Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Mă gândesc tot mai mult la asta, nu ca la o fatalitate ci ca la o consecință calculată a unor strategii politice.

Răspunsul, după părerea mea, depinde decisiv de răspunsurile la alte trei întrebări subiacente:

a) Cine va iniția ruperea?

b) Când se va produce ruperea?

c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate față de Traian Băsescu?

Să analizăm, pe scurt, fiecare dintre aceste chestiuni.

a). Cine va iniția ruperea?

Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de declarațiile lui Ponta, afișând îngrijorări incomensurabile și mărturisind că el niciodată nu va acționa pentru ruperea USL deoarece „USL reprezintă cel mai mare proiect politic al vieții lui”. Dacă astfel de declarații vor fi consecința unor sau vor fi urmate de hotărâri contrariante, luate unilateral (gen numirea procurorilor), atunci ele, declarațiile, nu vor avea altă valoare decât una pur politicianistă, de inducere în eroare a unei părți, aceea mai naivă, a electoratului. Efectul semnificativ va consta într-o derutare a propriului electorat (electoratul PSD), într-o generare de adversitate masivă din partea poporului liberal și, cel mai grav pentru el, în mobilizarea de partea lui Crin Antonescu a celor 3 milioane de români care au votat DA la referendum dar care nu au venit să voteze USL la parlamentare.

De asemenea, Victor Ponta ar putea începe să-i hărțuiască pe miniștrii liberali, punându-i dinadins în situații complicate, fie pentru a abate asupra lor diverse nemulțumiri sociale (Oltchim, CFR Marfă, …)fie, pur și simplu, pentru a-l provoca pe Crin Antonescu la ripostă.

Cele două situații descrise mai sus sunt plauzibile pentru cazul în care VP dorește ruperea USL dar nu vrea să apară în fața românilor drept inițiatorul ei. După cum îl cunoaștem pe Crin Antonescu, acesta nu va aștepta multe provocări pentru a intenta divorțul. Și nu-i va fi prea greu, mai ales după opoziția excelentă de la numirea procurorilor, clară, tranșantă, fără ambiguități, să convingă o majoritate substanțială a votanților USL că distrugătorul de facto al USL este VP. Și să atragă de partea sa, ca unic luptător cu blestemul băsist, pe toți aceia pentru care îndepărtarea președintelui a devenit unica speranță de mai bine.

Nu trebuie exclusă nici varianta ca VP să ia inițiativa și să-și asume deschis ruperea USL, motivând aceasta, de exemplu, printr-o slabă prestație a miniștrilor liberali ori prin alte reproșuri, nu greu de fabricat  atunci când ești prim – ministru și când interacționezi subteran cu întregul sistem de „canalizare” pus la punct de președinte mână în mână cu serviciile secrete.

În această ultimă situație VP va puncta el în disputa sa cu CA deoarece se va recomanda drept persoana hotărâtă dintre cei doi, gata să riște pentru un obiectiv major, buna guvernare, în vreme ce CA ar fi catalogat de susținătorii dezamăgiți drept un om ezitant, care nu este în stare să gestioneze cu mână de fier situațiile de criză.

În fine, o a treia ipoteză de rupere a USL, posibilă dar improbabilă, ar fi aceea în care VP nu-și dorește sincer un astfel de deznodământ însă CA îl forțează, din motive de oportunitate politică (cum ar fi, de exemplu, delimitarea de o guvernare nesatisfăcătoare). În această variantă VP va ieși extrem de vulnerabilizat în afara PSD, având însă avantajul că, în interiorul PSD, se va bucura de o solidaritate consolidată. Pe termen mediu (până la prezidențialele din 2014) CA va ieși in avantaj doar în ipoteza, foarte probabilă de altfel, că, atât în plan economic cât și social, criza se va adânci.

b) Când se va produce ruperea?

Dacă aceasta se va produce curând, până la finele lui 2013 (însoțită de ieșirea PNL de la guvernare), CA va avea destul timp atât pentru o reconstruire a platformei sale de prezidențiabil într-o nouă ecuație, fără PSD, cât și pentru exploatarea credibilă a erorilor de guvernare ale foștilor săi parteneri de coaliție.

Sansele lui CA la victorie vor fi, însă, mai mici decât acum și vor depinde decisiv de credibilitatea la popor a contracandidaților săi.

Dacă ruperea se va produce cu puțin timp înainte de prezidențiale (și în condițiile pierderii sprijinului PSD), CA va avea o mare dificultate în a face față unor regrupări rapide de forțe. Acestea îi vor deruta și pasiviza până la resemnare electoratul iar pe fondul unui absenteism ridicat  avantajul va trece evident de partea celor cu infrastructură de partid foarte solidă.

c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate față de Traian Băsescu?

Nicio grupare care și-l va asuma pe Traian Băsescu sau se va lăsa sprijinită de el nu-și va putea impune candidatul la prezidențiale.

Dacă Ponta va conta pe popularitatea pe care i-o dau acum sondajele pentru a tinde spre o adâncire a pactului „pragmatic” cu Băsescu, va fi sancționat drastic de electorat.În ipoteza ruperii USL, singura lui șansă de a impune la președinție un candidat din partea PDL (pe el însuși sau pe Oprescu) este păstrarea unei distanțe față de Traian Băsescu  suficient de mare și de „rece” astfel încât cele 7,5 milioane de români exasperați să nu se simtă trădate ori în pericol de a mai conviețui 5 ani cu dracu”™n coaste.

În concluzie, dacă pornim de la premisa că USL se va destrăma înainte de prezidențialele din 2014, cea mai favorabilă soluție pentru Crin Antonescu este ca inițiativa acestei ruperi să-i aparțină și ea să se producă cât mai rapid. Desigur, cu argumente solide și cu păstrarea intransigenței antibăsiste.

Cea mai defavorabilă soluție pentru Crin Antonescu ar fi ca ruperea USL să se producă la inițiativa lui Victor Ponta, prin scoaterea PNL de la guvernare pe motiv de miniștri neperformanți. Desigur că VP, chiar dacă are un astfel de plan, nu se va grăbi să-l pună în aplicare imediat. Scopul său este de a împărți cât mai mult timp, cu PNL, facturile guvernării, și de a-i lipsi de partenerii săi de azi de arma disocierii.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiBasescu,CFR Marfa,Crin Antonescu,Oltchim,PNL,Ponta,PSD,ruperea USL,Sorin OprescuMă gândesc tot mai mult la asta, nu ca la o fatalitate ci ca la o consecință calculată a unor strategii politice. Răspunsul, după părerea mea, depinde decisiv de răspunsurile la alte trei întrebări subiacente: a) Cine va iniția ruperea? b) Când se va produce ruperea? c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate...Blog politic si polemic