Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]
(Comentariu postat la articolul publicat in EVZ din 24 nov. 2010 de Mircea Marian sub titlul  „România nu trebuie primită în spațiul Schengen”, articol ce poate fi citit accesand linkul
http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-romania-nu-trebuie-primita-in-spatiul-schengen-913397.html )

Nu vreau să cad în greșeala pe care o reproșez cel mai des și vehement ziariștilor și intelectualilor lui Băsescu, anume incapacitatea de a fi obiectivi și de a recunoaște atunci când clienții lor de perdaf zilnic fac și lucruri care ar trebui apreciate.

Voi spune deci tranșant, fără ironii sau codițe stilistice  relativizante, că articolul de azi al lui Mircea Marian este, prin conținut, unul corect, curajos și chiar exemplar, având în vedere tribuna înrolată de la care el a fost lansat.

E un mesaj sub semnul exasperării. E un mesaj nu al unui om trezit brusc într-o realitate înfricoșătoare ci al unei structuri care și-a atins limitele compromisului acceptabil și care izbucnește „stop, așa nu se mai poate, mayday, mayday”.

M-am tot întrebat în ultimele zile cum o arăta acum, din interior, DGIPI „“ serviciul de informații al MI. Și cred că cea mai bună imagine pentru a-l descrie este cea a unui stup de albine asediat de un roi de viespi.

Albinele ar fi zecile de mii de agenți operativi ai serviciului, pălmașii onești, educați în spiritul disciplinei, legalității, apărării valorilor clamate ale democrației. Prin natura activității lor ei observă, știu și se crucesc.

Viespile ar fi șefii lor numiți politic, corciți direct sau pe linie de partid cu „frumoșii interlopi ai marilor orașe”. Rolul viespilor este să intoxice stupul debusolând albinele și folosind mierea adunată de acestea în interes personal sau de gașcă.

Sistemul descris a ajuns la un așa nivel de dezechilibru încât și-a atins probabil punctul critic, entropia minimă.  Conform teoriei lui Prigogine, ar urma o autoorganizare, într-o nouă formă, cu finalitate conservativă. Poate articolul de azi al lui MM este un semn că acest proces spontan s-a declanșat.

Să nu ințelegem insă greșit. Dacă s-a declanșat, ceea ce nu este încă sigur, el nu a fost pornit din exterior, de instanțe reformatoare bine intenționate. Ar fi o iluzie și o naivitate să credem asta. La noi, azi, aceste instanțe care ar avea puterea schimbării, sunt încuscrite cu viespile, din rândul acestora și pentru ele.

Dacă s-a declanșat un proces de reașezare, atunci trebuie să fie vorba, repet, de o mișcare spontană, la nivelul albinelor exasperate. Că președintele înfierează, că ministrul Igaș demite și numește, sunt doar reacții de apărare ale unor bondari pântecoși, lideri ai roiului de viespi, deranjați de excesul de zumzăit din jurul acestui stup.

Contele de Saint GermainPolemiceDGIPI,Igas,Mircea Marian,Prigogine(Comentariu postat la articolul publicat in EVZ din 24 nov. 2010 de Mircea Marian sub titlul  'România nu trebuie primită în spațiul Schengen', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-romania-nu-trebuie-primita-in-spatiul-schengen-913397.html ) Nu vreau să cad în greșeala pe care o reproșez cel mai des și vehement ziariștilor și intelectualilor...Blog politic si polemic