Scorul acestui articol
[Total: 156 voturi. Media: 4.9]

 

Protuberanță” și „žproeminență” sunt doi termeni pe care DEX-ul îi definește cam la fel. Atunci, însă, când într-o exprimare nuanțele chiar contează, folosirea unuia sau altuia poate face diferența.

Nu e greșit să spui: „žfemeile au în zona pieptului două protuberanțe”. Dacă, însă, vrei s-o evaluezi la capitolul topless pe Mădălina Ghenea,  mi se pare mai sugestiv să spui că ea are în zona respectivă două „žproeminențe”.

Până la urmă, tuberanță (de la pro-tuberanță) nici nu știu să existe în limba română. În vreme ce „žeminență” (de la pro-eminență)… ohoho! Ați înțeles unde bat!

***

Acum, la subiect!

Detest limbajul vulgar. În general mă crispez când îl aud, chiar dacă îl aud tot mai des și mai peste tot.  Nu-l folosesc, dar nu neapărat pentru că „žnu se face” ci pentru că, zic eu, nu mi se potrivește, mie, deloc. Mi se pare că m-ar urâți exagerat și nu vreau să mai adaug agravante la ceea ce-mi transmite zilnic oglinda. Am și eu micile mele cochetării.

Am întâlnit însă persoane cărora le stă chiar bine să vorbească, uneori, mai… buruienos. Au o naturalețe aparte care li se trage dintr-un talent extrem de rar, acela de ști să folosească vorbele deocheate exact la momentul potrivit și în contextul optim. Construiesc ideile ca pe niște forme din cioburi, ce nu pot fi desăvârșite fără niște accente mai tăioase și mai… colorate.

După gustul meu, Dana Budeanu face parte din categoria aceasta rară, mai sus descrisă. Pentru ea culorile sunt esențiale, iar potrivirea lor în produsele pe care le livrează publicului, fie ele vestimentare, ideatice sau retorice,  ține de artă în general și de arta seducției în particular. De-asta, mai mult ca sigur, are și audiența pe care o are. Iar publicul ei nu este doar unul fidel, ci și unul suficient de sofisticat ca să aprecieze la justa valoare combinația de sinceritate, temeritate, nonconformism și talent pamfletar pe  care „žDănuța” le-o oferă.

Pentru toate aceste însușiri, și preluându-i fabulistic obiceiul de a-și alinta cu porecle subiecții importanți, am numit-o și eu, într-un articol mai vechi, „žPupăza din tei”. Azi devine „žpupăza din titlu”.

***

După revoluție, lipsita de relief presă scrisă românească a început să se umple de „žprotuberanțe”. Puzderie de foști autori la gazeta de perete a întreprinderii s-au năpustit spre gloria rapidă a gazetăriei. Din tot acest val de aspiranți, doar trei au devenit, în timp, „žproeminențe” ale jurnalismului: Ion Cristoiu, CTP și Cornel Nistorescu. În prezent au mai rămas doar doi ca repere, cel din mijloc eșuând lamentabil în nămolul propriului său propagandism politic.

Ei bine, unul dintre cei doi rămași, Cornel Nistorescu, pe care îl citesc de fiecare  dată cu interes, dar, și mai important, cu plăcere, m-a surprins zilele trecute cu un editorial intitulat „žMahalaua pe micul ecran„. Criticând o situație reală, dar generalizată în România, și anume angajarea partizană a unui post de televiziune în campania electorală, domnia sa a încercat să-și ranforseze argumentația referindu-se la invitarea Danei Budeanu  într-o emisiune a acelui post ca la o „žcoborâre în mahala”.

Strict stilistic, mi s-a  părut strident și rebarbativ ca, din poziția unui „žproeminent” din doi câți mai are România, să  te năpustești împotriva unei femei totuși inteligentă, totuși curajoasă, totuși de succes, cu artileria grea la cadență de foc continuu. În nici șase rânduri: și „žmodistă” și „žstarletă” și „žmahalagioaică” și „žîmbătată de succesul stilului ei flecar”…

Cam mult, și, zic, eu, cam nedrept.

Să-și fi pierdut, brusc, simțul umorului, Cornel Nistorescu? Să nu mai deosebească ironia isteață și  bine articulată, fie ea și corozivă, de golănia primitivă?

Să-l fi deranjat într-atât susținerea  frenetica și asumată de către Dănuța a Gabrielei Firea încât să refuze a observa și câte ceva bun  (sau de talent) în prestația acesteia?

Eu cred, mai degrabă, în ipoteza unui „žepisod pasager de daltonism” la domnul Nistorescu. „žPupăza” Dana  Budeanu l-a amețit pe moment cu jocurile ei de culori, și, blocat în descifrarea corectă a acestora, tabloul i s-a părut chicios, dizarmonic, de criticat.

Oricum, în interviul cu pricina nu poate fi vorba de mahala și mahalagism. Cu elemente împrumutate din aceste zone, Dana Budeanu a creat  un stil. Și, ca de fiecare dată, a făcut super audiență.

Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, Cornel Nistorescu va accepta, cu obiectivitatea care l-a transformat în reper pentru mulți, că Dana Budeanu are și calități, că este mai mult decât o starletă.

Ș, deși a avut numeroase comentarii favorabile la articolul menționat, sunt sigur că domnul Nistorescu a înțeles că ele, în marea lor majoritate, erau generate de un resort politic.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/09/nistorescu-500x189.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/09/nistorescu-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeCornel Nistorescu,daltonist,Dana Budeanu,Madalina Ghenea,proeminenta,protuberanta,pupaza  Protuberanță' și 'žproeminență' sunt doi termeni pe care DEX-ul îi definește cam la fel. Atunci, însă, când într-o exprimare nuanțele chiar contează, folosirea unuia sau altuia poate face diferența. Nu e greșit să spui: 'žfemeile au în zona pieptului două protuberanțe'. Dacă, însă, vrei s-o evaluezi la capitolul topless pe...Blog politic si polemic