Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Mizerie in paradis „, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mizerie-in-paradis-919502.html )

De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte, scărpinându-se la ceafă și fluierând a detașare.

Această formă de evaziune a fost practicată pe vremea comunismului de multe „caractere” publice de pe la noi care azi umblă pe stradă cu batista la nas de câtă vulgaritate și plebeism le înconjoară.

Domnul Cărtărescu este unul dintre aceste caractere. A traversat sistemul concentrațional comunist „cu nasu-n vânt” (apud Herta Muller) făcându-se că nu vede persecutarea unor intelectuali ai vremii și invocând, ca pe o scuză a acestei lașități, faptul că nu asculta Europa Liberă.

Cum „năravul din fire n-are lecuire”, constatăm că, și azi ca și înainte, MC, dimpreună cu alții ca el, alege „neobservarea”. Decât să se încarce cu realul sumbru, cu hidosul cotidian, mai bine îi întoarce spatele. Doarme și mai liniștit și își și arvunește astfel, în schimbul complicității, un loc la împărțirea  „înalturilor”.

Se împlinește în curând o săptămână de când autodenunțata muscă Mircea Mihăieș, s-a năpustit cu labele pline de toate excrementele din dotare, să păteze blazonul doamnei Zoe Petre. În exact ziua producerii acestei scatologii, care chiar și pe omul cavernelor l-ar fi declasat, am scris un comentariu intitulat „Mihăieș și vulpea turbată”. Acest comentariu se dorea un semnal de alarmă cu privire la proliferarea, deocamdată doar la periferia lumii bune a literelor, a unei estetici a sordidului, cu un pandemic potențial invaziv.

M-aș fi așteptat ca dinspre kilometrul zero al acestei lumi bune a literelor, dinspre chiriașii instalați de actualii guvernanți în Panteonul ei, cu actele deja depuse pentru luare definitivă în spațiu,  să pornească o reacție de protest, de autoapărare, o minimă respingere a agresiunii venite dinspre mahala. O săptămână am așteptat un gest de onoare. Nimic.

Andrei Pleșu și-a întors privirea, diplomatic, spre strada Christian Tell pentru a ne fluiera la ureche „O veste bună”. Despre restaurarea și redeschiderea Centrului de Studii Bizantine «Sfinții Petru și Andrei». Ce reacție promptă, veți spune. Câtă sensibilitate la cultură, istorie și tradiții. Desigur. Dar autorul nu uită să strecoare în final o ironie la adresa celor care l-au huiduit la Iași pe ministrul Baconschi. Pentru domnul Pleșu, un distins umanist, acele huiduieli s-au plasat, ca gravitate, mult deasupra partidei de bowling a domnului Mihăieș care, dintr-o singură lansare, lovește cu bila sa goală nu doar o doamnă, un profesor universitar, pe distinsa Zoe Petre dar și, prin ricoșeu, pe iluștrii predecesori ai acesteia: Grigore Moisil, Constantin Daicoviciu, Emil Condurachi. Halal respect pentru valorile spirituale ale acestei țări, domnule Pleșu.

Mircea Cărtărescu ocolește subiectul Zoe Petre pe la Sângeorz „“ Băi. Epuizat de șarjele la beregata lui Crin Antonescu, cu nările inflamate de zgura toxică a diatribelor la ordin, preferă să se retragă în „civilizația fânului”, să ne împărtășească  de-acolo experiențe bucolice, decât să protesteze în vreun fel, chiar în surdină, chiar fără nominalizări, față de ieșirea în peisaj a colegului său de Senat EVZ.

A, dac-ar fi fost vorba de Vladimir Tismăneanu, al cărui tată, a cărui familie, au făcut infinit mai mult bine  poporului român decât patibularii străbuni ai doamnei Zoe Petre, n-ar fi rămas pasiv. S-ar fi încătușat, de-a stânga cu Traian Radu Ungureanu, de-a dreapta cu Mircea Mihăieș și ar fi pornit, într-un marș de protest al conștiințelor treze, să scoată din letargie  toate așezămintele cu cramă ale Uniunii Scriitorilor.

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceandrei plesu,EVZ Mircea Cartarescu,Mircea Mihaies,Mizerie in paradis,Senatul EVZ,Zoe Petre(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Mizerie in paradis ', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mizerie-in-paradis-919502.html ) De câte ori nu ne-a fost dat să vedem oameni care, trecând pe lângă o faptă reprobabilă, întorceau capul în altă parte,...Blog politic si polemic