O convorbire telefonica importanta, un comunicat eliptic
Â
Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis.
Știrea mi-a atras atenția. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. „žFirul scurt” între doi șefi de stat se folosește de regulă doar în situații urgente, ce necesită consens și acțiune imediată. Mai ales când unul dintre ei este președintele SUA. Altfel, există un întreg aparat administrativ care să gestioneze relațiile curente.
Președinția română s-a grăbit să dea un comunicat. Oricine încearcă să joace și electoral un astfel de moment.
M-am grăbit să caut comunicatul și să-l citesc. Vroiam să înțeleg ce eveniment major de pe planetă l-a împins pe Donald Trump, atât de tracasat în aceste zile, să-l sune pe Klaus Iohannis, desigur ca să-i ceară ceva.
Comunicatul îl aveți aici.
După prima lectură mi s-a accentuat un sentiment inițial de gravitate.  La cea de-a doua lectură am încercat să înțeleg, printre cuvinte, cam despre ce „žgravitate” ar putea fi vorba.
Se știe că limbajul diplomatic are codurile lui specifice de criptare și decriptare. De multe ori se întâmplă că mesajul cheie să fie plasat într-o expresie aparent neutră, amestecată însă la grămadă cu o mulțime de fraze de umplutură.
Primul lucru care mi-a atras atenția la acest comunicat a fost partea sa exagerat de mare de umplutură. Intenția de camuflare.
Din cele opt paragrafe ale textului, șase se referă strict la ce a făcut președintele Iohannis în timpul acestei discuții: a răspuns la telefon la solicitarea părții americane, a transmis solidaritate și condoleanțe, a evidențiat sprijinul american, a exprimat apreciere pentru acest sprijin, a trecut în revistă măsurile (medicale și economice) adoptate pe plan național de România, a subliniat prioritățile autorităților române.
Bine, bine, dar nu Iohannis l-a sunat pe Trump, ci invers. Așadar m-ar fi interesat mai mult să aflu ce a avut Trump să-i spună lui Iohannis, atât de important încât să-l sune personal. Sunt doar 2 referiri și o concluzie la ce s-ar fi referit Trump pe parcursul acestei convorbiri telefonice. Iată-le:
„PreÈ™edintele Donald Trump È™i-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.
„Discuția s-a concentrat asupra crizei epidemiologice generate de noul coronavirus, precum È™i asupra modalităților de consolidare a relației transatlantice È™i a Parteneriatului Strategic dintre România È™i SUA”.
Și concluzia:
„PreÈ™edintele Klaus Iohannis È™i PreÈ™edintele Donald Trump au reafirmat, cu acest prilej, angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum È™i pentru consolidarea cooperării în domeniul securității È™i cel economic”.
Mie mi se pare evident că nu ca să discute despre pandemie și măsurile economice impuse de aceasta în cele două țări s-a deranjat Donald Trump să-l sune pe Klaus Iohannis. Cu atât mai puțin despre „intenția SUA de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.
Hai să fim serioși! Nu suntem noi un model pentru americani în criza asta medicală și economică, și, chiar dacă am fi, nu s-ar coborî orgoliosul Trump să-i ceară sfaturi  germanofilului Iohannis.
Motivul apelului telefonic trebuie să fi fost unul mult mai grav și mai urgent.
Inițial m-am gândit că s-ar fi putut să fie un ultimatum legat de Huawei 5G. Știm că Eduard Hellvig i-a cam contrariat pe americani când, chemat fiind la Washington pentru discuții pe această temă, a delegat un adjunct de-al său să-l reprezinte.
Apoi, mai pe seară, am citit în presa internațional știrea (neconfirmată oficial) privind decesul lui Kim Jong-un.
Ei da, prin implicațiile sale cu grad mare de risc pentru securitatea adversarilor Coreei de Nord, un astfel de eveniment l-ar fi putut determina pe Donald Trump să inițieze o discuție precum cea de ieri cu Klaus Iohannis și cu alți parteneri ai SUA. Â Adoptarea unor măsuri de strategie militară necesare în astfel de situații necesită angajamente și garanții la cel mai înalt nivel.
Desigur, pot fi și alte situații grave despre care noi să nu avem habar și care să fi generat discuția în regim de urgență dintre Trump și Iohannis. Vom afla (dacă vom afla) în perioada următoare.
Până atunci rămânem cu singura formulare indicativă din concluzia comunicatului de la Cotroceni: „…angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum È™i pentru consolidarea cooperării în domeniul securității…”
https://www.conteledesaintgermain.ro/o-convorbire-telefonica-importanta-un-comunicat-eliptic/26-04-2020https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica-150x150.jpgEditorialecomunicat Cotroceni,Coreea de Nord,deces Kim Jong un,discutie Trump Iohannis,Huawei 5G,pandemie COVID 9,parteneriat strategic Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis. Știrea mi-a atras atenția. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. 'žFirul scurt' între doi șefi de stat se folosește de regulă doar în situații urgente, ce necesită consens și acțiune imediată. Mai ales când unul dintre ei...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Dela fata locului.
Am intrerupt filmul Melania
O zii la Casa Alba.
Din cauze Corona.
