Ce ar însemna ruperea USL?
Mă gândesc tot mai mult la asta, nu ca la o fatalitate ci ca la o consecință calculată a unor strategii politice.
Răspunsul, după părerea mea, depinde decisiv de răspunsurile la alte trei întrebări subiacente:
a) Cine va iniția ruperea?
b) Când se va produce ruperea?
c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate față de Traian Băsescu?
Să analizăm, pe scurt, fiecare dintre aceste chestiuni.
a). Cine va iniția ruperea?
Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de declarațiile lui Ponta, afișând îngrijorări incomensurabile și mărturisind că el niciodată nu va acționa pentru ruperea USL deoarece „USL reprezintă cel mai mare proiect politic al vieții lui”. Dacă astfel de declarații vor fi consecința unor sau vor fi urmate de hotărâri contrariante, luate unilateral (gen numirea procurorilor), atunci ele, declarațiile, nu vor avea altă valoare decât una pur politicianistă, de inducere în eroare a unei părți, aceea mai naivă, a electoratului. Efectul semnificativ va consta într-o derutare a propriului electorat (electoratul PSD), într-o generare de adversitate masivă din partea poporului liberal și, cel mai grav pentru el, în mobilizarea de partea lui Crin Antonescu a celor 3 milioane de români care au votat DA la referendum dar care nu au venit să voteze USL la parlamentare.
De asemenea, Victor Ponta ar putea începe să-i hărțuiască pe miniștrii liberali, punându-i dinadins în situații complicate, fie pentru a abate asupra lor diverse nemulțumiri sociale (Oltchim, CFR Marfă, …)fie, pur și simplu, pentru a-l provoca pe Crin Antonescu la ripostă.
Cele două situații descrise mai sus sunt plauzibile pentru cazul în care VP dorește ruperea USL dar nu vrea să apară în fața românilor drept inițiatorul ei. După cum îl cunoaștem pe Crin Antonescu, acesta nu va aștepta multe provocări pentru a intenta divorțul. Și nu-i va fi prea greu, mai ales după opoziția excelentă de la numirea procurorilor, clară, tranșantă, fără ambiguități, să convingă o majoritate substanțială a votanților USL că distrugătorul de facto al USL este VP. Și să atragă de partea sa, ca unic luptător cu blestemul băsist, pe toți aceia pentru care îndepărtarea președintelui a devenit unica speranță de mai bine.
Nu trebuie exclusă nici varianta ca VP să ia inițiativa și să-și asume deschis ruperea USL, motivând aceasta, de exemplu, printr-o slabă prestație a miniștrilor liberali ori prin alte reproșuri, nu greu de fabricat  atunci când ești prim – ministru și când interacționezi subteran cu întregul sistem de „canalizare” pus la punct de președinte mână în mână cu serviciile secrete.
În această ultimă situație VP va puncta el în disputa sa cu CA deoarece se va recomanda drept persoana hotărâtă dintre cei doi, gata să riște pentru un obiectiv major, buna guvernare, în vreme ce CA ar fi catalogat de susținătorii dezamăgiți drept un om ezitant, care nu este în stare să gestioneze cu mână de fier situațiile de criză.
În fine, o a treia ipoteză de rupere a USL, posibilă dar improbabilă, ar fi aceea în care VP nu-și dorește sincer un astfel de deznodământ însă CA îl forțează, din motive de oportunitate politică (cum ar fi, de exemplu, delimitarea de o guvernare nesatisfăcătoare). În această variantă VP va ieși extrem de vulnerabilizat în afara PSD, având însă avantajul că, în interiorul PSD, se va bucura de o solidaritate consolidată. Pe termen mediu (până la prezidențialele din 2014) CA va ieși in avantaj doar în ipoteza, foarte probabilă de altfel, că, atât în plan economic cât și social, criza se va adânci.
b) Când se va produce ruperea?
