Scorul acestui articol
[Total: 2093 voturi. Media: 4.9]

 

Actul de terorism la care a recurs Aleksandr Lukașenko pentru a-și anihila un adversar politic se înscrie clar într-o simbolistică a sfidării extreme a capitalismului de către comunism, moștenită prin filiera marilor duri roșii: Stalin, Hrusciov, Putin.

Puțin le-a păsat și le pasă acestora de viața unor semeni atunci când miza lor este puterea cu orice preț.

Avionul civil deturnat de Lukașenko, spre stupoarea lumii civilizate, este un gest cu nimic mai puțin barbar decât asasinarea de către guvernul Putin a lui Boris Nemțov și Alexandrî Litvinenko ori otrăvirea și apoi arestarea lui Alexei Navalnîi. Toți acești disidenți, sub o formă sau alta, se aflau declarativ sub protecția marilor puteri democratice. Când, însă, au pățit-o, așa zisa protecție a așa zișilor garanți s-a dovedit a fi apă de ploaie.

Rezoluții ONU, sancțiuni anunțate ritos, înfoieri curcănești la dulăii care latră nădușiți pe după gard, îi impresionează pe Putin și Lukașenko exact cât o telenovelă indiană. Dovada? Perseverența lor în astfel de sfidări.

Și să zici că Putin e Putin. Rusia e Rusia. Marele Urs e Marele URS.

Dar Lukașenko? Dar Belarus?

Ce face comunitatea internațională ca să-l pedepsească exemplar pe Lukașenko? Ca acesta să nu mai îndrăznească a doua oară o astfel de mârșăvie?

Îi pune restricții pe spațiul aerian? Mare scofală! Va folosi spațiul aerian rus, nerestricționat!

Interzice avioanelor comerciale ale Belarusului accesul în Europa și SUA? Hai să râdem! Vor zbura sub pavilion rusesc!

Îl scoate pe Macron la rampă să se inflameze în stilul său infantil și lipsit de substanță? Fum de camuflaj. Sub plasa de vorbe mustrătoare nimic concret nu se schimbă.

Pentru o țară ca România semnalul este unul extrem de îngrijorător. Noi ne tot amăgim cu protecția marelui partener strategic și cu angajamentul NATO ca, în caz de agresiune de la Est, să fie activat articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

După modul de reacție teoretic și ineficient dovedit față de asasinatele și răpirile amintite, după simulacrul de ripostă diplomatică la anexarea de către Rusia a Crimeei, are România vreo garanție că în situația, Doamne Ferește, a declanșării unui conflict care să-i amenințe direct granițele, va sări vreunul dintre marii noștri „tutori” să ne apere la modul propriu, cu arma în mână, ca și cum ar fi el însuși atacat?

Aroganța Belarusului, susținută cu hohote și zeflemele de Moscova, este un nou balon de încercare a nivelului până la care poate ajunge lașitatea marilor democrații ale lumii. Capturarea printr-un act terorist a lui Roman Protasovici este, de fapt, un test. Până unde merge egoismul occidental când nu e vorba de pielea proprie ci de cămașa altuia?

Asistăm la o probă de solidaritate și intransigență care, deși a trecut mult timp în van de la lansarea ei, încă mai poate fi trecută.

O speranță vine de la Consiliul European, unde șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat cu o gravitate încurajatoare că „De această dată este nevoie să luăm într-adevăr măsuri a căror greutate Lukașenko să o simtă„.

Afirmația lui Borrell a fost întărită și de șeful diplomației germane Heiko Maas care s-a exprimat tranșant: „Este clar că nu dorim să ne mulțumim doar cu măsuri mici, ci vrem să impunem sancțiuni împotriva aparatului economic și tranzacțiilor în Belarus într-un mod destul de semnificativ„.

Să vedem faptele, că de vorbe suntem sătui.

Da, sancțiuni de miliarde pentru Belarus ar putea însemna un răspuns pe măsura gravității nelegiuirii comise.

O decizie privind astfel de sancțiuni poate fi însă luată doar prin unanimitatea celor 27 de țări membre ale UE.

La armonia care domnește azi între țările UE unanimitatea pe această temă pare utopică. Iata inca un motiv pentru care Putin și Lukașenko așteaptă întâlnirea lor de mâine de la Soci cu largi zâmbete ironice.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/05/soci.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/05/soci-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeact terorist,Belarus deturnare avion,Lukasenko,Putin,Roman Protasovici,Soci  Actul de terorism la care a recurs Aleksandr Lukașenko pentru a-și anihila un adversar politic se înscrie clar într-o simbolistică a sfidării extreme a capitalismului de către comunism, moștenită prin filiera marilor duri roșii: Stalin, Hrusciov, Putin. Puțin le-a păsat și le pasă acestora de viața unor semeni atunci când...Blog politic si polemic