Deschideti Devartes Blog
Am reusit sa schimb cateva vorbe cu Donald.
Prieten de familie.
Eu am introdus-o pe Melania……
SA DISCUTAT DESPRE SOROS
CONDUCE ROMANIA !
vezi numirea lui Radu Ioanid Ambasador in Israel !
Inca un argument pt cei care cred ca o blocada/un conflict SUA-China e o bazaconie:
Nouriel Roubini zicea ieri, asa:
„…Asta duce la optulea factor: disputa strategică dintre SUA È™i China. Administrația Trump va face orice pentru a acuza China de aceasta pandemie, iar regimul lui Xi Jinping va susține că SUA conspiră pentru a împiedica ascensiunea paÈ™nică a Chinei. Se va intensifica decuplarea sino-americană în comerț, tehmologie È™i aranjamente financiare.
Mai rău, această ruptură diplomatică va crea condițiile unui război rece între SUA È™i rivalii lor „“ nu doar China, însă È™i Rusia, Iran, Coreea de Nord. Având în vedere că se apropie alegerile prezidențiale din SUA, este de aÈ™teptat să se întețească războiul cibernetic clandestin, CU POSIBILITATEA DE A SE AJUNGE SI LA CIOCNIRI MILITARE CONVENTIONALE.”
Va recomand tot articolul. Il gasiti aici:
https://www.project-syndicate.org/commentary/greater-depression-covid19-headwinds-by-nouriel-roubini-2020-04
1.Celor care doresc precizari, link-uri, documente privind cele scrise postate, le stau la dispozitie cu placere.
2.Celor care cred ca o blocada este imposibila le spun ca pana de curand asta am crezut si eu. Mai precis pana am aflat ca chinezii construiesc portavioane de nivel 4 si 5 in timp ce cele mai avansate portavioane americane sunt de nivelul 3. Plecand de la aceasta informatie, logica ne spune ca daca acum americanii detin suprematia numerica este doar o chestiune de timp pana cand uriasa lor armada va fi o gramada de fiare vechi pe langa flota nou-nouta si tehnic mai avansata a Chinei. Din acest punct de vedere TIMPUL ESTE ESENTIAL, prilejul este exceptional, iar „norii de furtuna” au aparut deja (i-am mentionat partial in postare)
3.Celor care in continuare cred ca vorbim despre scenarii s.f. le spun ca am trecut si prin aceasta faza citind cartile lui G.Friedman(STRATFOR-Google pt cine nu stie). La una din ele m-am chinuit 2 saptamani pentru ca nu intelegeam cum un om, indeobste lucid, abereaza jumatate de carte despre razboaiele in spatiu dintre SUA, China, Rusia si Japonia, bazele lor pe luna, etc. Ma intrebam cine naiba plateste sute de mii de dolari consultanta STRATFOR pt asemenea prostii. Acum cateva zile am dat peste asta: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Space_Force
Am râs mult văzând comentarii complet inepte făcute de „analiÈ™ti” politico-economici de renume mondial de pe blog..ha, ha,ha, despre cum „stabilesc” ei trendul mondial, È™i penalitati, È™i amenzi împotriva Chinei, È™i „blocade” (nino-nino!!) È™i măsuri coercitive(!!!) È™i despăgubiri!?
Pt. idioți, revedeți festivitatea de deschidere a jocurilor olimpice de la Londra 2012, unde se arată în clar viitorul pe care-l trăim azi, pandemie mondială, paturi mobile de spital, măÈ™ti pă pufarin, sute de asistente, viruÈ™i printre noi,holograma cu forma Covrig 19 deasupra stadionului! Foarte tare, cretinii haÈ™tag morți de frică aplaudă suprimarea drepturilor omului,arestul la domiciliu, interdicția de deplasare, interdicția È™colarizării, măsuri care nici pe timpul războiului n-au fost luate!
Se plângea cineva de epoca socialistă, când chefuiai în restaurante cu 50 de lei, toată seara, fără teamă de „pandemii”, de viruÈ™i, de bacterii, de chemtrails răspândite în atmosferă de bili gheitsi cu față umană care vor controlul suprem!
Eram fericiți È™i nu È™tiam, acum pătimim blestestemul lui CeauÈ™escu,omorât în zi sfântă,am vrut capitalism,acum îl avem! Moarte planificată de păpuÈ™arii mondiali!
Tocmai s-a demonstrat ca acest Covrig rămâne în atmosferă 4 ore prin particule în suspensie, deÈ™i orice definiție a unui virus e că durata de viață e de 3 minute în lipsă unei gazde animale sau umane!
Și OMS încă mai propagă ideea unui virus provenit de la liliacul-pangolin, unu, doi, trei, È™i:ha, ha,ha……
Comentariile făcute de „analiÈ™tii” de renume mondial de pe blog nu sunt complet inepte. Ele pot fi doar parțial inepte având în vedere că, de exemplu, conform Mediafax, Statul Missouri a dat în judecată China. Acțiunea este îndreptată împotriva Guvernului Chinei È™i a Partidului Comunist. Acuzațiile sunt că „au ascuns informații cruciale”, au arestat avertizorii È™i au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus, ceea ce a provocat „o pandemie inutilă È™i evitabilă”, care a dus la pierderi de vieți È™i consecințe economice semnificative, cu pierderi estimate la câteva miliarde de dolari (la nivelul statului Missouri). Statul Missouri solicită daune în sumă nespecificată.
