Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Mizerie in paradis “, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mizerie-in-paradis-919502.html )

De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte, scărpinându-se la ceafă şi fluierând a detaşare.

Această formă de evaziune a fost practicată pe vremea comunismului de multe “caractere” publice de pe la noi care azi umblă pe stradă cu batista la nas de câtă vulgaritate şi plebeism le înconjoară.

Domnul Cărtărescu este unul dintre aceste caractere. A traversat sistemul concentraţional comunist “cu nasu-n vânt” (apud Herta Muller) făcându-se că nu vede persecutarea unor intelectuali ai vremii şi invocând, ca pe o scuză a acestei laşităţi, faptul că nu asculta Europa Liberă.

Cum “năravul din fire n-are lecuire”, constatăm că, şi azi ca şi înainte, MC, dimpreună cu alţii ca el, alege “neobservarea”. Decât să se încarce cu realul sumbru, cu hidosul cotidian, mai bine îi întoarce spatele. Doarme şi mai liniştit şi îşi şi arvuneşte astfel, în schimbul complicităţii, un loc la împărţirea  “înalturilor”.

Se împlineşte în curând o săptămână de când autodenunţata muscă Mircea Mihăieş, s-a năpustit cu labele pline de toate excrementele din dotare, să păteze blazonul doamnei Zoe Petre. În exact ziua producerii acestei scatologii, care chiar şi pe omul cavernelor l-ar fi declasat, am scris un comentariu intitulat “Mihăieş şi vulpea turbată”. Acest comentariu se dorea un semnal de alarmă cu privire la proliferarea, deocamdată doar la periferia lumii bune a literelor, a unei estetici a sordidului, cu un pandemic potenţial invaziv.

M-aş fi aşteptat ca dinspre kilometrul zero al acestei lumi bune a literelor, dinspre chiriaşii instalaţi de actualii guvernanţi în Panteonul ei, cu actele deja depuse pentru luare definitivă în spaţiu,  să pornească o reacţie de protest, de autoapărare, o minimă respingere a agresiunii venite dinspre mahala. O săptămână am aşteptat un gest de onoare. Nimic.

Andrei Pleşu şi-a întors privirea, diplomatic, spre strada Christian Tell pentru a ne fluiera la ureche “O veste bună”. Despre restaurarea şi redeschiderea Centrului de Studii Bizantine «Sfinţii Petru şi Andrei». Ce reacţie promptă, veţi spune. Câtă sensibilitate la cultură, istorie şi tradiţii. Desigur. Dar autorul nu uită să strecoare în final o ironie la adresa celor care l-au huiduit la Iaşi pe ministrul Baconschi. Pentru domnul Pleşu, un distins umanist, acele huiduieli s-au plasat, ca gravitate, mult deasupra partidei de bowling a domnului Mihăieş care, dintr-o singură lansare, loveşte cu bila sa goală nu doar o doamnă, un profesor universitar, pe distinsa Zoe Petre dar şi, prin ricoşeu, pe iluştrii predecesori ai acesteia: Grigore Moisil, Constantin Daicoviciu, Emil Condurachi. Halal respect pentru valorile spirituale ale acestei ţări, domnule Pleşu.

Mircea Cărtărescu ocoleşte subiectul Zoe Petre pe la Sângeorz – Băi. Epuizat de şarjele la beregata lui Crin Antonescu, cu nările inflamate de zgura toxică a diatribelor la ordin, preferă să se retragă în “civilizaţia fânului”, să ne împărtăşească  de-acolo experienţe bucolice, decât să protesteze în vreun fel, chiar în surdină, chiar fără nominalizări, faţă de ieşirea în peisaj a colegului său de Senat EVZ.

A, dac-ar fi fost vorba de Vladimir Tismăneanu, al cărui tată, a cărui familie, au făcut infinit mai mult bine  poporului român decât patibularii străbuni ai doamnei Zoe Petre, n-ar fi rămas pasiv. S-ar fi încătuşat, de-a stânga cu Traian Radu Ungureanu, de-a dreapta cu Mircea Mihăieş şi ar fi pornit, într-un marş de protest al conştiinţelor treze, să scoată din letargie  toate aşezămintele cu cramă ale Uniunii Scriitorilor.

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceandrei plesu,EVZ Mircea Cartarescu,Mircea Mihaies,Mizerie in paradis,Senatul EVZ,Zoe Petre(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Mizerie in paradis ', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mizerie-in-paradis-919502.html ) De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte,...Blog politic si polemic