceste informări seci, iscate de minime obligaţii de transparenţă, au grijă să ascundă de ochii lumii, pe cât posibil, calitatea funcţionarilor noştri publici de rang înalt şi a prestaţiilor lor de care ţara depinde.

Ştiam că sub camuflajul comunicatelor oficiale nu se ascund genii sau eroi ai neamului.

Ştiam că politrucii şi clientela lor se situează la genunchiul broaştei ca nivel de cultură şi profesionalism.

Cu toate acestea, chiar la subţirimea umană pe care am văzut-o deunăzi la membrii CNA – ului nu mă aşteptam!

Cu o excepţie, hai să zic două ca să mai îndulcesc amarul constatării, membrii CNA s-au dovedit a fi nişte autoparodici fără voie. Deşi diezi în cuget şi simţiri (adică haştagi cu telecomandă) s-au comportat ca nişte bemoli, coborând nivelul discuţiilor la care participau până la utimul semiton suportat de portativ. Au fost exact opusul a ce ar fi trebuit să fie. Dezorganizaţi şi haotici, în loc de sistematici şi precişi. Subiectivi şi partizani în loc de riguroşi şi echidistanţi.

O ruşine!

Cei curioşi pot găsi aici lista membrilor CNA şi aici înregistrarea şedinţei la care mă refer.

Lucrul cel mai şocant pentru mine a fost modul în care a reuşit să se facă de râs domnul Mircea Toma. CV-ul domniei sale indica, totuşi, un intelectual cu doctorat (făcut probabil pe bune, deşi acum nu mai sunt sigur), cu ceva operă şi notorietate, activ în societatea civilă – latura sorosistă şi propus în CNA de USR.

Domnia sa, în împrejurarea cu şedinţa despre care vorbim, avea de ales între a se considera ajuns acolo pentru valoarea şi probitatea sa morală ori a se considera plantat într-o funcţie bănoasă de un partid politic pentru a fi un slujitor îndatorat, obedient care execută ordine de partid şi atât.

Până la urmă dilema sa (referitor la ce să aleagă) urma să se lămurească în termeni de vandabilitate. Dacă ar fi fost vandabil pe piaţa trofeelor de partid şi instituţionale ar fi trebuit să ţină cu dinţii de respectul său de sine. De preţul greutăţii sale pentru societate. Cum însă a ales să se vândă pe doi marafeţi, pe supravieţuirea în această sinecură mucegăită de la CNA, şi-a semnat singur devalorizarea.

Domnul Toma s-a pretat la un lucru josnic. La o golăneală de care, cunoscându-l cât de cât, nu îl credeam în stare. A invitat în cadrul şedinţei de înfierare a emisiunilor lui Victor Ciutacu un anume doctor Mugur Ciumăgeanu, prezentându-l ca expert independent în ale psihologiei şi psihiatriei şi ascunzând faptul, devoalat de Victor Ciutacu câteva minute mai târziu, că domnul Ciumăgeanu nu era deloc independent ci era chiar unul dintre semnatarii Apelului lansat de Cătălin Tolontan împotriva lui Ciutacu şi a postului RTV. Adică un acuzator declarat sub semnătură al celor pe care Consiliul era chemat să îi judece în respectiva şedinţă cu obiectivitate şi imparţialitate.

Merită să vedeţi bâlbâiala domnului Toma şi contorsionările degetelor sale neputincioase în împlinirea sarcinii ingrate de a improviza, gestic, o explicaţie, de a da un înteles de avarie dezvăluirii lui Ciutacu exprimată prin  întrebarea: “ştiaţi că domnul Ciumăgeanu, expertul dumneavoastră independent, este atât de independent încât face parte din NGO-ul ActiveWatch al cărui membru fondator sunteţi şi că a semnat Apelul lui Tolontan împotriva mea”?

Deruta care a urmat a fost atât de penibilă încât pe orice om cu un minim simţ al ridicolului l-ar fi făcut să intre în pământ de ruşine.

  • Nu ştiam, adică nu… nu ştiu, adică…da,… poate…, ei bine şi ce daca…, ce-i cu asta?

Toţi membrii Consiliului au rămas mască şi au amuţit, pentru că nici ei nu fuseseră preveniţi înaintea şedinţei asupra acestui matrapazlâc pus la cale de doi intelectuali fini. Doar domnul Toma şi expertul lui locvace şi sentenţios continuau să se agite cu gesturi şi grimase de naufragiaţi în cloaca propriei lor tentative de şmenuială.

Chiar nu-i înţeleg pe aceşti mintoşi ai naţiei, în spate cu pereţi de carti afişaţe ostentativ la fiecare apariţie publică, cum se pretează la malversaţiuni, la găinării compromiţătoare, culmea, în numele unor principii înalte şi standarde morale cardinale. Cum se grăbesc ei să înghită pe nemestecate şi să semneze cu mânie intelectuală apeluri la cenzura brutală a presei pentru nişte emisiuni pe care, unii dintre ei singuri recunosc, nici nu le-au văzut.

Cum am mai spus şi altă dată, răul major pentru această ţară nu vine de la ticăloşii proşti ci de la ticăloşii cu carte. Nu vine de la cei doi scandalagii cu IQ de o cifră care făceau atmosferă în afara CNA-ului ci de la gălăgioşii cu funcţii şi pretenţii din interiorul CAN-ului care, menţinându-se în linia lacunelor fundamentale ale naţiei, se dovedesc mereu gata să pactizează cu răul general exclusiv pentru binele propriu.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/04/Mircea-Toma.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/04/Mircea-Toma-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeCiutacu,Libertatea,Mircea Toma,sedinta CNA,suspendarea RTV,TolontanAcum două zile ni s-a oferit în mod excepţional o secvenţă de alcov instituţional. Televizarea în direct a şedinţei extraordinare a CNA consacrată lui Victor Ciutacu a fost precum ridicarea unui colţ al plapumei mustind de slin sub care funcţionari ai statului român îşi exersează virilitatea sau impotenţa cu hăulituri...Blog politic si polemic