Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Tot sensul acestui referendum a fost pervertit de condiția de prag pe care a impus-o CCR. Lupta nu se mai concentrează pe obținerea unui răspuns corect, prin intermediul urnelor, la întrebarea „vreți sau nu ca Traian Băsescu să fie demis?” ci pe asigurarea / subminarea cvorumului.

Toată lumea obiectivă a înțeles că adevărata rațiune a intervenției CCR este sprijinirea lui Traian Băsescu să mai păcălească, o dată, voința populară. Dar să intrăm în jocul argumentelor CCR și să admitem, pentru o clipă, că intenția ar fi fost una bună, aceea a asigurării unei reprezentativități și legitimități cât mai solide. Să mai citim o dată următorul pasaj:

„Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea È™i desfăÈ™urarea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Elementul cheie este formularea „ASIGURÄ‚ participarea”. Această formulare are tonalitate de îndemn la „a se face totul” pentru aducerea cât mai multor români la referendum.

Și acum intervin moraliștii ipocriți, fecioarele cu diafragmă ale mediei românești. Pe de o parte recunosc cu jumătate de gură mârșăvia gestului CCR, care stimulează nevenirea la urne a susținătorilor lui Băsescu, dându-i acestuia o uriașă și nedemocratică șansă de a ne putea nenoroci în continuare; iar pe de altă parte sar în sus, opăriți și răcnind din toți bojocii și cu toate gurile lor de balaur când USL anunță intenția de a organiza tombole și parcuri ad-hoc de distracții, în ziua referendumului, pentru a stimula ieșirea oamenilor la vot.

Nu știu să existe, în vreo legislație referitoare la alegeri, interzicerea unor astfel de acțiuni. Nu poate fi vorba de a influența oamenii cum să voteze ci doar de a-i motiva să voteze. Orice. Ce dorește fiecare.

Adică este democratică practica din unele țări de a face prezența la vot obligatorie prin lege, dar nu este democratic să le spui celor cu drept de vot „exercitați-vă acest drept și veți beneficia de accesul gratuit în parcul de distracții”.

Până la urmă întrebarea mea simplă, pentru toți apostolii CCR propovăduitori ai beatificării acestei caracatițe cu 9 brațe, este următoare:

„Ce este mai puțin democratic: să favorizezi absenteismul (cum face decizia CCR) sau să stimulezi participarea la vot, evident fără a influența sensul votului (cum încearcă să facă USL)?

Contele de Saint GermainPolemiceCCR,parcuri de distractii,stimularea participarii,tombole,Traian BasescuTot sensul acestui referendum a fost pervertit de condiția de prag pe care a impus-o CCR. Lupta nu se mai concentrează pe obținerea unui răspuns corect, prin intermediul urnelor, la întrebarea 'vreți sau nu ca Traian Băsescu să fie demis?' ci pe asigurarea / subminarea cvorumului. Toată lumea obiectivă a...Blog politic si polemic