Dacă aceasta se va produce curând, până la finele lui 2013 (însoțită de ieșirea PNL de la guvernare), CA va avea destul timp atât pentru o reconstruire a platformei sale de prezidențiabil într-o nouă ecuație, fără PSD, cât și pentru exploatarea credibilă a erorilor de guvernare ale foștilor săi parteneri de coaliție.
Sansele lui CA la victorie vor fi, însă, mai mici decât acum și vor depinde decisiv de credibilitatea la popor a contracandidaților săi.
Dacă ruperea se va produce cu puțin timp înainte de prezidențiale (și în condițiile pierderii sprijinului PSD), CA va avea o mare dificultate în a face față unor regrupări rapide de forțe. Acestea îi vor deruta și pasiviza până la resemnare electoratul iar pe fondul unui absenteism ridicat  avantajul va trece evident de partea celor cu infrastructură de partid foarte solidă.
c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate față de Traian Băsescu?
Nicio grupare care și-l va asuma pe Traian Băsescu sau se va lăsa sprijinită de el nu-și va putea impune candidatul la prezidențiale.
Dacă Ponta va conta pe popularitatea pe care i-o dau acum sondajele pentru a tinde spre o adâncire a pactului „pragmatic” cu Băsescu, va fi sancționat drastic de electorat.În ipoteza ruperii USL, singura lui șansă de a impune la președinție un candidat din partea PDL (pe el însuși sau pe Oprescu) este păstrarea unei distanțe față de Traian Băsescu suficient de mare și de „rece” astfel încât cele 7,5 milioane de români exasperați să nu se simtă trădate ori în pericol de a mai conviețui 5 ani cu dracu”™n coaste.
În concluzie, dacă pornim de la premisa că USL se va destrăma înainte de prezidențialele din 2014, cea mai favorabilă soluție pentru Crin Antonescu este ca inițiativa acestei ruperi să-i aparțină și ea să se producă cât mai rapid. Desigur, cu argumente solide și cu păstrarea intransigenței antibăsiste.
Cea mai defavorabilă soluție pentru Crin Antonescu ar fi ca ruperea USL să se producă la inițiativa lui Victor Ponta, prin scoaterea PNL de la guvernare pe motiv de miniștri neperformanți. Desigur că VP, chiar dacă are un astfel de plan, nu se va grăbi să-l pună în aplicare imediat. Scopul său este de a împărți cât mai mult timp, cu PNL, facturile guvernării, și de a-i lipsi de partenerii săi de azi de arma disocierii.
https://www.conteledesaintgermain.ro/ce-ar-insemna-ruperea-usl/11-04-2013Editorialul de joiBasescu,CFR Marfa,Crin Antonescu,Oltchim,PNL,Ponta,PSD,ruperea USL,Sorin OprescuMă gândesc tot mai mult la asta, nu ca la o fatalitate ci ca la o consecință calculată a unor strategii politice. Răspunsul, după părerea mea, depinde decisiv de răspunsurile la alte trei întrebări subiacente: a) Cine va iniția ruperea? b) Când se va produce ruperea? c) Cum se vor poziționa facțiunile rezultate...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Corina,
Imi cer scuze.
Recunosc ca nu am fost foarte feminina in limbaj, dar citez: „Zoe, fii barbata!”
Lasand gluma la o parte: regret forma, nu retractez fondul.
@ alice
Mie mi-a placut la nebunie si forma. Doar o virgula ti-am scos. 🙂
(Caractere, adica litere voiam sa spun.)
Mi se pare o tampenie ,,solutia” impusa de alice, aceea ca Antonescu sa ceara revenirea la monarhie!!! In primul rand pentru faptul ca NIMENI nu apus in discutie asa ceva acum, fiind dorita modificarea Constitutiei in asa fel incat un viitor presedinte sa nu mai poata ABUZA de prerogativele sale, asa cum a facut-o nemernicul de ba-secu. In al doilea rand, acum doar se revizuieste Constitutia din 2003, doar atat! In al treilea rand, daca vei citi cu atentie Constitutia, inca din 1991, de cand Iorgovan era ,,parintele” ei, s-a stipulat foarte clar ca forma de republica a tarii NU POATE FI MODIFICATA.
