Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Obișnuiți cu limbarița mahalagească și subtextuală a lui Traian Băsescu pe când era în mandat, tăcerea lui de acum dar și tăcerea lui Klaus Iohannis generează teorii ale conspirației.
De bine de rău, de voie de nevoie, Băsescu tot a mai scăpat ceva comentarii cu ocazia congresului PMP. Iohannis însă, pecetluit. Poporul freamătă. A început chiar să cîrtească.O fi îndreptățit să pretindă alesului său o luare de poziție?
Până aseară aș fi răspuns că nu. Dar doar până aseară.
Procesul de instrumentare de către procurorii DNA, cu ajutorul SRI, a dosarelor Elenei Udrea trebuia lăsat strict pe mâna acestora, până la luarea unei decizii: arestare preventivă, arest la domiciliu, urmărire judiciară. Orice declarație a lui Klaus Iohannis, în acest interval, privind acuzațiile aduse de Elena Udrea lui Florian Coldea ar fi putut fi interpretată în favoarea unuia sau altuia. Acuzarea noului președinte de intervenție în actul de justiție devenea astfel inevitabilă. Iohannis a știut să evite această capcană.
Aseară însă, prin reținerea pentru 24 de ore a Elenei Udrea și înaintarea de către procurori a propunerii de arestare preventivă a acesteia pentru 30 de zile, s-a închis un prim ciclu procedural. Dacă mai adăugăm la asta prestația slugarnică și lipsită de orice voință de a afla adevărul a Comisiei Parlamentare care l-a audiat pe Florian Coldea, putem spune că domnul Coldea și doamna Kovesi au fost lăsați să acționeze exact cum au dorit în speța Udrea, fără a fi fost atinși de președinte nici măcar cu dubiul unei ridicări de sprânceană (deși motive ar fi existat). Coldea nu se poate plânge că președintele a plecat urechea la „acuzațiile diversioniste” ale Elenei Udrea, Kovesi nu poate invoca „stresul de a fi fost privită chiorâș” de șeful de la Cotroceni pentru zelul de a semna pe numele Elenei Udrea trei cereri de arestare în numai două ore.
Așadar, SRI și DNA au fost lăsate să-și arate mușchii dreptății exact în pozițiile de culturism pe care le-au dorit. Lucind de rășinile zelului lor revanșard, s-au dezlănțuit asupra țintei cu toată energia acumulată în anii de păstrare sub obroc a tuturor dosarelor ei compromițătoare.
Acum însă, președintele Iohannis este dator cu o atitudine care să răspundă dorinței generale de aflare a adevărului. Oare chiar nimic din acuzele Elenei Udrea la adresa generalului Coldea să nu fie adevărat? Vizitele pe persoană fizică ale lui Cocoș la SRI, influențarea de către Coldea a procurorilor și judecătorilor, implicarea acestuia în campania prezidențială etc. etc. etc. sunt lăsate spre verificare doar comisiei interne din cadrul SRI (cu Coldea la comandă), grăbită a ordona Comisiei Parlamentare validarea concluziilor sale?
Chiar și dacă numai un procent din alegațiile doamnei Udrea s-ar adeveri, Florian Coldea tot ar trebui destituit. Menținerea acestuia pe post, după tot scandalul ce l-a avut protagonist, ne-ar revela un Klaus Iohannis de paie și ar încuraja speculațiile potrivit cărora președintele este la mâna atotputernicului deținător de secrete. Lumea s-ar întreba: nu cumva chiar e adevărat că Florian Coldea l-a făcut președinte pe Iohannis? Și că acesta îi este obligat?
Cât despre Elena Udrea, o întreagă simbolistică se degajă în ultima vreme din realul și arealul ei.
De la prenume (vai, maleficele Elene din istoria României) și până la brațele deschise ostentativ, a sfidare, la coborârea din duba DNA, totul incita la mitizări. E împărăteasa din Albă ca Zăpada. Frumoasă, trufașă, răzbunătoare.
S-a autoevaluat „Bună pentru România” privind prin oglinjoară cu ochii robului ei atotputernic. România, pentru EA, îl simboliza pe EL. A crezut ea vreo clipă că va ieși Președinte? Nici vorbă! Dar important era sloganul. Lansat într-un context de grandoare, o va defini în istorie ca o pecete.
Nici cântăreață nu și-a făcut iluzii c-ar fi. Dar, jucându-se de-a premoniția, a urcat pe scenă să ne povestească ce simte și ce presimte. Când auzi textul acelui cântec, reluat obsesiv în ultimele zile pe Antena 3, uiți și de vocea spartă a primei doamne de până mai ieri, și de falseturile ei înduioșătoare:
Curând va fi o noapte lungă,
Și fără tine-mi va fi greu,
Iubitul meu vino la mine,
Te-aștept să vii de Anul Nou!

Iată că noaptea lungă a început; toți așteptăm acum cu-nfrigurare Anul Nou.
Discursul Elenei Udrea din Parlament, de dinaintea osândirii, deși bun, nu i s-a potrivit. Inadecvarea a fost însă rapid spulberată de autenticitatea gestului simbolic de la sfârșit. Personajul real, ce ni se înfățișa în acele momente, nu era nicidecum sobra vorbitoare de la pupitru ci o frivolă cu privirea electrizată, ce bagateliza tensiunea evenimentului, punându-și întreaga pasiune într-un biet deget sprijinit de nara dreaptă.
Trebuie să mărturisesc un adevăr ce, probabil, îi va contraria pe mulți: mă urmărește și acum, când scriu (și au trecut aproape două zile), expresia Elenei Udrea din acel stop-cadru, cu degetul la nas. Nu speriată, nu neajutorată, nu părăsită. Deși ar fi aproape imposibil de presupus că astfel de sentimente nu-i dădeau târcoale.
Dacă era, cum am crezut cu toții, doar țărăncuța parvenită ce și-a găsit fazanul influent gata s-o propulseze în protipendadă, acum la judecată i s-ar fi înmuiat genunchii, i-ar fi tremurat vocea, ar fi înnecat-o lacrimile. Nimic din toate acestea. Comparând curajul ei de a fi trufașă până la capăt cu lașitatea și labilitatea psihică a celui care l-a făcut trădător pe Regele Mihai, nu pot decât să o admir și să o consolez cu o parafrază: traian băsescu e mort, TU esti vie!

Contele de Saint GermainEditorialeAlba ca Zapada,Buna pentru Romania,Cocos,DNA,Elena Udrea,Florian Coldea,Klaus Iohannis,Laura Kovesi,regele Mihai,SRIObișnuiți cu limbarița mahalagească și subtextuală a lui Traian Băsescu pe când era în mandat, tăcerea lui de acum dar și tăcerea lui Klaus Iohannis generează teorii ale conspirației. De bine de rău, de voie de nevoie, Băsescu tot a mai scăpat ceva comentarii cu ocazia congresului PMP. Iohannis...Blog politic si polemic