Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Traian Băsescu ni s-a înfățișat aseară ca o reclamă de frizerie de pe vremea Cooperativei Higiena: ras la sânge cu briciul, obraji împurpurați de revitalizanta apă de colonie Doina, tuns cu precizie cazonă, perciuni și contururi de o geometrie specifică serviciilor de pompe funebre. https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Mi-a făcut impresia că, mai mult decât altădată, a vrut să arate ca nou: proaspăt, vivace, cuceritor.

Cum, la Traian Băsescu, nu trebuie să te iei niciodată după aparențe, el fiind un maestru al cabotinismului emancipat, care folosește în funcție de nevoi deghizamentul, grimasa groasă de pantomimă, lacrima și hohotul, doar ca să inducă în eroare în funcție de necesități, m-am concentrat nu pe mesajele explicite ci pe cele mai degrabă induse. Și ce-am observat?

Că Traian Băsescu  nu a planificat acest interviu împins de o temă anume, care să necesite urgente clarificări prezidențiale, ci din motive pur psihologice: învrăjbirea liderilor USL și demoralizarea susținătorilor acestora.

Lăudarea lui Victor Ponta, într-o manieră aproape deșănțată dar cu acel zâmbet subțire de Mona Lisa prevestind revelații, îi făcea rău în primul rând premierului dar și privitorilor USL-iști, tot mai convinși că asistă la un blat ce li s-ar fi părut imposibil cu 4 luni în urmă.

Persiflarea lui Crin Antonescu adâncea prăpastia între bine și rău apud Băsescu, sentimentul că de unde inițial au fost doi contra lui Basescu, acum sunt doi contra lui Antonescu. Faptul că, astfel, îl legitima și mai mult pe Antonescu în ochii românilor ca adevăratul și singurul antibăsist de pe scena politicii mari îl interesa mai puțin decât accentuarea schismei dintre el și Ponta. Ce poate fi mai important în acest moment decât distrugerea USL?

Iar în tot acest șiretlic Victor Ponta este obligat la cumințenie pentru a-și vedea sacii în căruță adică procurorii pe funcții. De fapt președintele, care nu poate rezista ispitei șantajului atunci când are pe cineva la mână, s-a referit, sibilinic, și la posibilitatea de a nu-i aproba pe toți propușii lui Ponta („trebuie să ținem cont și de opinia CSM-ului, altfel aruncăm în derizoriu rolul acestei instituții pe care toți înalții funcționari europeni o urmăresc acum cu maxim interes”…). Asta, desigur, dacă …

Așa cad guguștiucii în capcane. Li se oferă câteva boabe de porumb aliniate, și cu fiecare pas spre înghițirea încă unui și încă unui bob clisa devine tot mai posesivă, salvarea tot mai improbabilă.

Alaltăieri l-au lăudat ambasada SUA și ambasada Marii Britanii, ieri l-au lăudat Andrei Pleșu și Ion Cristoiu, azi l-a lăudat Traian Băsescu… Cum să-i dezamăgești pe toți acești corifei luând distanță față de laudele lor după care atâta vreme ai tânjit, reafirmându-ți crezurile cu care ai amăgit un popor intreg prostindu-l să te voteze?

Victor Ponta mai are puțin, foarte puțin timp, săși salveze imaginea de om onest, de politician integru. Dacă mai are…

Ar trebui să facă azi, și nu mâine, nu după semnarea de către Băsescu a listei cu procurori, gesturile minimale de solidaritate față de cauza care l-a propulsat unde este. Să aibă o clarificare cu Crin Antonescu și să iasă imediat împreună cu acesta la o declarație publică de reconciliere.

La provocarea de ieri a lui Traian Băsescu să dea o replică pe măsură, sășteargă impresia tot mai puternicăși umilitoare că Traian Băsescu s-a reinstalat în confortabilul său rol de păpușar atotputernic, de sub controlul căruia nimeni nu se mai poate sustrage.

Iar dacă Victor Ponta, printr-o tăcere complice cu limbarița președintelui, continuă să-l lase în offside pe Crin Antonescu și peste weekend-ul acesta, punându-i la încercare rezistența la rupere, atunci liderul liberal ar trebui să înțeleagă ceea ce devine tot mai evident pentru noi toți și să acționeze.

Să preia el inițiativa, să înceapă demersurile pentru desființarea USL, lăsându-i pe cei doi complici încleiați unul în brațele celuilalt, într-un rut ce-și va pierde curând sensul concupiscent, lăsând locul naturilor lor atavice.

Contele de Saint GermainEditorialeapa de colonie Doina,Cooperativa Higiena,Crin Antonescu,Cristoiu,CSM,Plesu,Traian Basescu,USL,Victor PontaTraian Băsescu ni s-a înfățișat aseară ca o reclamă de frizerie de pe vremea Cooperativei Higiena: ras la sânge cu briciul, obraji împurpurați de revitalizanta apă de colonie Doina, tuns cu precizie cazonă, perciuni și contururi de o geometrie specifică serviciilor de pompe funebre. Mi-a făcut impresia că, mai...Blog politic si polemic