@alice crezi ca degeaba a aruncat nada asta cu monarhia? Fii sigur ca nu! Tupeul ei este maxim, stiind bine ca ACUM este imposibil de pus astfel problema. Individa are tupeul sa-l intrebe retoric pe Crin ,,daca a mintit” in privinta faptului ca este monarhist. Pana cand in Romania nu va fi o masa critica apreciabila care sa ceara asa ceva, care sa depaseasca mentalitati vechi induse de comunisti, este o utopie sa vorbim de monarhie, intelegi?
Inca o mostra de tupeu a @alice:,,De Crin Antonescu imi pasa exact cat ii pasa lui de mine.” Acum ai inteles despre ce vorbesc? Stiu ca vorbiti mult pe acest blog, stiu ca o pretuiesti, dar eu sunt mai direct si spun ceea ce gandesc. Urasc minciuna si ipocrizia, imi repugna incapatanarea ei de a poza intr-o persoana de buna credinta. Nu da 2 bani pe Ponta, ai vazut cum vorbeste de Crin, si-ar dori destramarea USL si Crin sa ceara revenirea la monarhie!!! Scuza-ma, tie ti se pare de buna credinta?
Nu poate fi prezumata de rea credinta.Ea are opinii cu care noi putem fi de acord sau nu si poate sa gresasca sau sa aiba dreptate.In ce priveste monarhia se poate lansa o dezbatere publica.Si eu, ca si tine, cred ca nu are sorti de izbanda in acest moment o reintoarcere la aceasta forma de guvernamant din acelasi motiv pe care l-ai expus si anume inexistenta unei mase critice apreciabile.Asta nu inseamna ca alice nu poate sa aiba o alta parere.Pe de alta parte revin si spun ca ce a prevazut Iorgovan ,in anumite conditii , nu face nici doua parale.Parca si constitutia lui Ceausescu prevedea ca republica socialista e vesnica.
Mai trebuie sa fac o precizare:eu am un mic avantaj in a cantarii anumite idei expuse pe acest blog pentru ca nu sunt nici psdist nici liberal.Sunt antibasist prin asta intelegand nu doar adversitatea pe care o am fata de personajul politic infect care este guvernatorul ci fata de tot ceea ce a insemnat prezenta lui in fruntea statului.De aceea accept mai calm anumite opinii care nu sunt tocmai favorabile uslului si reprezentantilor lui la varf. Si eu mi-am pus foarte multe sperante in victoria uslului si am admirat foarte mult capacitatea politica a celor care au reusit sa puna pe picioare aceasta alianta politica.Faptul ca n-am gresit in apreciere, tu si multi altii deasemenea, s-a vazut in decembrie.Dar nici nu pot sa las nesanctionate anumite actiuni politice care , din pacate, decredibilizeaza alianta si dezmagesc acea masa critica apreciabila care le-a acordat increderea mai intai la referendum si apoi in decembrie.
Multumesc, Razvan Coltea.
Recunosc, par cam idealista. Dar nu mai cred ca se poate construi cu jumatati de masura. Asta s-a intamplat pana acum si iata-ne aici, intr-un loc si un timp in care nu credeam sa ajungem.
Daca mi-ar fi spus acum 10 ani cineva, ca vom avea cel mai nesimtit si mitocan presedinte, ales cu voturi! de catre milioane de oameni si care va inventa si patrona cel mai teribil bordel politic din istoria recenta a Romaniei, obligandu-ne pe toti la voyeurisme de la mic la mare, as fi spus ca a vazut prea multe filme proaste!
Traim acum rezultatul nenumaratelor compromisuri, realpolitik – cum va place sa spuneti. Asta-i motivul pentru care incerc sa inteleg cu ce sunt umplute, inainte de a mai inghiti gogosi.
Cu placere.Hendrix a observat bine ca va pretuiesc si va citesc cu multa placere postarile.Ultimii 10 ani au fost un vis urat si sper in continuare ca ne vom trezi cat de curand.Si am si eu momentele mele de idealism.
