Scorul acestui articol
[Total: 3 voturi. Media: 5]

 

Multumita lui @Shadow care mi-a transmis linkul, va pot prezenta in continuare replica doamnei Lucia Hossu Longin la incalificabilul articol al doamnei Brandusa Armanca intitulat „Prostitutie TV cu premii APTR”, articol la care se refera si comentariul meu de astazi.

 

Lichelele libertății

Autor: Lucia HOSSU-LONGIN |   

În revista 22, nr. 24, din 7-13 iunie 2011, Brîndușa Armanca a publicat articolul „žProstituție TV cu premii APTR”, publicat în spațiul rubricii „žMedia Culpa”.

Ne-am întrebat în ce calitate semnează doamna Brîndușa Armanca această rubrică „žMedia Culpa” în revista 22?

În calitate de director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, poziție din care n-ar trebui să aibă partizanate politice?! Se știe astăzi că revista 22, sub patronatul doamnei Andreea Pora (o ziaristă obscură devenită o fanatică a regimului Băsescu) nu mai e de mult ceea ce era în anii „™90: o revistă de cultură și de dialog social, o luptătoare pe baricade pentru democratizarea societății românești.

Scrie această cronică doamna Brîndușa Armanca în calitate de specialist în audiovizual? Domnia sa, de peste 5 ani, a părăsit jurnalismul audiovizual, după o serie de eșecuri răsunătoare în încercarea de a deveni, ca reprezentantă a liberalilor, președinte al Televiziunii Publice. Nevrînd să-și continue activitatea ca simplu realizator (pierduse poziția de director al TVR Timișoara), doamna Brîndușa Armanca s-a înrolat în grupul de intelectuali dispuși să defileze sub noul steag portocaliu al puterii. Răsplata jertfei patriotice a venit la scurtă vreme: postul de director al ICR Budapesta, un mandat de 4 ani, reînnoit de curînd. Această „žMedia Culpa” care țintește numai televiziunile Antenei, ostile regimului Boc-Băsescu, este, probabil, tributul plătit promovării.

Revin. A scris doamna Armanca această cronică mizeră în calitate de spectator la un eveniment media? Nici măcar atît. Autoarea și-a însăilat calomniile după citirea unui palmares publicat, fără să fie prezentă la Gala APTR; nici măcar n-a mai avut buna-cuviință să vadă emisiunea pe post, programele premiate. A publicat cronica cu o săptămînă înainte de difuzarea Galei Premiilor APTR din 8 iunie a.c. E ca și cum ai scrie despre un spectacol de teatru după ce ai citit doar distribuția, fără să calci în sală! Toate ipostazele o descalifică. Și arată doar angajamentul politic al diplomatei de la Budapesta, obligată să atace televiziunile mogulilor! Numai pe acestea și într-un fason de agitator electoral. O persoană tocmită să zvîrle găleți cu lături în capul confraților ei mai tineri.

Argumentele folosite sînt minciuni sfruntate. După domnia sa, Juriul Galei n-a avut criterii de valoare pentru că a premiat jurnaliștii Antenelor, dar același juriu nu s-a înșelat în acordarea celor 15 premii teleaștilor din TVR, cărora oricum doamna Brîndușa Armanca nu le acordă nici cinci rînduri, în felul acesta înglobîndu-i și pe ei în „žProstituție TV”…

„žCe mai înseamnă profesionist dacă APTR premiază impostura, se întreabă domnia sa, nu accidental, ci repetat, an de an de la Dan Diaconescu la Mircea Badea, Gâdea, Ciutacu etc.”

Să precizăm: Dan Diaconescu a luat un singur premiu de debut, acum 13 ani, pentru rubrica sa de la Tele7ABC „žDintre sute de ziare”. Victor Ciutacu este distins doar anul acesta, nu sistematic, iar Mircea Badea nu figurează în palmaresul ediției a 21-a.

