Scorul acestui articol
[Total: 40 voturi. Media: 4.7]

Serviciile secrete au o particularitate ce le deosebeÈ™te radical de alte instituții ale statului: beneficiază de protecția unei confidențialități de fier. Atât din interior (agenții lor fiind instruiți È™i organizați în aÈ™a fel încât să nu transpire nimic, din ceea ce nu trebuie, în afară) cât È™i din exterior (unde legile de funcționare È™i control le asigură cadrul etanÈ™ necesar ținerii la distanță a amatorilor de scandal și de intruziuni de tot felul).

Era de aÈ™teptat, aÈ™adar, ca binomul SRI „“ DNA, obiÈ™nuit în ultima vreme să i se permită totul, să nu-i stea nimic în calea curiozităților profesionale È™i a apetitului de dominare absolută, să-È™i iasă din pepeni în fața unui bastion inexpugnabil (È™i de aceea inacceptabil de singular È™i amenințător) cum este Serviciul de Informații Externe (SIE).

El, binomul, care a dat jos cât ai clipi un prim ministru cu guvernul său cu tot, care a transformat Curtea Constituțională într-un derizoriu refugiu pastoral bun doar de zeruri È™i telemele, care a arestat-o într-o feerie cu mascați pe egala Bica È™i l-a alungat cu coada între picioare de la post pe superiorul Nițu, ditamai Procurorul General al României, el, binomul, care a ajuns să se substituie electoratului în desemnarea primarilor din marile municipii ale țării È™i care îl ține în È™ah pe însuÈ™i preÈ™edintele Klaus Johannis, cu casele lui închiriate discutabil pe la Sibiu…,  tocmai el, ce scăpase în câÈ™tigător unic, în carul triumfal al dreptății È™i justiției remodelatoare de nație, cu tracțiune dublă È™i suspensii adaptate să depăÈ™ească lin orice fel de obstacol, tocmai el, zic, să se împiedice, în defilarea lui victorioasă, în galopul lui de sănătate, de-un ciot? De camuflajele È™i baricadele È™i capcanele È™i perdelele de fum de doi bani ale James Bonzilor lui MRU?

Aproape că a  devenit mai mult o problemă de orgoliu, decât de legitimitate, dacă există un conducător unic al jocului, cum se dăduse impresia până acum, sau avem de-a face cu o federalizare a influenței, cu un arhipelag de entități, de autorități, de ordonatori de edicte care-și dispută jurisdicții și întâietăți.

Doamna Kovesi a iesit zilele trecute despletită, furibundă, jeandarchiană, să livreze rugului, ștreangului, ghilotinei, scaunului electric, trădători. De neam, de țară, de ideal.

Căci așa nu se mai poate!

SRI i se închină: 90 de cazuri peșcheș. DIPI contribuie cu o ofrandă de două cifre: 22. Până și DIA cotizează cu 4. Doar SIE, zero barat. Vita Kobe, infiltrată în metabolismul oleaginosului MRU, obstrucționează, prin refuzul obolului, lupta anticorupție. Re-vol-tă-tor!

SRI È™i SIE sunt două cutii negre. Dacă nu mi-ar fi teamă că torn gaz peste focul unor inflamări È™i aÈ™a aerate peste măsură de presă, aÈ™ spune chiar că sunt două „žcuburi negre”. La drept vorbind, cine, normal la cap, ar putea face vreo conexiune cu Black Cube, nu? Doar în creierul meu, subjugat de magii conspiraționiste, pot apărea astfel de … scurtcircuite. Griji aiurea, de prea multă probabilistică pe numere mici È™i ficțiune literar „“ artistică asimilată precar la preț de realitate.

Dar să revenim la cestiune. Două cutii negre, aÈ™adar, față în față. Impenetrabile, enigmatice, È™i încărcate nu cu TNT mineresc ci cu U-235 de colecție, pentru ca distracția să fie totală în cazul în care cineva ar avea nebunia să încerce a le forța secretele. Două cutii negre, ca niÈ™te zaruri ce aÈ™teaptă să fie aruncate de o mână nonÈ™alantă, care le zăngăneÈ™te cu gândul doar la combinația câÈ™tigătoare pentru ea. Dezastrul consecințelor, un eÈ™ec generalizat, nici măcar nu e luat în calcul.

S-a declanÈ™at, cu alte cuvinte, războiul cutiilor negre, SRI versus SIE, cu participarea extraordinară a guest star-ului DNA în rol de fecioară a dreptății. Cu bretonul tăiat după buza căștii, cu picioarele goale È™i vestmintele sfâÈ™iate, aruncată în luptă ca simbol al binelui vânat de rău, menită să indice nehotărâților gură „“ cască la ce tabără să adere pentru a nu mai face curent țărișoarei, de pomană, cu advecția lor pulmonară.

E o luptă a străfundurilor cu străfundurile. Ca vânzoleala oceanului, sub valuri. Nu poate fi decisă printr-o banală inginerie de suprafață. Necesită complexe interacții cuantice.