@alice
„Daca mi-ar fi spus acum 10 ani cineva ca vom avea cel mai nesimtit si mitocan presedinte, ales cu voturi! de catre milioane de oameni si care va inventa si patrona cel mai teribil bordel politic din istoria recenta a Romaniei, obligandu-ne pe toti la voyeurisme de la mic la mare, as fi spus ca a vazut prea multe filme proaste!”
Mai bine nu se putea spune. Regret ca nu sunt caractere mai mari in zona comentariilor. E prima data.
Plec de la o afirmatie cu care sunt de acord 100%:,,Nicio grupare care și-l va asuma pe Traian Băsescu sau se va lăsa sprijinită de el nu-și va putea impune candidatul la prezidențiale.” Tinand cont de actualul climat politic, deloc diferit de momentul referendumului cand 7,4 milioane de oameni l-au DEMIS pe ba-secu, este imposibil sa castige cineva sustinut de ba-secu( sau unul care face jocurile lui ba-secu). Nu trebuie uitat un lucru esential: alegerile din 9 decembrie n-au fost castigate de USL ca uniune de partide, pentru programul politic de guvernare, a fost un vot ANTIBASESCIAN, a fost rasplata poporului pentru un USL care s-a luptat pe viata si pe moarte cu monstrul securist de la Anvers. Ce a fost pe 9 decembrie 2012, ca expresie a votului antibasist, se va intampla si in 2014 la prezidentiale, va fi votat candidatul antibasist cel mai radical!!!
Crin Antonescu s-a luptat pentru construirea USL la inceputul anului 2011, intelegand un lucru fundamental: doar o uniune a opozitiei impotriva dementului ba-secu ar putea duce la castigarea puterii. A avut dreptate, lucru care s-a vazut imediat din modul in care propaganda portocalie a atacat alianta nou formata. Nu pot sa uit cum intregul an 2011 sluga umil boc spunea din 2 in 2 propozitii ,,Uniunea Socialista”, incercand intr-un mod penibil sa induca in mod manipulator, inept falsa idee. Sistemul securist care conduce tara, inclusiv pe ba-secu, a inteles imediat PERICOLUL USL si a incercat permanent sa distruga alianta si sa duca USL in alegerile din 2012 sub pragul de 50%, pentru a nu mai forma guvernul.
Nici dupa 9 decembrie 2012 Sistemul securist n-a incetat sa atace USL, in special pe Crin Antonescu. Tinta finala a lor este ca sa nu ajunga Crin presedintele tarii. Cu orice pret! Sistemul securist era in colaps in vara dupa suspendarea lui ba-secu din 6 iulie si doar imensa operatiune de dezinformare si manipulare a UE si SUA au reusit sa-l pastreze pe ba-secu pe functie. Cu concursul total al CCR si al securistei aspazia…
Spargerea USL nu este tinta Sistemului securist, este MIJLOCUL prin care pot sa ajunga la tinta lor finala amintita mai sus. Spargerea USL nu poate avantaja decat securistii care il sustin pe ba-secu. Asa cum au promis si inainte de alegeri, ei vor candida separat doar dupa ce regimul basescian va fi fost invins. Cine va rupe USL inainte de prezidentialele de anul viitor va pierde enorm!
Ponta a dovedit odata cu numirea rusinoasa a slugii basiste kovesi ca nu mai este un om de incredere pentru Crin. Iar Crin stie asta si a spus-o destul de transant in interviul de luni seara, de la Realitatea. Crin a reactionat perfect la trocul murdar cu procurorii, lasandu-l pe ponta in OFSAID, adica sa-si asume justitia cu minister cu tot si toate efectele juridice si politice ce vor decurge din numirea lui kovesi. Sa-i fie de bine!
