Scorul acestui articol
[Total: 578 voturi. Media: 4.8]

 

Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis.

Ştirea mi-a atras atenţia. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. „Firul scurt” între doi şefi de stat se foloseşte de regulă doar în situaţii urgente, ce necesită consens şi acţiune imediată. Mai ales când unul dintre ei este preşedintele SUA. Altfel, există un întreg aparat administrativ care să gestioneze relaţiile curente.

Preşedinţia română s-a grăbit să dea un comunicat. Oricine încearcă să joace şi electoral un astfel de moment.

M-am grăbit să caut comunicatul şi să-l citesc. Vroiam să înţeleg ce eveniment major de pe planetă l-a împins pe Donald Trump, atât de tracasat în aceste zile, să-l sune pe Klaus Iohannis, desigur ca să-i ceară ceva.

Comunicatul îl aveţi aici.

După prima lectură mi s-a accentuat un sentiment iniţial de gravitate.  La cea  de-a doua lectură am încercat să înţeleg, printre cuvinte, cam despre ce „gravitate” ar putea fi vorba.

Se ştie că limbajul diplomatic are codurile lui specifice de criptare şi decriptare. De multe ori se întâmplă că mesajul cheie să fie plasat într-o expresie aparent neutră, amestecată însă la grămadă cu o mulţime de fraze de umplutură.

Primul lucru care mi-a atras atenţia la acest comunicat a fost partea  sa exagerat de mare de umplutură. Intenţia de camuflare.

Din cele opt paragrafe ale textului, şase se referă strict la ce a făcut preşedintele Iohannis în timpul acestei discuţii: a răspuns la telefon la solicitarea părţii americane, a transmis solidaritate şi condoleanţe, a evidenţiat sprijinul american, a exprimat apreciere pentru acest sprijin, a trecut în revistă măsurile (medicale şi economice) adoptate pe plan naţional de România, a subliniat priorităţile autorităţilor române.

Bine, bine, dar nu Iohannis l-a sunat pe Trump, ci invers. Aşadar m-ar fi interesat mai mult să aflu ce a avut Trump să-i spună lui Iohannis, atât de important încât să-l sune personal. Sunt doar 2 referiri şi o concluzie la ce s-ar fi referit Trump pe parcursul acestei convorbiri telefonice. Iată-le:

“Președintele Donald Trump și-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.

“Discuția s-a concentrat asupra crizei epidemiologice generate de noul coronavirus, precum și asupra modalităților de consolidare a relației transatlantice și a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”.

Şi concluzia:

“Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald Trump au reafirmat, cu acest prilej, angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum și pentru consolidarea cooperării în domeniul securității și cel economic”.

Mie mi se pare evident că nu ca să discute despre pandemie şi măsurile economice impuse de aceasta în cele două ţări s-a deranjat Donald Trump să-l sune pe Klaus Iohannis. Cu atât mai puţin despre “intenția SUA de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.

Hai să fim serioşi! Nu suntem noi un model pentru americani în criza asta medicală şi economică, şi, chiar dacă am fi, nu s-ar coborî orgoliosul Trump să-i ceară sfaturi  germanofilului Iohannis.

Motivul apelului telefonic trebuie să fi fost unul mult mai grav şi mai urgent.

Iniţial m-am gândit că s-ar fi putut să fie un ultimatum legat de Huawei 5G. Ştim că Eduard Hellvig i-a cam contrariat pe americani când, chemat fiind la Washington pentru discuţii pe această temă, a delegat un adjunct de-al său să-l reprezinte.

Apoi, mai pe seară, am citit în presa internaţional ştirea (neconfirmată oficial) privind decesul lui Kim Jong-un.

Ei da, prin implicaţiile sale cu grad mare de risc pentru securitatea adversarilor Coreei de Nord, un astfel de eveniment l-ar fi putut determina pe Donald Trump să iniţieze o discuţie precum cea de ieri cu Klaus Iohannis şi cu alţi parteneri ai SUA.  Adoptarea unor măsuri de strategie militară necesare în astfel de situaţii necesită angajamente şi garanţii la cel mai înalt nivel.

Desigur, pot fi şi alte situaţii grave despre care noi să nu avem habar şi care să fi generat discuţia în regim de urgenţă dintre Trump şi Iohannis. Vom afla (dacă vom afla) în perioada următoare.

Până atunci rămânem cu singura formulare indicativă din concluzia comunicatului de la Cotroceni: “…angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum și pentru consolidarea cooperării în domeniul securității…”

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/04/discutie-telefonica-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialecomunicat Cotroceni,Coreea de Nord,deces Kim Jong un,discutie Trump Iohannis,Huawei 5G,pandemie COVID 9,parteneriat strategic  Donald Trump l-a sunat ieri pe Klaus Iohannis. Ştirea mi-a atras atenţia. Trebuie să fi fost vorba de o problemă extrem de importantă. „Firul scurt” între doi şefi de stat se foloseşte de regulă doar în situaţii urgente, ce necesită consens şi acţiune imediată. Mai ales când unul dintre ei...Blog politic si polemic