O completare, nu neapărat necesară: încă două-trei state americane să facă ce-a făcut Missouri È™i guvernul federal se va vedea „obligat” să le reprezinte.
Nici eu nu cred ca e despre Coreea de Nord si nici despre 5G. Am totusi in minte un scenariu bazat pe fapte care, in lipsa altor explicatii, converg spre o concluzie sinistra. Faptele nu sunt cele intens vehiculate (retragerea stat major SUA in subteran, chemarea cetatenilor americani in tara etc.-toate astea au explicatii benigne), ci unele mai putin comentate in presa cum ar fi refuzul pres SUA de a acorda permisiunea retragerii unor portavioane americane aflate in Asia de Sud-Est (comandantii solicitasera retragerea din cauza infectarii) si saltul aparent „din baie” al Germaniei, urmata de alte state, cu pretentii de despagubire pt criza corona. Nu pare mult dar, daca esti familiarizat cu gandirea militara strategica SUA si adaugi tirul media, intern si international, tot mai intens, care aduce in prim plan „specialisti” mustind de informatia ca virusul provine din laboratoarele chinezesti, parca se strange ceva „material”. Macar de o blocada.
Imi dau seama ca asta e o ipoteza pe care unii o refuza in mod aprioric si ca, evident, China nu e Irakul. Intr-adevar, ce argument ar putea sa convinga din nou lumea ca asta e o miscare justificata? Dupa parerea mea, unul singur: banii. Sigur ca daca telefonezi la cancelaria mea din Germania (GB,Ro etc.) si imi spui : „ma duc peste China, zi si tu ca sunt rai”, te trimit la plimbare dar, daca adaugi: „parte din productia mea din China o mut la tine”… Sigur, la noi e posibil sa fi fost de ajuns inca o sapca dar ce, strica o promisiune? Mai ales ca, pt urmatorul pas, poate fi chiar necesar sa apara niste fabrici pe aici.
Nu-i asa ca acum partea cu cooperarea economica din comunicat nu mai suna asa ciudat? Ba mai mult, nu se leaga minunat cele doua concepte? Ia sa mai citim o data:”..consolidarea cooperării în domeniul securității È™i cel economic”.
Dr.Justice,
Citindu-te nu mai regret că m-am întors pe blogul Contelui.
Și pentru că l-am pomenit, un gând È™i pentru domnia sa:în continuare consideri că n-ai exagerat regretând că la noi măsura ripostei pentru un scuipat în față, e drept că pe timp de pandemie, sunt trei pumni în meclă È™i nu trei gloanțe în cap.
Postarea asta e un bun exemplu, pt. dr. Justice, de ce nu raspund la unele comentarii / intrebari. Pentru ca sunt stupide, tendentioase, si fomulate aiurea dpdv gramatical si/sau logic.
Din textul tău, dragă Nucule, ar rezulta următoarele:
Daca regret ca este A si nu B înseamna ca as fi preferat sa fie B în loc de A. Adică aș fi preferat trei gloante in cap si nu trei pumni in mecla.
Asta ai inteles tu din raspunsul meu?
(Vezi dr. Justice de ce nu raspund? Cu natura umana nu are rost sa te pui! E pierdere de vreme.)
Conte,
1.remarca mea, în ceea ce te priveÈ™te, face referire la afirmația din articolul „În fine, un polițist ca-n filme”. Spui acolo, citez:”Păi dacă faptele descrise mai sus, cu scuiparea în față a unui polițist, la propriu, pe timp de coronavirus, s-ar fi petrecut în America, huliganul acela ar fi primit nu trei pumni în meclă ci trei gloanțe în cap!”. Sună ca un regret că acțiunea s-a petrecut la noi È™i nu în America. Sună ca o dorință neîmplinită. Neîmplinită până mai zilele trecute când un polițist de la noi a ripostat disproporționat în raport cu modul de manifestare al suspectului, ucigându-l prin împuÈ™care.
Și tu îi răspunzi lui Dr.Justice că ăsta e clar un abuz, trecând cu vederea că È™i trei gloanțe în cap pentru un scuipat în față în vreme de coronavirus, oriunde în lume, ar fi tot un abuz.
Despre asta este vorba!
Că logica, că gramatica, că-s stupide, că onestitatea, că natura umană, că bla-bla…toate sunt cireÈ™ii după care încerci să te ascunzi când nu ai dreptate.
2.cu riscul de a nu mă mai găzdui pe blogul tău, începând de acum te invit să renunți la apelativul „dragă”.
Am priceput! „Suna” asa, si „suna” asa e ceva forte… obiectiv. Adica la tine totul pare a fi dupa ureche.
Daca ai inceput sa auzi voci, nu eu sunt de vina. Poate fi si de bine si de rau. Te las sa cantaresti singur.
Din pacate comunicarea pe blog nu e cu sonor, asa ca, macar aici, bazaza-te pe text si nu pe sunete.
Conte,
Acum m-am prins! Tu nu înțelegi pe deplin noțiunea de abuz.
