Scorul acestui articol
[Total: 578 voturi. Media: 4.8]

 

Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis.

Știrea mi-a atras atenția. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. „žFirul scurt” între doi șefi de stat se folosește de regulă doar în situații urgente, ce necesită consens și acțiune imediată. Mai ales când unul dintre ei este președintele SUA. Altfel, există un întreg aparat administrativ care să gestioneze relațiile curente.

Președinția română s-a grăbit să dea un comunicat. Oricine încearcă să joace și electoral un astfel de moment.

M-am grăbit să caut comunicatul și să-l citesc. Vroiam să înțeleg ce eveniment major de pe planetă l-a împins pe Donald Trump, atât de tracasat în aceste zile, să-l sune pe Klaus Iohannis, desigur ca să-i ceară ceva.

Comunicatul îl aveți aici.

După prima lectură mi s-a accentuat un sentiment inițial de gravitate.  La cea  de-a doua lectură am încercat să înțeleg, printre cuvinte, cam despre ce „žgravitate” ar putea fi vorba.

Se știe că limbajul diplomatic are codurile lui specifice de criptare și decriptare. De multe ori se întâmplă că mesajul cheie să fie plasat într-o expresie aparent neutră, amestecată însă la grămadă cu o mulțime de fraze de umplutură.

Primul lucru care mi-a atras atenția la acest comunicat a fost partea  sa exagerat de mare de umplutură. Intenția de camuflare.

Din cele opt paragrafe ale textului, șase se referă strict la ce a făcut președintele Iohannis în timpul acestei discuții: a răspuns la telefon la solicitarea părții americane, a transmis solidaritate și condoleanțe, a evidențiat sprijinul american, a exprimat apreciere pentru acest sprijin, a trecut în revistă măsurile (medicale și economice) adoptate pe plan național de România, a subliniat prioritățile autorităților române.

Bine, bine, dar nu Iohannis l-a sunat pe Trump, ci invers. Așadar m-ar fi interesat mai mult să aflu ce a avut Trump să-i spună lui Iohannis, atât de important încât să-l sune personal. Sunt doar 2 referiri și o concluzie la ce s-ar fi referit Trump pe parcursul acestei convorbiri telefonice. Iată-le:

„PreÈ™edintele Donald Trump È™i-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.

„Discuția s-a concentrat asupra crizei epidemiologice generate de noul coronavirus, precum È™i asupra modalităților de consolidare a relației transatlantice È™i a Parteneriatului Strategic dintre România È™i SUA”.

Și concluzia:

„PreÈ™edintele Klaus Iohannis È™i PreÈ™edintele Donald Trump au reafirmat, cu acest prilej, angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum È™i pentru consolidarea cooperării în domeniul securității È™i cel economic”.

Mie mi se pare evident că nu ca să discute despre pandemie și măsurile economice impuse de aceasta în cele două țări s-a deranjat Donald Trump să-l sune pe Klaus Iohannis. Cu atât mai puțin despre „intenția SUA de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.

Hai să fim serioși! Nu suntem noi un model pentru americani în criza asta medicală și economică, și, chiar dacă am fi, nu s-ar coborî orgoliosul Trump să-i ceară sfaturi  germanofilului Iohannis.

Motivul apelului telefonic trebuie să fi fost unul mult mai grav și mai urgent.

Inițial m-am gândit că s-ar fi putut să fie un ultimatum legat de Huawei 5G. Știm că Eduard Hellvig i-a cam contrariat pe americani când, chemat fiind la Washington pentru discuții pe această temă, a delegat un adjunct de-al său să-l reprezinte.

Apoi, mai pe seară, am citit în presa internațional știrea (neconfirmată oficial) privind decesul lui Kim Jong-un.

Ei da, prin implicațiile sale cu grad mare de risc pentru securitatea adversarilor Coreei de Nord, un astfel de eveniment l-ar fi putut determina pe Donald Trump să inițieze o discuție precum cea de ieri cu Klaus Iohannis și cu alți parteneri ai SUA.  Adoptarea unor măsuri de strategie militară necesare în astfel de situații necesită angajamente și garanții la cel mai înalt nivel.

Desigur, pot fi și alte situații grave despre care noi să nu avem habar și care să fi generat discuția în regim de urgență dintre Trump și Iohannis. Vom afla (dacă vom afla) în perioada următoare.

Până atunci rămânem cu singura formulare indicativă din concluzia comunicatului de la Cotroceni: „…angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum È™i pentru consolidarea cooperării în domeniul securității…”

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialecomunicat Cotroceni,Coreea de Nord,deces Kim Jong un,discutie Trump Iohannis,Huawei 5G,pandemie COVID 9,parteneriat strategic  Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis. Știrea mi-a atras atenția. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. 'žFirul scurt' între doi șefi de stat se folosește de regulă doar în situații urgente, ce necesită consens și acțiune imediată. Mai ales când unul dintre ei...Blog politic si polemic