Atata timp cat Crin va fi la fel de transant cu Ponta si va fi incisiv cu ba-secu nu trebuie sa-si faca probleme! Daca pesedistii vor incerca sa-i traga presul de sub picioare lui Crin isi vor rupe singuri gatul. Astept cu nerabdare primele sondaje de opinie privind increderea in politicieni, in special pentru Ponta si Crin. Atunci se va vedea clar cat a PIERDUT Ponta si cat a CASTIGAT Crin, poate ca abia atunci va intelege si Ponta ca va disparea din politica, odata cu ba-secu, daca va continua sa faca anumite compromisuri. Ceva imi spune ca Ponta nu este un sinucigas…
Acum vreo doua saptamani imi puneam intrebarea: cand se va rupe USL? Si ce va fi dupa? Din pacate, ceea ce atunci era doar anuntat, intamplarile din ultima vreme au confirmat, si anume iminenta ruperii USL.
Sper sa nu-mi fie din nou taxata „naivitatea”, dar nu vad, pentru noi, cei multi si implicati in jocul acesta ca beneficiari sau platitori ai rezultatelor actiunilor politice, decat o iesire.
Apreciez drept corecte toate variantele de scenariu imaginate de dvs. In oricare dintre ele, pentru noi, rezultatele vor fi egale.
De aceea cred ca unica solutie pe care o are C.A. de a lucra pentru Romania, si de a-si salva in acelasi timp sansele de a mai fi actor principal pe scena politica, este ca, in precipitarea alunecarii in avalansa spre colapsul USL, sa puna in discutie, ca sef al Comisiei parlamentare, prin forumul public de dezbatere asupra revizuirii constitutiei, forma de guvernamant a Romaniei. Aceasta dezbatere nu trebuie lasata doar pe seama elitei specialistilor in drept constitutional. Nu poti lucra pentru oameni, fara oameni. Dezbaterea trebuie sa fie cu adevarat publica si mediatizata.
Sunt convinsa ca oamenii, satui de amatorismul politic care le determina viata, vor intelege ca republica prezidentiala a esuat in interese de clan, asa cum, tinand seama de calitatile noastre dambovitene, ar esua si republica parlamentara…inchipuiti-vi-o pe EBA multiplicata…
http://www.juridice.ro/253595/revizuirea-constitutiei-ref-autoritatea-judecatoreasca.html
Crin Antonescu s-a declarat monarhist . Are ocazia sa o si demonstreze. Oare a mintit?
P.S. Sa recunoastem: 10 mai e o zi care inspira mandrie.
N-au trecut ,,vreo doua saptamani” de cand iti puneai intrebarea:,,cand se va rupe USL?”, a trecut FIX o saptamana! Asa uituca esti? Ti-am spus si atunci ca spargerea USL ar fi doar in avantajul lui ba-secu. ASTA VREI?!?!?!
Da, eu am fost acela care te-am taxat drept ,,naiva”, pentru simplul fapt ca te gandeai la o asemenea rezolvare a situatiei!!! Un om de buna credinta, votant USL, in niciun caz n-ar dori spargerea USL, intelegi? Sau trebuie sa-ti desenez?
Acum vii matalutza si spui ca solutia ar fi schimbarea formei de guvernamant!!! Pleci de la faptul ca si Crin( ca multi liberali dealfel, printre ma numar si eu) este un monarhist. Am ferma convingere ca cei care vor o monarhie nu sunt mai multi de 15-20% din populatie. Am dreptate? Si tu ii propui lui Crin monarhia. Ca sa-si rupa gatul?!?!?! Tu asa ai face in locul lui?
Degeaba il provoci sa ,,demonstreze” el acum monarhismul lui! Uiti faptul ca acum are loc DOAR O REVIZUIRE a Constitutiei din 2003. Nu stiai asta? Si inca un mic ,,amanunt” pe care nu-l stii: forma de republica nu poate fi MODIFICATA! Mai pune si tu mana si mai citeste!
Foarte urat din partea ta sa-l intrebi pe Crin:,,Oare a mintit?”. Nu, n-a mintit. Si poate oricand sa reafirme ca este un monarhist. Stii ce cred eu? Ca il urasti pe Crin, ii vrei raul! Stiam de vinerea trecuta ca esti o basista care spera la ruperea USL, acum stiu ca urasti si monarhia!
