Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat „Turbulente si derapaje”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-turbulente-si-derapaje-935145.html)

 

Calitățile de scriitor și slăbiciunile de om fac din Mircea Cărtărescu o persoană care poate fi citită mai corect după metafore decât după declarații. Editorialul de azi e un bun exemplu în acest sens. Ne prezintă niște adevăruri din subconștientul autorului care demonstrează că nu avem de-a face cu un naiv amăgit ci cu un amăgitor de naivi.

Metafora Băsescu „“ jucător de cărți ascunde, pe lângă adevărul pe care MC nu l-ar spune niciodată explicit și anume că președintele său iubit conduce țara ca și cum s-ar afla în permanență la masa cu postav verde, și o nuanță de subtilă încadrare morală : pokeristul de care vorbim nu joacă doar mâna primită de la dealer, cum ar fi normal și onest ci se folosește, zi de zi, și de cărți scoase din mânecă. Adică trișează.

O altă metaforă, de data asta dedusă din context, este aceea a relației de tip contractual între domnul Băsescu și susținătorii săi publici. MC nu-i reproșează lui TB răul național pe care declarațiile sale iresponsabile îl produc ci faptul că, prin astfel de ieșiri, îi pune « în mare dificultate pe aliații săi », încalcă adică niște clauze care ar condiționa buna colaborare între părți, indiferent de performanța obținută la conducerea țării.

Dacă MC percepe corect ansamblul (guvernarea de tip gamble și susținerea de tip contractual a lui Băsescu de către intelectualii săi), atunci când privește punctual, la detalii, prezintă simptome de accentuat prezbitism politic.

Afirmația că « modificarea Constituției și reorganizarea administrativă și teritorială a țării sunt așii din mânecă (ai președintelui Băsescu n.a.) »  poate fi considerată adevărată doar dacă o citim în cheia tentativei de fraudare, cu succes, a alegerilor din 2012. Altfel, pentru țară, pentru oameni, pentru « posteritatea Băsescu », aceste două măsuri, așa cum au fost ele aruncate pe piață, încropite peste noapte, fără măcar minime urme de fundamentare tehnico „“ științifică, nu reprezintă acum altceva decât niște amenințări imense de haos și dezagregare.

Tot așa, preluarea argumentului „“ clișeu al propagandei portocalii că județele ar fi o „moștenire comunistă”, și asta după excelentul recurs la istoria adevărată făcut de Dinu Giurescu pe această temă, demonstrează (dacă mai trebuia!) că MC nu a fost încă înțărcat de la sânul doicii sale de la Cotroceni.

Cum spunea insă cu amară resemnare Florin Iaru, se pare că e vorba de iubire. Și când e vorba de o ASTFEL de iubire, peste cutume și țară, amânarea voită a ințărcatului încetează a mai fi o problemă vizând hrănirea; ea devine o căutare frenetică a voluptății.

Contele de Saint GermainPolemiceBasescu,Dinu Giurescu,Florin Iaru,Mircea Cartarescu,regele Mihai,Senatul EVZ,Turbulente si derapaje(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Turbulente si derapaje', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-turbulente-si-derapaje-935145.html)   Calitățile de scriitor și slăbiciunile de om fac din Mircea Cărtărescu o persoană care poate fi citită mai corect după metafore decât după declarații. Editorialul...Blog politic si polemic