Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 2]

(Acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul, 24 nov. 2010 publicat de Andrei Plesu sub titlul “Ce mai inseamna politia?”, articol ce poate fi citit accesand linkul

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Ce_mai_inseamna_Politia_7_377432255.html )

Domnul Pleşu îşi pune de-un sfârşit de săptămână calm. A ales din nou un subiect  fără tabere, asupra căruia s-a aşternut deja o unanimă şi înţeleaptă resemnare.

“Ce mai înseamnă poliţia?” se întreabă dânsul nostalgic şi totuşi într-o română actualizată, pentru a părea contemporan cu evenimentele.  Păi ce să însemne dacă nu exact ce-ar trebui dacă am lua-o în serios: garantul legii într-o ţară guvernată prin lege. A, care lege? Gata, v-aţi prins! Aici e BUBA.  Nici n-are rost să vă mai explic.

Totuşi v-aş mai reţine puţin pentru că nu ştiu dacă aţi observat cu câtă măiestrie foloseşte dl. Pleşu tehnica surdinei  ori de câte ori atacă teme cu terminaţii înalte.

“Se vorbeşte de complicităţi la nivel de minister, de mită, de cumetrii, năşii, averi inexplicabile, asocieri culpabile etc. Nu ştiu ce şi cât e adevărat. Dar…”.

Observaţi? Ţambalul fiind un instrument zgomotos, trebuie să ai în permanenţă la tine o batistă, chiar şi atunci când nu-ţi curge nasul. E o regulă de la care dl. Pleşu nu se abate niciodată.

Şi totuşi, plecând urechea la tema propusă, un zgomot de fond ca vuietul acela de viitură de la ultimul miting al lui Ceauşescu  m-a zmuls din somnolenţa lecturii. E un allegro moderato al pierderii răbdării evoluând spre un molto allegro al exasperării. La microfon zăresc silueta unei structuri care şi-a atins limitele compromisului acceptabil şi care izbucneşte ultimativ“stop, aşa nu se mai poate, mayday, mayday”.

M-am tot întrebat în ultimele zile cum o arăta acum, din interior, DGIPI – serviciul de informaţii al MI. Şi cred că cea mai bună imagine pentru a-l descrie este cea a unui stup de albine asediat de un roi de viespi.

Albinele ar fi zecile de mii de agenţi operativi ai serviciului, pălmaşii oneşti, educaţi cazon, în spiritul disciplinei, legalităţii, apărării valorilor clamate ale democraţiei. Prin natura activităţii lor ei observă, ştiu şi se crucesc.

Viespile ar fi şefii lor numiţi politic, corciţi direct sau pe linie de partid cu “frumoşii interlopi ai marilor oraşe”. Rolul viespilor este să intoxice stupul debusolând albinele şi folosind mierea adunată de acestea în interes personal sau de gaşcă.

Sistemul descris a ajuns, se pare, la un aşa nivel de dezechilibru încât şi-a atins punctul critic, entropia minimă.  Conform teoriei lui Prigogine, ar urma o autoorganizare, într-o nouă formă, cu finalitate conservativă.

Dacă s-a declanşat deja un proces de reaşezare a sistemului, atunci trebuie să fie vorba de o mişcare spontană la nivelul albinelor exasperate. Că preşedintele înfierează, că ministrul demite şi numeşte, sunt doar reacţii de apărare ale unor bondari pântecoşi, lideri ai roiului de viespi, deranjaţi de excesul de zumzăit din jurul acestui stup, doar unul printre atâtea altele.

Contele de Saint GermainPolemicealbine,andrei plesu,bondari,BUBA,DGIPI,viespi(Acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul, 24 nov. 2010 publicat de Andrei Plesu sub titlul 'Ce mai inseamna politia?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Ce_mai_inseamna_Politia_7_377432255.html ) Domnul Pleşu îşi pune de-un sfârşit de săptămână calm. A ales din nou un subiect  fără tabere, asupra căruia...Blog politic si polemic