Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 (Comentariu postat partial la articolul lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat : Abureli macroeconomice”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Abureli_macroeconomice_7_571812817.html)

 

Marele merit al articolului de azi este titlul: „Abureli macroeconomice”! El caracterizează perfect saptamanalele lui DP de la această rubrică. Nimic concret, nimic aplicabil imediat, nimic revelator, doar generalităţi şi idei împrumutate din lumi complet diferite de a noastră.  Afirmaţia autorului cum că „singurele lucruri care ne lipsesc sunt viziunea şi curajul”  îmi aminteşte de modestia pretenţiilor adolescentului Balzac care îşi dorea doar 3 lucruri de la viaţă: iubire, glorie şi bani. Doar atât. O nimica toată, nu-i aşa?

Devenit cetăţean internaţional, care citeşte la micul dejun The Financial Times, la prânz Le Figaro şi la cină Wall Street Journal, domnul Patriciu a încetat să mai empatizeze cu poporul ce-i poartă rădăcinile, reducându-l pe acesta la un simplu obiect al utopiilor sale.

„Atâta vreme cât nu se petrece o schimbare de generaţii, atâta vreme cât forţele politice nu sunt capabile să coaguleze energiile unor oameni tineri, cu studii şi experienţă prin alte părţi ale lumii şi care nu pretind că înţeleg, ci trăiesc economia de piaţă, nu vom ieşi din mlaştină”. Vedeţi ce simplu? Cum de nu ne-am gândit? Ce mai contează înapoierea acestui popor, mentalitatea lui de supravieţuitor prin târâre, preferinţele lui pentru tătuci şi, mai apoi, pentru exponenţi ai mediocrităţii sale?

Ce simplu e să proclami: să-i înlocuim pe bătrânii taraţi cu noua generaţie de tineri emancipaţi.  Ca şi cum asta ar fi o simplă manevră de întors pagina, în care s-a abolit inerţia şi tradiţia, în care oameni eterogeni, ce şi-au ţinut zeci de ani moralul sus doar cu reconfortanta imagine a agoniei caprei vecinului, devin deodată luminaţi, altruişti şi se dau la o parte de bună voie pentru a face loc binelui propus de mesianicul domn Patriciu.

Dinu Patriciu nu vrea să înţeleagă şi pace că o ţară nu se conduce ca o firmă. Şi nici ca un vapor. Diferenţa majoră constă în modul de luare a deciziilor şi în viteza, mult mai lentă, de implementare a acestora. Într-o ţară cu democraţie cetăţeanul este, în majoritatea situaţiilor, şi jucător şi arbitru. Ori asta devine un element fundamental de alterare a bunei gândiri în folosul  societăţii.  Pentru a ajunge la paşii de reformă mult clamaţi de domnul Patriciu, dereglementarea, debirocratizarea, descentralizarea, în România ar trebui parcurşi, anticipat, nişte paşi pregătitori: educarea, securizarea, energizarea populaţiei şi insuflarea în textura profundă a gândirii acesteia a unei nevoi de ideal unificator.

Sunt acumulări care cer timp, motivare  şi consecvenţă. Ce a stricat istoria acestui neam în milenii nu poate fi reparat printr-o schimbare de generaţie doar pentru că aşa vede limanul domnul Patriciu.

Iată de ce nu cred în soluţii miraculoase, în utopiile domnului Patriciu care par a se baza pe suspendarea timpului.

Un partid salvator nu poate apărea peste noapte, cu atât mai puţin liderul providenţial. Alegerile sunt peste un an şi va trebui să ne descurcăm cu ce avem.  Pus în faţa acestei ecuaţii simple, cu mulţimea soluţiilor finită, domnul Patriciu ar face bine să nu se irosească în „abureli macroeconomice” ci să se decidă: cu Băsescu sau împotriva lui?

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Balzac,Basescu,Dinu Patriciu,Le Figaro,The Financial Times,Wall Street Journal (Comentariu postat partial la articolul lui Dinu Patriciu din Adevarul, intitulat : Abureli macroeconomice', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Abureli_macroeconomice_7_571812817.html)   Marele merit al articolului de azi este titlul: „Abureli macroeconomice”! El caracterizează perfect saptamanalele lui DP de la această rubrică. Nimic concret, nimic aplicabil imediat, nimic revelator, doar...Blog politic si polemic