În răspunsul dat lui Dr.Justice spui că împuÈ™carea nefericitului în scara blocului e un abuz, dar urmează imediat,citez:”Când un huligan te scuipă în față È™i se repede să-ți smulgă epoleții, ce faci? Te aperi, nu? Cu pistolul am văzut că nu e bine, că se pot întâmpla nenorociri.”
CORECT ar fi fost:”…Cu pistolul am văzut că nu e bine, PENTRU CÄ‚ FOLOSIREA LUI INTR-UN ASTFEL DE CAZ CONSTITUIE UN ABUZ.”
Conte, eu v-am adresat invitatia de a comenta cumva tragedia si imi reinnoiesc invitatia in special acum cand, singurul post tv care a zis ceva despre subiect , a retras totul a doua zi spunand ca victima se droga, ba chiar ca detinea droguri de mare risc si, tineti-va bine, a murit din greseala deoarece s-a rasucit nefiresc in timp ce se trageau focuri de avertisment(!?). Nu vi se pare ca seamana suspect de mult cu explicatia : „a scuipat, a injurat… i-a dat pumni sa-l destabilizeze in fluiditatea situatiei…” Daca dv. inghititi asta, eu nu pot.
Pe de alta parte, in locul dv, macar cu partea logica nu m-as grabi sa „arunc piatra” pt ca, dpdv logic, „regret ca A(trei pumni), nuB(trei gloante)”, inseamna fix ca preferati B. Exemplu: din propozitia „regret ca am cumparat un ap cu 2 camere, nu unul cu 3” mie mi se pare ca rezulta clar ca as fi preferat un ap cu 3 camere. Daca aveti alta interpretare, as fi curios.
Acestea fiind zise, as declara inchis subiectul, daca sunteti de acord. In cele din urma nu va poate obliga nimeni sa recunoasteti o greseala si asta nu e un capat de lume. Ba chiar, in sprijinul atitudinii pe care o aveti as veni cu un citat din J.K.Galbraith: „Daca toate celelalte metode dau gres, nemurirea poate fi asigurata intotdeauna printr-o greseala spectaculoasa.” ;).
Dr.Justice,
Să nu recunoască primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, È™i anume…să nu mai pretindă altora s-o facă.
Agreez propunerea ta: subiect închis, dacă È™i Contele e de acord.
Pentru că majoritatea discuțiilor È™i articolelor (inclusiv cel de față) sunt, în esență, prijeluite de Covid19, am să exprim È™i eu niÈ™te gânduri:
1.mă bucur că starea de urgență va înceta din 15 mai, încolo. Depinde de fiecare din noi cum ne va fi. Aici e problema: nu suntem riguroÈ™i în a respecta reguli È™i nici n-am avut, până acum, orori ca-n Vest (gropi comune,etc) pentru ca măcar frica să ne disciplineze.
2.încetarea stării de urgență nu va încuraja depunerea unei moțiuni de cenzură. Ä‚sta pentru că:
3.din 15 mai, deÈ™i nu-mi doresc, cred că ne va lua dracu’. De ce? Dacă e să mă întrebați pe mine, în primul rând pentru că Dumnezeu, dimpreună cu familia, e plecat în vacanță. În fond a creat lumea, a făcut multe…deci merită. Necazul este că o zi de-a Lui se măsoară în zeci de ani de-ai noÈ™tri. În al doilea rând pentru că starea de urgență, dimpreună cu ordonanțele „militare”, erau singura modalitate de a nu sufoca sistemul medical prin creÈ™terea accelerată a numărului de cazuri grave. Cică nu vom mai muri de foame, dar, aÈ™a cred eu, vom trece È™i noi prin ce-au trecut italienii È™i spaniolii. În atare condiții trebuie să fii prost ca să-ți doreÈ™ti guvernarea.
4.speranțele, pe termen scurt, se leagă de o vară timpurie È™i de confirmarea teoriilor care spun fie că această boală se autoalimentează È™i diminuează drastic după circa 70 de zile (ipoteză susținută de prof. Isaac Ben-Israel/Univ.Tel Aviv), fie că ciclul epidemic trece în 6-8 săptămâni: virusul va rămâne în comunitate încă mult timp, dar nu va mai avea aceeaÈ™i forță (după cum spune prof.dr.Geza Molnar, fost consilier al ministrului sanatatii).
In consecință, vă doresc mult noroc, că vorba dr. Sorin Oprescu (la el am auzit-o prima oară): parcă nu toți pasagerii de pe Titanic erau bolnavi.
Hallo, America first. Romania,Budapest, last.
Made Securitate grest again! any accurate usefull free of charge piece of information about Kim Jong whathefuckever?Hurry, please!I’m waiting for the province: Putin.
Do not forget Exxon, patriot missed ills, wooden turret Piroga sitting ducks, Caracal parachute, minor war pornography Jeffrey Aplestein, Air borne baneasa otopeni garib.
God blessed America, not Romania.Is it clear??
Have a nice cap!
