Scorul acestui articol
[Total: 18 voturi. Media: 4.4]

Am impresia că cineva împinge România spre război civil. De când am devenit scut antirachetă È™i graniță la „žmarea falie” de la Est, în buza căreia, pe partea cealaltă, „žcutremurele” se țin lanț, o forță malefică nerepertoriată în meniurile democrației, desfăÈ™oară pe scena politică românească schimbări È™i manevre ca pentru o nouă revoluție. De data asta, însă, nu o revoluție populară ci una de laborator, în care poporul este folosit doar ca reactiv, ca masă de manevră.
Priviți cât de artificial È™i intempestiv a apărut „žscandalul evacuării”. Nimeni n-ar fi prevăzut, acum o lună, aÈ™a ceva. Un proces discutabil (procesul Telepatia), dus însă la capăt fără tulburări, cu hotărâre judecătorească definitivă îndeplinită în toți termenii ei imperativi (arestări, confiscări, blocări de conturi) È™i, brusc, evacuarea în 5 zile. Caracterul provocator e mai presus de orice dubiu.
Că cineva vrea să tulbure grav apele în România nu mai trebuie demonstrat. Nu-ți dai foc la casă doar pentru că vine frigul È™i tu n-ai încă lemne. Ar mai fi timp să-ți cumperi, chiar È™i cărbuni, de ce să recurgi la un act criminal?
Cred că, în scenariul instigatorilor, ieÈ™irea în stradă a susținătorilor A3 anunțată pentru azi nu doar că a fost anticipată dar a fost È™i dorită, provocată, ca un punct crucial al planului. Urmată de o nouă manifestație, mâine, organizată de aÈ™a ziÈ™ii apărători ai justiției independente, a căror mobilizare tzunamiană de pe Internet seamănă suspect de bine cu aceea de după Colectiv, când a fost dat jos guvernul Ponta.
Azi vor fi 10 000 de oameni în Piața Constituției. Mâine, alți 10 000 în Piața Universității. Nu vi se pare o demență? Nu ar fi trebuit ca autoritățile cu rol în asigurarea liniÈ™tii sociale să facă tot posibilul să dezamorseze o astfel de bombă cu ceas? Cui foloseÈ™te escaladarea asta È™i pentru ce miză?
„žJustițiarisții”, care îmi cunosc poziția din articolele anterioare, vor spune că legea trebuie respectată chiar cu riscuri, chiar cu sacrificii. O hotărâre judecătorească definitivă (HJD) are putere de lege deci trebuie dusă la îndeplinire până la capăt. Întreb: era cerută în această HJD evacuarea trustului Intact din sediile confiscate? Să mi se arate o astfel de prevedere È™i mă înclin. Ea nu există însă. Unii îmi răspund: „žda, dar în HJD scrie că acele clădiri trebuiau trecute în proprietatea statului libere de sarcini. Adică fără chiriaÈ™i. Aici nu s-a îndeplinit HJD. Asta a vrut ANAF să facă È™i de-asta susținem că justiția a fost obstrucționată”.
Această interpretare a formulării „žclădire liberă de sarcini” a fost însă invalidată, prin înregistrarea prezentată aseară de Mihai Gâdea, de chiar Laura Codruța Kovesi (https://www.youtube.com/watch?v=r5DJ2abwvvQ). Care, în 2014, imediat după pronunțarea sentinței în procesul Telepatia, a explicat unui reporter că sintagma „žclădire liberă de sarcini” înseamnă cu totul altceva È™i că ea nu se referă la chiriaÈ™i. Mai mult chiar, doamna Kovesi a spus È™i care va fi abordarea DNA față de chiriaÈ™i, una care, prin intervenția recentă a ANAF, a fost complet călcată în picioare.
Aici chiar că nu mai sunt lucruri de spus. Interviul doamnei Kovesi este clarificator È™i devastator pentru toți cei care susțin că ANAF a încercat să pună în aplicare o HJD. NU EXISTÄ‚ O ASTFEL DE HJD referitoare la evacuare!
Acest lucru ar trebui să-i fie clar È™i noului È™ef al CSM care ieri, dezinformat sau împins de la spate de forțe mai puternice decât el, a dat în nume propriu (È™i nu cu acceptul prin vot al tuturor membrilor CSM) un comunicat ruÈ™inos È™i descalificant pentru un jurist. Să invoci o HJD care nu există, doar ca să-ți arăți obediența È™i apartenența necondiționată la una dintre tabere este, pur È™i simplu, o abdicare morală.
Dar care sunt taberele? Jucătorii se È™tiu: preÈ™edintele Johannis, premierul CioloÈ™, binomul SRI „“ DNA, partidele mari (PNL È™i PSD), Traian Băsescu È™i, posibil, SIE.
Credeam că Dacian CioloÈ™, fiind premierul ales de Klaus Johannis să conducă „žguvernul meu”, e în aceeaÈ™i tabără, trup È™i suflet, cu preÈ™edintele. Declarațiile lor, nu tocmai convergente, despre acțiunea ANAF, m-au pus însă pe gânduri. Amintindu-mi de rolul lui Traian Băsescu în ascensiunea spectaculoasă a lui CioloÈ™ (ministru al agriculturii, consilier la Cotroceni, comisar european) precum È™i de serviciile întoarse de acesta fostului preÈ™edinte (constituirea Ministerului Agriculturii în parte civilă în procesul ICA, declararea unui prejudiciu care nu a figurat niciodată în evidențele contabile ale ministerului etc.) înclin în acest moment să cred că, în scandalul ANAF, CioloÈ™ l-a trădat pe Johannis în beneficiul lui Băsescu.
