Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Traian Băsescu ni s-a înfăţişat aseară ca o reclamă de frizerie de pe vremea Cooperativei Higiena: ras la sânge cu briciul, obraji împurpuraţi de revitalizanta apă de colonie Doina, tuns cu precizie cazonă, perciuni şi contururi de o geometrie specifică serviciilor de pompe funebre. https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Mi-a făcut impresia că, mai mult decât altădată, a vrut să arate ca nou: proaspăt, vivace, cuceritor.

Cum, la Traian Băsescu, nu trebuie să te iei niciodată după aparenţe, el fiind un maestru al cabotinismului emancipat, care foloseşte în funcţie de nevoi deghizamentul, grimasa groasă de pantomimă, lacrima şi hohotul, doar ca să inducă în eroare în funcţie de necesităţi, m-am concentrat nu pe mesajele explicite ci pe cele mai degrabă induse. Şi ce-am observat?

Că Traian Băsescu  nu a planificat acest interviu împins de o temă anume, care să necesite urgente clarificări prezidenţiale, ci din motive pur psihologice: învrăjbirea liderilor USL şi demoralizarea susţinătorilor acestora.

Lăudarea lui Victor Ponta, într-o manieră aproape deşănţată dar cu acel zâmbet subţire de Mona Lisa prevestind revelaţii, îi făcea rău în primul rând premierului dar şi privitorilor USL-işti, tot mai convinşi că asistă la un blat ce li s-ar fi părut imposibil cu 4 luni în urmă.

Persiflarea lui Crin Antonescu adâncea prăpastia între bine şi rău apud Băsescu, sentimentul că de unde iniţial au fost doi contra lui Basescu, acum sunt doi contra lui Antonescu. Faptul că, astfel, îl legitima şi mai mult pe Antonescu în ochii românilor ca adevăratul şi singurul antibăsist de pe scena politicii mari îl interesa mai puţin decât accentuarea schismei dintre el şi Ponta. Ce poate fi mai important în acest moment decât distrugerea USL?

Iar în tot acest şiretlic Victor Ponta este obligat la cuminţenie pentru a-şi vedea sacii în căruţă adică procurorii pe funcţii. De fapt preşedintele, care nu poate rezista ispitei şantajului atunci când are pe cineva la mână, s-a referit, sibilinic, şi la posibilitatea de a nu-i aproba pe toţi propuşii lui Ponta (“trebuie să ţinem cont şi de opinia CSM-ului, altfel aruncăm în derizoriu rolul acestei instituţii pe care toţi înalţii funcţionari europeni o urmăresc acum cu maxim interes”…). Asta, desigur, dacă …

Aşa cad guguştiucii în capcane. Li se oferă câteva boabe de porumb aliniate, şi cu fiecare pas spre înghiţirea încă unui şi încă unui bob clisa devine tot mai posesivă, salvarea tot mai improbabilă.

Alaltăieri l-au lăudat ambasada SUA şi ambasada Marii Britanii, ieri l-au lăudat Andrei Pleşu şi Ion Cristoiu, azi l-a lăudat Traian Băsescu… Cum să-i dezamăgeşti pe toţi aceşti corifei luând distanţă faţă de laudele lor după care atâta vreme ai tânjit, reafirmându-ţi crezurile cu care ai amăgit un popor intreg prostindu-l să te voteze?

Victor Ponta mai are puţin, foarte puţin timp, săşi salveze imaginea de om onest, de politician integru. Dacă mai are…

Ar trebui să facă azi, şi nu mâine, nu după semnarea de către Băsescu a listei cu procurori, gesturile minimale de solidaritate faţă de cauza care l-a propulsat unde este. Să aibă o clarificare cu Crin Antonescu şi să iasă imediat împreună cu acesta la o declaraţie publică de reconciliere.

La provocarea de ieri a lui Traian Băsescu să dea o replică pe măsură, săşteargă impresia tot mai puternicăşi umilitoare că Traian Băsescu s-a reinstalat în confortabilul său rol de păpuşar atotputernic, de sub controlul căruia nimeni nu se mai poate sustrage.

Iar dacă Victor Ponta, printr-o tăcere complice cu limbariţa preşedintelui, continuă să-l lase în offside pe Crin Antonescu şi peste weekend-ul acesta, punându-i la încercare rezistenţa la rupere, atunci liderul liberal ar trebui să înţeleagă ceea ce devine tot mai evident pentru noi toţi şi să acţioneze.

Să preia el iniţiativa, să înceapă demersurile pentru desfiinţarea USL, lăsându-i pe cei doi complici încleiaţi unul în braţele celuilalt, într-un rut ce-şi va pierde curând sensul concupiscent, lăsând locul naturilor lor atavice.

Contele de Saint GermainEditorialeapa de colonie Doina,Cooperativa Higiena,Crin Antonescu,Cristoiu,CSM,Plesu,Traian Basescu,USL,Victor PontaTraian Băsescu ni s-a înfăţişat aseară ca o reclamă de frizerie de pe vremea Cooperativei Higiena: ras la sânge cu briciul, obraji împurpuraţi de revitalizanta apă de colonie Doina, tuns cu precizie cazonă, perciuni şi contururi de o geometrie specifică serviciilor de pompe funebre. Mi-a făcut impresia că, mai...Blog politic si polemic