Un meci de fotbal cât o radiografie nemiloasă
Meciul de fotbal Elveţia – România a fost unul horror pentru noi. Am avut două categorii de reprezentanţi acolo: jucătorii şi galeria. Vrând – nevrând a trebuit să facem comparatii cu jucătorii şi galeria elveţienilor. Ambele comparaţii ne-au lăsat repetenţi şi umiliţi. Jucătorii au evoluat ca nişte găini descăpăţânate iar galeria ca o gaşcă de derbedei.
Ne mai trebuie câte o lecţie de felul acesta ca să înţelegem de unde ni se trage. De ce suntem la nivelul la care suntem şi dece toţi cei din jur ne privesc cum ne privesc.
Dacă elveţienii ne-ar fi bătut cu 5 – 0 nimănui nu i s-ar fi părut, după joc, un scor exagerat. Apărarea noastră, pusă în teren cu o nepricepere sinucigaşă, lăsa adversarilor spaţii imense atât pe verticală cât şi pe orizontală. Fotbaliştii noştri se zbăteau, nu contest, dar într-o formă atât de nesincronizată şi inestetică încât te gândeai că planul de acasă era cum să ne facem mai repede şi mai temeinic de râs.
Iar în tribune observam explicaţia socială. Elveţienii civilizaţi, disciplinaţi, relaxaţi, veniţi ca la teatru, în timp ce ai noştri ca la răzoi, cu interzisele: petarde, fumigene, adică exact recuzita pentru care UEFA ne poate obliga să jucăm următoarele meciuri de acasă fără spectatori.
Nu mai avem de mult un fotbal cu performanţe internaţionale, dar un hal de joc cum au făcut aseară ai noştri nu-mi amintesc să mai fi văzut în ultimii ani.
După care au venit ultimele 5 minute. Finalul ultra norocos. Neverosimil. Mâna lui Dumnezeu. Doi jucători inspiraţi, două sclipiri, două goluri. 2 – 2!
Desigur că m-am bucurat. Desigur că am sărit din fotoliu şi am strigat de bucurie. Desigur că am fost emoţionat, ca de fiecare dată când ai parte de o minune după care îţi vine să te freci la ochi.
Până când au început declaraţiile de după meci. Aproape că mi s-a făcut rău de atâta suficienţă, de atâta deficit de obiectivitate, de simţ critic şi autocritic.
Au revenit înnebunitoarele clişee de la meciurile noastre gri – cenuşă din campionat: “important este rezultatul”, sau “băieţii au dat dovadă de caracter”, sau “suntem pe un drum bun”…!
Suntem pe dracu pe un drum bun! Cum să fim pe un drum bun când dăm în gropi de prost ce jucăm şi ne mai şi fudulim cu asta la sfârşit.
Un fost jucător (chiar de naţională, dacă îmi amintesc bine), pe numele lui George Ogăraru, îi atacă la baionetă pe comentatorii meciului, Costi Mocanu și Emil Grădinescu, pentru că şi-au permis să judece obiectiv prestaţia lamentabilă a echipei noastre.
Auziţi-l pe indignatul domn Ogăraru:
„Cât dispreț față de propriii jucatori ai naționalei pot manifesta cei doi comentatori de la Prima Tv??
Oare nu există cineva care să ia atitudine împotriva acestui bullying televizat la adresa conaționalilor?
Nu există o limită a decenței și a bunului simț??
Rușine să vă fie, domnilor comentatori!
Ipocrizie până la greaţă! Adică, după părerea acestui preţios fost fotbalist, comentatorilor ar trebui să le fie ruşine de cum ne-am făcut de râs pe teren 85 de minute, nu jucătorilor şi stafului tehnic de la federaţie care bat toate recordurile în materie de incompetenţă şi contraperformanţă.
Noroc cu Gică Popescu, unul dintre puţinii inteligenţi şi educaţi încă activi în fotbalul nostru (alături de Mircea Lucescu), care a avut curajul să pună degetul pe rană:
„Băi Edi, tu nu știi ce înseamnă echipa națională! Nu poți să vii după meciul ăsta execrabil când putea să te umfle Elveția cu 7-0, să spui că vii pe drumul cel bun! Să spui că creăm valori! Care valori?
Băi băiatule, la echipa națională sunt rezultate! Să-i mulțumim lui Dumnezeu că i-a căzut mingea în cap lui Pușcaș.
Doamne ferește să fie ăsta drumul cel bun al echipei naționale! Nu grup, nu familie, rezultate! Ai făcut cele mai proaste meciuri din istoria națională. Lasă-l pe taică-tu să ducă naționala pe drumul cel bun dacă nu te simți în stare.