Unii susțin că toată provocarea ANAF este opera lui Băsescu È™i a cârtițelor lui rămase, în adormire, prin instituții cheie È™i care, la un ordin al acestuia, s-au reactivat pentru a destabiliza regimul Johannis. Teza asta poate fi susținută de multe „žcoincidențe”: reapariția comandourilor de postaci de pe Net, sub coordonarea lui Bogdan Oprea (fost purtător de cuvânt al lui Băsescu), atitudinea lui CioloÈ™ care a închis ochii la desantul ANAF permițând haosul ce a urmat, regruparea sub acelaÈ™i steag de luptă a unor foÈ™ti propagandiÈ™ti băsiÈ™ti (Tapalagă, Turcescu, Marian) care dăduseră impresia, la un moment dat, că au spart gaÈ™ca etc. TotuÈ™i, în acest caz, unde sunt instituțiile statului care ar fi trebuit să prevină acțiuni destabilizatoare în societate? Cum de permit ele producerea unor atât de grave provocări È™i nu intervin ferm pentru a le preveni?
Și ajungem la întrebarea cheie: în ce tabără joacă binomul SRI „“ DNA? În tabăra lui Klaus Johannis sau în cea a lui Traian Băsescu?
Trei întrebări ajutătoare ar putea aduce clarificări, mai ales că sunt È™i retorice în acelaÈ™i timp:
– Cine avea forța să-l determine pe Gelu Diaconu să semneze, în chiar ultima sa zi de mandat, ordinul de evacuare a televiziunilor trustului Impact?
– Cine avea forța să-i înlocuiască peste noapte, într-o liniÈ™te aproape totală, pe procurorul general Nițu È™i pe È™eful DGIPI Nicolae Gheorghe?
– Cine avea forța să-l împingă pe noul È™ef al CSM la declarația sinucigaÈ™ă pe care a făcut-o ieri?
E clar că binomul nu numai că este în joc dar chiar el face cărțile. Schimbările la care se referă primele două întrebări nu puteau fi făcute fără acordul preÈ™edintelui Johannis sau împotriva intereselor acestuia. Am putea bănui, deci, că binomul e de partea preÈ™edintelui. Pe de altă parte, declarația È™efului CSM de ieri nu este deloc pro-Johannis. Dimpotrivă. Nici retragerea a mii de like-uri de pe pagina de Facebook a lui Johannis nu are cum să-l favorizeze pe acesta.
Și atunci? În ce tabără joacă binomul SRI „“ DNA care nu este deloc străin de tot ce se întâmplă? Să-i convină reintrarea lui Traian Băsescu în jocul granzilor politici? Acum când el, binomul, taie È™i spânzură după bunul plac? Nu pare a fi în logica celor deja atinÈ™i de atotputernicie.
Părerea mea este că binomul nu joacă, decisiv, pentru niciuna dintre cele două tabere menționate anterior. El joacă doar pentru sine È™i se foloseÈ™te de disputele celorlalți (pe care îi mai È™i ajută, uneori, atât cât să se slăbească între ei) pentru a-È™i atinge obiectivele sale de control total.
Se apropie momentul numirii de către preÈ™edintele johannis a È™efilor justiției pentru următorii 4 ani. Binomul îi arată acestuia din când în când pisica, pentru a se asigura că nicio surpriză neplăcută nu-l paÈ™te.
Toată acestă instabilitate, extrem de periculoasă, este generată de camarila băsistă cu sprijinul discret È™i incomplet al binomului. De ce? Pentru ca preÈ™edintele Johannis, pus în dificultate, să înțeleagă că fără SRI È™i DNA în distribuțiile actuale va avea dificultăți imense, poate insurmontabile, de a-È™i duce mandatul până la capăt.
Este forma oculților de a-È™i negocia viitorul. Va rezista Klaus Johannis sau va fi îngenunchiat ca È™i predecesorii săi? Iar marile puteri, care ne-au făcut scut în fața amenințărilor din Est, până unde vor permite destabilizarea României?

Contele de Saint GermainEditorialeA3,ANAF,binomul SRI-DNA,Bogdan Oprea,Colectiv,CSM,Dacian Ciolos,DGIPI,evacuarea trustului Intact,Gelu Diaconu,Klaus Johannis,Laura Codruta Kovesi,Mihai Gadea,Nicolae Gheorghe,Piata Constitutiei,Piata Universitatii,PNL,procesul Telepatia,PSD,razboi civil,SIE,Tapalagă,Tiberiu Nitu,TurcescuAm impresia că cineva împinge România spre război civil. De când am devenit scut antirachetă È™i graniță la 'žmarea falie' de la Est, în buza căreia, pe partea cealaltă, 'žcutremurele' se țin lanț, o forță malefică nerepertoriată în meniurile democrației, desfăÈ™oară pe scena politică românească schimbări È™i manevre ca...Blog politic si polemic