Scorul acestui articol
[Total: 113 voturi. Media: 4.9]

Am mai spus și o repet: în opinia mea un rol major în ratarea lui Klaus Iohannis ca președinte al românilor îl au serviciile secrete conduse de Eduard Hellvig. Într-o formă de funcționare responsabilă, acestea ar trebui să-l avertizeze pe președintele țării direct (prin rapoartele lor) sau indirect (prin intermediul consilierilor de la Cotroceni și al altor persoane de influență) despre toate tendințele grave din societate. Iar atunci când președintele greșește și greșelile sale pot afecta țara, ar trebui să-l tragă de mânecă, să-l avertizeze asupra acestor greșeli și să-i explice consecințele negative ale perseverării în ele. Nimic din toate astea nu se întâmplă. Din obediență, din interes, din frică.

În schimb, ce vedem? Că domnul Iohannis, parașutat la Cotroceni (de aceleași servicii) cu o raniță plină de lacune și mediocrități individuale, în loc să devină mai bun, să mai îndrepte cu timpul dintre acestea, le perpetuează și le adâncește ca pe niște atuuri de personalitate.

Eu nu pot să cred, de pildă, că oameni specializați în comunicare din anturajul său instituțional nu ar putea, dacă s-ar dori cu adevărat asta, să-i amelioreze forma de exprimare și fondul mesajelor către români astfel încât efectele discursurilor sale să nu mai fie catastrofale, ca acum.

De ce nu se face asta?

Păi, întâi, cineva ar trebui să-i spună adevărul: că a devenit un fel de reclamă caricaturală pentru cabinetele de logopedie, că a ajuns miștoul presei și al Internetului când vine vorba de pronunțările, accentele și emisiile sale vocale.

Apoi, domnia sa ar trebui să fie receptiv la critici și să facă un efort de ameliorare.

Niciuna dintre aceste condiții nu e îndeplinită. Nimeni nu-i spune adevărul, iar Klaus iohannis, când i se cer eforturi (de orice fel), consideră aceste demersuri ca atac la persoană și se blochează în enervare.

Ce  se vede în societate? Un președinte suficient, arogant, indolent, disprețuitor.

Românul îndură multe. Când însă i se dă cu flit și vede că vorbește la pereți, îl apucă dracii linguali și scoate din gușă vorbele sale grele și suculente, cu care pornește, impetuos, la atac. Așa-i românul: mai mult cu vorba decât cu fapta; dar și cu vorba, când s-a lansat, taie și găurește orice blindaj. Inclusiv blindajul nesimțirii.

Jignirea de-a fi ignorat îl înfurie pe român mai abitir decât cea mai mincinoasă băgare în seamă.

Vorbele grele sunt și ele de mai multe calibre, după nesimțirea țintei, după grosimea șoriciului care trebuie străpuns.

Mi s-a părut interesant să urmăresc cum au evoluat vorbele grele adresate în ultima perioadă președintelui Iohannis de către câteva personalități / persoane publice care au și valoare intelectuală și credibilitate și proprietatea termenilor pe care îi folosesc. Iată cum au încercat aceștia să-l zgâlțâie:

Ion Cristoiu (despre Klaus iohannis)

 • un robot care citește texte fără pic de emoție;
 • rața mecanică;
 • sluga cu vorba a Guvernului;
 • a ținut o conferință de presă dominată de o jubilație neghioabă;
 • discurs halucinant, un exemplu perfect de josnicie electorală a PreÈ™edintelui.

Rețineți, vă rog, crescendo-ul: robot, rață mecanică, slugă, neghiob, josnic.

Andrei Marga (despre Klaus iohannis)

 • este un Președinte care nu știe nimic;
 • (demonstrează) înțelegerea primitivă a politicii. Și incompetență È™i impostură!
 • obsesia eliminării PSD-ului are un antecedent jenant. Nu altul decât Hitler ataca la fel de agresiv social-democrații.

Și aici putem sesiza o ambalare, o agravare a acuzelor: nu știe nimic, incompetent, impostor, puncte comune cu Hitler.

