Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 4]

(Acest comentariu a fost postat partial la articolul din Adevarul al lui Dinu Patriciu intitulat “Sculati-va din somn”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Sculati-va_din_somn_7_475222476.html)

 

O ţară nu se conduce precum o companie. Altfel Bill Gates ar fi devenit de mult Preşedintele SUA iar Dinu Patriciu nu ar fi avut concurenţă pentru ocuparea demnităţii de Prin Ministru al României.

Istoria de până ieri încearcă a ne transmite că sistemul cel mai puţin rău de conducere politică a unei ţări este sistemul democratic.

Economia de azi ne învaţă că modul cel mai performant de conducere a unei companii este managementul creator. Imaginat de o minte vizionară şi construit în jurul ei.

În democraţie selecţia e un mecanism cu combustie numerică, care nu ţine cont de IQ.

În managementul creator decizia este încredinţată, aproape totalitar, creierului cel mai promiţător. Alegerea o face un grup restrâns, format din elita domeniului, pe criterii de performanţă  şi calităţi  profesionale dovedite.

De când s-a apucat să scrie editoriale politico – economice, domnul Patriciu ţine parcă morţiş să ne demonstreze, cu zâmbetul său paradoxal, fie că nu inţelege, fie că nu vrea să accepte dihotomia conducerii prezentată mai sus. Aureolat de rezultatele excepţionale obţinute cu Rompetrolul, pare a-şi fi descoperit plăcerea (sau suficienţa?) de a-i ricana pe toţi încercând un transfer de know how fără ajustări, dinspre bussiness spre politică: ce ştiţi voi? Ascultaţi la mine cum ar trebui procedat!

Eu unul îl ascult cu mare atenţie şi încerc să-l iau în serios. Mărturisesc însă că, uneori, mi-e foarte greu. Ca de pildă atunci când, referindu-se la politica autohtonă, susţine:

“Nu-şi dau seama că nu se mai uită nimeni la ei (la politicieni, n.a.). Când personajul care se bucură de cea mai mare încredere are un sfert din voturile românilor, când pe omul cel mai puternic din stat îl cred 1 din 10, iar pe primul ministru 1 din 14, e evident că toţi ceilalţi le spun „Hai sictir, măi băieţi! Mai duceţi-vă şi acasă!” Vor altceva. Vor nişte oameni serioşi care ştiu pe ce lume se află, ce ar trebui făcut să ne fie tuturor mai bine”.

Acest raţionament dezvoltat de domnul Patriciu se dovedeşte complet eronat când este aplicat politicii din România. El demonstrează un tipar de gândire care îl ţine pe autor captiv, în paguba adevărului şi, până la urmă, a mai binelui.

Tiparul de gândire la care mă refer este unul preluat din lumea binară şi nemiloasă a afacerilor: eşti bun rămâi, nu eşti bun, pleci. Tertium non datur.

De ce este eronat acest raţionament aplicat politicii din România? Pentru că aici tertium datur est şi el s-ar formula astfel : “Nu eşti bun, rămâi. Ceilalţi pot fi şi mai răi”.

Demonstraţia, dacă mai e nevoie, ne-o furnizează nemiloasa realitate. Ceea ce domnului Patriciu i se pare evident, cum că ceilalţi, imensa majoritate, le-ar transmite politicienilor care ne conduc „Hai sictir, măi băieţi! Mai duceţi-vă şi acasă!”, nu se confirmă. Românul “majoritar” care-l vede pe domnul Băsescu spunându-i că Boc e bun, care-l aude pe domnul Boc spunându-i că Anastase e corectă şi care-l citeşte pe domnul Patriciu spunându-i că Antonescu e dictator, raţionează cam aşa: dacă toţi ăştia îmi zic că-s beat, apoi să mă culc niţel că poate, când m-oi trezi, voi avea parte de vremuri pe care le-oi înţelege.

Cu truisme de genul “ Înseamnă a avea un sistem legislativ flexibil şi sisteme administrative eficiente. Înseamnă a avea sistemele de consultare şi interpretare care să îţi permită să iei decizii în timp real. Înseamnă transparenţă şi comunicare”, părem a ne plasa în plin episod “Mondenii” când antrenorul Hagi dă indicaţii de mare preţ unor puşti din echipa străzii: “Să daţi gol, cum zic, ca să fie bine, să nu fie rău”.

Domnul Patriciu ar trebui să reflecteze la cazul Hagi; dacă, iată, nu-i suficient să fi fost un jucător genial ca să devii şi un antrenor pe măsură, poate că, tot aşa, nu-i suficient să fi fost un afacerist de succes ca să deţii soluţii de politician de calibru.

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Bill Gates,Dinu Patriciu,Hagi,management,mondenii,prim ministru(Acest comentariu a fost postat partial la articolul din Adevarul al lui Dinu Patriciu intitulat 'Sculati-va din somn', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Sculati-va_din_somn_7_475222476.html)   O ţară nu se conduce precum o companie. Altfel Bill Gates ar fi devenit de mult Preşedintele SUA iar Dinu Patriciu nu ar fi...Blog politic si polemic