1. Eu cred ca in Romania putem numara acum cca 30%monarhisti
2. Revizuirea constitutiei in sine nu poate, dar discutarea subiectului in acest mandat poate genera Constituanta, care sa stabileasca forma de guvernamant
3. Nu vreau raul nimanui, dar am dreptul sa sper ca cei care se considera reprezentantii mei si mi-au luat votul, nu il vor folosi in mod viclean impotriva mea.
Abandonez modul obisnuit in care ma adresez de obicei si incerc un raspuns in oglinda:
4. De Crin Antonescu imi pasa exact cat ii pasa lui de mine. Din punctul meu de vedere, acest om are sansa, istorica !, sa se pozitioneze magistral deasupra nevertebratilor alesi. El poate renaste in romani sentimentul de incredere pe care l-a indus Corneliu Coposu. Si nu e putin lucru. Si mai cred ca romanii nu sunt tampiti, nu toti se pozitioneaza fata de adevar in alb si negru. Romanii sunt sensibili atunci cand vad cum bunul simt e sufocat de marlanie (episodul Arafat e destul de recent – ce sanse avea Arafat sa adune in jurul lui atata energie? Teoretic, niciuna. Romanii au vibrat instinctiv de partea ideii-Arafat…asta cred si despre Monarhie).
Asta am vrut sa spun. Pentru cei care au inteles
Hendrixe,
Era cat p-aici sa dau un click pe degetu-n sus la comentariul tau cand, ce sa vezi, imi alunecara ochii pe reply-ul catre alice. Inclin sa cred ca faci o confuzie intre un dezamagit si un basist.In acest caz poti sa ma acuzi si pe mine de basism cu circumstante agravante. Sunt de acord cu tine ca monarhistii sunt in minoritate dar te contrazic asupra faptului ca „forma de republica nu poate fi modificata”. In caz ca nu stiai sau ai uitat in decursul istoriei omenirii orice a putut fi modificat.Cateodata brutal.
Dar sa revin la comentariul tau de mai sus:in principiu de acord cu tine dar ce te faci daca dupa ce elimina liberalii si implicit pe Antonescu de la guvernare dintr-o data inalta poarta occidentala(sprijinita de intreaga logistica a „serviciilor specializate”) isi intoarce fata catre nevolnicul infantil, il sprijina economic si dupa aceea vor spune:vedeti ce bine este fara franarul Antonescu la guvernare? Daca chestiunea se intampla cu vreo 6 luni inainte de prezidentiale bagi mana-n foc ca electoratul antibasist, taliban, cei 7,4 , nu vor fi dizlocati?
Eu cred ca totul pleaca de la doctrina lui Basescu cu Statele Unite ale Europei.
In mintea lui si probabil a mai multora asta inseamna ca orice presedinte, parlament sau guvern al unei tari din UE sunt practic niste mici baroni locali care sunt lasati sa jefuiasca in anumite limite tara INSA nu trebuie sa iasa din cuvantul sau parerea oricarui coate-goale de la Bruxelles care se gaseste sa spuna cate ceva.
Ponta si’a insusit doctrina euroborhotului incercand sa faca cat mai frumos din pozitia sa de Baronica de Romania, doar-doar va intra in gratiile alora mari.
Cat priveste poporul roman, nu’l doare nici macar in cot. Mai ales ca a putut lesne observa la referendum ca poporul (democratia, legalitatea) nu conteaza, mult mai importanta e sustinerea intereselor unor politruci de la Bruxelles.