Catedrala care se construieste acum in Rusia. Altii au voie… Romanii, nu.
https://www.facebook.com/mod.mil.rus/videos/226275168637987/?__tn__=-R
sau
https://www.facebook.com/mod.mil.rus/videos/226275168637987/
Fara a mai intra in alte discutii, mintile intunecate care condamna construirea unei catedrale in Romania, nu se intreaba nici o clipa oare de ce strainii nu au permis niciodata romanilor sa isi construiasca una ?
Casa Scanteii, care este o cladire de cel putin 4-5 ori mai mare decat Catedrala Manturii Neamului, tinand cont si de subsol, a putut fi construita in doar 10 ani, cu o tehnologie inferioara celei din ziua de azi ( acum ~70 de ani ).
Contele nici acum nu s-a trezit, inca mai viseaza cai verzi pe pereti. ( sau asa vrea sa para ).Abureste cititorii cu existenta unor tabere de putere opuse. Pana mai ieri spunea ca Iohannis are zile numerate amenintat de Trump, cand acum o da la intors.
Nu exista tabere opuse in politica lumii. Exista un singur centru de comanda al lumii si toate guvernele se aliniaza la politica acestuia. Minciuna asta cu coronavirusul a fost, printre altele, si un test sa vada cum raspund autoritatile statelor la oridinele primite de la guvernul mondial care este deja format.
Esti nervos, si de aceea, incoerent! Ai inceput cu Catedrala Mantuirii Neamului, parand ca ma certi pentru ceva ce n-am spus niciodata. Si eu cred ca ridicarea acestei Catedrale este una dintre putinele realizari pentru posteritate facute dupa 1989.
Dupa care ai sarit sa ma acuzi ca visez cai pe pereti, ca vreau sa aburesc cititorii, pentru ca afirm ca pe plan mondial exista tabere de putere opuse. Pai da, exista, este evident pentru orice om informat si lucid. Doar daca vrei sa fii teribilist cu orice pret negi asta!.
Si ca sa-ti confirmi lipsa de coerenta, argumentezi teribilismul cu „un singur centru de comanda”, acuzandu-ma, chipurile, de o contradictie: „Pana mai ieri spunea ca Iohannis are zile numerate amenintat de Trump, cand acum o da la intors”.
Nu e nicio contradictie, niciun dat la intors! Nu m-ai citit cu atentie si ai inteles totul exact pe dos. Imi pare rau ca functionezi doar in alb si negru, fara culori, fara nuante. Si, mai ales, fără dorința de a încerca să aprofundezi un text.
Pari a fi dintre cei care citesc doar titlurile si „se considera informati”. Din pacate nu am timp sa-ți explic pe îndelete cât și cum te înșeli.
Indiferent de cât de „naturală” a fost apariția virusului Covid19 în lume, aceasta satisface pe deplin nevoile industriei pharma si industriei bancare, dar vine si în întâmpinarea dorinței „democraților” americani È™i a Chinei de a-l vedea înlăturat, la finele anului, pe preÈ™edintele Trump.
Concluzie: Trump trebuie sa acționeze. N-are ce mutare spectaculoasă să facă în interior aÈ™a că, dacă Rusia achiesează la „plan”, atunci este posibilă următoarea derulare a evenimentelor:
1.înlăturarea regimului comunist de la Phenian printr-o „revoluție” de tip decembrie 1989 (la câte carnete de partid se vor arde, focul va fi vizibil si din cosmos)
2.crearea condițiilor pentru unificarea celor două Coreei
3.instituirea unei blocade asupra Chinei, ca măsură punitivă împotriva „țapului ispăÈ™itor” din afacerea Covid19. Participanți: Japonia, Noua Coree, Taiwan, Rusia, SUA, Marea Britanie (care n-ar fi de mirare să „anexeze” Hong Kong-ul, pe modelul Crimeei)
Consecința: regimul comunist chinez va cădea în timpul celui de-al doilea mandat Trump.
Și uite-așa dezideratul progresist-globalistilor va fi înfăptuit cu sprijinul forțelor naționaliste (regimurile de la Phenian si Beijing fiind două piedici majore în realizarea globalizării).
Concluzie: globalizarea va continua „en fanfare” după ce Trump va părăsi Casa Albă.
Kaneț Filma
Pentru o mai bună înțelegere a spuselor de mai sus:
a. blocadă=sistem de măsuri diplomatice, economico-financiare, militare prin care se urmăreÈ™te izolarea unui stat pentru a-l constrânge să accepte condițiile puse de statele care au luat acele măsuri (sursa: Dex 2009)
b. lista participanților la o posibilă blocadă este una deschisă
Intr-adevar, ai vazut multe filme sovietice. Probabil de-acolo iti vine credulitatea si naivitatea cu care vorbesti despre o „blocada asupra Chinei”. Esti varza, amice! Orice tara pusa in fata unei asemenea actiuni va sta indelung si va cintari cit pierde si cit cistiga din asa ceva.Te asigur ca pentru ORICARE tara, bilantul este de la negativ la dezastruos. Mai ia in calcul ca MOMENTUL pentru o asemenea actiune este cum nu se poate mai prost, toate economiile lumii clatinindu-se virtos. Si tocmai acum se vor apuca astia de asa ceva?
Mai mult: vina Chinei e, cel putin deocamdata, o ipoteza de lucru, iar de vreo dovada n-am auzit pina acum. Cum sa declansezi un embargou impotriva unei tari despre care SE CREDE CA …?
