Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]
(Comentariu postat la articolul publicat in EVZ din 24 nov. 2010 de Mircea Marian sub titlul  “România nu trebuie primită în spaţiul Schengen”, articol ce poate fi citit accesand linkul
http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-romania-nu-trebuie-primita-in-spatiul-schengen-913397.html )

Nu vreau să cad în greşeala pe care o reproşez cel mai des şi vehement ziariştilor şi intelectualilor lui Băsescu, anume incapacitatea de a fi obiectivi şi de a recunoaşte atunci când clienţii lor de perdaf zilnic fac şi lucruri care ar trebui apreciate.

Voi spune deci tranşant, fără ironii sau codiţe stilistice  relativizante, că articolul de azi al lui Mircea Marian este, prin conţinut, unul corect, curajos şi chiar exemplar, având în vedere tribuna înrolată de la care el a fost lansat.

E un mesaj sub semnul exasperării. E un mesaj nu al unui om trezit brusc într-o realitate înfricoşătoare ci al unei structuri care şi-a atins limitele compromisului acceptabil şi care izbucneşte “stop, aşa nu se mai poate, mayday, mayday”.

M-am tot întrebat în ultimele zile cum o arăta acum, din interior, DGIPI – serviciul de informaţii al MI. Şi cred că cea mai bună imagine pentru a-l descrie este cea a unui stup de albine asediat de un roi de viespi.

Albinele ar fi zecile de mii de agenţi operativi ai serviciului, pălmaşii oneşti, educaţi în spiritul disciplinei, legalităţii, apărării valorilor clamate ale democraţiei. Prin natura activităţii lor ei observă, ştiu şi se crucesc.

Viespile ar fi şefii lor numiţi politic, corciţi direct sau pe linie de partid cu “frumoşii interlopi ai marilor oraşe”. Rolul viespilor este să intoxice stupul debusolând albinele şi folosind mierea adunată de acestea în interes personal sau de gaşcă.

Sistemul descris a ajuns la un aşa nivel de dezechilibru încât şi-a atins probabil punctul critic, entropia minimă.  Conform teoriei lui Prigogine, ar urma o autoorganizare, într-o nouă formă, cu finalitate conservativă. Poate articolul de azi al lui MM este un semn că acest proces spontan s-a declanşat.

Să nu inţelegem insă greşit. Dacă s-a declanşat, ceea ce nu este încă sigur, el nu a fost pornit din exterior, de instanţe reformatoare bine intenţionate. Ar fi o iluzie şi o naivitate să credem asta. La noi, azi, aceste instanţe care ar avea puterea schimbării, sunt încuscrite cu viespile, din rândul acestora şi pentru ele.

Dacă s-a declanşat un proces de reaşezare, atunci trebuie să fie vorba, repet, de o mişcare spontană, la nivelul albinelor exasperate. Că preşedintele înfierează, că ministrul Igaş demite şi numeşte, sunt doar reacţii de apărare ale unor bondari pântecoşi, lideri ai roiului de viespi, deranjaţi de excesul de zumzăit din jurul acestui stup.

Contele de Saint GermainPolemiceDGIPI,Igas,Mircea Marian,Prigogine(Comentariu postat la articolul publicat in EVZ din 24 nov. 2010 de Mircea Marian sub titlul  'România nu trebuie primită în spaţiul Schengen', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-romania-nu-trebuie-primita-in-spatiul-schengen-913397.html ) Nu vreau să cad în greşeala pe care o reproşez cel mai des şi vehement ziariştilor şi intelectualilor...Blog politic si polemic