Iată unde duce, doamnă diplomat, ignorarea deontologiei și pierderea standardelor (lipsa de informare, de onestitate, de poziționare obiectivă, de bună credință)… Comanda politică e atît de presantă încît doamna Armanca nu-și mai poate controla frazele, judecățile, adjectivele. E de nerecunoscut. Autoarea acuză în bloc „žjurnalismul de haită” de la Antena 3 și Realitatea TV, jurnalism care s-ar traduce prin „žgolăneală, manipulare, cinism, mitocănie”…

Dar dacă răsfoiți paginile revistei22, veți descoperi în editorialele doamnei Pora și ale altora un jurnalism de gang, atacuri hidoase la adresa și numai la adresa liderilor opoziției și a susținătorilor acesteia. Cronica aceasta, la Gala Premiilor APTR, nu e singura în care abordarea doamnei diplomat e strîmbă, sucită, „žintens manipulatoare”. Iată cîteva exemple. Scrie indignată doamna Armanca într-o altă „žMedia Culpa” că televiziunile au transmis ceremonia nunții regale de la Londra într-un „žreality-show exacerbat, care subminează valorile clasice ale știrilor, fiindcă acaparează atenția românilor fără să aibă un impact asupra vieții lor”. Ca să vezi, ce-o deranja pe distinsa diplomată! N-a plictisit-o Convenția PDL care ne-a intoxicat 12 ore, în direct, cu un fel de nuntași fericiți, aceiași pe care-i vedem zile și nopți întregi, asezonați cu meșe pe cap și laptopuri-fițuici, ei veseli, cetățenii triști, ei sătui, cetățenii flămînzi. Nunta regală a fost un eveniment strălucit. Dacă te uitai atent, dincolo de mondenități ai fi văzut un popor în stradă iubindu-și și aclamîndu-și regii! Nici un polițist nu arunca cu șapca în Palatul Buckingham!!!

Tot la „žMedia Culpa”, doamna diplomat se ocupă, incredibil (Dumnezeule!), de „žfalsele eroisme de la Realitatea TV”. Domnia sa apreciază că „žnu pot fi declarați eroi autorii unor gesturi radicale, lipsite de rațiune”. Și exemplul cel mai la îndemînă (care-i doare și pe guvernanți) este Adrian Sobaru, „žacel cameraman aproape sinucigaș, cu o instabilitate emoțională”… Nu e cameraman, e electrician. Și nu e nebun. E revoltat, e disperat, e fără speranță, asemenea lui Liviu Babeș, căruia 22 i-a dedicat un site. Pe cînd și un alt site: Sobaru?

Să prezentăm delicat, ne sfătuiește doamna diplomat, cu moderație, subiecte ca suicidul, automutilarea, chiar și atunci cînd acestea reprezintă forme de protest la adresa puterii portocalii. Parcă ne-ar dojeni stafiile Securității care îi prezentau opiniei publice pe Paul Goma, pe Vasile Paraschiv, pe Liviu Ba-beș și pe mulți alții drept scrîntiți la cap… După iubitul conducător, Ceaușescu, numai un nebun mai putea contesta binefacerile Epocii de Aur… Mulți cunosc bine această replică, atît de actuală și azi.

Ar trebui, spunea Steinhardt, dacă ești intelectual, să urli cît te ține coșul pieptului și să spui că e o nedreptate strigătoare la cer ca oamenii să-și dea foc. Sau, mai nou, să intre în greva foamei, să se stropească cu benzină în fața Palatului Cotroceni, să se arunce din balconul Parlamentului, după ce aud și văd zilnic atîtea mișelii legiferate sub cupola lui.

