Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 (Comentariu postat partial la articolul lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat : Abureli macroeconomice”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Abureli_macroeconomice_7_571812817.html)

 

Marele merit al articolului de azi este titlul: „žAbureli macroeconomice”! El caracterizează perfect saptamanalele lui DP de la această rubrică. Nimic concret, nimic aplicabil imediat, nimic revelator, doar generalități și idei împrumutate din lumi complet diferite de a noastră.  Afirmația autorului cum că „žsingurele lucruri care ne lipsesc sunt viziunea și curajul”Â  îmi amintește de modestia pretențiilor adolescentului Balzac care își dorea doar 3 lucruri de la viață: iubire, glorie și bani. Doar atât. O nimica toată, nu-i așa?

Devenit cetățean internațional, care citește la micul dejun The Financial Times, la prânz Le Figaro și la cină Wall Street Journal, domnul Patriciu a încetat să mai empatizeze cu poporul ce-i poartă rădăcinile, reducându-l pe acesta la un simplu obiect al utopiilor sale.

„žAtâta vreme cât nu se petrece o schimbare de generații, atâta vreme cât forțele politice nu sunt capabile să coaguleze energiile unor oameni tineri, cu studii și experiență prin alte părți ale lumii și care nu pretind că înțeleg, ci trăiesc economia de piață, nu vom ieși din mlaștină”. Vedeți ce simplu? Cum de nu ne-am gândit? Ce mai contează înapoierea acestui popor, mentalitatea lui de supraviețuitor prin târâre, preferințele lui pentru tătuci și, mai apoi, pentru exponenți ai mediocrității sale?

Ce simplu e să proclami: să-i înlocuim pe bătrânii tarați cu noua generație de tineri emancipați.  Ca și cum asta ar fi o simplă manevră de întors pagina, în care s-a abolit inerția și tradiția, în care oameni eterogeni, ce și-au ținut zeci de ani moralul sus doar cu reconfortanta imagine a agoniei caprei vecinului, devin deodată luminați, altruiști și se dau la o parte de bună voie pentru a face loc binelui propus de mesianicul domn Patriciu.

Dinu Patriciu nu vrea să înțeleagă și pace că o țară nu se conduce ca o firmă. Și nici ca un vapor. Diferența majoră constă în modul de luare a deciziilor și în viteza, mult mai lentă, de implementare a acestora. Într-o țară cu democrație cetățeanul este, în majoritatea situațiilor, și jucător și arbitru. Ori asta devine un element fundamental de alterare a bunei gândiri în folosul  societății.  Pentru a ajunge la pașii de reformă mult clamați de domnul Patriciu, dereglementarea, debirocratizarea, descentralizarea, în România ar trebui parcurși, anticipat, niște pași pregătitori: educarea, securizarea, energizarea populației și insuflarea în textura profundă a gândirii acesteia a unei nevoi de ideal unificator.

Sunt acumulări care cer timp, motivare  și consecvență. Ce a stricat istoria acestui neam în milenii nu poate fi reparat printr-o schimbare de generație doar pentru că așa vede limanul domnul Patriciu.

Iată de ce nu cred în soluții miraculoase, în utopiile domnului Patriciu care par a se baza pe suspendarea timpului.

Un partid salvator nu poate apărea peste noapte, cu atât mai puțin liderul providențial. Alegerile sunt peste un an și va trebui să ne descurcăm cu ce avem.  Pus în fața acestei ecuații simple, cu mulțimea soluțiilor finită, domnul Patriciu ar face bine să nu se irosească în „žabureli macroeconomice” ci să se decidă: cu Băsescu sau împotriva lui?

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Balzac,Basescu,Dinu Patriciu,Le Figaro,The Financial Times,Wall Street Journal (Comentariu postat partial la articolul lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat : Abureli macroeconomice', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Abureli_macroeconomice_7_571812817.html)   Marele merit al articolului de azi este titlul: 'žAbureli macroeconomice'! El caracterizează perfect saptamanalele lui DP de la această rubrică. Nimic concret, nimic aplicabil imediat, nimic revelator, doar...Blog politic si polemic