 Mircea Dinescu (scrisoare președintelui Iohannis)  (https://vp-news.com/mehr-licht-scrisoarea-a-ii-a-ce-ii-scrie-mircea-dinescu-presedintelui-iohannis/)

 • Cînd BucureÈ™tiul a căzut sub ocupația strămoÈ™ilor dumneavoastră, în 1916, ordonanțele militare ale feldmareÈ™alului Mackensen nu aveau aerul belicos al celor de azi;
 • În timp ce vă aplecați urechea prezidențială la papagalii slugarnici din Ministerul Sănătății, există medici mai curajoÈ™i È™i cu organul nuanței neafectat de coronavirus, care afirmă că pentru un om sănătos o zi de recluziune echivalează cu fumatul a 15 țigări. Înmulțiți domnule profesor 15 cu 90 ca să aflați cîtă nicotină metafizică au tras în piept milioanele de nefumători români în această perioadă;
 • Și cum nu v-ați săturat să ne ascultați telefoanele, acum ne mai scuipați È™i cu dronele-n cap, filmîndu-ne privata din curte, ca să aveți sentimentul deplin că ne controlați viața privată.

Deși metaforice, trimiterile pe care Mircea Dinescu le face în această scrisoare sunt ca niște pumnale în teacă de catifea pe care le împlântă cu daune serioase de imagine (catifeaua fiind moale) în apucăturile dictatoriale ale lui Klaus Iohannis.

Cornel Nistorescu (despre Klaus Iohannis)

 • mălăețul nostru preÈ™edinte;
 • ciomăgar politic speriat de pandemie;
 • un preÈ™edinte care nu mai citeÈ™te nici subtitrarea filmelor, necum cărți sau ziare;
 • domnule președinte, fără DNA și fără SRI, sunteți un președinte nul. Nul, mediocru, dar periculos;
 • prestațiile sale lapidare, lăudăroase È™i, adeseori, primitive l-au scos din ecuația publică. Cea mai mare parte a populației îl ignoră. Îl consideră figurant, disprețuitor È™i departe de situație;
 • îl omoară orgoliul È™i-l otrăveÈ™te vanitatea È™i este constrîns de un orizont de gîndire;
 • dacă ne uităm încruntați la toate declarațiile lui Klaus Iohannis, nu ne rămîne decît să ne înfuriem È™i să zicem doar: Ai auzit ce-a zis b”¦. ăla de Iohannis? Nu-i frumos!

Observați cum furia se amplifică? De la mălăieț la b.., prin nul, mediocru, periculos etc!

Eu nu am avut timp și nici chef să caut toate sudălmile publice iscate de vorbele și faptele domnului nostru președinte „mălăieț” și „rață mecanică”. Ar fi interesant însă de  ținut o evidență a acestora, nu de alta dar să rămână și în urma acestui accident istoric din viețile noastre ceva.

Ce am ales și v-am prezentat mai sus sunt doar câteva exemple, găsite la repezeală, din sutele de opinii critice emise la adresa președintelui Iohannis de oameni importanți ai momentului, de oameni care ar trebui măcar ascultați dacă nu urmați. Sunt convins că Eduard Hellvig,  din slugărnicie dar și din calcul, îi ascunde președintelui acest val de critici care, devenind din exasperare imprecații, tind să-l transforme în tzunami.

În această expandare galopantă a indignării anti-prezidențiale, s-a ajuns până acolo încât un intelectual ardelean, profesor universitar la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, a declarat acum două zile despre Klaus Iohannis că: „žE un tâmpit. E un dobitoc! Vai de viața lui!”

Cine nu înțelege că aici avem de-a face cu o formă de debordare pe cale de a se generaliza și de a declanșa o explozie socială, sau e vândut sau e… prost.

Păi dacă un intelectual, pe deasupra și ardelean, și-a pierdut în asa măsură cumpătul încât să   răbufnească folosind astfel de calificative, înseamnă că situația e, cu adevărat, a naibii de cotoioasă.

Și asta reprezintă doar forma elitistă de răspuns la găoșenia și aroganța prezidențiale.

Cum românul statistic e șugubăț din fire și gata să dea tot năduful în caterincă, nu putea să nu apară pe Internet, în paralel cu revolta elevată a universitarului clujean, și forma folclorică de răspuns la degetul arătat amenințător de președinte națiunii. Atenție, clip nerecomandat pudibonzilor!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/vorbe-grele.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/08/vorbe-grele-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeAndrei Marga,calificative despre Klaus Iohannis,Clip muie Iohannis,Cornel Nistorescu,Eduard Hellvig,Ion Cristoiu,Mircea Dinescu,raportari SRI,vorbe greleAm mai spus și o repet: în opinia mea un rol major în ratarea lui Klaus Iohannis ca președinte al românilor îl au serviciile secrete conduse de Eduard Hellvig. Într-o formă de funcționare responsabilă, acestea ar trebui să-l avertizeze pe președintele țării direct (prin rapoartele lor) sau indirect (prin...Blog politic si polemic