Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ați auzit de beția atotputerniciei?
Este cea care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să convoace mitingul din 21 decembrie 1989 ca să înfiereze evenimentele de la Timișoara.
Este cea care l-a făcut pe Traian Băsescu, în ianuarie 2012, să îl jignească pe Raed Arafat, să îl acuze că minte și dezinformează.
Are ceva antecedente această formă elitistă de etilism prin palatele României. Deși manifestările sunt ușor de observat iar consecințele dezastruoase, se pare că aceia care ar trebui să tragă învățăminte din aceste lecții râd superior și-și văd mai departe de fantasmele ebrietății lor. „Mie nu mi se poate întâmpla așa ceva. Sunt prea puternic și iubit”. Și continuă a sfida sensibilitatea populară, a o batjocori prin nesocotirea acelui punct de fierbere al mămăligii caracteristic nației noastre, peste care, în România, se declanșează revoluții.
Ieri, campioana sondajelor de opinie la rubrica „Cu politicienii la pârnaie”, Laura Codruța Kovesi, a comis-o și ea sub imperiul atotputerniciei. Ignorând evidențele, printre care și un imens curent de simpatie populară pentru Mariana Rarinca, o victimă nevinovată a instituțiilor statului specializate în strivit destine (dacă e să dăm credit absolut justiției și sentințelor ei definitive), doamna Codruța a găsit de cuviință să ceară anularea deciziei magistraților care au achitat-o pe doamna Rarinca, pe motiv de incompatibilitate a unui judecător din complet.
Nu mă voi referi la legalitatea sau ilegalitatea unui asemenea demers, la prăpastia dintre motivele invocate și motivele adevărate, la disproporția forțelor care se confruntă și nici la moralitatea autorilor. Sunt gata, chiar, să accept varianta extremă în care toate aceste balanțe s-ar înclina în aceeași parte, favorabilă instituțiilor și ostilă doamnei Rarinca. Și fac asta pentru că importanța lor devine nesemnificativă în raport cu furia populară pe care aroganța gestului doamnei Kovesi o va declanșa.
Recursul în anulare solicitat de șefa DNA poate avea doar două soluții: acceptat sau respins. Să le analizăm pe rând:
a) Dacă recursul va fi acceptat. În acest caz, procesul doamnei Rarinca se va relua de la punctul de dinaintea judecății care a pronunțat achitarea. Asta înseamnă plasarea doamnei Rarinca în arest preventiv (cum fusese până în acel moment) și desemnarea unui nou complet de judecată la Curtea de Apel. Acest complet fie va fi selectat pe sprânceană (ca la procesul lui Dan Voiculescu), pentru a se evita încă o surpriză neplăcută (pentru DNA + Livia Stanciu), fie va fi numit corect, după proceduri, aleatoriu, dar judecătorii aleși, oricare ar fi ei, vor resimți o presiune foarte mare din partea artizanilor acestei rejudecări. În urma noii judecăți, soluțiile posibile sunt:
a.1. Doamna Rarinca va fi condamnată;
a.2. Doamna Rarinca va fi achitată.

b) Dacă recursul va fi respins. Lucrurile, din punctul de vedere al doamnei Rarinca, se vor întoarce la situația de azi. Doamna Kovesi, însă, se va alege cu o imagine serios avariată, odată pentru demersul ei, nepopular, căci românul statistic îl va taxa drept solidaritate de gașcă (frecventă atunci când puternicii zilei, aflați sub bănuieli de aranjamente oculte, se aliază între ei) și apoi pentru că ar înregistra o înfrângere, bilă neagră pentru orice vânător de putere.
Am lăsat special la sfârșit comentarea rezultatelor cu adevărat catastrofale pentru doamna Kovesi și, prin ricoșeu, pentru doamna Stanciu.
a.1 Dacă doamna Rarinca va fi condamnată. Probabil vom avea o a doua revoluție Arafat. Care nu se va stinge până când nu vor fi rase din funcții cele două demnitare complice. Odată cu ele, însă, va cădea tot eșafodajul de „justiție „“ instrument de represiune politică” clocit de Traian Băsescu în nopțile sale de furie revanșardă amestecată cu delir de putere. Din punctul de vedere al beneficiului național, această soluție ar fi cea mai profitabilă pentru țară. Iar doamna Rarinca ar deveni un fel de erou popular.
a.2 Dacă doamna Rarinca va fi achitată. Revoluția populară de la punctul a.1 nu va mai avea loc, din lipsă de combustie necesară. Energia și indignarea acumulate pe parcursul noului proces se vor consuma în mici manifestații spontane de simpatie, cu cererea (de două ori mai întemeiată decât acum) a capetelor vinovate de uriașul abuz. Va cădea sigur Livia Stanciu, posibil și Codruța Kovesi, dar vor fi în bună măsură conservate structurile din linia a doua.
Una peste alta, prin cererea de anulare a unei sentințe definitive, doamna Kovesi nu doar că se joacă cu focul dar a făcut, probabil, cea mai mare gafă a mandatului ei. Să închizi dosarul Flota, dosarul Amiral al prejudiciilor aduse bugetului României în epoca post „“ ceaușistă, un dosar pe care o țară întreagă îl dorea judecat, și să ceri anularea unei sentințe definitive într-o speță minoră, împotriva unui om de rând și neajutorat, doar pentru că vrei să-ți aperi doi procurori de plastilină și o parteneră de decimat antipaticii din clasa politică, este de o lipsă de moralitate și viziune fără margini.
Și este și de o mare prostie, dacă ne gândim la un aspect mai puțin sesizat: cu ce obiectivitate și independență în raport cu DNA va mai putea fi creditată doamna Livia Stanciu după ce Laura Codruța Kovesi se aruncă, pentru a o salva pe ea, în focul acestei aventuri necugetate? Dacă, să zicem, demersul doamnei Kovesi o va salva de la demisie pe Livia Stanciu, aceasta din urmă îi va rămâne pe veci îndatorată și recunoscătoare salvatoarei ei.
Poate funcționa corect și credibil o justiție în care judecătorul îi este obligat până peste cap procurorului? Asta da incompatibilitate de scos președinții de țară din muțenie.
Cred că Laura Codruța Kovesi, din prea mult elan de echipă (ca să nu spun de gașcă), a pus, prin formularea acestui recurs în anulare, bomboana decisivă pe coliva președinției Liviei Stanciu la ÎCCJ.
Doar într-o țară decapitată președintele ar continua să facă eschive și să închidă ochii la comportamente atât de aberante. Pentru că doar într-un trup decapitat vorbesc mâinile și picioarele iar creierul tace.

Contele de Saint GermainEditorialebetia puterii,Curtea de Apel,Dan Voiculescu,DNA,dosarul Flota,ICCJ,Laura Kovesi,Livia Stanciu,Mariana Rarinca,Nicolae CeauÅŸescu,punctul de fierbere al mamaligii,Raed Arafat,revolutieAți auzit de beția atotputerniciei? Este cea care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să convoace mitingul din 21 decembrie 1989 ca să înfiereze evenimentele de la Timișoara. Este cea care l-a făcut pe Traian Băsescu, în ianuarie 2012, să îl jignească pe Raed Arafat, să îl acuze că minte și dezinformează. Are...Blog politic si polemic