Iar doamna Kovesi, dimpreună cu yesmenii care o sfătuiesc,  își închipuie că se rezolvă printr-o simplă sborșeală. Că SIE o fi vreun fel de DGIPI cu urechea la pahar și paharul la zid sau de ANAF hăituitor cu ogari cu mânecuțe, căruia îi elimini cu un scrâșnet de șmirghel È™eful vremelnic și gata, poți să ți-l agăți după aia, trofeu inert, pe perete.

I-au luat-o nervii pe dinainte. Și lipsa de experiență. Și heliul pe care i l-au suflat toți prin alveole, ca pe-un narcotic al puterii. Și care o face azi să plutească deasupra altora, să pășească pe apă, dar nu pentru că ar avea însușiri christice ci dintr-o inconsistență ce-i afectează foarte mult g-ul terestru.

Două zile am întrerupt scrisul la acest articol. Ideea care mă stârnise să-l încep a fost gravitatea excepțională și stranietatea vecină cu patologicul ale răfuielii publice a doamnei Kovesi cu SIE.  Nu găseam altă explicație acestei răbufniri decât o cădere nervoasă. Să te ferească Dumnezeu de dracii unei femei răsfățate, căreia brusc cineva îndrăznește să-i sufle-n răspăr. După mine, originea răzbelului declanșat de șefa DNA trebuia căutată în spionarea ei de către Black Cube și în eventuale descoperiri compromițătoare rezultate de-aici, care, pur și simplu, au scos-o din minți. Posibila legătură a lui MRU (deci a SIE) cu neobișnuitul demers am suspectat-o și comentat-o public încă de la început. Prin urmare, bănuindu-l și Laura Kovesi pe MRU de un amestec în tărășenie, s-a gândit să-l rezolve cu metodele ei deja consacrate. Doar că a intervenit efectul de cutie neagră, care a schimbat radical regulile jocului. În acest punct m-am blocat. Neavând concluzii, m-am oprit din scris.

S-au mai întâmplat, însă, după aceea, lucruri.

  1. SIE a furnizat un răspuns prompt și deloc timorat reproșurilor DNA. Într-un limbaj sobru (dar cu un sarcasm diplomatic evident) a explicat că atribuțiile sale sunt stabilite de legi clare, care plasează așteptările DNA în zona abuzurile specifice fostei securități comuniste.
  2. În aceeași zi, arestul pentru încă 30 de zile ale celor doi „žspioni” evrei a fost confirmat de instanță. DIICOT a informat printr-un comunicat că aceștia au furnizat un fel de portret robot al persoanei care a angajat Black Cube să o spioneze pe Laura Kovesi, fără să indice, însă, identitatea acesteia. „žDIICOT are, însă, unele suspiciuni”. Șeful DIICOT a mai precizat: firma Black Cube refuză să colaboreze cu autoritățile române. SIE nu a ajutat ancheta în dosarul spionilor lui Kovesi. Pentru acest motiv, MRU a fost chemat în Parlament.
  3. Președintele Klaus Johannis i-a convocat de urgență joi (28 aprilie 2016) la Cotroceni pe Mihai Răzvan Ungureanu È™i Codruța Kovesi, È™i consideră că problema s-a rezolvat.

Pe baza celor de mai sus pot, astăzi, trage niște concluzii și, deci, încheia acest articol.

SIE nu este ușor de intimidat. Deși, teoretic, MRU ar putea fi ușor chemat să dea socoteală la DNA pentru vreun dosar pregătit în mare viteză și pe criterii de oportunitate, nu cred că acest lucru se va întâmpla. Misterioasele forțe ale cutiilor negre.

Negocierile cu Black Cube și cu beneficiarul informațiilor  obținute de această firmă merg prost, din moment ce situația tinerilor evrei arestați nu s-a deblocat. Asta explică și ieșirea nervoasă a doamnei Kovesi, care a depășit toate uzanțele în materie de conflicte între serviciile secrete ale unei țări.

Intervenția rapidă și autoritară a președintelui demonstrează că s-a atins o zonă de maximă sensibilitate. Iar bila neagră, dacă e să păstrăm coloristica din titlu, i-a fost arătată clar Laurei Kovesi, care a generat, prin labilitatea ei comportamentală, un scandal public ce e de natură să îngrijoreze nu doar establishmentul românesc ci și pe marii parteneri internaționali ai acestuia.

Oare avem de-a face cu un război real al unor cuburi negre sau sunt doar simple zaruri disputându-ne la masa hazardului?

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Bica,ANAF,Black Cube,Curtea Constitutionala,DGIPI,DIA,DIICOT,DIPI,DNA,heliu,James Bond,Klaus Johannis,MRU,servicii secrete,SIE,SRI,Tiberiu Nitu,TNT,U-235,vita KobeServiciile secrete au o particularitate ce le deosebeÈ™te radical de alte instituții ale statului: beneficiază de protecția unei confidențialități de fier. Atât din interior (agenții lor fiind instruiți È™i organizați în aÈ™a fel încât să nu transpire nimic, din ceea ce nu trebuie, în afară) cât È™i din exterior...Blog politic si polemic