In momentul de fata, dependenta statelor de produsele chinezesti, dar mai ales de banii chinezilor, atinge proportii cosmice. Asa incit, pe-asta cu blocada s-o spui lu’ Mutu!
Dle Augustin Rădescu,
Iata răspunsul meu:
1.”iar de vreo dovadă n-am auzit până acum”. Când s-au dus în Irak (2003) au avut dovezi? Le-au căutat după invazie È™i ce să vezi: nu le-au găsit.
2.”momentul pt. o asemenea acțiune este cum nu se poate mai prost…”. Vă contrazic, dle Rădescu. Ä‚sta e momentul cel mai prielnic să le spui oamenilor: China e vinovată de moartea celor dragi vouă È™i de sărăcirea voastră!
La urma urmei nu mă mir că sunteți scandalizat de scenariul meu. La fel era Ludovic Orban de scenariul „Vacanța mare” elaborat de dr. Streinu Cercel, scenariu care are toate È™ansele să se împlinească după 15 mai.
Dar ce È™tiu eu?! Sunt credul È™i naiv, după spusele dvs, È™i nu sunt obiectiv È™i onest, după spusele Contelui. Posibil ca oglinda în care mă privesc să-mi arate o imagine deformată.
Apropo: formularea dvs.”pe-asta s-o spui lu’Mutu!” este ca lamâia pe scrumbie. Stau în sectorul 6 È™i chiar pot să i-o zic lui Mutu!
Stimate domn, va dau totala dreptate in privinta comentariului de pe 26 dar, in ce priveste blocada, in locul dv nu m-as grabi sa fac pe nimeni „varza”.
Ati folosit, in principal 2 argumente: cel al bilantului dezastuaos si cel al momentului. Le voi analiza pe rand:
1. Bilant=balanta. Asadar, este esential sa vedem ce punem pe talere. Situatia inca e fluida asa ca e greu de spus dar sa incercam un exercitiu de imaginatie. Sincer, daca ati fi pres SUA si ati constata ca la finalul pandemiei tara pe care o conduceti este in pericol iminent de a pierde suprematia in timp ce detine cea mai mare forta armata de pe planeta, ati lua in calcul un embargou care v-ar rezolva problema, sau ati sta pasiv privind cum va pleaca „bucatica” de sub nas? Asta e un taler. Pe celalalt taler ar fi pericolul ca embargoul sa degenereze in razboi. Poate pt dv si pt mine asta ar fi un motiv bun de a renunta dar , pres SUA e familiarizat cu doctrina oficiala (publica) de aparare americana care spune ca pt prima oara in istoria omenirii o tara (poate face ce vrea pe planeta pt ca) e separata de principalii dusmani de doua oceane si, intrucat detine cea mai puternica flota (plus armata, aviatie, rachete nucleare, retea de sateliti anti rachete etc.), nu poate fi invinsa. Stiind asta, catre ce ar inclina balanta?
2.Momentul. De la inceput sa fim de acord: nici un moment nu e bun pt razboi. Dar dv continuati:”MOMENTUL pentru o asemenea actiune este cum nu se poate mai prost, toate economiile lumii clatinindu-se virtos”. Va atrag respectuos atentia ca, daca ar fi sa ne referim doar la ultima conflagratie mondiala, aceasta a izbucnit TOCMAI intr-un asemenea moment. Indraznesc sa afirm chiar ca, cel putin ultimele razboaie, au fost factori de „rezolvare” a unor probleme de natura economica (Thomas Picketty-Capitalul in secolul 21).
In ce priveste „vina Chinei e, cel putin deocamdata, o ipoteza”, total de acord dar, pana si asta pledeaza pt posibilitatea unui conflict pt ca, asa cum stiti, „intr-un razboi, prima victima este adevarul”. De fapt abia acest pasaj m-a alarmat pt ca mi-am dat seama ca e un „preludiu” pe care multi nu il inteleg. Vi se pare ca SUA (sau oricine vrea sa porneasca un razboi) s-a impiedicat vreodata de adevar? Daca da, poate ne povestiti cum e cu armele de distrugere in masa din Irak. Le-au gasit sau le mai cauta?
Atentie: cu cele de mai sus nu vreau sa spun ca asa va fi, ci doar ca e o posibilitate pe care, din pacate, nu o putem trece la „varza”.
N-as vrea sa pre(a)lungim o disputa care simt ca n-are nicio sansa sa releve adevarul,dar as puncta, foarte scurt:
-Da, americanii au inventat un pretext pentru a invada Irakul (betrolul, bata-l vina) dar n-au avut nevoie pentru asta de o larga coalitie de forte, cu participanti potenti militar si economic. Dar, probabil pur intimplator, China nu-i Irakul!
-Momentul este chiar prost, fiindca fiecare acum se gindeste (mai putin guvernul Romaniei) la ce-o sa puna miine pe masa decit la pedepsirea unor vinovati ipotetici.
Si ca sa nu ma lungesc, ti-as sugera, fara argumente, doua directii de reflectie:
1) Care ar fi dezvoltarea evenimentelor daca China someaza America sa-si plateasca datoria
2) Dar daca, cu spatele la zid, China ar decide o alianta de conjunctura cu Rusia? Ceva fiori reci?
