Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ion Cristoiu reprezintă porcuşorul de presă pe care regimul Ceauşescu l-a luat de mic să-l crească, să-l îngraşe şi apoi să-l folosească la festinuri propagandistice pe post de şleau al noii generaţii, de vărsător al acesteia în tiparul omului nou visat de cârmaci.
I s-a injectat cu biberonul ipsosul limbii de lemn, a fost dresat pavlovian să exulte la roşu. Când a dospit suficient cât să nu-şi mai încapă în propria piele, a primit cadou redacţii – colivie, să-l ţină captiv dar să-i dea şi iluzia împlinirii. Aşa a crescut, aşa s-a osificat, emanciparea societăţii n-a mai avut forţa să-l îndrepte.
Ion Cristoiu publică în EVZ de ieri un editorial penibil. Un penibil cu multe feţe, ce ne devoalează superficialitatea şi carenţele unui “maestru” inventat propagandistic, pe puncte. Titlul editorialului: “Traian Băsescu și-a apărat cei zece ani de Președinție, puși la îndoială de Spovedaniile Elenei Udrea”.
Să începem cu “limba de lemn”. Parcă citim un articol de la Gazeta de Perete a unei organizaţii PCR care înfierează practicile burgheze:
“Spovedaniile Elenei Udrea au provocat o îngrijorare legitimă în cele două instituții fanion…”;
“Propaganda Penalilor din România a folosit declarațiile Elenei Udrea pentru a lansa un atac fără precedent împotriva Justiției, a statului de drept, a luptei împotriva corupției”;
“Momentul de cumpănă a fost întărit de tăcerea iresponsabilă a președintelui Klaus Iohannis”;
“Klaus Ioahannis s-a străduit din răsputeri să confirme campania împotriva instituțiilor…”;
“Traian Băsescu n-a ieşit imediat în spaţiul public”;
“Traian Băsescu a adus un veritabil elogiu instituțiilor…”;
“ A fost şi un bun prilej pentru Traian Băsescu de a-şi expune punctele de vedere în chestiuni interne şi internaţionale acute;.
“Traian Băsescu a prezentat pe larg căile prin care primea informaţii”;
“…Scrisori ale oamenilor muncii…”;
Tot textul este sufocat de clişee, de repetiţii inestetice, care şi la compunerile citite în cenaclul Căminului Cultural de la Găgeşti ar fi fost sancţionate. Parcă autorului i s-ar fi pus la dispoziţie doar un set limitat de cuvinte, cu care trebuia să se descurce.
Mai grav chiar decât “plicticoşenia” (apud Ion Cristoiu) limbii de lemn folosite, autorul îşi extinde dispreţul arătat cititorilor şi asupra gramaticii limbii române.
Câteva exemple:
“Prizonier al Penalilor din fostul USL, Klaus Ioahannis s-a străduit din răsputeri să confirme campania împotriva instituțiilor de luptă împotriva corupției, nu numai tăcînd ca lemnul, dar și angajîndu-se în fel de fel de acțiuni de paralele cu realitatea acestor zile, cum ar fi cel de a vizita vestiarele unei tenismen, după ce a cîntat împreună cu ea Imnul”.
Nu mă voi lega de virgule puse aiurea (“nu numai tăcînd ca lemnul, dar și…”) şi nici de prepoziţii scăpate la dactilografiere (“… fel de fel de acțiuni de paralele cu realitatea…), deşi au şi acestea aportul lor la ruşinea gramaticală a paragrafului citat. Să observăm însă contribuţia lui Ion Cristoiu la jugănirea limbii pe care pretinde că o slujeşte: “…angajîndu-se în fel de fel de acțiuni de paralele cu realitatea acestor zile, cum ar fi cel de a vizita vestiarele unei tenismen, după ce a cîntat împreună cu ea Imnul”.
Întâi “acţiuni… cum ar fi cel de a vizita…” (în loc de exprimarea corectă “cea de a vizita”) şi apoi, apoteotic, “vestiarele unei tenismen”, când corect ar fi fost “unei tenismene”!
Dar nu e totul.
“ Traian Băsescu a fost preocupat și de a nu trece -așa cum unii îl acuză- un laș care o abandonează pe Elena Udrea”. Corect era “de a nu părea … un laş” sau “de a nu trece … drept un laş).
Şi încă:
“ Unii dintre aceşti politicieni – susţine Elena Udrea – e ea,…”;
“ propaganda Penalilor, întruchipată de Antena 3, România TV, de liderii PSD, au folosit spovedaniile Elenei Udrea…”.
Ce să mai zic? “Maestrul” nu se dezminte. Cum gândeşte aşa şi scrie. Cum scrie aşa şi gândeşte. Împiedicat, în şabloane, ca un propagandist obosit de naveta între cei de la putere şi cei de la putere.

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,caminul cultural de la Gagesti,Elena Udrea,EVZ,Ion Cristoiu,Klaus Iohannis,limba de lemn,PSD,regimul Ceausescu,RTV,Spovedaniile Elenei UdreaIon Cristoiu reprezintă porcuşorul de presă pe care regimul Ceauşescu l-a luat de mic să-l crească, să-l îngraşe şi apoi să-l folosească la festinuri propagandistice pe post de şleau al noii generaţii, de vărsător al acesteia în tiparul omului nou visat de cârmaci. I s-a injectat cu biberonul ipsosul...Blog politic si polemic