Indiferent de la cine o sa porneasca ruptura psdul o sa ramana la guvernare.Interesul lor e sa ramana cat mai repede, singuri sau cu un mic ajutor, la guvernare , sa traga foloasele materiale si timp suficient sa repare imaginea de tradatori ai luptei antibasiste astfel incat sa poata sustine cu sanse de castig un candidat propriu la prezidentiale. De partea cealalta liberalii au interesul sa participe cat de mult timp la guvernare pentru a avea acces la resurse la care , din pozitia de opozanti , n-ar mai avea acces.Ruptura , din punctul lor de vedere, trebuie sa se faca suficient de tarziu incat sa-si refaca puterea financiara dar suficient de devreme ca sa fie credibila in perspectiva acelorasi alegeri prezidentiale.Problema e ca o lupta de uzura purtata zi de zi intre psdisti si liberali atat la guvern cat si la parlament, pe posturile de televiziune care deja s-au pozitionat, o sa irite populatia votanta deja dezamagita .Momentul rupturii o sa depinda de varfurile liberale care au de ales intre sustinerea lui Antonescu dintr-o opozitie cu multe mingi ridicate la fileu de o guvernare Ponta cvasimonocolora si impotenta sau lipirea de cascaval precum timbrul de scrisoare.Pentru ca, din pacate , un Antonescu izolat, fara sprijinul propriului partid are sanse foarte mici de izbanda chiara daca o sa pastreze masele de parte sa si Antena 3.Si, foarte important, sa nu uitam cat e de „iubit” de democraticii vestici cu toate consecintele care decurg .
Ar mai fi varianta in care Antonescu sa revina la discursul asa-zis nationalist , unul din primele(si singurele) din perioada interimatului.
Caz in care poate pleca si acum, insa ii trebuie forta sa reziste pana la alegeri cu un astfel de discurs, caci va fi atacat de toate ramele euroborhotului, basisti, pontisti-barosisti, chilimani si care i’a mai imbracat.
Din punctul meu de vedere asta ar fi calea de urmat.
Daca Ponta ii da afara pe liberali putin inainte de alegeri (am inclus ambele asa-zis variante favorabile lui Ponta) eu cred ca avantajatul va fi Crin: victimizare in memoria electoratului. Dupa mine ar fi varianta optima, insa nu cred ca Ponta sa fie chiar atat de prost.
Daca Crin pleaca rapid, pe moment va inregistra un scor bunicel ca fiind singurul reprezentant al anti-basismului, sentiment insa diluat de propaganda basist-pontista care va avea timp sa lucreze. Si lucreaza bine. Practic Basescu insusi il poate face pe Ponta cel mai anti-basist.
Ponta nu’i poate da acum afara pe liberali pt ca ii va ramane pecetea ca distrugatorul USL si koabitacu’
Asa incat parerea mea sincera e ca cei doi sunt cam condamnati s’o duca asa, intr’un razboi de uzura.
Pe de alta parte, la alegeri Ponta il poate sustine pe CDiaconescu „adevarat om de stanga-dreapta”, basist si el. O eventuala sustinere declarativa a lui Ponta pentru Antonescu la alegerile prezidentiale ii va aduce lui Antonescu deservicii, Ponta fiind asimilat ca basist.
Mvaaai, dar nu pot sa-mi revin!
Dar cum s-a ajuns aici Doamne Dumnezeul meu?
Unde a disparut armonia perfecta dintre revolutionarii bunului simt CA si VP?
Si dta, domnu’conte de St Scartz, cum ai ajuns sa treci de la panseurile entuziaste de pe vremea cand ma faceai basit daca-l faceam pe VP blatist, la panseurile ingrijorate de acuma?
Se va sparge Usele?
incredibiiiiiil!
Cine si-ar fi inchipuit?
In nici un caz papagalii care i-au votat pe fratii de cruce VP si CA.
Succesuri la analize extrafine!
Misto analiza, Conte. Garfield are dreptate. O sa incerc si eu, Serenissime, sa dau propriile mele raspunsuri la intrebarile domniei tale (sau propiile, cum ar spune distinsul unguent):
a) autorii vizibili si invizibili ai pactului (tonta, basexu, dragnea, colonistii si cozile lor de topor din SRI si SIE)
b) cand interesele autorilor vizibili si invizibili ai pactului de cooperare presedinte-premier vor intra in coliziune directa cu cele ale antibasistilor si ale lui Crin. Pbb intr-un moment legat de regionalizare si modificarea Constitutiei. Adica, mai curand decat se asteapta multi.
c) in asa fel incit Crin sa nu cistige presedintia si sa nu-si poata impune masurile care contravin intereselor in zona ale licuriciului, Angliei, Germaniei si Comisiei Europene. Posibil polarizarile vor fi ceva de genul Ponta-Udrea (Basescu)-Raitaru vs. Crin-Blaga-A3. la nevoie, poate fi scoasa din palarie solutia Isarescu, daca Ponta se face ca nu se baga iar Oprescu nu performeaza.