Astea sunt valorile pe care le creează Edi la echipa națională? Că îi cade mingea pe cap lui Pușcaș? Nu astea sunt valorile pe care le vrem”.
Acest meci de fotbal cât, mai ales, reacţiile de după, constituie o radiografie nemiloasă a mentalităţii noastre de resemnaţi zglobii, de “las’ că merge şi aşa”.
Aştept minunea când la echipa naţională de fotbal a României va veni un antrenor care să ne uimească afirmând că, înainte de “rezultatul contează” şi ímportante sunt cele 3 puncte”, pentru el va fi esenţial ca echipa să joace frumos, să arate viziune, să facă spectacol.
Pentru că, dacă aceste trei condiţii vor fi îndeplinite, rezultatele vor veni şi ele, mai devreme sau mai târziu.
https://www.conteledesaintgermain.ro/un-meci-de-fotbal-cat-o-radiografie-nemiloasa/20-06-2023https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/06/fotbal-2.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/06/fotbal-2-150x150.jpgEditorialeEdi Iordanescu,Elvetia - Romania,George Ogararu,Gica PopescuMeciul de fotbal Elveţia – România a fost unul horror pentru noi. Am avut două categorii de reprezentanţi acolo: jucătorii şi galeria. Vrând – nevrând a trebuit să facem comparatii cu jucătorii şi galeria elveţienilor. Ambele comparaţii ne-au lăsat repetenţi şi umiliţi. Jucătorii au evoluat ca nişte găini descăpăţânate...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
D-le conte, intre timp sau mai intimplat anumite lucruri in fotbal si puteti sa le adaugati la acest articol: Popescu pleca de la acel post tv, Becali vrea sa fie eliminata o rgula inepta, dar nu se poate, iar personajul burlesc, Burleanu reaspunde intr-un stil remarcabil. Nu ratati ocazia!
https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/cornel-dinuu-atac-razvan-burleanu-romania-u21-702586.html
„Nu prea se poate numi fotbal ce jucăm noi. De câteva săptămâni, și după meciul cu Elveția, tupeul de securist acoperit al lui Burleanu nu mai are limite. E pus de niște băieți acolo. Se știe foarte bine cum s-a făcut și acolo, și la Ligă. Să ai obrăznicia să spui că Elveția a jucat 80 de minute și noi 10 minute, iar noi în 10 minute am făcut cât Elveția în 80?”
Burleanu chiar se pricepe! Iordanescu Edward, cu dublu w, de la Volkswagen, probabil, se bucura de parca ii iesise planul tactic. S-a umplut tara de napoleoni! Baietii astia din taranimea parvenita n-au nici o masura, iar forta lor distructiva este de-a dreptul impresionanta. Pe linga ce-au reusit ei un uragan este un biet vintulet!
Tara este plina de burleni!
https://adevarul.ro/sport/romania-a-rasplatit-esecul-cu-un-salariu-baban-2278937.html
https://adevarul.ro/sport/ayatollah-ul-burleanu-cum-a-ajuns-fotbalul-in-2279618.html
Pe bune? Discutați de fotbal azi 21 iunie 2023 când omenirea se va sfarsi?
In loc sa cântăm kumbaya și sa așteptăm sfârșitul lumii prorocit de Greta Tutănberg, voi o ardeți despre fotbal?
Asta e! Lumea arde și noi o ardem pe caterinca!
Nu am reușit sa înțeleg cum un neica nimeni ca Iordănescu tatal a participat la Sufrageria lui Oprea! Mi se pare de noaptea minții așa ca numirea fiului la cârma naționalei mi se pare o succesiune normala de evenimente! Cum a spus Tucker Carlson azi pe Twitter( sau ieri):
Dacă ai gene bune poți face orice!
@excelsior – iunie 20-
De acord. Ca „proiect de tara” pare a se fi pus plombagina. Eu incercam doar sa nuantez, in sensul ca avem si noi mandria noastra de loaze autohtone, si-n fotbal nu-i nevoie sa le-asteptam p-alea de-afara ca sa ne arate cum sa trimitem interesu’ tarii-n tribune, precum in politica „mare”.
Civilizat: Care are o cultură și o tehnică înaintată, care a ajuns la un nivel superior de civilizație, la un standard de viață ridicat.
Care este manierat, politicos.
antonime: necivilizat
Apelez la dex online de fiecare dată cand mă ”supără” ceva. Asta e , ce sa-i faci!
