Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Tot sensul acestui referendum a fost pervertit de condiţia de prag pe care a impus-o CCR. Lupta nu se mai concentrează pe obţinerea unui răspuns corect, prin intermediul urnelor, la întrebarea “vreţi sau nu ca Traian Băsescu să fie demis?” ci pe asigurarea / subminarea cvorumului.

Toată lumea obiectivă a înţeles că adevărata raţiune a intervenţiei CCR este sprijinirea lui Traian Băsescu să mai păcălească, o dată, voinţa populară. Dar să intrăm în jocul argumentelor CCR şi să admitem, pentru o clipă, că intenţia ar fi fost una bună, aceea a asigurării unei reprezentativităţi şi legitimităţi cât mai solide. Să mai citim o dată următorul pasaj:

“Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Elementul cheie este formularea “ASIGURĂ participarea”. Această formulare are tonalitate de îndemn la “a se face totul” pentru aducerea cât mai multor români la referendum.

Şi acum intervin moraliştii ipocriţi, fecioarele cu diafragmă ale mediei româneşti. Pe de o parte recunosc cu jumătate de gură mârşăvia gestului CCR, care stimulează nevenirea la urne a susţinătorilor lui Băsescu, dându-i acestuia o uriaşă şi nedemocratică şansă de a ne putea nenoroci în continuare; iar pe de altă parte sar în sus, opăriţi şi răcnind din toţi bojocii şi cu toate gurile lor de balaur când USL anunţă intenţia de a organiza tombole şi parcuri ad-hoc de distracţii, în ziua referendumului, pentru a stimula ieşirea oamenilor la vot.

Nu ştiu să existe, în vreo legislaţie referitoare la alegeri, interzicerea unor astfel de acţiuni. Nu poate fi vorba de a influenţa oamenii cum să voteze ci doar de a-i motiva să voteze. Orice. Ce doreşte fiecare.

Adică este democratică practica din unele ţări de a face prezenţa la vot obligatorie prin lege, dar nu este democratic să le spui celor cu drept de vot “exercitaţi-vă acest drept şi veţi beneficia de accesul gratuit în parcul de distracţii”.

Până la urmă întrebarea mea simplă, pentru toţi apostolii CCR propovăduitori ai beatificării acestei caracatiţe cu 9 braţe, este următoare:

“Ce este mai puţin democratic: să favorizezi absenteismul (cum face decizia CCR) sau să stimulezi participarea la vot, evident fără a influenţa sensul votului (cum încearcă să facă USL)?

Contele de Saint GermainPolemiceCCR,parcuri de distractii,stimularea participarii,tombole,Traian BasescuTot sensul acestui referendum a fost pervertit de condiţia de prag pe care a impus-o CCR. Lupta nu se mai concentrează pe obţinerea unui răspuns corect, prin intermediul urnelor, la întrebarea “vreţi sau nu ca Traian Băsescu să fie demis?” ci pe asigurarea / subminarea cvorumului. Toată lumea obiectivă a...Blog politic si polemic