Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Eu cred că cei care combat pe forumuri sau pe bloguri subiecte politice sunt, în proporţie de 99%, exasperaţi de ceva din această zonă. Exasperarea este combustia care-i impinge în polemici cronofage, în eforturi argumentative, de cele mai multe ori inutile. Iar într-o societate polarizată “ca la alinierea planetelor”, cum este societatea românească de azi, această exasperare naşte partizanate asumate sau disimulate.

De aceea, prunii după care să te ascunzi de tipul “eu nu sunt fanul necondiţionat al nimănui”, reprezintă doar recuzită de disimulare. Lăsând la o parte formularea vulnerabilă dpdv gramatical, introducerea în ea a atributului “necondiţionat” nu este decât un mic truc de acoperire: adică fanul cuiva aş putea fi, dar, vai Doamne,  nu sunt fan necondiţionat. De parcă, până acum, nu ne-am fi exprimat toţi şi rezerve faţă de cei pe care-i susţinem, excluzând, astfel transformarea opţiunii noastre în fanatism.

Ca şi societatea, şi blogurile sunt polarizate. Acesta, de pildă, este un blog de opoziţie, cum  există şi bloguri de susţinere a actualei puteri. Mie nici prin cap nu mi-a trecut vreodată să intru pe blogul Elenei Udrea, de exemplu, şi să încerc a da cu pietre în vizitatorii şi simpatizanţii acesteia, în ideile lor. De ce? Pentru că ştiu că acolo se întâlnesc oameni cărora orice argument le-aş aduce, oricât de logic şi documentat, nu le-aş putea clinti nici măcar cu o debilă îndoială convingerile. Şi atunci de ce să-i deranjez? Doar de dragul de a-i enerva? Prefer armonia întâlnirii cu oameni cu care mă simt compatibil.

Deci, ca musafir, nu mă invit cu anasâna. Ca gazdă însă, găzduiesc aici şi voci disonante cu ambientul. Atunci când, în pofida încărcării electrice diferite, falsează cu stil şi bunăcuviinţă.

Chiar dacă eu, personal, după ce mă conving că am în faţă un “irecuperabil” pentru adevărurile mele, mă retrag din polemică,  nu blochez continuarea dialogului dacă acesta se înfiripă cu alţii.

Totuşi mă întreb: sunt bune la ceva aceste schimburi oarbe de argumente între oameni care sunt deja de neclintit într-ale lor şi care nu-l ascultă pe interlocutor ca să îl înţeleagă ci doar pentru a-l combate?

Când eu spun că Băsescu e un preşedinte care s-a dovedit catastrofal pentru ţară şi în plan intern şi în plan extern, mi se răspunde: şi ce, crezi că chiulangiul de Crin, al cărui fan necondiţionat eşti, ar fi mai bun? A compara certitudini cu ipoteze, a contrapune ficţiune realităţii, nimic mai simplu pentru   compromiterea oricărei maieutici.

Cu o astfel de sofistică nu merită să-ţi iroseşti timpul încercând o combatere matematică. E ca şi cum ai încerca să demonstrezi că e absurd să pui semnul egal între distrugerea relaţiilor României cu Franţa şi semnarea unei alianţe între PNL şi PSD. Păi în ce logică normală o astfel de evidenţă s-ar mai cere demonstrată?

Asta nu înseamnă că nu apreciez perseverenţa Piticului Prono în a spera că, poate dacă adaugă şi nişte desene în demonstraţiile lui aproape geometrice, va face evidenţa vizibilă şi pentru cineva care se încăpăţânează să aplice geometria unghiurilor curbe din astronomie realităţii liniilor frânte din România lui Băsescu.

Contele de Saint GermainEditorialeasumare,Basescu,blogeri,disimulare,Elena Udrea,forumisti,logica matrematica,maieutica,sofisticaEu cred că cei care combat pe forumuri sau pe bloguri subiecte politice sunt, în proporţie de 99%, exasperaţi de ceva din această zonă. Exasperarea este combustia care-i impinge în polemici cronofage, în eforturi argumentative, de cele mai multe ori inutile. Iar într-o societate polarizată “ca la alinierea planetelor”,...Blog politic si polemic