E ca-n bancul cu unul care se duce la doctor cu fractura de tibie si peroneu, iar doctorul ii spune ca are hemoroizi.
Inchei facind apel la amabilitatea ta de a nu-mi raspunde la aceasta postare. De altfel, cred ca vom primi amindoi, de la principalii actanti raspunsul
@Nucule
inainte sa isi permita „careva” (tara, guvern, etc) sa instituie o blocada la chinezi trebuie sa-si refaca industriile si sa nu mai stea la mana Chinei sau Indiei pe tot ce se mai fabrica in lume. Altfel e ca in bancurile de pe vremea lui nea nicu cand era unul in care declaram razboi Chinei si asteptam sa ne ocupe ca oricum in cazul asta ocupau pe toti cei peste care treceau, tinta urss-ul
Ma refer binenteles la „tari” cu „guverne” neanalfabete functional. Lingai care la „un semn” sa „sara la gat” precum joha si/sau orban ma astept sa existe.
PS. Bomboana pe coliva, China detine cel mai mare volum de dolari dintre toate tarile (4000 de miliarde), daca le trece prin cap sa se joace cu dolarii aia pe devalorizare nu mai are cine sa instuie blocade. Deja am dubii ca dupa covid o sa mai fie careva in stare sa mai poarte razboaie economice sau militare in afara Chinei. Adauga la asta ca a devenit anul trecut cel mai mare creditor al SUA detinand cele mai multe obligatiuni emise inaintea Japoniei si a UE.
@Shadow,
Este doar un scenariu care, probabil ca majoritatea scenariilor, va muri într-un sertar.
TotuÈ™i, dacă este adevărat că:
– SUA, prin vocea lui Mike Pompeo, si-a chemat cetățenii din străinătate (sigur că putem găsi explicații comune în contextul pandemiei)
– SUA si-a mutat centrul de comandă militară, de la Pentagon în buncarele din munți (sigur că poate fi doar un exercițiu)
– a început relocarea, din China, a activităților de producție ale firmelor japoneze
– statul chinez, profitând de scăderile pe bursă, a ajuns acționar majoritar la multe firme străine care funcționează în China
– dacă se păstrează trendul actual, în viitorii 25-30 de ani vom asista la schimbarea liderului mondial, China luând locul SUA. Atâția ani de dominație americană au dus la impregnarea în conÈ™tiința tuturor a unui anumit model de democrație. Schimbarea liderului cu unul atât de diferit în esență va presupune o schimbare de paradigmă pe care nu multă lume si-o doreÈ™te
– È™i lista poate continua,
atunci devine clar că într-un viitor previzibil, când ocazia o va permite (È™i ocazie mai bună ca asta nu cred că se va mai ivi), China va fi „basculată”. Asta nu se poate face decât printr-o izolare a acesteia. Deci o acțiune de tip blocadă.
@Nucu
da e un scenariu cu daca si cu parca.
Sa sarim la concluzii : in 25-30 de ani schimbare de lidership mondial. Ma indoiesc ca actualul lider accepta. Iti propun sa citesti cartea lui ZBIGNIEW BRZEZINSKI cu Marea tabla de sah a lumii. Este acolo o ideologie a modului in care SUA ar trebui sa se pregateasca in fata unui alt POL de putere Eurasia care inlocuieste urss. Nu vorbim de prostovanii bush, wolfowitz, etc care au inteles altceva si au pus in pericol planurile americane cu cheltuieli aberante in irak and comp, etc.
SUA nu a impus in lume un model de democratie decat in cazul tarilor si populatiilor care nu prea aveau de-a face cu SUA precum est europenii. Pe partea lumii arabe de exemplu numai exemplul democratiei nu a ajuns de unde si esecul atator primaveri arabe. Pe zona sud americana e si mai rau pt ca radacinile sunt si mai vechi, si mai cronice ale „impactului” ideilor lui friedman in zona spre marea placere americana.
Pe zona Africana centrala nu mai vb ca aia de ani de zile sufera pt ca la putere ajung tot felul de criminali sustinuti de SUA sau mai in urma de catre urss. Chinezii fac eforturi deosebite sa „patrunda” zona africana dar sufera de o diferenta colosala de mentalitati fata de africani(aceleasi pb le-a avut si Japonia).
Marea forta a chinei actuale si marele defect al societatii occidentale sunt reprezentate de catre „rezistenta la rau”. Chinezii inca pot trai rau pt o perioada lunga timp in care societatile occidentale nu isi mai permit sa o faca (nu stiu sa o faca). Asta a facut ca dependenta de marfurile ieftine si nu de mare calitate chineze sau indiene (eu nu exclud india de aici pt ca e foarte aproape si se ridica ca o contrapondere pt China) sa devina globala. Asta si „lacomia” inavutirii catorva „repede”.