Dar nu! Doamna diplomat „“ ca și revista 22 „“ apreciază că aceste gesturi sînt lipsite de rațiune. Eu cred că numai și numai aceste susțineri, într-o societate morală, ar împiedica-o pe doamna Armanca să mai fie diplomat, profesor și jurnalist. Un intelectual este întotdeauna de partea victimei, și nu de partea opresorului. De altfel, îmi permit să apreciez că revista 22 este autistă, nu mai aude, nu mai înțelege suferințele și ruina acestei societăți românești, tot glorificîndu-i pe Boc și pe Băsescu. Oricum, doamna Armanca se află sub standardele profesionale ale lui Mihai Gâdea, care a realizat un portret excepțional al acestui tînăr, portret ce ne-a ajutat să înțelegem mai profund motivațiile gestului său eroic.

Există azi bieți mercenari, o specie aparte, lichele ale libertății, cum îi numea Voltaire pe cei care. de bunăvoie, în libertate, se alătură puterii discreționare, devin complicii și avocații ei în susținerea dezastrului țării.

Revenind la articolul „žProstituție TV cu premii APTR”, asociația noastră, fondată în anul 1990, a decernat în 21 de ediții circa 400 de premii. În palmaresurile APTR se regăsește tot ceea ce a fost valoros în creația audiovizuală. Firește, am premiat curajul și verticalitatea jurnalistică, pentru că au fost două decenii în care era nevoie de curaj și de libertate a cuvîntului. În vremuri grele, APTR a susținut publicistica lui: Vartan Arachelian, Ștefana Bratu, Marian Voicu, George Borcescu, Camelia Robe, Radu Nicolau, Irina Szasz, Tudor Artenie, Marius Gongea, Radu Coșarcă, Alina Amza, Luminița Sălăgean, Dana Deac, Cătălin Apostol, Horia Å¢urcanu, Cornel Mihalache, Adelin Petrișor. Și mulți alții.

Ce li se întîmplă astăzi lui Mihai Gâdea, lui Adrian Ursu, lui Mircea Badea, Danei Grecu, lui Radu Tudor am trăit și noi, cîțiva, în Televiziunea Publică. Și mie personal mi se dedicau editoriale cu titlul „žCrima de la TVR” numai pentru că aduceam în actualitate drama foștilor deținuți politici. Și doamna Armanca a fost pusă la zid de alți complici ai puterilor de după „™90. A uitat această parte a biografiei sale.

APTR i-a decernat multe premii doamnei Brîndușa Armanca. Ultimul, în anul 2004, cînd era în proces cu Televiziunea Publică. Am fost avertizați de conducerea TVR de atunci să nu cumva să apară Brîndușa Armanca în emisie. Era un fapt nemaiîntîlnit ca un om care se judeca cu instituția să fie prezentat pe postul public, ca o valoare a lui.

Și am riscat. Nu am scos-o din emisie. Dar de la ora 21, ora de programare pe post, am fost difuzați după ora 12 noaptea. Și am avut nenumărate alte represalii. E adevărat, nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită.

Mă gîndesc însă cu tristețe, aceasta ar fi morala răspunsului de față, cum descoperă puterea trepădușul ascuns în unii oameni, licheaua gata să se vîndă, chiar dacă tîrgul îi schimonosește chipul și-l face de nerecunoscut. Chiar dacă trădarea lui multiplică nefericirea lumii în care trăiește, nu-i pasă!

În acest sens, doamna diplomat Brîndușa Armanca poate fi un studiu de caz.

Lucia HOSSU LONGIN „“ director al Galei APTR 

P.S. APTR a făcut plîngere penală împotriva doamnei Brîndușa Armanca. Daunele solicitate ar putea acoperi cheltuielile unui simpozion internațional despre „žLibertatea Presei”.

Contele de Saint GermainLecturi impartasiteBrandusa Armanca,ICR,Lucia Hossu Longin,Premiile APTR  Multumita lui @Shadow care mi-a transmis linkul, va pot prezenta in continuare replica doamnei Lucia Hossu Longin la incalificabilul articol al doamnei Brandusa Armanca intitulat 'Prostitutie TV cu premii APTR', articol la care se refera si comentariul meu de astazi.   Lichelele libertății Autor: Lucia HOSSU-LONGIN |    În revista 22, nr. 24,...Blog politic si polemic