Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 2]

(Acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul, 24 nov. 2010 publicat de Andrei Plesu sub titlul „Ce mai inseamna politia?”, articol ce poate fi citit accesand linkul

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Ce_mai_inseamna_Politia_7_377432255.html )

Domnul Pleșu își pune de-un sfârșit de săptămână calm. A ales din nou un subiect  fără tabere, asupra căruia s-a așternut deja o unanimă și înțeleaptă resemnare.

„Ce mai înseamnă poliția?” se întreabă dânsul nostalgic și totuși într-o română actualizată, pentru a părea contemporan cu evenimentele.  Păi ce să însemne dacă nu exact ce-ar trebui dacă am lua-o în serios: garantul legii într-o țară guvernată prin lege. A, care lege? Gata, v-ați prins! Aici e BUBA.  Nici n-are rost să vă mai explic.

Totuși v-aș mai reține puțin pentru că nu știu dacă ați observat cu câtă măiestrie folosește dl. Pleșu tehnica surdinei  ori de câte ori atacă teme cu terminații înalte.

„Se vorbește de complicități la nivel de minister, de mită, de cumetrii, nășii, averi inexplicabile, asocieri culpabile etc. Nu știu ce și cât e adevărat. Dar”¦”.

Observați? Å¢ambalul fiind un instrument zgomotos, trebuie să ai în permanență la tine o batistă, chiar și atunci când nu-ți curge nasul. E o regulă de la care dl. Pleșu nu se abate niciodată.

Și totuși, plecând urechea la tema propusă, un zgomot de fond ca vuietul acela de viitură de la ultimul miting al lui Ceaușescu  m-a zmuls din somnolența lecturii. E un allegro moderato al pierderii răbdării evoluând spre un molto allegro al exasperării. La microfon zăresc silueta unei structuri care și-a atins limitele compromisului acceptabil și care izbucnește ultimativ”stop, așa nu se mai poate, mayday, mayday”.

M-am tot întrebat în ultimele zile cum o arăta acum, din interior, DGIPI „“ serviciul de informații al MI. Și cred că cea mai bună imagine pentru a-l descrie este cea a unui stup de albine asediat de un roi de viespi.

Albinele ar fi zecile de mii de agenți operativi ai serviciului, pălmașii onești, educați cazon, în spiritul disciplinei, legalității, apărării valorilor clamate ale democrației. Prin natura activității lor ei observă, știu și se crucesc.

Viespile ar fi șefii lor numiți politic, corciți direct sau pe linie de partid cu „frumoșii interlopi ai marilor orașe”. Rolul viespilor este să intoxice stupul debusolând albinele și folosind mierea adunată de acestea în interes personal sau de gașcă.

Sistemul descris a ajuns, se pare, la un așa nivel de dezechilibru încât și-a atins punctul critic, entropia minimă.  Conform teoriei lui Prigogine, ar urma o autoorganizare, într-o nouă formă, cu finalitate conservativă.

Dacă s-a declanșat deja un proces de reașezare a sistemului, atunci trebuie să fie vorba de o mișcare spontană la nivelul albinelor exasperate. Că președintele înfierează, că ministrul demite și numește, sunt doar reacții de apărare ale unor bondari pântecoși, lideri ai roiului de viespi, deranjați de excesul de zumzăit din jurul acestui stup, doar unul printre atâtea altele.

Contele de Saint GermainPolemicealbine,andrei plesu,bondari,BUBA,DGIPI,viespi(Acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul, 24 nov. 2010 publicat de Andrei Plesu sub titlul 'Ce mai inseamna politia?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Ce_mai_inseamna_Politia_7_377432255.html ) Domnul Pleșu își pune de-un sfârșit de săptămână calm. A ales din nou un subiect  fără tabere, asupra căruia...Blog politic si polemic