Scorul acestui articol
[Total: 7 voturi. Media: 2.3]

O veste dâmbovițeană a amuțit pentru o clipă media mondială, timp necesar redacțiilor pentru a lăsa totul baltă și a intra în regim de breaking news: „Mircea Cărtărescu va boicota Salonul de Carte de la Paris”.

Cred că oricine a observat cum tzunami-ul  acestui strigăt sfâșietor de demnitate umană ce refuză a se lăsa călcată în picioare a blocat în zbor aeronave prezidențiale, a declanșat time-out-uri  în marile competiții sportive, a aprins ledurile de alertă zero în buncărele cu arsenal nuclear.

Imaginea poetului, parcă decupată din tabloul lui Octav Băncilă „1907”, cu priviri sfredelitoare și plete în vânt, a fost preluată din EVZ de azi de către toate agențiile de presă, pentru a ilustra campanii anti-pieptene și rubrici de remedii pentru virilitate.

La înghițirea acestui anunț devastator, Franța a intrat în șoc anafilactic. Flota din Oceanul Indian a primit consemn de luptă iar președintele Francois Hollande, în cadrul unei ședinte extraordinare de spiritism, a implorat sfaturi pentru dezamorsarea situației de la Napoleon I și de la Contele de Saint Germain.

În ce mă privește i-am spus că nimic nu se mai poate face pentru răzgândirea marelui artist român. Omul e un luptător până la capăt, un adevărat caracter, s-a văzut asta și în timpul regimului Ceaușescu. Altruist prin excelență, nu suportă nedreptățile făcute altora. Atunci s-a legat în lanțuri de grilajul Uniunii Scriitorilor pentru a cere încetarea persecuțiilor la adresa lui Goma și a lui Dinescu și a amenințat că se tunde zero dacă Ion Cristoiu va mai fi cenzurat când scrie despre nonconformismul tineretului român. Ceaușescu, impresionat, i-a propus un târg: „accept, dacă promiți că te speli pe păr măcar o dată pe lună și dacă nu vei mai asculta Europa Liberă”. Asta e istoria adevărată pe care, desigur, obscura laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, nu avea de unde să o știe atunci când l-a asemuit pe domnul Cărtărescu, resentimentar și nemeritat, cu un struț.

Bonaparte a fost mult mai radical, spunând că Franța fără Cărtărescu nu înseamnă nimic. Motiv pentru care a propus blocadă de urgență împotriva infamului prim-ministru plagiator de la București și a habsburgului îmburghezit în rele Andrei Marga, pe care îl mirosise de trădător și iconoclast încă de la imperiala sa nuntă cu Maria – Luiza. „Să fie declanșată în paralel o canonadă nemiloasă, de pe mare și de pe uscat…”, a scrâșnit pe lemnul mesei vocea din pahar a împăratului, „… care să acopere atacul decisiv pe flancuri asupra Palatului Victoria dus de diviziile pedestre ale legiunii franceze din Carpați și ale SRI – vânători de munte Câmpina”.

Evident, ca peste tot unde este valoare, au apărut și detractori ai marelui rebel.

Că ar fi doar un scriitor modest, de pluton. Că traducerea cărților sale în toate limbile și dialectele pământului s-ar fi făcut prin ICR-ul lui Patapievici cu bani ai propagandei portocalii, după modelul de marketing al promovării magiunului de Topoloveni: luați și gustați pe gratis, plătim noi și producția și publicitatea, vi-l întindem și pe pâine ca să nu vă murdăriți degetele, vi-l și mestecăm dacă aveți probleme cu dantura sau înghițitul.

O știre de ultimă oră crește dramatismul  evenimentelor la cote de colesterol alarmante: în semn de solidaritate cu magiunul de Topoloveni Cărtărescu, se alătură boicotului de la Paris și alifia de corp Liiceanu (derivată direct din untura albă, comestibilă pe pat de usturoi) și aspicul Pleșu, răcitura ideală pentru președinții înnebuniți să li se tremure în față.

Târgul de carte de la Paris, ca și gastronomia franceză, traversează în aceste zile un mare pericol:  pierderea sensului de a fi, în lipsa contribuției românești.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiAndrei Marga,Ceausescu,Contele de Saint Germain,Cristoiu,Francois Hollande,ICR,Ion,Liiceanu,magiun de Topoloveni,Mircea Cartarescu,Napoleon I,Octav Bancila,Patapievici,Plesu,Salonul de carte de la ParisO veste dâmbovițeană a amuțit pentru o clipă media mondială, timp necesar redacțiilor pentru a lăsa totul baltă și a intra în regim de breaking news: 'Mircea Cărtărescu va boicota Salonul de Carte de la Paris'. Cred că oricine a observat cum tzunami-ul  acestui strigăt sfâșietor de demnitate umană ce...Blog politic si polemic