Să apreciem temeritatea întrebării și logica argumentației dar întrebarea trebuie pusă altfel.Și anume,cui servește această „rupere” și CE INTERESE ar putea fi în joc pentru ca ea să devină efectivă.Să-i luăm pe rând pe „împricinați”.
PSD și Ponta ce interese ar avea?Să scape de liberali și să se alieze cu UDMR și PD?Ca să facă ce?!Să vină în contra tendinței europene de eliminare a popularilor europeni din structurile de conducere ale UE?Să plătească datoriile de 30 Mld € în plină criză și să rămână singurul „țap ispășitor” cu scăderea corespunzătoare din sondaje și cu foarte probabilele tulburări sociale.Și totul pentru ce,pentru a-i face pe plac lui băSSecu?
Nu,PSD NU va rupe USL!
Acum despre PNL.Ei ce interese ar avea pentru „o ruptură”?Să intre în opoziție ca să facă ce?Să chibițeze pe alții de pe margine și să-i înjure lumea că au părăsit corabia(și poporul…) la greu?Că să-și apere „puritatea ideologică” afectată de stângiștii comuniști?Haida,de!nu se face asta așa.Mai ales că,deocamdată,PNL și Crin Antonescu au asigurarea că PSD îi vor sprijini la președinție(deși mai este mult timp până atunci…).
PNL are alte obiective.În primul rând să se întărească organizatoric și politic și asta este mai ușor la guvernare.Un test împortant vor fi alegerile europarlamentare unde PNL va merge singur cu targetul de 30%.În paralel trebuie securizată candidatura lui Crin Antonescu la președinție iar până atunci PNL trebuie să fie suficient de puternic ca să asigure singur victoria(chiar dacă PSD trădează…).NU,nici PNL NU poate rupe acum USL!
Atunci DE CE aceste „tarantele” aiuritoare?Fiindcă este foarte greu cu guvernarea și trebuie ca poporul să vadă cât este de greu și cum luptă ei ca să fie bine.Chestia cu procurorii este o poveste de adormit copiii;în definitiv,ce altă soluție se putea găsi?E mai bună orice soluție decât niciuna.Dar Crin Antonescu a găsit un bun moment să mai câștige ceva puncte electorale.
Deci,după părerea mea,nici PSD nici PNL n-au interese acum să rupă alianța!
Si un comentariu on-topic, ca raspuns la intrebarea din titlu: NIMIC.
O EPIGRAMA PENTRU CRISTIAN PREDA: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/04/11/o-epigrama-pentru-cristian-preda/.
Dle Conte, hai sa-ti spuna motanu cand, ca te vad un pic cam… dezorientat, ca sa nu zic mai mult. USL se va rupe de indata ce marele licurici mondial, de coniventa cu marea licuricioaica europeana, vor hotari ca a sosit momentul! Ca doar nu suntem de capul nostru! hehehe! Gm.
Dezorientat dezorientat dar, ca sa nu zic mai mult, daca Crin Antonescu face EL pasul asta, intr-un moment bine ales pentru EL, familia de licurici va putea suferi (e drept, nu stiu daca iremediabil) o cadere de tensiune care sa ii mai taie din elanul iluminator.
Singura arma eficienta impotriva fortei disproportionate este inteligenta disproportionata. Daca o ai…
Tz-tz-tz! Imbarligate mai sunt meandrele concretului! Asta cu inteligenta si eficienta ne omoara, in rest… n-avem treaba! he he he! Gm.