Carevasăzică, civilizatii de elevetieni versus antonimii civilizaților, românii.
Nu doresc să i-au apărarea celor cu fumigene si petarde …nici gând!
Ca român, antonim al elvetianului civilizat, simt totusi că , noi avem ceva (mult) ce ei nu prea mai au .
Ce anume ?
Naturalețe, adică ”lipsă de artificialitate, de afectare; comportare firească, atitudine naturală”( conform dex bată-l vina!)
Spre edificare , o intâmplare recentă.
Eram in zona gării de la noi , deschisesem usa la Logan să urc cand , deodată, din partea opusă gării aud:
” Ioanee! Măi Ioanee măăi!”
M-am uitat uimit, unul alerga spre mine.
Era un fost coleg de munca prieten bun,nu ne mai văzusem de vreo cinșpe ani.
Dacă mă chema Johan născut si crescut in Elvetia mai striga prietenul dupa mine, vă întreb?
Nu cumva si de-aia vine Charles pe la noi?
Da, da, noi mai avem înca ce elvetienii, germanii si care or mai fi ei , nu mai au de mult, mult timp: curaj pentru o comportare firească.
Prietenul meu a avut curajul ca, deranjând oarecum pe unii să-și îmbrățișeze un prieten.
Elvetienii nu mai au….nici curaj …nici prieteni.
PS Este o opinie, o părere, nimic mai mult.
@Tagetes – iunie 20
Treb’e sa tii cont- in evaluarea ta- ca aia cu schweitzeru’ sunt mai de la munte, mai introvertiti; un fel de ardeleni de-ai lor. Si care, ca mod de comunicare peste munti,inca prefera yodlerele telefoanelor mobile. Iar la fotbal, de cand ne-au dat odata 7-1 si-nca odata un 4-1, se tot mira de recentu’ 2-2. Le dau dreptate.
Ardeleni de-ai lor nu stiu căti or mai fi . Dar turci , albanezi si altii ”de-ai lor” e plin …a se vedea (inter)naționala Elvetiei, Gemaniei …nu mai zic Frantei.
Nu mă uit decât la rezultate. Să vezi si sa (nu) crezi: plaiesii lui Stefan de la Chisinau i-au ingenuchiat pe leși.
Psst! Să nu ne-audă ăstia…. aia cu gay …pe linia de fund… a fost tare tare!:))
@ CdSG
Cu toata empatia si intelegerea fata de durerea pe care ti-o pricinuieste aceasta adunatura care se numeste echipa nationala de fotbal, nu pot sa nu remarc un lucru, pe care sunt sigur ca-l percepe aproape fiecare om.
Ca orice altceva, ca tot ce misca-n tara asta, „raul, ramul”, si fotbalul urmeaza si se supune sablonului politic.
Totul este dictat de politic si urmeaza fix aceeasi abordare.
Ti-as propune un exercitiu, pentru viitor, pentru ca evident pui totul in fraza mult mai bine decat o pot face eu.
Compara echipa nationala, cu Edi Iordanescu „antrenor si selectioner” si toti trepadusi care se invart in jurul ei, cu echipa guvernamentala, cu Klaus Iohannis, „antrenor si selectioner” si toti trepadusii care se invart in jurul ei.
Sunt aproape sigur ca vei ajunge la niste similitudini spectaculoase.
Felicitari, mai Excelsior! Ai punctat exact unde a trebuit.
@excelsior – iunie 20
N-as prea fi de acord cu tine: atata timp cat ( cel putzin eu) am convingerea ca tara e condusa de-afara prin intermediul trepadusilor interni( incepand chiar cu selectioneru’ si continuand cu adjunctu’, cu mas(o)eur-ul si monfrer-ul si cati or mai fi), nu cred ca acelasi lucru se-ntampla si in fotbal. Nu cred ca exista si-acolo un „to do list” cu viitoarele rezultate ( ce-ar fi sa ni se impuna o victorie cu Andora? Doamne fere’!) si cati gay trebuie sa joace pe linia de …fund, ca in orice nationala „democratica”
@Adrian Cristescu
N-am spus (sau nu asta a fost intentia, daca asa s-a inteles) ca si fotbalul ar fi controlat/condus din afara.
Am spus doar ca (si) fotbalul a adoptat modelul/tiparul politicului in comportament/rezultate/atitudine/justificari/recompense, pe principiul ca „daca la aia merge, la noi de ce nu ar merge?”, deci este vorba doar de mimetism, de copiere a unei retete, care la noi „functioneaza”.