Scorul acestui articol
[Total: 6 voturi. Media: 2.5]

O veste dâmboviţeană a amuţit pentru o clipă media mondială, timp necesar redacţiilor pentru a lăsa totul baltă şi a intra în regim de breaking news: “Mircea Cărtărescu va boicota Salonul de Carte de la Paris”.

Cred că oricine a observat cum tzunami-ul  acestui strigăt sfâşietor de demnitate umană ce refuză a se lăsa călcată în picioare a blocat în zbor aeronave prezidenţiale, a declanşat time-out-uri  în marile competiţii sportive, a aprins ledurile de alertă zero în buncărele cu arsenal nuclear.

Imaginea poetului, parcă decupată din tabloul lui Octav Băncilă “1907”, cu priviri sfredelitoare şi plete în vânt, a fost preluată din EVZ de azi de către toate agenţiile de presă, pentru a ilustra campanii anti-pieptene şi rubrici de remedii pentru virilitate.

La înghiţirea acestui anunţ devastator, Franţa a intrat în şoc anafilactic. Flota din Oceanul Indian a primit consemn de luptă iar preşedintele Francois Hollande, în cadrul unei şedinte extraordinare de spiritism, a implorat sfaturi pentru dezamorsarea situaţiei de la Napoleon I şi de la Contele de Saint Germain.

În ce mă priveşte i-am spus că nimic nu se mai poate face pentru răzgândirea marelui artist român. Omul e un luptător până la capăt, un adevărat caracter, s-a văzut asta şi în timpul regimului Ceauşescu. Altruist prin excelenţă, nu suportă nedreptăţile făcute altora. Atunci s-a legat în lanţuri de grilajul Uniunii Scriitorilor pentru a cere încetarea persecuţiilor la adresa lui Goma şi a lui Dinescu şi a ameninţat că se tunde zero dacă Ion Cristoiu va mai fi cenzurat când scrie despre nonconformismul tineretului român. Ceauşescu, impresionat, i-a propus un târg: “accept, dacă promiţi că te speli pe păr măcar o dată pe lună şi dacă nu vei mai asculta Europa Liberă”. Asta e istoria adevărată pe care, desigur, obscura laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, nu avea de unde să o ştie atunci când l-a asemuit pe domnul Cărtărescu, resentimentar şi nemeritat, cu un struţ.

Bonaparte a fost mult mai radical, spunând că Franţa fără Cărtărescu nu înseamnă nimic. Motiv pentru care a propus blocadă de urgenţă împotriva infamului prim-ministru plagiator de la Bucureşti şi a habsburgului îmburghezit în rele Andrei Marga, pe care îl mirosise de trădător şi iconoclast încă de la imperiala sa nuntă cu Maria – Luiza. “Să fie declanşată în paralel o canonadă nemiloasă, de pe mare şi de pe uscat…”, a scrâşnit pe lemnul mesei vocea din pahar a împăratului, “… care să acopere atacul decisiv pe flancuri asupra Palatului Victoria dus de diviziile pedestre ale legiunii franceze din Carpaţi şi ale SRI – vânători de munte Câmpina”.

Evident, ca peste tot unde este valoare, au apărut şi detractori ai marelui rebel.

Că ar fi doar un scriitor modest, de pluton. Că traducerea cărţilor sale în toate limbile şi dialectele pământului s-ar fi făcut prin ICR-ul lui Patapievici cu bani ai propagandei portocalii, după modelul de marketing al promovării magiunului de Topoloveni: luaţi şi gustaţi pe gratis, plătim noi şi producţia şi publicitatea, vi-l întindem şi pe pâine ca să nu vă murdăriţi degetele, vi-l şi mestecăm dacă aveţi probleme cu dantura sau înghiţitul.

O ştire de ultimă oră creşte dramatismul  evenimentelor la cote de colesterol alarmante: în semn de solidaritate cu magiunul de Topoloveni Cărtărescu, se alătură boicotului de la Paris şi alifia de corp Liiceanu (derivată direct din untura albă, comestibilă pe pat de usturoi) şi aspicul Pleşu, răcitura ideală pentru preşedinţii înnebuniţi să li se tremure în faţă.

Târgul de carte de la Paris, ca şi gastronomia franceză, traversează în aceste zile un mare pericol:  pierderea sensului de a fi, în lipsa contribuţiei româneşti.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiAndrei Marga,Ceausescu,Contele de Saint Germain,Cristoiu,Francois Hollande,ICR,Ion,Liiceanu,magiun de Topoloveni,Mircea Cartarescu,Napoleon I,Octav Bancila,Patapievici,Plesu,Salonul de carte de la ParisO veste dâmboviţeană a amuţit pentru o clipă media mondială, timp necesar redacţiilor pentru a lăsa totul baltă şi a intra în regim de breaking news: “Mircea Cărtărescu va boicota Salonul de Carte de la Paris”. Cred că oricine a observat cum tzunami-ul  acestui strigăt sfâşietor de demnitate umană ce...Blog politic si polemic