Din punctul meu de vedere china si societatea lor comunisto-capitalista (stiu ca suna aberant dar asta este) nu poate fi basculata. Mai degraba va fi basculata societatea occidentala. Spre o societate „autoritara” dupa model chinez fara sa poata sa ii depaseasca pe „profesori”. Occidentalii vor trebui sa-si „urce” propria Golgota pt a invata sa reziste la rau. Asta inseamna ca societatile occidentale devin si vor deveni din ce in ce mai putin democrate si vor suferi o granularizare. Si asta o poti vedea de ceva ani. Se va accelera.
Cei care se vor izola in realitate sunt societatile occidentale, se vor izola pt ca vor „rejecta” modelul de dependenta economica actual. Pt mine este din ce in ce mai clar ca ne indreptam spre un nou razboi mondial, pe de o parte pt ca suntem prea multi si resursele consumate haotic incep sa nu mai „ajunga”, pe de alta parte pt ca fiecare tara occidentala va considera ca nu isi mai poate permite sa se „amuze” pe datorie fata de fonduri suverane straine.
Un bloc se va forma in jurul Germaniei in Europa, tarile nordice, Olanda, Austria, Croatia care e stat satelit oricum. Un alt bloc se va forma in Jurul Frantei cu tarile europene latine si care vor avea nevoie de ajutor ori aceste tari sunt cele care au relatii bune cu Rusia ca sa contrabalanseze puterea germaniei. Germania va incerca si ea sa coopteze rusia in timp ce tarile nordice sunt putin inclinate spre asta.
UK va ramane in zona de influenta a SUA si piciorul lor de pod in Europa. E normal pt ca sunt diferiti in mentalitate in comparatie cu cele doua tipuri de socialism european (germanic sau latin).
Tarile din Est vor deveni din ce in ce mai satelizati si colonii oricare din cele doua blocuri aleg. Ma astept ca germania sa isi ia partea leului din aceasta „colonizare” chit ca vor avea opozitia initiala a Poloniei. Va depinde in aceasta alegere personala a acestor state satelit si care din cele doua blocuri va reusi sa atraga Rusia. Rusia reprezinta „istoric” inca marea frica a europenilor din est. Pt Polonezi si nemtii.
Acum este foarte posibil ca analiza mea sa se surpe ca un castel de nisip pe care il arunca la pamant o boare de vant. Eu sper inca ca cineva undeva pe la „capul” anumitor tari sa se „destepte”. A trecut prea multa vreme de cand natiunile europene a avut ultimii lideri vizionari. Se aplica si la americani. Aceasta guvernanta aberanta de atatia ani condusa doar de loby-uri financiare este suficienta, ar trebui sa se opreasca.
@Shadow,
O analiză interesantă.
Dar, vorba lui Augustin Rădescu, răspunsul îl vom primi cu toții de la principalii actanți.
Si marmota?
Eu am introdus în cele „ždoar 2 referiri È™i o concluzie” cuvintele cheie: „žputregaiuri Patriot „,”žsisteme mobile rachete”,”želicoptere atac de la Bell” apoi totul s-a legat.Probabil criza koronA È™i presiunile interne au dus la intenția amânării unor plăți de unde È™i îngrijorarea.
Măcănel l-a sunat pe Azorel să se asigure că nu este aÈ™a iar în final vine confirmarea că yankeii vor primi dolăreii(multe miliarde)la timp.
Nu se vorbeÈ™te despre angajamentul comun?Ce alt angajament poate fi decât achiziția fierului vechi american ?
Simplu !
In esenta, ai perfecta dreptate: partenerul strategic mai vrea niste multi coco strategici. Ca vor fi ei camuflati in tot felul de arme minune cu care ii vom strivi pe rusi cu prima ocazie (cind ei nu-s acasa) sau in plata unor ventilatoare SH sau SF,in tot felul de adjuvante sau suplimente alimentare menite sa arunce Guvidul in bratele disperarii, etc etc, important e sa mearga banu’! Transatlantic!!
Imi pun, totusi, citeva intrebari punctuale:
– oare ventilatoarele pe care le va trimite Trump (daca ~) or fi tot alea pe care acelasi Trump le-a oprit de la decolare spre autoporeclitul „partener strategic” sau or fi unele mai „adecvate estului salbatic?
– oare niste „noi” aparate de zburat or fi tot din lotul alora care, de ziua nationala a Romaniei, nu s-au putut ridica de la sol din cauza (sau datorita??) gerului napraznic de +2 grade Celsius, in timp ce ultimele jafuri utilitare rusesti se ridica bine-mersi la MINUS 20?
– oare ce masuri economice luate de Romania a trecut in revista nataraul, ca doua sint toate, si alea catastrofale?
– in finalul comunicatului se subliniaza „consolidarea cooperării în domeniul securității È™i cel economic”. De cooperarea in domeniul securitatii sint satul, dar al economiei reprezinta o noutate aproape absoluta. Oare se pregateste ceva sau e vesnica abureala retorica?
Daca a ordonat ventilatoarele (cu care mor 9 bolnavi din 10, declara doctorii …) acum trebuie sa le si vanda !!! Si nu le-a „oferit” numai lui Iohannis, lista e ceva mai lunga … sa vanda e o idee fixa la Casa d’Alba 🙂
https://www.bbc.com/news/52071611
https://techcrunch.com/2020/03/27/trump-orders-gm-to-start-ventilator-production-for-covid-19-amid-contract-dispute/